Je bent freelancer, maar wat DOE je nu precies?

Deze vraag heb ik bijzonder vaak gekregen. Ik ben freelance copywriter, maar wat is dat precies? En wat houdt de opdracht die ik nu al heb precies in? Ik zal het jullie even verder uitleggen. En waarschijnlijk zal ik er in de toekomst vaker over schrijven, als jullie dat leuk vinden!

Afbeelding via weheartit.com

Wat is copywriting?

Dat is de vraag die ik het meeste krijg. Sommige mensen denken dat het met copyrights te maken heeft, haha. Dat is dus niet zo! Eigenlijk is het op een hele simpele manier samen te vatten wat het inhoudt: Tekstschrijver.

Een copywriter schrijft dus teksten. Dit kunnen redactionele artikelen zijn in een tijdschrift of een blog. Maar ook de borden die je in het openbaar ziet zijn vaak geschreven door copywriters, evenals teksten, koppen en info op veel professionele websites. Verder zijn ook reclameteksten in advertenties en reclamespotjes geschreven door een copywriter.

Nu denk je: Dat is toch helemaal niet zo moeilijk of belangrijk? Een tekst bedenk je toch super makkelijk, dat is toch geen vak? Dat heb je fout! Achter elk woord dat je bijvoorbeeld in de reclame ziet, zit uren denkwerk. Het heeft namelijk tussen onze oren heel veel invloed hoe je iets zegt. Soms is de manier waarop je iets zegt, de toon, belangrijker dan wat je daadwerkelijk wilt zeggen!

Wanneer het nu nog niet helemaal duidelijk is, hier vind je nog een leuke, duidelijke uitleg.

En wat ga jij dan precies doen?

Jullie weten dat ik blog, blogs schrijven valt ook onder copywriting! Maar eigenlijk wil ik het heel breed gaan aanpakken, want ik kan heel veel en ik vind heel veel leuk. Maar voor nu wil ik me voornamelijk gaan richten op jongeren en toch is schrijven voor het web ook wel een van mijn sterkste punten.

En die eerste opdracht, hoe zit dat?

Daar heb ik even een puntje, ik mag natuurlijk niet zomaar alle gegevens, info en ideeën van iemand anders het web op gooien. Dat wil ik ook helemaal niet! Maar ik kan jullie wel een beetje uitleggen wat ik ongeveer ga doen!

Ik ga voor een bedrijf een deel van hun website ‘beheren’ (alleen het tekstgedeelte, zoals je misschien snapt!). Dit in de vorm van bijvoorbeeld het typen van blogs en het beantwoorden van reacties. Je zou het een soort community management kunnen noemen.

Je snapt misschien dat dit echt mijn ding is en dat ik hier dus ook heel erg blij mee ben. Grappig eigenlijk, dat ik hier altijd al over las en over leerde, maar het kwam pas bij me op om er echt iets mee te doen toen ik een aanbod kreeg. Prettig is ook dat mijn beperking geen risico is voor een bedrijf doordat ik het freelance doe. Zij blij, en ik ook, het is namelijk niet leuk als mensen daardoor terughoudend zijn. Ik ben in elk geval helemaal blij! Als er iets niet helemaal duidelijk is, of als jullie nog vragen hebben, dan hoor ik het graag!

22 reacties

 1. PSbyDila.com 14 augustus 2012 / 10:06

  Klinkt als een interessante baan! Ben zelf helaas geen held in schrijven, anders had ik het ook graag gedaan.

 2. Irving 14 augustus 2012 / 12:07

  Ik ga ook copywriten als deel van mijn stage binnenkort, dus ik lees graag meer over jou ervaringen en begrip van het vak.

 3. fleur 14 augustus 2012 / 12:21

  Wat tof zeg!
  Ben benieuwd naar het volgende artikel, het klinkt erg interessant allemaal!

 4. Karin 14 augustus 2012 / 12:38

  Lijkt me een leuk beroep! Dus je gaat dan vanuit huis werken? Ideaal!

 5. LounaBeauty 14 augustus 2012 / 12:49

  Helemaal leuk meid. Super deze nieuwe uitdaging! 🙂 liefs!! xoxo

 6. Mariska 14 augustus 2012 / 12:56

  Leuk stukje heb je er over geschreven en ik wil je heel veel succes wensen!

 7. Mirthe 14 augustus 2012 / 15:54

  Klinkt ontzettend tof en helemaal als iets voor jou!

 8. Kelly 14 augustus 2012 / 16:03

  Klink erg goed! Ik zou het heel erg leuk vinden om regelmatig blogs hierover zien te verschijnen!

 9. Anneke 14 augustus 2012 / 17:10

  Het klinkt als leuk werk! Zo leuk dat ze je gevonden hebben.

 10. Ilse 14 augustus 2012 / 19:02

  Interessant zeg, ik dacht echt kopieren van andere teksten, haha. Ik wil er best wel meer leuke artikelen over lezen.

 11. Esmay 14 augustus 2012 / 19:05

  Echt suuupercool! 😀 Lijkt mij ook heel tof om zoiets te doen, maar eerst ga ik lekker “studeren” ! 🙂

 12. Hester 15 augustus 2012 / 08:59

  Dankje voor de uitleg, ik had echt geen idee, haha. Het klinkt ontzettend leuk en afwisselend, heel veel plezier!

 13. Vivian 15 augustus 2012 / 11:57

  Ik vind het echt heel tof voor je en hoop dat er nog veel opdrachten mogen komen!

 14. Roxanne 15 augustus 2012 / 19:30

  Dat klinkt zo leuk! Ik zou dat ook het liefst gaan doen als ik klaar ben met mijn studie. Voor nu ga ik me eerst maar even richten op mijn afstudeerjaar!

 15. Petra 16 augustus 2012 / 09:57

  Ik wens je heel veel plezier. Zo fijn dat je beperking (uitdaging) geen probleem is. Zo hoort het ook 🙂

 16. Anouk 16 augustus 2012 / 11:10

  Het klinkt heerlijk! Ik weet wel een beetje hoe je je voelt, zoiets heb ik dus ook met mijn bedrijfje hihi.

 17. Isabel 18 augustus 2012 / 22:07

  Wat betekent dan freelance eigenlijk precies?

  • Sylvia 24 januari 2013 / 12:54

   Dat je ‘eigen baas’ bent en dus niet vast zit aan een bepaald bedrijf. Je kiest zelf je opdrachtgevers uit.

 18. Ise 21 augustus 2012 / 15:52

  Klinkt als het perfecte werk voor jou! 🙂

 19. Liliane 22 augustus 2012 / 01:17

  Ik hoor hier graag meer over aangezien ik ook copywriter ben! Ben wel benieuwd naar jouw verhalen erover 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.