HOW TO: Doelen stellen

Doelen stellen is een eerste stap naar het behalen van een doel. En wat voor doel dit ook is, een levensdoel, een doel van je blog, een doel wat je wilt bereiken in je sport of hobby, of iets totaal anders. Het begint allemaal met het opstellen van een doel. Zomaar beginnen is namelijk lang niet altijd een goed idee!

Het stellen van doelen gaat heel makkelijk aan de hand van de SMARTIE methode. Dit is een manier om heel duidelijk je doel geformuleerd te krijgen. Er zijn een aantal punten waarop je moet letten bij het opstellen van je doel:

Specifiek

Je moet heel precies bedenken hoe je je doel wilt bereiken. Met welke betrokkenen, waar en wanneer wil je het doel bereiken? Een vuistregel die hierbij geldt is dat als je het kunt opdelen in meerdere verschillende stukjes, dan is het niet specifiek genoeg. Als dit het geval is deel het dan ook gewoon op in meerdere stukjes!

Meetbaar

Hoe kun je achteraf bekijken of het doel bereikt is? Is het meetbaar en op welke manier?

Acceptabel

Is je doel acceptabel? Stel nu dat je de hulp van andere mensen nodig hebt en dat zij uren lang extra werk hiervoor moeten doen. Het ligt er natuurlijk aan om welke mensen het gaat maar over het algemeen gaat het op die manier niet lukken. Kijk naar wat wel acceptabel is.

Realistisch

Nu moet je even goed met beide benen op de grond gaan staan. Is de tijd die ervoor stelt haalbaar? Ben jij de enige die er hard aan moet werken of zijn er meer mensen. Hoe zit het met een eventueel budget? Zijn je eisen niet te hoog? Denk hier goed over na en stel je plan eventueel wat bij.

Tijdgebonden

Wanneer wil je je doel behaald hebben? Er een eindpunt aan geven geeft je meer motivatie om aan je doel te werken, doordat je een ‘deadline’ hebt.

Inspirerend

Misschien wel het belangrijkste van het hele lijstje, zorg dat je het op een positieve manier formuleert. Op een manier waardoor je des te meer zin krijgt om aan je doel te werken. Dan kun je hem bijvoorbeeld op je bureaublad zetten of uitprinten (of op je visionboard zetten)

Het laatste punt is evaluatie, het controleren van het doel dat je opgesteld hebt. Voorbeelden van een goede formulering van een doel op deze manier zijn de volgende:

  • Ik haal dit jaar 20 studiepunten voor mijn management studie.
  • Over 6 maanden heb ik 30% meer bezoekers op mijn blog dan nu.
  • Over 5 jaar heb ik een vaste baan als fotograaf voor een grote landelijke krant.
  • Over 2 jaar heb ik mijn diploma gehaald.
  • Dit jaar volg ik minstens 50% van mijn lessen op school.

En zo moet het dus niet! (Alle afbeeldingen via weaheartit.com)

Op deze manier kun je heel makkelijk en duidelijk een doel stellen voor jezelf. Maar laat deze ‘regels’ je niet beperken, natuurlijk kun je jezelf ook een wat subjectiever doel geven.  Er is namelijk helemaal niets mis met zeggen dat je over een paar jaar wel graag een leuke vaste baan zou willen (hoi, dat wil ik!). Maar ik denk dat ik binnenkort zeker deze manier ga gebruiken voor het stellen van andere doelen. Wordt vervolgd dus! Heb jij al weleens doelen gesteld op deze manier?

12 reacties

  1. Vera 16 juli 2012 / 07:18

    Hee, een top artikel maar eigenlijk moet je het doel bijvoorbeeld zo stellen:

    ‘Ik héb aan het eind van dit jaar 20 studiepunten behaald voor mijn management studie.’

    Dus HEB ipv van WIL. Je kunt namelijk niet meten of je iets wilt of niet. En of je het hébt behaald kan je wel meten. 🙂

    X

    • Lisanneleeft 16 juli 2012 / 16:05

      Haha, dan doe ik het TOCH nog fout :p Thanks voor de tip!
      Ik had het opgezocht op Google, maar Google heeft natuurlijk ook niet altijd gelijk :p

      • Renske 17 juli 2012 / 19:42

        En hierbij aansluitend: ook niet “Ik kan”, want ook dit is niet meetbaar genoeg. Het is goed mogelijk dat je iets kunt, maar dat betekent niet dat het doel daadwerkelijk behaald is. Ik ben werkelijk doodgegooid met deze methode tijdens mijn studie SPH, maar het is een hele goede methode voor duidelijke doelen.

  2. Meisje zonder eetstoornis 16 juli 2012 / 08:10

    Handig artikel! Zometeen ga ik maar is een lijstje maken en inspiratievolle foto’s zoeken die me motiveren voor mijn doel! 🙂

  3. Anneke 16 juli 2012 / 10:05

    Het lijkt alsof ik weer op school zit, help! Maar inderdaad, de SMARTI-methode werkt wel goed.

  4. Chantal 16 juli 2012 / 12:00

    Oef, een artikel met tips m.b.t. doelen stellen kan ik wel gebruiken, thanks!

  5. Daniëlle 16 juli 2012 / 12:27

    Bij mijn opleiding werken wij ook met de SMART methode (zonder IE dus, haha). Bij elk vak, project of training moeten wij een SMART gerelateerd doel stellen die je na een bepaalde tijd wil halen. Werkt wel ;)!

  6. Anne 17 juli 2012 / 16:39

    Het overbekende systeem voor doelen stellen. 🙂 Die quote vind ik goed, ik heb ‘m opgeschreven.

  7. Saskia 17 juli 2012 / 18:46

    Bij mijn opleiding hebben we ook geleerd op SMART doelen op te stellen voor behandelplannen 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.