Beginnen met houten poppetjes schilderen

Even je denkspieren uitschakelen en helemaal op gevoel mooie dingen maken. Of in elk geval, dat is de bedoeling. Ik hoop dat je na het lezen van deze blogpost alles weet over het schilderen van houten poppetjes en daarna lekker aan de slag kan met het maken van jouw houten poppetjes. De ultieme ontspanning, als je het mij vraagt!

Materialen

We beginnen met de materialen. Het is fijn om alles in huis te hebben voor je begint.

Peg dolls

De houten poppetjes waarover we het in deze blogpost hebben heten pegdolls. Onder deze benaming kun je ze online in het engels vinden. Zelf vind ik de benaming houten poppetjes leuker, aangezien ik blog in het Nederlands is noemen we ze gewoon zo.

De houten poppetjes ben ik op dit moment nog niet tegengekomen in winkels. Dat is waarom ik link naar de verkoper waar ik mijn poppetjes kocht, ik kocht er 50 en dat zou ik jou ook aanraden. Zo kun je je helemaal uitleven, verschillende formaten proberen en ontdekken wat jij het leukst vindt. Eventueel kun je later nog meer poppetjes bestellen, maar ik beloof: vijftig poppetjes is perfect om mee te beginnen.

Je kunt ze hier bestellen, via Ali-Express. Ik verdien hier (helaas) niets aan, ik ben gewoon echt fan, haha. Dit is dezelfde verkoper als waar ik ze bij heb besteld. Als je ze sneller in huis wil hebben is deze set bij Bol een voordelige optie.

Potlood

Het klinkt een beetje gek, maar het is superhandig om eerst te schetsen voor je met een poppetje begint. Hoe wil je het haar hebben? Hoe ga je de kleding vormgeven? Alle stukken waar je overheen gaat schilderen kun je eerst schetsen met potlood. Op het gezichtje zelf zou ik dit afraden, dit blijf je namelijk zien.

Penseel

Je hebt een heel dun en fijn penseeltje nodig voor de preciezere stukjes die je wil schilderen. Deze hoeven helemaal niet zo duur te zijn. Je zou, als je je penseeltje niet dun genoeg vindt, zelfs wat haartjes af kunnen knippen bij een goedkoop penseeltje. Zo is hij dunner en kun je er nog preciezer mee werken.

Acrylverf

Je gebruikt maar weinig verf voor deze poppetjes, dus het is helemaal niet nodig om heel veel verf in huis te halen. Ik denk dat veel mensen al wel acrylverf in huis hebben. Als je dit niet in huis hebt kun je prima een budgetvariant kopen, het hoeft helemaal niet duur te zijn. Zeker niet als je net begint.

Acrylverf op houten poppetjes gaat eigenlijk heel soepel, ook als het kwalitatief iets minder goed is. De kwalitatief minder goede verf is mogelijk wel minder dekkend. Dit betekent dat je er nog doorheen kan zien en je misschien meerdere laagjes nodig zou hebben.

Acrylmarkers

Heb je dit nu in huis of word je echt helemaal fan van het schilderen van deze houten poppetjes? Dan zijn acrylmarkers geweldig om te gebruiken voor jouw houten poppetjes. Ik gebruik markers van Posca, maar er zijn ook andere merken verkrijgbaar.

Je kunt met acrylmarkers tekenen net zoals je dit met bijvoorbeeld stiften of fineliners zou doen. Alleen nu komt er acryl uit, wat helemaal past bij de rest van je poppetje. Zo kun je ervoor zorgen dat je zelfs de kleinste details supermooi en precies kan aanbrengen.

Vernis om af te lakken

Wil je je poppetjes extra goed beschermen of ze misschien een glans geven? Gebruik dan vernis.

Welke stijl kies je?

Online zijn er een heleboel verschillende soorten poppetjes te vinden. kijk eens op Pinterest bijvoorbeeld, hier zoek je naar “peg doll”. Sommige poppetjes hebben heel veel details, andere poppetjes zijn juist heel minimalistisch. Sommige poppetjes hebben mooi gevormde oogjes, andere hebben alleen stipjes. Soms zie je een mondje, soms ontbreekt deze helemaal. Het ene poppetje heeft wel onder- en bovenkleding, bij het andere poppetje wordt alleen rekening gehouden met de bovenkleding.

Er zijn een heleboel keuzes die je moet gaan maken:

 • oogjes
 • mondjes
 • hoeveelheid details in kleding
 • schoenen
 • wel of geen broek of rok
 • maak je ook huisdieren?
 • ga je nog aan de slag met bijvoorbeeld oortjes van huisdieren of hoedjes om deze erop te zetten? Het kan allemaal, je kan er gewoon iets bij knutselen!

Tips & tricks

Meer is niet altijd beter. De houten poppetjes zijn zo klein dat je soms ook weleens voor minder details kan kiezen in plaats van meer.

Maak het zo herkenbaar mogelijk. Maak je iemand na? Kies dan een kledingstuk dat je zo herkenbaar mogelijk, wel in jouw eigen stijl natuurlijk, gaat namaken.

Staat er een bril in de planning? Uitdaging! Zelf begin ik altijd met de bril, zodat ik het poppetje altijd nog kan omdraaien als het niet helemaal gelukt is zoals ik het wil.

Het is mooi om het gezichtje blanco te houden, bedek deze niet met verf. Dit is dan de huidkleur van het poppetje. Het feit dat je nog een stukje hout ziet heeft iets bijzonders.

Heb vooral plezier!

Wat vind jij van deze houten poppetjes? En als je ervaring hebt, heb jij dan nog tips voor het schilderen van deze houten poppetjes?

Volg me op Instagram om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste creaties.

DELEN:

18 reacties

 1. Naomi 4 december 2019 / 16:38

  Ze zien er zó leuk uit. Krijgen we binnenkort een kerststal te zien?;)

 2. Ilona Wielinga 4 december 2019 / 19:47

  Ik zag ze al voorbij komen bij Jennie op Instagram, en vind ze zoo onwijs schattig!

 3. Soek 5 december 2019 / 13:37

  Wat leuk dit blogje en uitleg. Ik heb zelf ook al tijden geleden die poppetjes gekocht. Ik haakte het haar (een pruik dus)…en daar is het voorlopig bij gebleven..maar ik wil het nog wel afmaken. Door jou heb ik weer inspiratie gekregen en de moed om het weer op te pakken. Eindelijk die blanco poppetjes gebruiken die op mijn bureau liggen te rollen (vallen vaak om 🙂
  Ik zag bij Action ook huidkleurige acrylverf, heb jij die al eens geprobeerd?
  En als je vernist, loopt de verf dan niet in elkaar over? Lijkt me spannend als je poppetje goed gelukt is!

  • Lisanne 5 december 2019 / 16:27

   Wat onwijs leuk om zelf het haar te maken, ben wel een beetje jaloers hoor. Gaaf als je dat kan, zo wordt het nog een mooier kunstwerkje! Als je vernis eroverheen doet in elk geval heel erg goed laten drogen voordat je dat doet! Hier is het tot nu toe goed gegaan 🙂

 4. nicole 6 december 2019 / 10:30

  Ze zijn mooi geworden zeg! Bij mij mislukken dit soort dingen helaas altijd.

 5. anouschka 7 december 2019 / 10:39

  Wat leuk! Ik heb ze zelf ook. Ik kocht ze toen bij de Pipoos. Daar hadden ze ook leuke atributen om de boel aan te kleden. Zoals een schattige mini caravan. Zo leuk!

  Zelf wil ik nog een keer mijn gezin namaken. Lijkt me leuk voor op de kast 🙂 maar eerst mijn andere projecten af maken 🙂

 6. Forever38.com (Vera) 9 december 2019 / 10:23

  Superleuk ! Houd je de poppetjes vast terwijl je aan het verven bent, of zet je ze neer ? Hoe doe je dat ?
  PS Wibra had ze een tijd geleden ook !

 7. Ingrid Aerts 11 augustus 2020 / 21:02

  wat zijn ze ontzettend leuk zeg! Even een vraagje: als ik de oogjes teken met posca pen of identie pen heeft het de neiging om uit te lopen met nerfjes van het hout mee…
  heb je daar nog tips voor? ik hoor graag van je!
  groet Ingrid

  • Mieke 24 oktober 2020 / 14:56

   Ik heb onlangs een workshop pegdolls gedaan. Daar werd geadviseerd om de gezichtjes eerst te vernissen vóór je de oogjes en zo er op tekent. Zo loopt het niet door. Ik gebruik de micron permanent fineliner en dat werkt heel goed.

   • Claudia Sijbers 9 december 2022 / 01:15

    Of met een satéprikker de oogjes maken

  • Tiny 6 december 2022 / 20:14

   Best eerst een huidkleur laag verf op dan loopt het niet meer uit

 8. Yolanda 25 september 2020 / 12:38

  Maak je ze ook op bestelling?☺️

 9. Helga 11 september 2022 / 11:28

  Hoi wat een leuke uitleg. Ik wilde ook graag gaan kijken of ik dit ook kan.. lijkt me zo leuk om te gaan doen.
  Vraagje hoe dik zijn de markeer stiften

 10. Mieke 22 oktober 2022 / 15:40

  Bij de Action heb ik net 26 kegelpoppetjes gehaald voor 2,99 euro.
  Ze zijn niet groot maar goed om de kleinkinderen tijdens de herfst vakantie creatief bezig te houden.

  Moet je de poppetjes eerst met Gesso o.i.d. behandelen. Dat was ik wel van plan.

 11. kristel janssens 20 december 2022 / 20:08

  bij bol heb ik er 60 gekocht voor 20 euro ook niet duur
  jij lisane geeft te minste uitleg hoe je het moet verven
  de meesten die ze verkopen helpen je niet eens als je een vraag stelt.
  ik ga het ook eens proberen met acryl stiften en verf alvast bedankt.
  veel plezier met deze leuke poppetjes succes allemaal.

 12. Jenny 28 december 2022 / 10:21

  Wat ontzettend leuk en ispirerend! Ik heb ze gekleurd met kleurpotlood. Dat daat ook boven verwachting goed 😃

 13. Neeltje 4 februari 2023 / 20:13

  Mochten mensen dit blog nog lezen…bij de Action zijn de poppetjes te koop voor 0,89 per zakje. De grote poppetjes hebben er 7 in een zakje, de kleine poppetjes zitten er maarliefst 20 van in 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.