Je blijft altijd leren – 10 lessen in 10 jaar

Lisanneleeft bestaat 10 jaar, daarom deel ik 10 lessen die ik leerde in de afgelopen 10 jaar. Mijn blog begon ik in de vijfde klas van de havo. Daarin ben je volop aan het leren: rijtjes met woordjes, je leert wiskundesommen oplossen en je leert een klein beetje hoe de wereld in elkaar steekt. Maar wat gebeurt er daarna? En dan vooral als je niet gaat studeren?

Foto door Kari Shea via Unsplash

Niet studeren

Ik was zo’n leerling die na de havo niet kon gaan studeren. De reis naar Alkmaar was zo lang (drie kwartier) dat ik daarna niet meer in staat zou zijn om mijn hoofd te gebruiken. Ook thuisstudie was te hoog gegrepen, vooral ook omdat er altijd wel “praktijkdagen” bij kwamen, waar ik dan alsnog heen zou moeten. En mijn hoofd werkte simpelweg niet zo goed als ik zou willen.

Dus, na het behalen van mijn havodiploma ben ik niet verder gegaan met studeren. Althans, niet op een hbo of een universiteit.

Bloggen

Mijn blog ben ik namelijk wel al die tijd blijven onderhouden. En ik had niet verwacht dat ik daar zó veel van zou leren.

Een klein rijtje:

 • Photoshop
 • Video’s maken
 • En deze bewerken, opslaan en instellen voor YouTube
 • Fotograferen
 • Belichting regelen
 • WordPress
 • Contact met adverteerders
 • Schrijven
 • Door het elke dag bloggen je creativiteitsspier weten te trainen
 • Managen van social media
 • Het runnen van een bedrijf

Nogmaals, een klein rijtje, dit is in het kort wat ik heb geleerd in 10 jaar bloggen. En ik moet zeggen, in veel van deze dingen ben ik behoorlijk goed geworden.

Ze zeggen altijd dat je een expert bent als je ergens meer dan 10.000 uur in hebt zitten, toch? Dus… je hebt hier een blogexpert voor je! Ik heb niet voor niks een hele serie blogtips online staan.

Je leert áltijd, ook in bed

Natuurlijk heb ik superveel geleerd door het bloggen, maar ik denk dat je ook blijft leren als je niet blogt. Of geen specifieke hobby hebt.

In de tijd dat ik in bed heb doorgebracht heb ik óók heel erg veel geleerd. Je hebt zo’n sterke mindset nodig om de dagen in bed door te komen, zeker als je je ook nog extreem oncomfortabel (understatement) voelt.

Ook van de tijden dat ik helemaal niets deed, behalve in bed liggen, heb ik heel erg veel geleerd. Een klein rijtje met dingen die ik hiervan heb geleerd:

 • Plaatsvervangend blij zijn. Ik kon (en kan) intens gelukkig worden voor iemand anders, als het goed gaat met iemand anders kan ik daar heel blij van worden. Dit was heel erg fijn om te kunnen als je zelf in een shitty situatie zit.
 • Kleine dingen waarderen
 • Vanaf de zijlijn meekijken en meedenken. Als je ziek in bed ligt draait de hele wereld om je heen door, dat is heel gek om mee te maken. Maar je wordt een soort toeschouwer van de wereld, je zit er niet zelf middenin. Daardoor kun je problemen van een andere kant zien dan vrienden of familie die midden in een situatie zitten.
 • Gelukkig zijn met weinig
 • Jezelf vermaken
 • Kijken naar de dingen die je nog wel kan, ook al is dat heel weinig
 • Doorzetten, doorzetten en nog eens doorzetten

Uiteindelijk is het leren van een vak heel leuk, zoals ik dat met mijn blogervaring heb kunnen doen. Maar uiteindelijk leer je liggend in bed nog veel meer waardevolle dingen. Dingen waar ik zeker weten de rest van mijn leven iets aan ga hebben.

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat je in elke situatie wel iets kan leren. De tijd gaat nooit voor niks voorbij, je haalt er altijd iets uit. Je leert altijd wel íets.

DELEN:

3 reacties

 1. Naomi 26 augustus 2020 / 08:11

  Heel mooi om te lezen en ik denk dat je helemaal gelijk hebt, dat je altijd en overal kunt leren. Mooi om te lezen hoe jij kan/kon genieten met/voor anderen. Dat vind ik een prachtige eigenschap.

 2. Marsha 27 augustus 2020 / 09:45

  Mooi stukje! Vooral het tweede deel is een fijne reminder om te waarderen wat je wel hebt. <3

 3. Mirella 29 augustus 2020 / 19:45

  Ik vind jouw positiviteit, creativiteit, enthousiasme erg aanstekelijk. Sinds een aantal maanden volg ik je op Instagram en dat doe ik echt met plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.