Hoe word je nieuwsgieriger?

Gisteren vertelde ik al over hoe waardevol nieuwsgierig zijn is. Het is echt een positieve eigenschap! Ben je niet gezegend met deze eigenschap of wil je er nog meer gebruik van maken? Dan heb ik een aantal tips!

Afbeelding via weheartit.com

 • Houd een open blik. Niet alles wat iedereen je ooit verteld heeft is waar. Sinterklaas bestaat niet, ook al vertelde je moeder je dat wel vroeger. Sta open voor zulke veranderingen, of beter nog: Ontvang ze met open armen. Zo zul je veel nieuwe dingen leren!
 • Accepteer de dingen niet zoals ze zijn. Er zijn zo veel dingen die we weten, maar niet weten waarom het zo is. We accepteren ze maar gewoon zoals ze zijn. Gelukkig zijn er nieuwsgierige mensen die willen weten waarom ze zo zijn en hoe het beter kan. Probeer het ook eens!
 • Stel meer vragen. Om nog even verder te gaan op het vorige punt. Wil je weten hoe het verder zit? Stel vragen! Misschien is het soms eng en misschien ben je zelfs bang om dom over te komen. Maar uiteindelijk ben jij degene met meer kennis en meer inzicht, dus echt dommer zul je er niet van worden. Wat, wanneer, wie, waarom en hoe zijn de beste vrienden van nieuwsgierige mensen.
 • Noem niets saai. Wanneer je iets bestempelt als saai, dan wordt er weer een deur gesloten. Als je het maar vaak genoeg zegt, dan blijft er niets meer over. En dan is je leven pas saai!
 • Zie leren als iets leuks. Haha, check even het over mij stukje, aan dit punt voldoe ik alvast, nieuwe dingen leren is mijn hobby! Wanneer je leren ziet als iets vervelends dan zul je ook moeilijker nieuwe dingen leren. Laat staan nieuwsgierig worden. Als je niet meer dingen wilt weten, als je niet nieuwsgierig wilt zijn, dan kun je het beter maar opgeven. (Of je gedachten veranderen, leren is leuk!)
 • Lees meer, en meer verschillende soorten boeken. Lees eens een thriller, een chicklit, een self help boek, een kookboek, een populaire bestseller. Probeer het allemaal eens. Wedden dat er iets tussen zit dat je veel leuker vindt dan je gedacht had! Dit is eigenlijk een toevoeging op de andere punten, hiervan word je veel meer open minded en er zullen werelden voor je open gaan.

Zo, dat waren mijn tips! Ik hoop dat je er iets aan hebt en dat je vandaag weer een beetje nieuwsgieriger bent geworden. Hoe nieuwsgierig ben jij al?

8 reacties

 1. lifesplash 5 juni 2012 / 07:52

  Apart artikel. Ik zelf denk alleen dat nieuwsgierigheid bij je hoort en je het dus moeilijk kan worden..

  • Lenneke 6 juni 2012 / 11:03

   Deels waar. Maar er zijn ook mensen die niet van nature ‘verder denken’ en zich afvragen ‘maar hé, hoe kan dat dan’? Wellicht dat zij wel meer van de wereld willen weten en dan zullen ze toch nieuwsgierig(er) moeten worden. Daar is dit artikel prima bruikbaar voor.

 2. Marc 5 juni 2012 / 08:54

  Ben ik het wel mee eens, nieuwsgierigheid zit eerder in je karakter 🙂

 3. Milou 5 juni 2012 / 10:53

  Ja, nieuwsgierigheid zit in je karakter, maar dat betekent niet dat je het met allerlei trucjes en door veel te oefenen niet beter in kan worden 😉 Je kunt het trainen, that’s for sure.

  Al ben ik het niet helemaal eens met het ‘accepteer de dingen niet zoals ze zijn’. Sommige dingen zijn gewoon zo, daar kun je met nieuwsgierigheid niks aan veranderen. Ik denk dat je het beter had kunnen verwoorden als ‘kritisch zijn’. Maar dat is mijn mening 🙂

 4. Daniëlle 5 juni 2012 / 17:21

  Ik kreeg vorig jaar als leerpunt mee van mijn SLB’er dat ik meer vragen moest stellen. Vandaag had ik gesprek en ze vond dat ik veel meer ontwikkeld was, dus dat was leuk om te horen! Deze tips komen wel van pas, thanks 🙂

 5. Shanti 5 juni 2012 / 22:06

  Ik ben van mezelf heel nieuwsgierig en leergierig en merk dat in periodes dat ik het heel druk met school/werk heb dit vaak wat minder is, dan helpen dit soort trucjes denk ik wel!

 6. Rosalie 7 juni 2012 / 22:25

  Thanks voor de tips! Ik ga ze morgen op school meteen gebruiken 😀

 7. emily 8 juni 2012 / 10:08

  Ik ben dus heel nieuwsgierig, maar ik durf nooit dingen te vragen ;p haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.