Is de bloghype voorbij?

Is bloggen dood? Is video de toekomst? Blogs zonder tekst en vooral veel plaatjes? Worden blogs vervangen door social media zoals Instagram? Ik dacht erover na en deel mijn gedachten hierover!

bloghype-voorbij

Waarom denk je dat?

Waarom denken mensen dat het bloggerstijdperk voorbij is?

Langzaamaan zijn veel bloggers ook YouTube gaan doen en hun prioriteiten gaan verleggen. De grootste bloggers van Nederland zijn minder gaan bloggen.

Maar… waarom?

Waarom bloggen zo leuk is

Laat ik eerst beginnen met het delen waarom ik bloggen zo leuk vind. Ik doe en poging het zo goed mogelijk uit te leggen:

Een blog is een eigen plekje op het web waar je álles kan delen wat je graag wil delen. Foto’s, teksten, waar jij blij van wordt, wat jou inspireert of misschien wel iets wat jij anderen wilt leren. Je kiest zelf precies in welke vorm je dat doet en wat je schrijft en/of fotografeert.

Je bepaalt je eigen format, in plaats van dat Facebook, Pinterest of Instagram dat alvast voor jou hebben gedaan. Doordat je meer ruimte hebt kun je veel creatiever zijn, maar misschien geeft dat juist ook wel het gevoel dat er té veel opties zijn?

Werk

De afgelopen jaren is bloggen echt een vak geworden, in elk geval in Nederland zeker wel. Een boel mensen doen dit als hun werk, fulltime of parttime. Dat is heel erg gaaf, maar ik denk dat dit ook een aantal dingen met zich meebrengt waar je minder blij van wordt.

 • Bloggen kan gaan voelen als werk. Dat hoeft niet erg te zijn, maar;
 • Je kan het gevoel krijgen dat lezers heel veel van je verwachten. Volgens mij werkt dat voor heel veel mensen juist verlammend. Een blog is juist zoiets moois waarop je álles kan delen, zonder dat iemand anders jou daar grenzen voor geeft. Als je lezers hebt die bepaalde dingen verwachten, dan voelt dat misschien wel zo. En dat belemmert je natuurlijk in je creativiteit
 • De standaard is hoog. Die verwachtingen die je lezers hebben worden niet alleen gevormd door jezelf en wat je zelf doet, maar ook door wat je collega’s doen. Als je iets super gaafs ziet bij een collega, kan dat misschien ook verlammend werken, alsof je het zelf net zo goed moet doen.

Ik denk dat niet alleen de fulltimers en parttimers hier last van hebben, maar ook de bloggers die puur als hobby bloggen. Je krijgt toch vaak wel zakelijke mail of vragen die beantwoord moeten worden, terwijl dat misschien niet je favoriete bezigheid is. Verder kun je natuurlijk wel zeggen ‘ik blog als hobby, dus ik ben anders’, maar ondertussen kan het wel voelen alsof je het minimaal zo goed moet doen als die ene andere blogger.

Bloggers werken veel

Ik denk dat veel bloggers die dit nu professioneel doen de afgelopen jaren veel hebben gewerkt. ‘s Avonds, in het weekend, en gewoon volle werkdagen.

Dat heb je als je van hobby naar werk gaat, dan wordt je hobby-tijd ineens ook werk. Want die hobby waar je zo van houdt, daar besteedde je zo veel tijd aan, juist omdat je er zo van houdt. Daardoor hield je weinig tijd over voor andere hobby’s of bezigheden.

En dan ben je ineens non-stop aan het werk, want het creatieve waarvan je zo houdt en waarvoor je ooit begon met bloggen, en het zakelijke dat echt werk is loopt door elkaar heen. Ik merk aan mezelf nu ik me beter voel dat ik eigenlijk ook niet echt andere hobby’s heb. Nú snap ik wat bloggers bedoelden wanneer ze zeiden dat ze veel werkten.

Creativiteit

Ik denk dat als iedereen terug gaat naar waar hij/zij begonnen is met bloggen, dat bloggen én blogs lezen leuker zal worden. Puur bloggen over dingen waarvan jij zelf denkt dat ze toegevoegde waarde hebben. Of dat mensen er blij van worden of geïnspireerd raken. Of ze aan het denken zet. Of gewoon… je gedachten delen.

Gewoon weer terug naar super simpel de focus leggen op ‘iets moois maken‘. Daar begonnen de meeste bloggers toch ook mee. Ik denk echt dat goed/succesvol bloggen zo simpel is.

Ik denk dat je dat heel goed op YouTube en op je blog tegelijkertijd kan doen. De beste stukken zijn soms de stukken waar het minste tijd in zit, dat hoeft niet allemaal lang en uitgebreid of perfect.

Veel bloggers updaten minder of anders. Wat vind jij daarvan? Denk jij dat de ‘blogwereld’ is veranderd de laatste tijd?

Meer blogtips nodig? Die vind je hier.

DELEN:

57 reacties

 1. Leonie van Mil 27 oktober 2015 / 06:14

  Je ziet inderdaad meer vlogs verschijnen. Maar ondanks dat ik blogger ben, ben ik ook een enorme digibeet. Filmpjes maken en monteren is echt niets voor mij. Schrijven is mijn passie. En daar hou ik het dus lekker bij.

 2. Kelly 27 oktober 2015 / 06:29

  Wat een mooi stuk! Ik denk dat bloggen wel aan het veranderen is en heel veel bloggers ervaren heel veel druk van het ‘moeten publiceren’. Ik vind ook dat iedereen terug moet naar het bloggen waar je zoveel plezier uithaalt! Geen stukken publiceren omdat je vindt dat er iets online moet staan en vooral dichtbij jezelf blijven zonder al teveel op andere te letten.

 3. Charelle 27 oktober 2015 / 06:34

  Interessant standpunt. Ik weet het niet zo goed, ik ben zelf pas net begonnen en doe het dus nog altijd puur als hobby. Maar ik kan me voorstellen dat het door verwachtingen een verplichting wordt en je dan minder creatief wordt ja. Ik vind het vooral opvallend bij foodbloggers die soms met recepten voor een omelet komen. Echter hoop ik niet dat de bloghype voorbij is, het is veel te leuk!

 4. Sophie 27 oktober 2015 / 06:38

  Jaa ik merk het ook enorm goed. Waar eerst de norm 2 artikels per dag was is het nu meer wanneer de blogger zin heeft. Zeker een verschil! Denk dat bloggers er nu pas achterkomen dat ze zelf gun eigen baas zijn en dat ze dus voor niemand anders werk leveren dan voor hunzelf.

 5. Simone 27 oktober 2015 / 06:50

  Ik denk dat het twee kanten heeft. Aan de ene kant heb je de bloggers die een blog zijn gestart uit passie, zoals bijvoorbeeld jij. Zij (en ikzelf ook!) vinden het oprecht leuk om te bloggen, onder deze bloggers denk ik dan ook niet dat het gaat ophouden. Daarnaast zijn er volgens mij een hele hoop bloggers die zijn gestart omdat het ”wel leuk” is en omdat je er op een hele gemakkelijke manier mee kunt beginnen en er gemakkelijk mee kunt verdienen. Of zij het nog lang volhouden, dat vraag ik me af!

 6. Marion 27 oktober 2015 / 06:56

  Het valt mij wel op dat er inderdaad steeds meer met youtube gedaan wordt. Verder valt het mij minder op, maar dat komt denk ik door het soort blogs wat ik volg. Ik volg met name persoonlijke blogs en die blijven denk ik wel een beetje hetzelfde. Ik denk dat persoonlijke bloggers ook minder last hebben van verwachtingen en druk.

 7. Saskia 27 oktober 2015 / 07:01

  Als je fulltime blogt komt daar op een gegeven moment de zakelijke kant om de hoek kijken. Ik blog zelf niet heel veel omdat ik een fulltime baan heb en daardoor is en blijft mijn blog echt mijn hobby. Ik denk dat de “hobby-bloggers” wel zullen blijven.

 8. Patricia Schmitz-Heres 27 oktober 2015 / 07:15

  Ik denk dat de blog wereld inderdaad veranderd. Heel eerlijk? Ik heb wel eens nagedacht over vloggen, maar denk toch dat dat niet iets voor mij is. Dus ik blijf lekker bloggen zoals ik nu al drie jaar met veel plezier doe.

 9. Marlotte 27 oktober 2015 / 07:24

  Interessant artikel! Ik merk inderdaad ook dat de blogwereld aan het veranderen is. Veel bloggers stappen nu over of focussen zich vooral op YouTube. Ook gaan ze meer doen wat ze zelf willen, ze wijken af van ‘de standaard’. Ik denk dat dat alleen maar goed is, want zo maak je het alleen maar leuker voor jezelf. Dag in dag uit je aan de onwijs hoge standaard houden is niet echt bevorderlijk voor de passie die je ooit had voor bloggen.

 10. Darina 27 oktober 2015 / 07:30

  Ik denk ook dat het blogwereldje aan het veranderen is. Ik blog puur uit hobby naast mijn fulltime baan en naast het schrijven van mijn boek. De laatste tijd doe ik ook meer met Instagram. Ik vind dat je moet doen waar jij je goed bij voelt, je bent tenslotte het gezicht achter het blog 🙂

 11. Babette | StudioBabsie 27 oktober 2015 / 07:35

  Wat een mooi stukje, zet me wel echt aan het denken als ‘blogger’
  Soms ben ik zo aan het twijfelen of ik iets wel online kan zetten, of de lezers het wel leuk zullen vinden enzo, maar eigenlijk moet je zo als jij zegt juist de dingen online zetten die jij erop wilt hebben en wat jij leuk vind. Dankjewel !

 12. Ilse 27 oktober 2015 / 07:49

  Ik vind echte blogs nog altijd het leukst. Filmpjes kijken op YouTube vind ik ook wel leuk, maar daar heb ik niet altijd de tijd voor. Een gewoon blogartikel kan je nog altijd even snel ‘s ochtends voor je naar je werk vertrekt lezen.
  Ik vind het ook niet erg dat veel bloggers nu terug minder bloggen, ik denk dat de druk even geleden echt wel te hoog lag: 2 keer per dag op vaste tijdstippen een uitgebreid artikel online, filmpjes maken, evenementen bezoeken,… Zoiets hou je niet vol.
  Wat bv. Mascha nu doet vind ik wel spijtig, maar ik volgde haar de laatste tijd toch al niet meer zo omdat haar blog me steeds minder zei.

 13. Lauriette 27 oktober 2015 / 07:56

  Voorheen vond ik YouTube maar niks en las ik puur en alleen blogs. De laatste paar maanden open ik toch eerder YouTube voordat ik mijn blogjes weer ga bijlezen.. Maar of het bloggerstijdperk voorbij is? Nee dat denk ik niet. Sowieso zou ik nooit met mijn eigen blog stoppen!

 14. Marloes ❤ Budgetproof.nl 27 oktober 2015 / 07:58

  Vooral dit stuk ‘Verder kun je natuurlijk wel zeggen ‘ik blog als hobby, dus ik ben anders’, maar ondertussen kan het wel voelen alsof je het minimaal zo goed moet doen als die ene andere blogger.’raakte me. Je wilt alles geven maar er zitten maar 24 uur in mijn dag waarvan de meeste uren naar mijn baan gaan. Ik hoop dat het inderdaad zo simpel blijkt te zijn en dat goede content op #1 blijft staan.

 15. Hilde 27 oktober 2015 / 08:05

  Haha net vandaag heb ik een blogpost online gezet met eigenlijk alleen maar plaatjes, gewoon omdat ik er zelf zo van kan genieten! 🙂
  De verandering die ik vooral merk bij bloggers die ik echt al heeeel lang volg, is dat er wat meer persoonlijke artikelen bij komen en dat vind ik erg leuk! 🙂
  YouTube is inderdaad ook steeds groter geworden! En inderdaad, sommige bloggers zijn voor mijn gevoel steeds meer op YouTube en steeds minder op hun blog.. ik weet niet zo goed wat ik daarvan vind, want ik kijk ook al jaren YouTube video’s en ik vind dat net zo leuk als blogs lezen 🙂 Denk niet dat het bloggerstijdperk voorbij is, gek genoeg heb ik het gevoel dat het YouTube-tijdperk sneller voorbij zal zijn dan het Blog-tijdperk

 16. Dionne 27 oktober 2015 / 08:13

  Ik merk het ook steeds meer. Steeds meer mensen waarvan ik wist dat ze eerst blogde of die ik eerst volgde zijn gestopt of bloggen veel minder frequent. Zelf vind ik het wel jammer om te zien. Het is duidelijk te merken dat de hype een beetje over is. Waarom? De lat ligt niet meer zo hoog en er moeten ook andere prioriteiten worden gesteld als werk/school/stage. Jammer. Toch zijn er nog steeds heel veel bloggers in Nederland.

 17. Dagmar 27 oktober 2015 / 08:32

  Het viel mij inderdaad ook al op, er komen steeds minder nieuwe artikelen in mijn timeline voorbij. Ik hoop niet dat het voorbij is, bloggen is superleuk! En ik heb ook genoten van dit artikel, goed geschreven!

 18. Fleur 27 oktober 2015 / 08:36

  Fijne en interessante post! Ik hoop niet dat de bloghype voorbij is, want ik vind het nog steeds super leuk om elke dag te doen!

 19. Margot 27 oktober 2015 / 08:38

  Ja ik heb ook wel het idee dat er het een en ander aan het veranderen is. De druk om veel online te zetten bijvoorbeeld is er denk ik nog steeds wel, maar je ziet toch dat er bloggers zijn die dat een beetje proberen te doorbreken.

 20. Eline 27 oktober 2015 / 08:38

  Mijn blog is onderdeel van mijn werk en ik herken het altijd aan het werk zijn. Af en toe plan ik bewust een dag vrij, zoals vandaag. Ik lees blogjes van anderen en de rest van de dag doe ik niks meer blog gerelateerds!

 21. Danielle 27 oktober 2015 / 08:43

  Ik merk het ook ja,bloggers zelf zijn ook aan het veranderen.. waar het eerst schrijven om het schrijven was word nu de kern echt belangrijk. Deze shift ze je overigens niet alleen bij bloggers maar ook bij andere media, ik denk namelijk dat ons media landschap gewoon aan het veranderen is en niet het bloggen alleen. Video is natuurlijk een onderdeel van dit nieuwe medium en daarom stappen veel mensen over.

  Ook was het nog nooit zo makkelijk om video’s te maken, bewerken en tonen aan de hele wereld!

 22. Emmy 27 oktober 2015 / 08:57

  Ik vind bloggen veel te leuk om te laten afsterven. 🙂 En gelukkig ben ik daar niet de enige in.

 23. Frauke 27 oktober 2015 / 08:59

  Oh ja het bloggen is enorm veranderd doorheen de jaren, en aangezien ik ‘die wereld’ al zo’n 10 jaar volg merk ik ook wel dat de eisen gekker zijn geworden en het bloggen zoveel is geprofessionaliseerd. Desalniettemin denk ik niet dat bloggen ooit voorbij zal zijn, het is een medium à tv of radio en dat zal ook nooit echt weggaan. Alleen andere vormen aannemen, maar vernieuwing is leuk :D. X

 24. Renske 27 oktober 2015 / 09:04

  Volgens mij zal mijn reactie niet heel origineel meer zijn, haha. Ook ik merk namelijk dat sommige blogs een beetje doodbloeden of heel weinig posten. Jammer is dat! Eigenlijk zit ik vrij weinig op YouTube. Ik heb gewoon niet de tijd om allerlei vlogs te kijken, haha. Ik kijk alleen filmpjes van de bloggers die ik volg, zodra zij het in een artikel verwerken. Ik merk trouwens ook dat Instagram ook een soort ‘blogplatform’ wordt. Bij sommige Instagrammers zie ik complete levensverhalen onder één of meerdere foto’s staan. Prachtig om te lezen! Stiekem hoop ik dat zij ooit nog een blog gaan starten, haha.

 25. petra 27 oktober 2015 / 09:10

  Hmmm, eigenlijk weet ik niet zo goed of het echt over zijn top heen is. Zelf denk ik dat men op een andere manier naar dingen gaat kijken en men dan ook meer tijd gaat besteden aan andere dingen die ze belangrijk vinden in zijn of haar leven…Ook denk ik dat bloggers onder elkaar de lat heel hoog voor elkaar liggen en dat sommige daarom ermee stoppen of iets anders gaan doen met sociaal media….Bloggen is heel leuk maar het moet inderdaad geen moeten zijn…net als andere sociaal media dat niet “moeten zijn….

 26. Olga 27 oktober 2015 / 09:12

  Ik denk niet dat bloggen stopt, maar wel inhoudelijk enorm gaat veranderen. Ik merk bijvoorbeeld dat kwaliteit op heel veel punten niet meer meetelt en dat kwantiteit in het aantal bezoekers belangrijker is. Ik vind het heel zonde dat bedrijven daar geen waarde aan hechten. En ik vind het ook zonde dat goed en mooi schrijven dus niet altijd zo belangrijk meer is..

 27. Simone 27 oktober 2015 / 09:16

  Bloggen en de wereld daar omheen is zeker veranderd. Mensen verwachten zoveel van je. Soms merk ik het aan mezelf ook, dan vind ik dat ik weer een artikel moet (!) schrijven. Sorry? Moet? Nee, niks moet natuurlijk. Maar de verwachting dat er morgen weer een blog online komt is wel heel groot.
  Ik zeg eerlijk dat ik er me zo min mogelijk van aantrek. Het is mijn blog en een (grote) hobby, wat ik zo wil houden.

 28. Suzanne 27 oktober 2015 / 09:39

  Goed stuk. Het is tegenwoordig steeds meer moeten presteren in plaats van een leuk artikel schrijven. Maar ik moet helemaal niks, ik schrijf wanneer ik wil en waarover ik wil. Alleen zo ben je uniek. En met YouTube ga ik niks doen denk ik, ik heb er momenteel niks mee en ik kijk ook amper video’s.

 29. Linda 27 oktober 2015 / 09:52

  Ik merk ook zeker wel dat de blog wereld aan het verschuiven is. Mensen willen niet meer lezen maar wel plaatjes kijken en vervolgend reageren zonder de inhoud te hebben gezien. Opzoek naar meer mensen die terug komen naar jou blog, je blindstaren op bezoekersaantallen, doen wat een ander ook doet ‘omdat het werkt’ en vooral trends doorzetten. Ergens snap ik wel dat bloggers daar zekerheid uit willen halen, maar uniek blijven en je eigen ding doen lijkt haast niet genoeg meer. Terwijl ik juist daarvoor blog, critisch blijf en dingen maak waar ik plezier aan beleef. Dat zoek ik juist ook in andere blogs. Wil ik een plaatje met twee zinnen tekst, dan scrol ik wel door Facebook voor de artikelen van LINDA, Libelle en de Viva. Laten we allemaal heerlijk door bloggen, zo nu en dan een samenwerking aangaan omdat het bij je blog past en inhoudelijk reageren op andere artikrlen. Daar word de blog wereld weer een stukje vrolijker van denk ik. Omdat ik er wel van overtuigd ben dat bloggen dé toekomst is 🙂

 30. Saskia 27 oktober 2015 / 09:59

  Persoonlijk vind ik het erg jammer dat er steeds meer gevlogd wordt, want ik lees vaak savonds in mijn bedje nog wat blogs, of onderweg. Dan ga je niet een heel filmpje kijken… En met tekst kan je vluchtig doorheen, video moet je al alles kijken. Nee niks voor mij dat vloggen…. Daarnaast natuurlijk het ‘moeten’ publiceren. Erg jammer want met apps zoals bloglovin maakt het volgens mij voor je volgers niet zoveel uit of je nou elke dag wat plaatst of een hele tijd niks. Ik hoop toch dat mensen het nog steeds meer uit plezier doen!!

 31. Kim | Kimsbloglife 27 oktober 2015 / 10:15

  Interessant artikel. Zelf blog ik momenteel puur als hobby en ik vind het fantastisch! Daarom lijkt het me ook leuk om het als halftijdse of zelfs fulltime baan te kunnen doen! Maar anderzijds ben ik ook bang dat de druk dan plots veel hoger gaat worden, want zoals je schrijft liggen de verwachtingen dan ook hoger, en dat ik het dan niet meer zo leuk zou gaan vinden…

 32. Wendy 27 oktober 2015 / 10:17

  Ik denk wel dat er opeens veel meer aandacht is voor vloggers dan voor bloggers. Als ik bijvoorbeeld simpelweg kijk naar Mascha van Beautygloss. Als die in de media verschijnt, dan hebben ze het over een vlogger en niet meer over een blogger. Terwijl het daar allemaal wel mee begonnen is. Het wordt nu een beetje aan de kant geschoven. Jammer.

 33. Renate 27 oktober 2015 / 10:41

  Ik denk inderdaad dat de blog wereld veranderd is en nog aan het veranderen is. Een simpel voorbeeld: iedereen wilde eerst een blog design, nu wil iedereen een magazine design (wat ik juist vroeger had, maar dacht dat het echt niet kon en nu is het juist helemaal in haha!). Ik denk op zich dat verandering niet verkeerd is, misschien moest bloggen even dood zijn om weer verder te gaan en beter te worden. Ik denk namelijk dat iedereen steeds meer bloggen weer gaat zien als hobby en minder als werk, maar wel dat het goede kwaliteit is. Ik zie zelf bloggen niet als iets dat “dood” is moet ik zeggen, ik merk alleen dat er veel verandering gaande is, maar dat is toch altijd zo? dus ik denk dat we ons allemaal niet zo druk moeten maken! Ik stop ieder geval niet met bloggen, maar iets in video vorm doen, zoals YouTube lijkt me ook heel erg leuk om erbij te doen! maar er zullen altijd mensen zijn die van lezen houden, dus bloggen kan gewoon niet dood zijn!

 34. Moniek 27 oktober 2015 / 11:46

  Wat een goed stuk! Leuk om ook de reacties te lezen hoe iedereen erover denkt! Ik merk ook dat het bloggen aan het veranderen is. Veel bloggers die ik volg posten nauwelijks nog artikelen, dat is erg jammer. Geen inspiratie meer ?Geen tijd meer? En je ziet ook veel meer gebeuren op Youtube, wat op zich een leuke toevoeging kan zijn voor je blog. Toch hoop ik niet dat het helemaal wordt overgenomen door Youtube. Ik vind het heerlijk om tussendoor een blog te lezen. Ik vind het in ieder geval veel te leuk om te stoppen, maar er wordt tegenwoordig wel echt ontzettend veel van je verwacht als blogger.

 35. Shaz 27 oktober 2015 / 12:04

  Verandering is natuurlijk. Ik heb al gemerkt dat veel bloggers vaker video’s maken, maar ik vind niet iedereen even geschikt.

 36. Anouk 27 oktober 2015 / 12:09

  Hoewel ik wel videos plaats, blog ik meer dan ik vlog. Omdat ik het bloggen gewoon veel te leuk vind!

 37. Minke Maria 27 oktober 2015 / 12:14

  Ik denk dat bloggen en vloggen naast elkaar blijven bestaan, je kunt niet alles in video-vorm doen (en van de andere kant ook niet alles maar in geschreven vorm publiceren.) Lekker blogs lezen voor je echt op staat of tijdens het ontbijt heeft misschien het gevoel van de krant, terwijl een ander het liefst iemand anders het werk laat doen en het ontbijtnieuws of juist vlogs kijkt.
  Het hangt denk ik ook samen met je onderwerp, beauty en lifestyle wordt steeds meer verweven met youtube, terwijl ik mommybloggers nog steeds wel echt geschreven stukjes zie publiceren. Ag, ik denk dat er voor beide wel plek blijft en dat je vooral in je comfortzone moet blijven en er de tijd in moet steken die het beste bij jou leven past.

 38. Jantine 27 oktober 2015 / 13:08

  Ik zie ook veranderingen, maar denk niet dat bloggen dood is. Dat wordt volgens mij elk jaar wel gedacht, maar voorlopig blijft het echt wel doorgaan, al is het misschien in een wat andere vorm 😉

  Wat ik vooral zie is dat er onder de bloggers die een mooie blog neer willen zetten, weer een soort tweedeling komt tussen de bloggers met een passie, die ook steeds meer gaan voor persoonlijk bloggen, en bloggers die heel erg graag met hun niche ‘het willen maken’. Ik zie ook wel dat er steeds meer gevlogd wordt, maar bij de eerste categorie bloggers gaat het meestal niet ten koste van hun blog. Of ze doen het niet, omdat hun geschreven blog nu eenmaal hun passie is. Er zijn inderdaad veel meer bloggers die gaan voor kwaliteit in hun inhoud in plaats van kwantiteit, of die veel duidelijker bloggen omdat ze zin hebben om te schrijven, in plaats van dat ze voor een mooie opmaak gaan, en dat vind ik enorm leuk!

  Trouwens, misschien ligt het aan mij en het soort blogs die ik volg, maar ik zie juist steeds meer lange blogs verschijnen, en steeds minder plogs en plaatjesposts 😉

 39. Kim 27 oktober 2015 / 14:45

  Interessant artikel. Je merkt inderdaad wel dat steeds meer mensen het doen in video vorm. Persoonlijk vind ik het het leukst als het een beetje van beide is. Het zou jammer zijn als we straks alleen nog maar naar filmpjes kijken en niks meer lezen.

 40. Elisa van Propvol 27 oktober 2015 / 17:41

  Bloggen is zeker niet voorbij, maar ik merk wel dat de meeste grote blogs eigenlijk allemaal op elkaar lijken. Hierdoor vind ik persoonlijk het leven wel minder plezierig, ik mis het unieke !

 41. Amelie 27 oktober 2015 / 18:39

  Wat een interessant punt snijd je aan! Dat is natuurlijk het spannende met die nieuwe media, niemand weet of bloggen nog langer populair blijft en wat de houdbaarheidsdatum van youtube is. Ik haal zelf nog altijd heel veel plezier uit bloggen en gelukkig hoef ik me nergens verplicht toe te voelen.

 42. Zo simpel is dan geluk 27 oktober 2015 / 18:41

  Ik volg vooral persoonlijke blogs en blog zelf ook persoonlijk, dus ik ben er niet zo heel erg mee bezig. Ik heb dus ook totaa geen druk en blog echt puur voor mijn plezier! 🙂

 43. Vivian 27 oktober 2015 / 20:18

  Ik geloof wel dat er steeds meer bloggers zijn die echt hun werk maken van hun blog en hoe fijn me dat ook lijkt – elke dag kunnen doen wat je het liefste doet – ben ik blij dat het voor mij slechts een hobby is, juist omdat ik inderdaad bang ben dat het té veel als werk zou gaan voelen en dat ik dan de passie kwijtraak. Daarnaast denk ik zeker dat de blogwereld verandert, maar dat is alleen maar goed want daardoor blijft het interessant. Wat het vloggen betreft: nee, dat is niets voor mij, en ik ken veel bloggers voor wie dat ook niets is dus dat zit wel snor denk ik!

 44. Eline | Simply Handwritten 27 oktober 2015 / 22:06

  Wat een mooi artikel! Ik vind het oprecht jammer als bloggers alleen nog maar video’s plaatsen, ik vind het juist zo heerlijk om te lezen en foto’s te kijken.

 45. Elsbet | La Vie Pure 27 oktober 2015 / 22:21

  Erg interessant om te lezen. Ik vind het echt superleuk om filmpjes te kijken, zelf zou ik het misschien wel willen doen, maar het zou niet zo bij mij passen en ik heb ook geen geschikte camera ofzo. Ik hou het gewoon bij schrijven en foto’s maken, want dat is wat ik echt graag doe!

 46. Lisa 28 oktober 2015 / 12:04

  Passies veranderen en dat geldt ook bij bloggers. Als ze ontdekken dat YouTube geweldig is en dat ze daar ook van houden, is het alleen maar logisch dat ze hun blog daarop aanpassen. Maar om eerlijk te zijn denk ik dat bloggers die hierdoor ‘stoppen’ met bloggen, onbewust plaats vrij gaan maken voor een nieuwe generatie. Niet iedereen is fan van filmpjes of wat dan ook. Vraag naar ‘echte’ bloggers zal blijven bestaan, want hoe anders zijn die grote bloggers van nu (die vaak steeds meer aandacht hebben naar filmen) groot geworden? Ik denk niet dat mensen door de ‘verandering’ ineens geen interesse meer hebben in blogs.

 47. Manwai 29 oktober 2015 / 07:27

  “Bloggen kan gaan voelen als werk” hmm.. Een van de redenen waarom ik laatste jaren minder blog, bedenk ik me nu.

 48. Lisa | Zenzoekers 29 oktober 2015 / 08:20

  Ik denk doordat bloggen ook een soort standaard is geworden voor bedrijven (contentmarketing), de blogs meer verspreid zijn over het internet in plaats van dat er alleen nog maar één vaste groep bloggers is. Mensen willen ook mooie verhalen lezen op het internet en daar is bloggen een mooie uitweg voor. Dus ik denk dat het andere vormen aanneemt, maar nooit helemaal zal verdwijnen.

 49. Veerlez 29 oktober 2015 / 11:30

  De standaard is in de afgelopen jaren wel heel erg veranderd. Ik blog echt al jaren en ik merk wel dat er enorme veranderingen zijn nu. Inderdaad, veel mensen verplaatsen naar Youtube. Maar ik denk dat ook snapchat wel enige verandering te weeg heeft gebracht..

 50. jeapiebel 29 oktober 2015 / 16:56

  Standaard is hoog. Die verwachtingen die je lezers hebben worden niet alleen gevormd door jezelf en wat je zelf doet, maar ook door wat je collega’s doen. Dat is zeker wel, maar waarom moeten wij druk om maken als je doet wat je leuk vind. Dan hoef je de strijd ook niet aan te gaan en blog waar je zin in hebt. Ik probeer ook te zoeken hoe ik kan gelukkig bloggen. Ik hoor mensen zei de druk van iedere dag bloggen. Ik blog iedere dag omdat ik energie heb en wat materiaal heb om te bloggen. Ik oordeel andere ook niet als ze 3 keer per week bloggen. Mens moeten doen waar ze zin in hebben toch met bloggen en als wanneer mijn energie op misschien blog ik een per week of niet meer. Na een paar jaar begin ik weer…dus.

 51. Theinspirationblogger 30 oktober 2015 / 22:37

  Wow, mooi artikel, een echte ‘eyeopener’.

  Ik merk zelf ook wel dat ik de kleinere blogs toch wat liever lees, puur ook omdat die blogs gewoon wat gezelliger en persoonlijker aanvoelen. En inderdaad: de focus leggen op iets moois maken.

 52. Paul 2 november 2015 / 12:45

  Nee hoor, de bloghype is niet voorbij! Sterker nog ik vind dat er een overkill is aan blogs die elkaar allemaal kopiëren, en proberen daarmee instantsucces te krijgen. Dus als al die vlogs betekenen dat er minder blogs komen, dan lijkt me dat alleen maar een zegen. Wellicht dat de bloggers die het werkelijk verdienen, dan meer lezers krijgen.

  • Lisanne 2 november 2015 / 14:23

   Dat zou inderdaad goed zijn! Nog zo veel goede en mooie blogs die (te) weinig gelezen worden 🙂

 53. Britt • Annebrittures 3 november 2015 / 21:40

  In mijn ogen is het zéker nog niet dood! Ik ga sowieso altijd wel de voorkeur blijven geven aan bloggen ipv vloggen. Ik ben dol op vormgeving en prutsen met code’s, dat heb je allemaal niet met een video en jaa. Ik kan me beter uit drukken in woorden als ik ze schrijf dan wanneer ik praat.

 54. Natascha Bauwens 7 november 2018 / 23:20

  Bloggen is nog steeds belangrijk; ook in andere branches. Bloggen is sowieso niet dood, al nemen vlogs steeds meer terrein in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.