Ik, een avondmens?

Ik ben een avondmens. Een echt avondmens. Je kunt er niet omheen, hoe graag je dat ook zou willen. Maar waarom?


Foto door snips op Flickr

Een van de symptomen bij fibromyalgie is ochtendstijfheid. Dat wil zeggen dat wanneer ik wakker word alles onwijs veel pijn doet en (letterlijk) kraakt. Ik heb ‘s ochtends gewoon wat langer te tijd nodig om fatsoenlijk wakker te worden. Wel duidelijk dus dat het voor mij geen optie is om een ochtendmens te zijn.

Overdag voel ik me vaak niet echt geweldig. Misschien ook omdat ik, als ik naar school ben geweest, zo uitgeput ben dat ik m’n bed in ga. Om dan vervolgens na een paar uur weer wakker te worden. En dan begint mijn goede humeur!

Vrijwel al mijn leerwerk gebeurt ‘s avonds. Ik ben mijn moeder dankbaar dat ze dat begrijpt. Normaal zou ik om 11 uur in bed moeten liggen en slapen. Maar wanneer ik voel dat ik kan leren mag ik gelukkig langer opblijven.

Zo ook van de week, ‘s avonds. Ik heb mijn hele natuurkunde toets geleerd in een paar uurtjes. Een toets waar ik normaal helemaal gek van zou worden omdat ik de zinnen 100 keer zou moeten lezen, en ik het dan nog maar half zou snappen. Kon ik het nu in een keer allemaal zo lezen. Het voelt echt heel raar, maar het is wel fijn!

Het is dus duidelijk dat ik een avondmens ben. Dat kan nog weleens vervelend zijn omdat alles is afgestemd op ochtendmensen (school bijvoorbeeld!). Maar gelukkig heb ik daar aanpassingen voor. Wat ben jij, een ochtendmens of, netals ik, een avondmens?

DELEN:

3 reacties

 1. Lesley 13 november 2010 / 17:34

  Een avondmens, zeker weten! Als ik ‘s ochtends vroeg op moet staan, wat vaak al een ramp is, dan ben ik vaak wel de hele dag een beetje moe, ‘s avonds dus ook. Maar als ik lekker heb kunnen uitslapen kan ik desnoods nog de hele nacht door =P

  xxx

 2. jenny 14 november 2010 / 10:32

  goede vraag ik ben een avondmens denk ik, maar niet tot laat haha

 3. carlijn 14 november 2010 / 18:44

  zeker weten avond! ‘s ochtends ken ik der echt niet uitkomen hoor!
  xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.