Het is best oké om even niet zo oké te zijn

December is een feestmaand. Een maand vol met letterlijke lichtpuntjes, feestjes, mensen om je heen, en gezelligheid. Nou, dat is het dus niet altijd, die feeststemming hoeft er niet altijd in te zitten. Het is best oké om even niet oké te zijn.

Deze Hallmark kaart zag ik vandaag staan in de Primera en ik dacht: jep, dit omschrijft mijn dag.

Laatst schreef ik natuurlijk een update over mijn gezondheid en daarin liet ik weten hoe het gaat. Het gaat relatief goed. Maar iedereen met een soortgelijke ziekte weet: wanneer er stappen vooruit zijn gedaan, volgen die stapjes achteruit ook weer. Het is een soort dansje, het blijft maar voor- en achteruit gaan en het stopt nooit.

De laatste tijd slaap ik erg slecht, ik klem veel met mijn kaak. Dan word je wakker met helse hoofdpijn en kun je de hele dag niets meer (althans, in mijn geval). Als ik op mijn rug slaap doe ik dat minder, maar dan word ik ook meerdere keren per nacht wakker, maar dan zonder gevoel in mijn armen en benen (dit komt dan langzaam weer terug). Conclusie: de meeste nachten slaap ik rechtop en word ik erg naar wakker.

Dan zijn er drie dingen die ik overdag kan doen:

 • Als het echt niet gaat in bed blijven. De dag wordt dan verschrikkelijk (en dat is niet overdreven, als ik eraan denk moet ik huilen. Epileptische aanvallen gegarandeerd).
 • Binnen blijven en afleiding zoeken. Dit gaat soms goed, soms gaat het zoals de optie hierboven.
 • Of ik ga naar buiten, wandel een stukje, en dan voel ik me beter. Frisse lucht is zo fijn! Dan ben ik daarna alsnog moe, uitgeput, maar dat is oké.

Helaas heb ik geen oneindige hoeveelheid mensen die me mee naar buiten kan nemen, dus vaak wordt het toch optie twee en hopen dat het een goede dag wordt. Optie drie is mijn favoriet, dat snap je natuurlijk wel.

Vandaag kon ik uiteindelijk wel eventjes naar buiten, dat was zo fijn! Met mijn moeder gaat het niet goed, dus het is extra fijn als ze met mij mee naar buiten wil/kan (in het geval van willen moet zij daar later de consequenties van ondervinden). Dat is dus tegelijkertijd wel een beetje dubbel.

Het hoeft niet altijd oké te gaan

Natuurlijk is het niet leuk om meerdere aanvallen op een dag te hebben, geen kracht te hebben om te kunnen even en/of alleen maar in bed te kunnen liggen. Maar het hoort erbij. Het is zoals het is, en het mag best zo zijn, ook al hebben we het liever niet.

Ook zo rond de feestdagen mag het allemaal even stom zijn. Misschien wel juist nu. We hebben het allemaal druk, we ‘moeten’ allemaal leuke en gezellige dingen doen en we moeten het vooral leuk hebben.

Nou, van mij hoeft dat dus niet. Een baaldag in bed met Netflix mag ook. Ook met Kerst of oud&nieuw. Het zijn ook maar gewoon dagen (tenzij je gelovig bent, dan is Kerst natuurlijk wel belangrijker). Die decemberuitsloverij is niet nodig. Het is best oké om even niet zo oké te zijn.

DELEN:

15 reacties

 1. Josephine 20 december 2016 / 19:17

  Lastig, dat met stappen vooruit ook altijd weer de mindere dagen volgen. Het is heel logisch, maar natuurlijk niet leuk. Met je titel heb je natuurlijk helemaal gelijk. Maar op de momenten die niet oké zijn, lijkt me dat toch best lastig. Ik ben er zelf in ieder geval niet zo goed in. *grijns*

  De dagen waarop ik gepland iets inspannends ga doen – en dus ook de dagen erna moet rusten of pijn heb – vind ik in ieder geval een stuk makkelijker te pruimen dan de dagen die bij verassing slecht blijken. Blèh. Kun jij het inmiddels een beetje aan zien komen, of is het nog elke ochtend een verrassing?

  Dat van dat niet slapen lijkt me trouwens echt vreselijk. Sterkte!
  En oh ja..bij dezen wens ik je toch alvast fijne & fitte feestdafen toe!

 2. Tamara TS 20 december 2016 / 21:22

  Zo herkenbaar. Ik probeer mezelf al dagen bij elkaar te rapen om cadeaus te gaan shoppen, maar tot nu toe is het nog niet gelukt. Door al dat moeten vind ik ziek zijn rond de feestdagen erger dan normaal. Ik hoop dat je een fijne kerst hebt!

 3. Esmee 20 december 2016 / 21:28

  Als je dan al zo moe bent van een dag die wat minder gaat, en dan ook nog niet kunnen slapen. Super vervelend zeg!
  Wel heel fijn dat het beter met je gaat! Maar over het algemeen vraag je dan weer veel te veel van jezelf omdat je denkt de hele wereld aan te kunnen, en dan heb je er later weer spijt van. Ik weet er alles van… Sterkte in ieder geval!
  Ik wens je wel fijne feestdagen toe, ik hoop dat je je dan een beetje oké voelt en ervan geniet, hoe dan ook <3

 4. EmilyLotus 20 december 2016 / 22:56

  Mooi geschreven. Als mede Lymie is het heel troostend en soort van rustgevend om dit te lezen. Knuffel. <3

 5. Tiffany 21 december 2016 / 08:10

  Heel erg herkenbaar dit. Ik heb al besloten dat ik oud en nieuw in bed vier met netflix haha. Ik vind het het niet waard om het nieuwe jaar met een rot week/weken te beginnen voor een avond.

 6. Zarah 21 december 2016 / 09:18

  Herkenbaar. Ik heb al mijn hele leven een hekel aan de decembermaand. Verplichte gezelligheid? Ik kan het niet. Te snel moe, overprikkeld. Als baby zijnde was ik altijd al aan het huilen tijdens de feestdagen, en nu ben ik altijd een beetje down.

 7. Sofie 21 december 2016 / 11:28

  Ja, herkenbaar. Stapjes vooruit, en weer achteruit. Telkens weer wat moeten afgeven. Hopelijk komen er snel weer betere dagen. Maar het is zo onvoorspelbaar hé. Ik ga in elk geval blij zijn als de feestdagen weer voorbij zijn. Sterkte Lisanne!

 8. Romy 21 december 2016 / 16:14

  Wat mooi dat zo’n tekst nu ook op een kaartje staat! Is zeker waar! Ik vind het onwijs rot voor je dat slapen zo slecht gaat, ik hoop dat het snel weer beter zal gaan, ga er weer voor bidden! <3 Ik hoop dat het met je moeder ook beter mag gaan! Ga nu direct twee kaartjes naar jullie schrijven 🙂

 9. Ise 21 december 2016 / 17:00

  Ik vond het ook een hele mooie boodschap voor op een kaartje! Hopelijk haal je er wat kracht uit 🙂

 10. Anke 21 december 2016 / 18:28

  Leuke kaart! En ben het helemaal met je eens!! Soms is het gewoon allemaal niet oké en hoef je ook niet te doen alsof het wel oké is. Dat frustreert alleen maar. Ik vind juist dat het helpt om toe te geven dat het even rot is.
  Fijne feestdagen! Xx Anke

 11. Jitske 21 december 2016 / 20:38

  Mooie Kerstgedachte. I feel you girl. Dat hele opgefokte en ‘het moet leuk zijn’ ik hou d’r ook niet van. We zijn nuchtere Hollanders toch? Als het even niet gaat, dan gaat het even niet. Hoop dat je je snel beter voelt.

 12. Vanessa 22 december 2016 / 01:29

  Dit is zo troostend om te lezen. Ik ben ook chronisch ziek en heb er nu nog een nierbekkenontsteking bij waardoor ik helemaal geen zin heb in de feestdagen. Voor mij valt er dit jaar gewoon niets te vieren. Mijn vriend en ik blijven gewoon rustig thuis met kerst en oudejaar: pyjama aan, lekker eten en Netflix kijken. Op social media en blogs zie ik allemaal vrolijke kerst artikelen voorbij komen, alsof er nooit wordt gedacht aan de mensen voor wie december misschien één van de moeilijkste perioden van het jaar is. Daarom apprecieer ik dit artikel enorm Lisanne. Ik geef je helemaal gelijk, voor mensen zoals wij zijn dit soort dagen niet anders dan andere dagen.

 13. Vivian 22 december 2016 / 17:04

  Wat heftig dat het soms zo goed en dan weer zo slecht kan gaan. Maar die quote is inderdaad wel helemaal waar: soms mag het gewoon even prut gaan en daar mogen we dan ook aan toegeven.

 14. Charelle 23 december 2016 / 10:18

  Mooi geschreven Lisanne, herken je woorden volledig en ben het helemaal met je eens. Veel liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.