Je kunt niet gelukkig worden, je kunt alleen maar gelukkig zijn

Mooi om hier eens bij stil te staan, zo aan het begin van het jaar. Veel van ons hebben allemaal mooie doelen en grote plannen opgesteld voor 2014. Super goed natuurlijk om jezelf een beetje extra te motiveren. Maar is het bij jou een gevalletje: dit wil ik, en pas daarna ben ik gelukkig?

gelukkig-zijn

In de Happinez las ik over de zeven wegen naar zorgeloosheid volgens Steve Ross. Op nummer een stond de tekst die je in mijn titel ziet:

Je kunt niet gelukkig worden, je kunt alleen maar gelukkig zijn

Geluk gaat niet om hoeveel vrienden je hebt, hoe veel liefde je ontvangt, hoe mooi je huis is en hoe fijn je baan is. Het gaat enkel om hoe gelukkig je daarmee bent.

Als je nu niet gelukkig bent, word je dat dan wel wanneer je krijgt waarnaar je verlangt? Zoals een betere functie hebt op je werk? Of wanneer je meer vrienden hebt gemaakt? Of misschien wanneer je je diploma hebt gehaald? Die kans is klein. De kans is groot dat wanneer je datgene hebt waarvan je dacht gelukkig te worden, dat je dan weer gaat verlangen naar iets nieuws.

Geluk draait om het waarderen wat je al hebt. De waarde die jij meegeeft aan de dingen die je al hebt, dat is hoe gelukkig jij jezelf voelt. Het is niet zo dat jouw situatie staat voor een bepaalde geluksfactor, dus dat dat vast staat. Het gaat erom hoe gelukkig jij jezelf voelt.

Daarom een mooie om toe te voegen aan je voornemens voor 2014: leren gelukkig te zijn met wat je al hebt. Dankbaar zijn voor alle dingen die al in je leven zijn. Ongeacht of je de rest van je goede voornemens ook volhoudt of behaalt. Of dat ze juist mislukken. Grote kans dat het doorzetten van dit voornemen je het meest gelukkig zal maken.

DELEN:

53 reacties

 1. Lindsey 2 januari 2014 / 07:11

  Mooi gezegd! Vergeet vaak het kleine te waarderen. Wie t kleine niet eert ist grote niet weerd 🙂

 2. Kelly Caresse 2 januari 2014 / 07:26

  Wat mooi beschreven Lisanne! Ik denk inderdaad dat men om gelukkig te zijn al een basis moet bezitten van dankbaarheid, vertrouwen in zichzelf en anderen moet hebben om zo te kunnen genieten van wat er om ons heen gebeurt met acceptatie voor dingen die wel eens fout lopen 🙂

 3. Kimberley 2 januari 2014 / 07:39

  Dit is zeker waar! Ik denk dat je je altijd wel zorgen kunt blijven maken over dingen, soms moet je gewoon tevreden zijn 🙂

 4. Joyce 2 januari 2014 / 08:29

  Mooi om daar eens bij stil te staan, want het klopt helemaal. En tijdens het lezen betrap ik mezelf erop dat ik vaak denk gelukkig te worden als iets lukt, met als resultaat dat ik me ellendig voel als het niet lukt.
  Dat moet ook anders kunnen 🙂

 5. Annoesjka 2 januari 2014 / 08:53

  Wat grappig, je hebt precies over datgene geschreven waar ik me dit jaar op wil gaan richten door middel van mijn Geluksproject! Ik heb ook al over exact ditzelfde onderwerp geschreven, leuk dat jij het ook hebt ontdekt! Geluk is namelijk geen als-dan-reactie, geluk moet je nú vinden. En je moet het zelf doen (dus niet van een nieuwe relatie, baan, huis, etc. verwachten dat dat je wel gelukkig maakt). Mooie post!

 6. Eline 2 januari 2014 / 09:08

  Wat mooi gezegd, heel mooi ook om even bij stil te staan!

 7. Beautydagboek 2 januari 2014 / 09:08

  Heel raak, waarderen wat je hebt is zo belangrijk. Anders sta je nooit stil bij wat je al hebt bereikt 🙂

 8. Susanne 2 januari 2014 / 09:33

  Mooi gezegd! Ik denk dat het ook wel menselijk is om steeds maar meer en meer te willen. Het kan altijd beter. Maar het is natuurlijk wel goed om stil te staan bij hetgene wat je al hebt en ik denk dat je daardoor ook alles meer gaat waarderen. Het is een leuk nadenkertje!

 9. martina 2 januari 2014 / 10:26

  ik ben gelukkig met wat ik heb en besef dat ook echt, maar daardoor ben ik juist bang om dat te verliezen….

 10. Sanne Marlijn 2 januari 2014 / 10:28

  Je hebt helemaal gelijk. Al vind ik het zelf nog steeds moeilijk om een definitie van ‘geluk’ te kunnen geven. Vroeger kon ik echt intens gelukkig zijn, zelfs van de kleinste dingen zoals een spelletje ganzenbord mijn ouders ‘s avonds. Tegenwoordig sta ik daar minder bij stil ofzo, ik vind het moeilijker om gelukkig te zijn.

 11. Annebelle 2 januari 2014 / 10:32

  Ik moet hierbij denken aan mijn favoriete quote: Happiness is not a destination, is a way of life.

 12. Stella 2 januari 2014 / 10:43

  Wat een mooie gedachte. Ook wel een beetje eng, want gelukkig zijn met iets is soms best lastig. Klinkt stom, maar ik bedoel dat sommige dingen soms iets te veel voor lief genomen worden. Ik vind het echt mooi, en ik ga er zeker meer bij stil proberen te staan! Liefs, Stella.

 13. Charlotte 2 januari 2014 / 10:54

  Wat een krachtige zin. Het is zo, je word gelukkig door lieve mensen en steun om je heen. Ik ben in Oktober mijn papa verloren en ik weet nu alles van gelukkig zijn door mensen.. Nu hij er niet meer is kan ik bijna niet meer gelukkig zijn.. Hoewel ik het probeer maar het is heel zwaar.

 14. Manon 2 januari 2014 / 11:06

  Mooi! Ik denk ergens wel dat je gelukkig kan worden… Wat als je weinig vrienden hebt, een oud, vies huis, ongezonde leefstijl, als je dat op orde hebt kun je best gelukkiger worden dan dat je al bent.

 15. Tiff 2 januari 2014 / 11:07

  Een goed punt, en toevallig een van mijn goede voornemens voor dit jaar. Het is iets waar ik sinds mijn afstuderen al mee worstel, want ik ben na 2 jaar nog steeds niet werkzaam in mijn studierichting. Omdat de werkelijkheid redelijk ver af staat van wat mijn verwachtingen waren, ben ik soms (ok redelijk vaak) down. Begrijpelijk, maar werk is niet mijn hele leven. En ondanks dat ik mss geen baan “op niveau” heb, heb ik op het moment wel een baan waar ik mijn rekeningen en leuke dingen mee kan betalen. Iets wat ik niet mag vergeten. Mijn tijd komt nog wel en dat is iets wat ik mezelf wil blijven voorhouden.

 16. Noelle 2 januari 2014 / 11:55

  Een heel mooi voornemen. Ik sta ook voor gelukkig zijn met wat je hebt en geen waarde hangen aan dingen, maar meer je eigen geluk creeeren door middel van geestelijk besef. Ik heb in 2013 het hele jaar nauwelijks geshopt, alleen dingen die ik écht nodig had, en meer gefocust op de ervaringen die ik maakte en dat heeft me zoveel vrijheid en geluk gebracht.

 17. Marieke 2 januari 2014 / 11:55

  Mooi geschreven! Sluit goed aan bij mijn blogs van de laatste weken over de afvallen en dat je geluk niet afhangt van het getalletje op de weegschaal 🙂

 18. Hester 2 januari 2014 / 12:34

  Dit is precies hoe ik in 2014 in het leven wil staan, en ook één van de redenen dat ik niet echt aan goede voornemens doe. Ik heb in 2013 geleerd dat geluk inderdaad uit jezelf kom en niet afhankelijk is van je situatie.

 19. Resy 2 januari 2014 / 12:45

  Erg goed gezegd/geschreven! Ik vind het inderdaad ook belangrijk om te waarderen wat ik heb en daar gelukkig mee te zijn. Ik hoef niet alles te hebben, want soms gaat dat gewoon niet

 20. Mariska 2 januari 2014 / 13:06

  Ik ben het er helemaal mee eens! 🙂 Mooi geschreven!

 21. Sharon 2 januari 2014 / 13:07

  Mooie Quote! We zouden als mens meer alles moeten leren waarderen i.p.v. alles maar als ‘gewoontjes’ te bestempelen…

  Groetjes!

 22. Carlijn 2 januari 2014 / 13:11

  Mooi gesproken Lisanne! Mooi om toe te voegen aan mijn goede voornemens. Mooi om eens iedere dag bij stil te staan!

 23. Soesja 2 januari 2014 / 14:09

  Ik denk dat dit inderdaad helemaal waar is. Mooi voornemen!

 24. Vivian 2 januari 2014 / 14:25

  Heel mooi geschreven en ook helemaal mee eens!

 25. N 2 januari 2014 / 15:49

  Onzinnige quote, ik ben nu niet gelukkig, maar ik zal het wel worden

 26. Nikkitha 2 januari 2014 / 16:02

  Dit vind ik toch een doordenkertje,maar mooi gezegd 🙂

 27. Tiffany 2 januari 2014 / 16:27

  Erg mooi omschreven! Heel leuk ook dat je dingen als deze met iedereen deelt, dit kan mensen echt vooruit helpen. Oh, en ik denk dat het in het begin van je tekst 2014 in plaats van 2013 moest zijn, toch? Ik blijf ook maar de hele tijd 2013 schrijven, het went nog niet helemaal! 🙂

  • Lisanneleeft 2 januari 2014 / 16:51

   Haha, dacht ik heel even dat dat mij niet ging gebeuren 😛 Hihi, thanks, heb het gauw aangepast!

 28. Emilie 2 januari 2014 / 16:39

  Love your blog, Lisanne! doe zo verder met leuke blogjes tikken! XX

 29. Cindy 2 januari 2014 / 17:25

  Erg mooi geschreven, belangrijke stof wat tot nadenken brengt!

 30. Maaike 2 januari 2014 / 18:17

  Alleen jij kunt zoiets zo mooi bedenken en beschrijven! Ergens heb je wel gelijk denk ik, maar je kunt wel streven naar iets wat je gelukkig maakt, bijvoorbeeld minder ruzie.

 31. Isabel 2 januari 2014 / 19:39

  Mee eens. Echt, ik heb niets anders meer te zeggen dan dat. Het is niet hoe mooi iets is, het is hoe gelukkig je daar mee bent. Wauw.

 32. Julia 2 januari 2014 / 20:06

  Hmm, ik denk dat je wel gelukkig kunt worden. Als je niet gelukkig bent, zul je toch dingen moeten veranderen om wel gelukkig te worden. Verder ben ik het wel met je eens dat we de dingen die we al hebben meer moeten leren waarderen!

 33. Janine 2 januari 2014 / 21:17

  Grappig, ik las de titel van deze post en ik dacht “huh, what?”. In mijn ogen moet je werken voor je geluk, moet je niet lijdzaam toekijken totdat het geluk op je af komt wandelen maar jezelf gelukkig maken om het zo maar even uit te drukken. En dat niet op een manier dat je hardhandig aan het geluk moet gaan trekken maar dat je bijvoorbeeld liefde geeft aan andere mensen en dat je het daardoor ook kan ontvangen. Eerst geven en dan pas krijgen, en dan niet het geven om te krijgen maar het geven om het geven, snap je wat ik bedoel? Maar toen las ik de inhoud en daar was ik het wel heel erg mee eens, als je niet waardeert wat je hebt dan zal je nooit en te nimmer gelukkig worden, méér is geen voorwaarde voor geluk. Dat heb ik zelf heel erg meegemaakt, vorig jaar zat ik er heel erg doorheen, voelde ik me alleen en het enige wat ik dacht was “als ik nu maar eens iemand had die van mij hield”, aan de ene kant was dat de oplossing, het hielp me mij geliefder te voelen, aan de andere kant, op een moment waarop ik me écht niet tof voel dan helpt het he-le-maal niets. Het maakt geen wezenlijk verschil totdat ik me dankbaar voel voor dat deze mensen er zijn, er voor me zijn en dat ik ze in mijn armen kan sluiten wanneer ik dat nodig ben. Dat is een change of mind, niet een change of situation.

  Wees blij met je leven, wees blij met wat je hebt en dat zal je het geluk geven waar je naar op zoek bent.

 34. Ise 2 januari 2014 / 21:59

  Mooi geschreven! Dat is precies mijn voornemen voor dit jaar: tevreden zijn met wat ik al bereikt heb. Niet nog beter, mooier en meer willen. Want mijzelf kennende zou ik daarna ook niet 100% tevreden zijn.

 35. Anne 3 januari 2014 / 09:13

  Ik heb een schijthekel (sorry voor het woord) aan de term “gelukkig worden”. Dat kan inderdaad helemaal niet. Mensen denken vaak dat ik aan mezelf werk om gelukkig te worden, want ze denken: gelukkig zijn is het tegenovergestelde van depressief zijn. Daar is helemaal niks van waar. Geluk is een verzameling van gevoelens, die tegenover andere gevoelens als angst en verdriet staat. Maar een depressie is niet (alleen) angst en verdriet, maar dat snapt bijna niemand. Ik ga dit jaar dus vooral gelukkig zijn en ook onwijs depressief.

 36. Hester 3 januari 2014 / 10:49

  Zo verschrikkelijk waar. Thanks for sharing Lisanne!

 37. Sanne 4 januari 2014 / 08:51

  Super mooie quote! Bijzonder, vaak ben je alleen maar aan het streven om iets beter te doen. Ik in ieder geval…. Ik ben met dan ook bewust dat je niet moet genieten van de de weg erna toe en niet alleen van je prestatie. Goed om hier werelden keer bij stil te staan! Bedankt voor het delen!

 38. Stephanie 18 maart 2014 / 18:44

  Mooi! Weten dat alles wat je nodig hebt in je leven op dit moment, er is. Kunnen genieten en houden van je leven, nu. Hoe het nu is. Dit betekent niet dat je geen dromen en doelen mag hebben, maar wel dat je geheel gelukkig en relaxt kunt zijn met waar je nu bent. Als je van daaruit dingen gaat ondernemen, is dat een stuk leuker en gaat dat een stuk beter dan wanneer je dat doet vanuit een gevoel van ‘gemis’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.