Ik wil afvallen

Trigger warning: als je niet zo goed kan tegen lezen over gewicht of afvallen kun je deze blogpost beter overslaan.

Ik denk dat ik nog nooit zo veel complimenten over mijn uiterlijk heb gekregen als ik nu krijg. Dat komt, denk ik, doordat ik vijf jaar geleden nog maar 49 kilo woog. Echter zijn er een heleboel kilo’s bijgekomen (ik zal dat in deze blogpost delen hoeveel) en ik zie er zeker gezonder uit. Maar er zijn toch redenen voor mij om wat gewicht kwijt te willen.

Afvallen

Tegenwoordig is het bijna als vloeken om te zeggen dat je wil afvallen, ik heb ook even getwijfeld of ik dit wel online wilde delen. Zoals ik het ervaar is mijn overgewicht (dat heb ik, volgens mijn BMI) veel minder een sociaal issue dan mijn ondergewicht vijf jaar geleden. Toen werd ik regelmatig uitgescholden om mijn uiterlijk. Nu is iedereen zó lief en krijg ik zo veel complimentjes juist. Ik denk dat mensen wel zien dat ik ben aangekomen, maar gewoon accepteren dat je eruit ziet zoals je eruit ziet. Of er niets van durven te zeggen, dat kan natuurlijk ook.

Wat mij betreft is het nooit nodig om commentaar te geven op iemand anders gewicht, overigens. De een is bij het ene gewicht happy, de ander bij het andere gewicht. Dat is helemaal prima.

Waarom ik er tóch over wil praten? Het is toch een soort stok achter de deur en ik deel graag wat me bezig houdt.

Medicatie

Ik slik sinds een jaar of vier medicatie waarvan je een extreem grote eetlust krijgt. En dat was toen geweldig, de kilo’s vlogen eraan. Dat had ik ook echt wel nodig, dus dat was heel fijn. Maar nu, meer dan 30 kilo verder vind ik het wel genoeg.

Het is heel moeilijk om af te vallen met deze medicatie, dit heb ik ook met mijn arts besproken. Ik heb vorig jaar zelfs andere medicatie geprobeerd om deze bijwerking tegen te gaan, maar lang verhaal kort: het werkte niet hetzelfde en ik zit aan deze medicatie vast. De medicatie werkt top, dus daar stop ik absoluut niet zomaar mee (ooit misschien, maar nu niet).

Het is dus een grotere uitdaging. De arts vertelde dat hij één iemand kent die is afgevallen met deze medicatie, het kán dus wel.

Door deze medicijnen heb ik een oneindige eetlust, maar ook eetbuien, die ga ik nu proberen te negeren. In zo’n eetbui eet ik niet gezond, dat is ook meteen waarom ik er iets aan wil doen. Mocht afvallen toch niet gaan door de medicatie, vind ik wat zwaarder blijven terwijl ik gezond eet toch een fijner gevoel dan wanneer er ook eetbuien meespelen.

Gezonder eten

Dat is dus ook meteen waar ik de verandering ga toepassen, in mijn eetpatroon. Ik wil gezonder eten, meer groenten en minder tussendoortjes waarin veel vet of suiker zit. Natuurlijk niet zónder af en toe te “zondigen”, dat houd ik niet vol en dat lijkt me ook geen gezonde manier van afvallen. Maar de basis moet zo gevarieerd en onbewerkt mogelijk zijn.

En niet te veel. Ik zou wel met 10 broodjes kunnen ontbijten, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Toetjes kan ik er ook zeker 5 van op. Met gemak! En zelfs met plezier. Zonder me vol of verzadigd te voelen, het is een heel rare gewaarwording, vind ik zelf.

Uiterlijk

Ik wil het niet om mijn uiterlijk. Ook wat voller kijk ik met liefde naar mezelf, daar mag ik de vollere Instagrammers die ik volg heel dankbaar voor zijn (bijvoorbeeld Vera, Lotte en Irina – heel erg fijn om te volgen). Ik kijk zonder oordeel naar mijn onderkinnetje en mijn buikje.

Maar, als ik eerlijk ben, lijkt het me wel weer fijn om kleding makkelijker te passen. Ik ben uit al mijn oude kleding gegroeid, op zich geen probleem. Maar nieuwe kleding kopen blijkt een uitdaging, veel winkels hebben niet eens groter dan een L of maat 42 in het assortiment. En sommige dingen zijn er wel in mijn maat, maar gaan dan weer niet over mijn borsten of mijn buik heen. Je snapt het punt. Het is wat dit betreft gewoon makkelijker om een kleinere maat te hebben.

Waarom afvallen?

Maar ik heb nog steeds chronische pijn- en vermoeidheidsklachten waardoor zwaarder zijn ook letterlijk zwaarder voelt. En ik heb een te hoge bloeddruk, dat heeft echt te maken met wat ik eet en/of mijn gewicht want dat heb ik nooit eerder gehad. Dus voor mijn gezondheid vind ik het fijn om weer wat lichter door het leven te gaan. Dus… daar ga ik voor! Simpelweg door zo gevarieerd en onbewerkt mogelijk te eten.

Mijn (ietwat ambitieuze) doel is 10 kilo minder, dan heb ik volgens het voedingscentrum ook weer net aan een gezond gewicht. Ik ben heel benieuwd of het gaat lukken, ik ga het proberen.

DELEN:

9 reacties

 1. Tineke 4 mei 2022 / 14:41

  Als jij dat wil moet je er voor gaan toch! Ik vind je een prachtige vrouw, nu, maar ook toen je lichter was. Het meest belangrijke is dat je je lekker voelt in je eigen lijf.

 2. M 4 mei 2022 / 15:03

  Ik vind het knap van je! Niet omdat het nu niet goed of niet mooi is, maar omdat ik het knap vind dat je een doel hebt en daar naartoe wilt werken. Heel veel succes! 🙂

 3. Tom 4 mei 2022 / 15:59

  Ten eerste wat goed dat je met je verhaal komt! Er mag over gesproken worden.
  Ik ben een aantal jaar geleden begonnen om mijn levensstijl om te gooien. Met name mijn toen slechte eetpatroon. Ik ben bij een coach geweest die mij gedurende +- een jaar stapje voor stapje een gezond eetpatroon en levensstijl heeft aangeleerd. Resultaat was 22 kilo eraf en zat veel lekkerder in mijn vel. Het gaat zeker niet zonder slag of stoot want wat is een juiste balans tussen lekker en gezond leven. Je kan het!

 4. Kelly 4 mei 2022 / 18:26

  Ik heb een beetje in hetzelfde schuitje gezeten 3 jaar geleden. Een wilde gok dat onze BMI’s ook bij elkaar in de buurt lagen en hoewel je er prima uit ziet kan ik me goed vinden in dat gewoon niet helemaal lekker in je vel zitten en gezonder bezig willen zijn. Ik ben toen uiteindelijk bijna 20kg afgevallen in een span van 2 jaar. Ik ben nu dankzij mijn zwangerschap weer aangekomen en de pijn in mijn gewrichten etc is weer vol terug. Ik kijk dus ook uit naar weer gezonder leven en meer bewegen.

  Ik heb het afvallen bereikt door meer bewegen (vooral wandelen) en minder slecht eten. Dit deed ik door mijn beweging te tracken met een Apple Watch en mijn eten met een app die MyFitnessPal heet. Maar ga vooral op zoek naar de manier die voor jou werkt, want volhouden is het aller belangrijkste 🙂

 5. T 4 mei 2022 / 22:28

  Ik herken dit verhaal. Helaas, moet ik zeggen. Ik ben door medicatie 16kg aangekomen en woog eerder ook rond de 50 kg. Mijn bmi is gezond, maar mijn buikomvang is bijna helemaal aan het eind van de balk bij het voedingscentrum van veel te ongezond. En daar baal ik van. Er is mij al gevraagd of ik zwanger ben en ik lijk ook 20 weken zwanger. Ik weet niet goed hoe ik het kan verdoezelen en door die buik pas ik broeken ook niet in de meeste gevallen.
  Ik heb geen eetbuien en eet als tussendoortje 1x per dag rijstwafels. Ik sta vanwege mijn gezondheid wat later op, dus mijn dag duurt ook wat korter. Ik kan helaas dus niet echt iets veranderen in mijn eetpatroon. Ik eet geen suiker, snoepjes, koekjes. Drink alleen water of thee. Gebruik mager broodbeleg. Bewegen ben ik aan het opbouwen, want ik heb vermoeidheidsklachten. Maar ik verwacht niet dat ik daarmee echt kilo’s kwijt zal raken.
  Ik vermoed dat wij dezelfde medicatie hebben. Ik heb daarnaast nog andere medicatie. Die had ook als bijwerking aankomen. Daar ben ik nu al twee keer van overgestapt. Het middel dat ik nu slik heeft als bijwerking afvallen. Dat gebeurt helaas niet. Het is meer dat het iets stabieler blijft. Maar ook dit middel werkt niet zo goed als het 1e.
  Een heel verhaal. Ik was eerst ook blij dat ik aankwam. Ik ben mijn hele leven dun genoemd en was dus altijd ook licht. Ik vond het prima om er wat aan te krijgen, graag zelfs. Maar ik moet eraan wennen dat mijn lijf nu zo anders is. En dat ik niet meer die dunne vrouw ben, maar nu veel kleding niet pas. Die buik zit me vooral dwars.
  Ik wens je heel veel succes. Ik hoop dat je je eetbuien onder controle krijgt en dat het je lukt om gezonder te eten. Je kan het!

 6. Hellen 4 mei 2022 / 23:58

  Mooi hoe je over je lichaam schrijft. En je mag doen en schrijven wat je wil. Zonder oordeel.

  Herkenbaar zijn de eetbuien die je omschrijft. Mij helpt het om gezonde keuzes grijpklaar te hebben. Wellicht voor jou ook een tip. Daarvoor heb ik weckpotten (in verschillende formaatjes) in de koelkast staan en daarin zit per pot een snack. Komkommers al gesneden en snackklaar (onderin de pot doe ik dan een zelfgemaakt yoghurtdipje) of een potje blauwe besjes, aardbeitjes, paprika’s met wat hummus, appel met kaneel… wat je ook maar kunt bedenken. Ik heb zoete potjes en hartige, dus al naar gelang mijn bui pak ik zo veel sneller iets gezonds. Voor mij werkt het.

 7. Naomi 5 mei 2022 / 07:58

  Wat eerlijk en open dit! Ik ben met je eens dat anderen eigenlijk nooit iets over je gewicht/figuur zouden moeten vinden. Is het eigenlijk al niet raar dat er sowieso vaak wordt gevraagd: “Hé, ben je afgevallen?” en nooit: “Hé, ben je aangekomen?” Dat laatste is aan mij althans nooit gevraagd.
  Ik herken je struggles met overgewicht. Ook hier mede door medicatie en eetbuiten twintig kilo aangekomen. Die er eerst, door stress, af was. Daardoor zit ik nu (weer) op een ongezond gewicht, als ik kijk naar BMI. Of het er ooit nog af zal gaan, weet ik niet, maar net als jij wil ik dan wél liever te zwaar zijn met gezond eten dan met eetbuien.
  Heel veel succes! Ik hoop dat het je lukt om op een gezonde manier te letten op je voeding.

 8. Dionne 7 mei 2022 / 19:01

  Wat goed! Heel veel succes Lisanne! ✨ Ik eet voornamelijk fruit, maar wat mij helpt om meer groente te eten is de Too Good to go boxen van de Lidl/Sligro waar alleen groente & fruit inzit. Omdat je dan de groentes/fruit ook soort van moet ‘redden’ haha. Ik vind het dan vaak ook een leuke uitdaging om dan echt alleen met die groentes maaltijden te verzinnen.

 9. Nina 15 mei 2022 / 09:35

  Zelfs als je goed in je vel zit over je gewicht en lichaam, knabbelt het toch een beetje aan je zelfbeeld als je niet meer kan dragen wat je eigenlijk zou willen he. Alsof je een beetje van je eigenheid verliest ofzo. Heel veel succes, ik geloof oprecht dat het je gaat lukken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.