Je eigen geluk creëren

Het internet staat er vol mee en er zijn oneindig veel boeken over geschreven: het creëren van je eigen geluk. Het maakbaar maken van je eigen leven. Ooit geloofde ik daar heilig in en hoewel mijn geloof daarin niet weg is, merk ik ook wat er precies waar is van die mooie praatjes.

je-eigen-geluk-maken

‘Je kan alles krijgen, als je het maar graag genoeg wil en positief bent’

Sommige mensen zijn hier heilig van overtuigd. Het is een fijn idee, dat alles mogelijk is en je alles kan krijgen wat je zou willen.

Maar is het ook waar?

Natuurlijk niet! Als je een laag IQ hebt lijkt het me wel heel sterk als je iets wil doen waar je hyperintelligent voor moet zijn. Of een marathon lopen als je benen geamputeerd zijn.

Natuurlijk zijn overal alternatieve oplossingen voor te vinden, maar sommige specifieke dingen kunnen gewoon niet. Klaar. Kun je nog zo positief denken en zo graag willen, maar sommige dingen zijn gewoon onmogelijk, hoe jammer dat ook is.

Voor mensen die geen flauw idee hebben waar dit over gaat: bijvoorbeeld het boek The Secret. Een mooi boek, wel heel Amerikaans, maar alleen mooi als je eruit haalt wat je eruit wil halen. Er staan ook wel heel bijzondere dingen in, bijvoorbeeld dat je door middel van gedachten van elke ziekte kan genezen. En dat wanneer je ziek bent, dat je dat zelf veroorzaakt hebt met je gedachten. Gekkigheid!

Je eigen leven creëren

Aan de ene kant staat er dus een boel flauwekul in die boeken en is die maakbare wereld in mijn ogen een soort illusie, maar het is wel een illusie die een positieve invloed heeft (gehad) op mij.

Waarom? Misschien kun je niet álles zelf beïnvloeden, of eigenlijk heel veel dingen niet, maar wanneer je wél iets kan beïnvloeden, dan moet je dat wel zien.

Volgens mij kun je dingen beinvloeden door open te staan voor nieuwe ervaringen, open te staan voor nieuwe mensen, optimistisch te zijn, met een open blik naar de wereld te kijken en vooral te geloven in jezelf en je eigen waarde.

Stel dat jij droomt van een bepaalde baan, maar je doet niets van de dingen die ik hierboven noemde, dan is de kans dat je die baan gaat krijgen kleiner dan wanneer je dat wel

Wat heb je nodig voor geluk?

Daarnaast zijn de dingen waar je naar verlangt lang niet altijd de dingen die je ook gelukkig gaan maken. Dat zien ze in die boekenvaak over het hoofd, maar er zijn zó veel mensen die mega succesvol zijn, alles kunnen kopen wat ze willen en allemaal goede mensen om zich heen hebben maar tegelijkertijd hartstikke ongelukkig zijn.

Als je nú niet gelukkig bent, komt dat dan doordat je iets wat je heel graag wilt niet hebt? Zou je niet zonder ook gelukkig kunnen zijn? Misschien wel. Ik denk dat het bezig zijn met de dingen waar je naar verlangt je gelukkig maakt, maar dat het bereiken van die doelen weinig invloed heeft. Tenzij je ergens tekort aan hebt natuurlijk: te weinig geld om rond te komen, geen goede gezondheid, geen goede mensen om je heen, enz.

Hoe denk jij hierover? Denk jij dat je je eigen geluk kan creëren? En denk je dat dat komt door het verlangen naar of bereiken van doelen, of dat het ergens anders in zit?

De link in deze blogpost is een affiliate link. Weten wat dat is?
DELEN:

31 reacties

 1. Marion 11 december 2014 / 06:50

  Dit vind ik altijd een interessant onderwerp. Natuurlijk voel je je beter als je positief blijft, maar dan nog is het heel menselijk om het op tijden niet meer te zien zitten en het koppie even te laten hangen. Ik ken het boek, heb het niet helemaal gelezen, maar dat erin staat dat je je eigen ziek zijn veroorzaakt en dat soort dingen, dat vind ik zeer kwetsend. Alsof jij en ik voor de lol ziek zijn. Geloof me, ik heb er alles voor over om beter te worden en ik doe er ook alles voor om beter te worden. Maar zoals het vaak is met boeken en geloof of wat dan ook, je moet er de nuttige dingen voor jezelf uitpikken, net zoals jij doet met dit boek. Daar gaat het tenslotte allemaal. Ik geloof dat geluk alleen vanuit jezelf kan komen. Dat je niets en niemand anders nodig hebt om gelukkig te zijn. Daar bedoel ik niet mee dat het je niet nog gelukkiger kan worden met de man/vrouw van je dromen, maar de essentie van geluk ligt in jezelf, niet in materie, status of de hoeveelheid vrienden die je hebt.

 2. Dina 11 december 2014 / 07:06

  Ik denk dat je in zekere mate je eigen geluk kunt maken. Als je altijd alleen maar negatief bent, zal er waarschijnlijk niet veel goeds op je pad komen (je ziet het door je negativiteit immers toch niet). Als je de kleine dingen leert te waarderen, denk ik dat je, in ieder geval, gelukkiger kan zijn.
  Het hele verhaal van: “als je iets wilt, dan kan je het ook echt”, vind ik verschrikkelijk. Er zijn zoveel mensen die ziek zijn en ECHT wel beter willen worden, maar sommige dingen in het leven heb je gewoon niet in de hand.
  Ik denk dus wel dat je je geluk kunt sturen, of dat je jezelf gelukkiger kan maken (door acceptatie, erkenning en door te proberen het mooie te zien in de kleine dingen).

 3. MySimplySpecial 11 december 2014 / 08:05

  Positief blijven en gaan voor wat je wilt is belangrijk, Maar jezelf beter maken door positief te blijven gaat helaas vaak niet lukken, hoe frustrerend dat ook kan zijn.

 4. Lauriëtte 11 december 2014 / 08:08

  Hmm, het boek stond eigenlijk op mijn verlanglijstje, maar nu ik dit zo lees denk ik dat het toch iets te zweverig is voor mij. Ik denk niet dat je je eigen geluk kan creëren, maar ik denk wel dat je je eigen steentje bij kan dragen door positief in het leven te staan.

 5. Kelly Caresse 11 december 2014 / 08:21

  Wat een inspirerend artikel, ik geloof ook wel in the secret maar niet alles is maakbaar. Gezondheid is helaas niet te wensen. Dingen op het gebied van cariere en status soms wel. Positiviteit is altijd een goede eigenschap vind ik

 6. Heleen 11 december 2014 / 08:27

  Geluk kan je niet kopen, het is een gevoel. Jij bent de enige die dat kan ervaren. Het is jouw kijk op deze wereld. Als je gelukkig wilt zijn heb je niet veel nodig, maar je kan ook heel veel om je heen hebben en heel gelukkig zijn. Er word heel veel over geschreven en iedere keer als ik dingen lees, haal ik er dingen uit de voor mij iets betekenen. Niemand is het zelfde en iedereen heeft dan ook een ander pad te lopen. Kies wat bij jou past en waar jij je gelukkig bij voelt! Dan ben jij jezelf en gelukkig!

 7. Leonie 11 december 2014 / 09:14

  Ik geloof wel dat je tot op een zekere hoogte je eigen geluk kunt bepalen. Het heeft denk ik vooral te maken hoe je op dingen reageert. Je kunt namelijk alsnog veel tegenslagen hebben, daar kan je vrij weinig aan doen. Maar als je ontslagen wordt en dat als kans ziet om eindelijk je droom te volgen en je eigen bedrijf te beginnen dan kan je wel zeggen dat geluk maakbaar is ja.

  Dat je alles kan als je maar positief bent is onzin inderdaad. En dat je ziek bent door je eigen schuld ook. Hoewel het al wel meerdere keren is bewezen dat positiviteit zorgt voor minder pijn bijvoorbeeld. Maar ik weiger te geloven dat ik ziek ben geworden omdat ik iets fout heb gedaan.

 8. Kirsten 11 december 2014 / 09:27

  Ik ben opzich wel van mening dat je voor je eigen geluk kan zorgen, zolang je ervoor openstaat. Al verschilt het wel per situatie wat het je geeft en vind ik ook dat je genoeg ruimte moet maken voor de dingen die rot zijn. Die moeten niet genereerd worden.

  In vergelijking met een paar jaar geleden voel ik me wel gelukkiger, maar dat is vooral omdat ik er nu bewust mee bezig ben en toen der tijd alles vanzelfsprekend en normaal was. Klinkt gek, want ik had toen alles wat m’n hartje begeerde en nu gaat het allemaal niet vanzelf, maar dan ga je de kleine dingen wat meer waarderen. Dat is ook waardevol!

 9. Ilse 11 december 2014 / 10:22

  Helemaal waar. Ik denk er net hetzelfde over.

 10. angelique 11 december 2014 / 10:23

  Prachtig artikel weer. Ik denk dat je moet durven om voor je eigen geluk te kiezen. Ik ben in mei uit een situatie gestapt waar ik mega ongelukkig van werd en vanaf dat moment besloten dat ik alleen nog maar dingen zou doen waar ik gelukkig van zou worden. Egoistisch misschien maar wel nodig. Want als jij niet gelukkig bent straal je dat uit en dat is negatieve energie.

 11. Marjan 11 december 2014 / 11:02

  Goed artikel! Ik denk dat je zeker zelf bij kan dragen aan je eigen geluk maar je evengoed afhankelijk bent van omgevingsfactoren. Misschien is het streven dan zo gelukkig mogelijk te zijn binnen je mogelijkheden.

 12. Eline 11 december 2014 / 12:37

  Tot op zekere hoogte kun je je eigen geluk creeren. Echter zijn er altijd strubbelingen die dat in de weg staan. Ernaar streven is al een mooi doel op zich toch 🙂

 13. Manja 11 december 2014 / 12:39

  Ik vroeg me af of je we eens reiki hebt gedaan. Het maakt je niet beter, maar kan je wel meer energie geven. Zeker als je zelf de Reiki I ‘cursus’ doet, dan kun je het daarna bij jezelf geven. Erg effectief bij chronische klachten.

 14. zomersproetje 11 december 2014 / 12:53

  Interessant thema altijd vind ik, maar ook moeilijk. Deels kun je je eigen geluk
  ‘maken’ maar deels ook niet. Als je zo veel mogelijk positief blijft denk ik dat een goede stap richting wat meer geluk zal zijn. Maar het blijft ook een beetje tegenstrijdig. In andere boeken kom je weer veel tegen over: genieten van kleine dingen, je kan je leven niet sturen, leef ‘mindfull’ en laat los wat je niet kan controleren, go with the flow etc. Daar kan ik me meer in vinden. Ik ben van mening dat je het beste blij kan zijn met de kleine dingen en naar je hart moet luisteren.

 15. marieke 11 december 2014 / 14:21

  mooi onderwerp Lisanne! Zeker omdat ik aan mijzelf merkte dat ik altijd een beetje de kriebels kreeg van mensen die zeiden dat je alles kan bereiken wat je wilt, hoe dan ook. Je verwoordt nu precies hoe ik er ook over denk en waar ik mij een beetje aan irriteerde.

  Daarbij moeten dingen je ook maar gegeven worden denk ik zo. En als je ze niet krijgt zal dat met een reden zijn, misschien om je sterker te maken of om je iets te leren. Een echt antwoord krijg je denk ik nooit helemaal waarom de een wel dat gene bereikt wat de ander niet bereikt maar ik denk dat het niet zomaar is.

  En hoe je geluk bereikt? Ik denk door tevreden te zijn met wie je bent en wat je wel hebt. En dat lijkt mij al moeilijk genoeg haha.

 16. Saar 11 december 2014 / 15:17

  Ik vraag me zo vaak af bij die ‘maakbaarheid’ waarom mensen altijd maar dingen willen hebben en doen. Ze willen altijd meer en meer en meer. Maar is de kern van het leven, de sleutel naar geluk dan niet gewoon blij zijn met wat je hebt?
  Natuurlijk moet je slechte situaties aanpakken, maar het gaat echt niet over wat jou overkomt, maar wat je ermee doet…

 17. Maaike 11 december 2014 / 15:29

  Ik denk zeker dat je je eigen geluk kunt creëren! Als je maar bereid bent om er hard genoeg voor te willen werken

 18. Joost 11 december 2014 / 16:26

  Eerst gelukkig zijn met jezelf. Met waar je op dat moment bent, en wat je op dat moment doet. Natuurlijk mag je dromen. Maar altijd verder kijken. Altijd een punt in gedachten hebben in de toekomst. Leren gelukkig te zijn met wat je NU hebt, dat is denk ik het belangrijkste…

 19. Joost 11 december 2014 / 16:26

  Oh als dat niet kan, dan moet je alles gewoon omgooien! Mijn stap was verhuizen naar het buitenland. Opnieuw beginnen 🙂

 20. Lifesabout 11 december 2014 / 16:39

  Mooi geschreven. De dingen waar ik vroeger van dacht gelukkig te worden, hebben mij wel gelukkig gemaakt maar niet het gelukkigst. Door dingen die je meemaakt zie je pas echt wat geluk is en waar je ECHT gelukkig van wordt (en dat zijn vaak de kleinste dingen).
  Daarom denk ik ook niet dat geluk zit in het bereiken van doelen of carrière maken. Bij mij in ieder geval niet. Het kan mij ‘gestolen’ worden of ik ooit nog die opleiding kan doen die ik altijd al wilde doen, omdat ik dacht dat ik er gelukkiger van zou worden. De enige doelen die ik wil bereiken is gezond worden en oud worden (en zo lang mogelijk van mijn dochtertje genieten). Dat maakt mij gelukkig!

 21. Iris 11 december 2014 / 16:56

  Die boeken vind ik vaak een beetje dubbel. Aan de ene kant staan er wel nuttige dingen in, maar vaak komt het op hetzelfde neer.

 22. Deisy 11 december 2014 / 20:02

  Wat een ontzettend interessant onderwerp. Ik ben zelf wel van mening dat je veel kan bereiken in het leven wat je wilt (doelen dus): iedereen heeft, door zijn omstandigheden/beperkingen, echter andere doelen. In jouw voorbeeld: als je benen geamputeerd zijn, kan je de marathon niet rennen inderdaad. Ik weet ook niet echt of dat een doel van iemand is van wie zijn benen geamputeerd zijn. Ik denk dat je dan sneller graag weer zou willen lopen, jezelf in de wereld willen redden of misschien wel een geheel ander doel wat niets met je beperking te maken heeft. Je omgeving en de situatie waarin jij leeft bepalen dus (in mijn optiek) voor een groot gedeelte welke doelen jij jezelf stelt. Dit klinkt misschien heel vaag (ik kan het namelijk niet zo goed uitleggen haha), maar ik denk wel dat je veel kan bereiken als je maar wilt. Hoe? Hard werken, heel hard werken.. vallen en opstaan en doorgaan. Alleen dan kom je er. Ik vind het juist jammer als mensen denken dat ze iets niet zouden kunnen bereiken. Dat zijn in mijn optiek namelijk beperkende gedachten.

  Daarnaast vind ik “geluk” en “doelen” twee totaal verschillende dingen. Doelen maak je voor jezelf en daar kan je, door hard werken, bereiken en daarmee creëer je een leven wat je wilt (waarvan jij denkt dat jij daar gelukkig van wordt). Maakt je dat dan echt gelukkig? Ik weet het niet, zoals jij zegt: niet altijd. Daarom is geluk niet zo 1,2,3 te maken. Geluk is iets heel anders en wat ik erg ongrijpbaar vind.

  Wel heel goed om mensen hierover na te laten denken, top!

 23. Miriam 11 december 2014 / 20:31

  Hmmm, inderdaad interessant! Ik ben ook wel zo iemand die zegt ‘alles kan, zolang je het maar écht wil’, maar wat jij zegt vind ik ook wel een waarheid in zitten. Er zijn natuurlijk bepaalde (logische) beperkingen, maar als het gaat om een baan die je graag wilt dan moet je daar ook gewoon stinkend je best voor doen. Heeft ook met doorzettingsvermogen te maken denk ik. Sommige mensen geven het nou eenmaal snel op, dan is het ook logischer dat je die baan niet krijgt (als je na één afwijzing al opgeeft). Interessant, interessant!

 24. Eva 11 december 2014 / 22:20

  Hallo Lisanne,

  Hm tja. Lastig als je het mij vraagt. Ik geloof voor 100% dat je je eigen geluk kunt creëren. Omdat je eigen geluk eigenlijk nooit afhankelijk kan zijn van iemand anders of gebeurtenissen. Je kunt zelf een keuze maken om gelukkig te zijn of niet. En als een ongelukkige stemming of gebeurtenis je overvalt dan kun je er dus op dat moment bewust voor kiezen om iets te doen of te bedenken waardoor je weer gelukkig wordt. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is. Maar ik vind jou persoonlijk wel een groot voorbeeld hiervan. Je hebt het lang niet altijd gemakkelijk en je deelt zelfs openlijk dat je meh dagen hebt. Maar je deelt ook hoe je hiermee om gaat. Ik denk dat het in de boeken daarover gaat. Oh ja. En ik geloof ook in meer tussen hemel en aarde/dan wat wij zien. Ik noem het energie. En ik heb persoonlijk heel vaak mee gemaakt dat er dingen gebeurde die ogenschijnlijk onmogelijk waren of echt weinig voorkwamen. En deze momenten maken mij persoonlijk heel erg gelukkig. Dat ik kan vertrouwen op iets dat veel groter is dan mij. En dat eigenlijk altijd alles wel weer goed komt, als je maar wil. Maar dat we eigenlijk nooit precies weten hoe. 😉

  Liefs!
  Eva

 25. Paul 12 december 2014 / 10:10

  Ik denk zeker dat je je eigen geluk kunt creëren. Vooral door de dingen te doen waar je plezier in hebt, en je te omringen met mensen waarvan je houdt. Persoonlijk geloof ik dat je daarvan echt gelukkiger wordt. En ik denk dat je door je te concentreren op dingen waar je plezier in hebt, ook een prima boterham kunt verdienen. Misschien geen miljarden a la Bill Gates, maar genoeg om goed van te leven.

  Nou alleen de durf nog om het roer om te gooien (ja, dat geldt ook voor mijzelf).

 26. Emily 12 december 2014 / 12:41

  Mooi geschreven.
  Ik krijg zelf de kriebels van het boek The Secret. Had ik al toen het uit kwam en ‘t zo’n rage werd. Om eerlijk te zijn heb ik ‘t nooit gelezen, dus misschien mag ik er geen mening over hebben. Maar ik weet wel wat er ongeveer in staat. Zeker dingen als ‘je maakt jezelf ziek met je gedachten’ word ik gewoon boos van. Ik begrijp de essentie wel van de boodschap, denk ik, van het hele ‘je maakt je wereld zelf met je gedachten’. Maar het kan ook zo naar uit de hoek komen.

 27. Milou 12 december 2014 / 17:18

  Wauw dit is echt een nadenkertje. Is het raar dat ik gewoon echt even niet weet hoe ik hierop moet reageren? Ik vind een artikel zoals dit, écht wat bijdragen. Je bent een inspiratiebron voor me.

 28. Het Sushi Meisje 13 december 2014 / 00:57

  Ik denk dat je vooral goede contacten moet hebben, blij moet zijn met wat je hebt en voldoening/zingeving moet voelen.

  Maar voor de mensen die concrete tips zoeken om gelukkiger te worden:
  actionforhappiness.org vind ik een goede site.

  Hier vind je concrete oefeningen/taken die je kan uitvoeren maar ook uitleg over hoe je je mindset kan veranderen, hoe je je goede vaardigheden beter kan inzetten, emotionele intelligentie kan verhogen etc.

  Ik ben er fan van!

 29. jeanette 3 februari 2015 / 19:20

  Mooi duidelijk blog, ik denk dat het geheim van al dat positivisme zit in het feit dat je niet zozeer kunt krijgen wat je wenst enzo, maar hoe je omgaat met het leven in het algemeen. Waarom zou je alles krijgen wat je wenst (inclusief enge ziektes??) voor sommige dingen moet je gewoon hard werken, en daar is niets mis mee.
  Acceptatie, doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen daar heb je veel meer aan, zeker als dat gepaard gaat met een dosis vrolijkheid en flexibiliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.