In een flow raken

In een flow raken, misschien heb je er weleens van gehoord. Een flow is  een moment waarin je onwijs productief bent en veel inspiratie hebt. Misschien kun je hiet zien als een soort van hyperconcentratie. En erg fijn gevoel, als je het mij vraagt.


Via weheartit.com

Voor mij is een flow een moment waarop ik opeens heel veel ideeen heb en precies weet hoe ik die ga uitwerken. Op dat moment kan ik ze dan allemaal achter elkaar maken, zonder er verder nog over na te moeten denken. Dan werk ik snel en goed en dan heb ik bijvoorbeeld zo 3 stukjes voor mijn blog of voor de schoolkrant getypt! Dat scheelt een hele hoop werk.

Het is een soort van verstand op nul en doortypen. Je vergeet even alles om je heen en alles draait gewoon om nog maar een ding, bij mij dus het typen van die stukjes. M’n beste stukjes zijn dan ook diegene die getypt zijn terwijl ik in een flow zat. Alsof het op die momenten allemaal vanzelf ging.

Maar hoe je dan in een flow raakt, dat vind ik een hele goede vraag. Het liefst zit ik elke dag een aantal uren in zo’n flow. Weinig afleiding en een duidelijk doel zijn misschien dingen die het stimulieren. Maar voor mij is het krijgen van een flow een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Een klein beetje onduidelijk, inderdaad.

Ik vraag mij nu af, hoe zit dat met jullie? Zitten jullie weleens in een flow, of wist je nieteens dat dit bestond? En misschien nog wel belangrijker voor mij, hoe kom ik in zo’n flow?

6 reacties

 1. Lieke 20 maart 2011 / 08:24

  Hmmm, ik zit eigenlijk nooit in een flow volgens mij…

 2. Olga 20 maart 2011 / 11:10

  Dat herken ik wel: als ik bijvoorbeeld voor mijn studie een artikel of iets in moet leveren, of als het maar om ‘gewone’ opdrachten gaat, vind ik het heel fijn als ik in zo’n goed tempo blijf hangen en mijn werk goed en snel kan doen; die flow dus 🙂 xx.

 3. Iris Anastasia 20 maart 2011 / 12:33

  Ik ken het “flow-en” zeker. Ook ik typ dan de stukjes waar ik het meest tevreden over ben! (: In een flow lijkt alles te lukken… Jammer dat ik vaak veel werk moet inhalen en mijn flow naar mijn idee niet altijd nuttig kan besteden.

 4. Alyssa 20 maart 2011 / 22:59

  Ja, ik zit ook wel eens in zo’n flow! Alleen zou het wel vaker mogen gebeuren vind ik! Ik zou ook wel willen weten hoe je in zo’n flow komt… 🙂

 5. Nathalie 20 maart 2011 / 23:40

  Wat klinkt dat vreemd ‘ in een flow raken’. Alsof je niets eraan kan doen en het je overkomt. Maar het is iets waar je voor kan kiezen.
  Het is een keuze die we maken om geïnspireerd te worden. Denk aan een open nieuwsgierige houding en aan iedere dag een nieuwe frisse kijk op het leven. In dat enthousiasme gaan we dan vaak aan de slag.
  Ik heb voel me vaak relaxed en productief wanneer ik geïnspireerd ben door God’s liefde; wanneer iemand liefdevol is, wanneer ik een mooi stuk heb gelezen, heb gebeden of iemand heb kunnen helpen.

 6. Jaap 22 maart 2011 / 20:26

  Een plantje waarvan ik gehoord heb is salie. Je gaat er rustig van denken. En essentiële oliën in wat water verdampen voor een sfeervol geurtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.