Je laten inspireren door andere bloggers

Je inspireren op andere bloggers… Andere bloggers nadoen? Op een goede manier? Dat is toch stelen, dat mag helemaal niet! Nou… daar heb je wel gelijk in, maar er zijn bepaalde grenzen. Als je het op de goede manier doet, dan kun je namelijk heel erg goed inspiratie halen uit andere blogs. Op een manier dat de originele maker er blij van wordt, en zodat jij er blij van wordt. Hoe je dat doet? Dat leg ik je vandaag uit!

andere-bloggers-nadoen

Flickr / Kioan

De voordelen van je laten inspireren door andere bloggers

Het belangrijkste voordeel is heel simpel: het is een inspiratiebron! Wanneer je graag blogs leest als blogger laat je je hoe dan ook inspireren, je wordt onbewust beïnvloed door wat je ziet. Maar je kan je ook heel bewust laten inspireren, dat is helemaal niet erg. Zo heb jij inspiratie voor een nieuw artikel en vaak is het ook nog leuk voor de maker. Mits je het op een correcte manier doet natuurlijk.

Verder is het een beetje reclame voor de originele maker, want je noemt de bron wanneer je iets nadoet. Wanneer de content er voor de maker uit springt en diegene het een toevoeging vindt aan zijn/haar originele artikel, dan kan het zo zijn dat diegene jouw blogpost via social media deelt!

In dit voorbeeld hebben we een grote beautyblogger die een make-up tutorial heeft gemaakt met een vrij uitgesproken en unieke stijl.

Als beautyblogger kun je ervoor kiezen om de look van de tutorial na te maken, en daar je eigen draai aan te geven. Denk aan: net een beetje veranderen, alleen een bepaalde soort producten gebruiken (budget bijvoorbeeld), de kleuren veranderen, het meer draagbaar maken. Noem maar op. Uiteraard noem je de originele tutorial in jouw artikel.

Veel beautybloggers die tutorials maken vinden het heel erg leuk om te zien dat mensen iets maken uit hun tutorial. Logisch: het is een bevestiging voor hen, dat hun look zo mooi of bijzonder was dat mensen ze na willen maken. Tegelijkertijd is het ook een extra beetje promotie voor de blogger! Conclusie: het moet gek gaat wil de blogger dit niet leuk vinden. Stuur ze een berichtje en wie weet vindt zij het zo leuk dat ze jouw blogpost wel deelt via social media.

Ik krijg zelf ook weleens linkjes binnen van lezers die hard bezig zijn geweest met hun blog en dit in een blogpost aan hun lezers aangeven. Zo kan ik zien wat jullie aan mijn blogtips hebben! En het is ook een mooie toevoeging voor mijn social media, voor de lezers van mijn blogtips is het natuurlijk leuk om de blogtips uitgevoerd in de praktijk te zien!

Wat je beter niet kan doen

Waar je voor moet waken wanneer je je laat inspireren door andere bloggers, is dat je niet doorslaat en correct blijft.

 • Tekst en afbeeldingen letterlijk kopiëren is geen goed idee. Sterker nog, het is illegaal. Maar dat had je denk ik zelf ook al bedacht.
 • Net doen of iets je eigen idee was wanneer dit simpelweg niet zo is. Ze kunnen niets bewijzen, maar jij gaat je er rot over voelen en de originele maker ook als die erachter komt. Wees gul in het uitdelen van credits! Liever te veel dan te weinig, niemand wordt daar minder van.
 • Een zelfde artikel schrijven, maar andere zinnen en woorden gebruiken en je eigen foto’s plaatsen. Je hebt dan een tweede versie gemaakt van de al geschreven blogpost. Kijk, als je het niet weet van iemand dan kun je daar niets aan doen, maar het is leuker en beter om iets van jezelf toe te voegen!
 • Let ook op het onbewust laten inspireren door andere bloggers. Let bijvoorbeeld op dat je geen exacte stijl van fotografie overneemt!

Kortom: stop er altijd iets van jezelf in. Vervang iets, of voeg iets toe. Zorg dat het artikel niet hetzelfde is, maar dat jouw artikel een toevoeging is op het origineel! Uniek zijn als blogger is niet onbelangrijk. Altijd geldt: laat je creativiteit erop los, het kan op zo veel verschillende manieren, bedenk iets leuks!

In de winkel stelen we geen spullen, op het internet stelen we ook niet andermans eigendom. Wist je dat je foto’s ook niet zomaar mag overnemen? Waarschijnlijk heeft niemand die dit leest kwade bedoelingen, maar altijd: geef die credits gewoon, en verwijs naar de originele blogpost, anders ga je je er alleen maar rot door voelen.

Heb jij weleens iets nagedaan van een andere blogger? Ik postte natuurlijk afgelopen week mijn antwoord op een vraag die een collega blogger ook aan zichzelf gesteld had. Lees hier hoe ik dit heb toegepast! Hoe laat jij je inspireren? Op welke manier pak jij dit aan?

tips-voor-bloggers

DELEN:

40 reacties

 1. Kelly Caresse 22 juni 2014 / 07:30

  Wat een handig artikel! Als ik geinspirereerd ben door een andere blogger benoem ik altijd credits van wie ik het heb. Sommige blog dingen zoals een shoplog is iets wat iemand ooit bedacht en inmiddels algemeen bekend is. Ik vind het soms frustrerend als ik een nieuwe rubriek bedenk en deze later elders zonder credits wordt overgenomen, helaas is daar niets aan te doen want het zijn geregistreerde merknamen.

 2. Petra 22 juni 2014 / 08:02

  Kopiëren, nee. Dan kan ik mezelf niet meer in de spiegel kijken. Bovendien blog ik in eerste instantie voor mezelf. Om mijn ei kwijt te kunnen en te spelen met woorden. Geïnspireerd raken, absoluut. Dat is ook wat ik zo leuk vind aan bloggen. Andere zetten mijn aan het denken.

 3. Manon 22 juni 2014 / 08:38

  Nee kopiëren vind ik echt verschrikkelijk… Inderdaad, soms zie ik wel eens rubrieken op blogs, of een schrijfstijl waarvan ik dan denk: hey, dat is gewoon een exacte kopie van die en die blog.
  Soms zijn sommige blog-ideetjes heel inspirerend. Ik krijg dan zelf nieuwe ideeen, je wordt dan gewoon geïnspireerd!

 4. Evelien 22 juni 2014 / 09:28

  Oh bah, kopiëren vind ik echt vervelend als mensen dat doen. Zo van, ik ben een blog begonnen maar ik ga het niet zelf schrijven. Ik ben het wel mee eens dat je gewoon ideetjes mag opdoen van blog, want elke keer als ik op een blog kom krijg ik zoveel inspiratie! Zo fijn 🙂 Maar dan gewoon je eigen draai er aan geven. Heel handig artikel! 🙂

  Liefs Evelien

 5. Linda 22 juni 2014 / 09:37

  Ik geef altijd credits aan degene van wie ik een tag of een ander idee voor een artikel overneem 🙂

 6. Marion 22 juni 2014 / 09:48

  Onlangs schreef Marjolein een stuk over chronisch ziek zijn. Daar heb jij toen je eigen draai aan gegeven en ik vervolgens ook weer. Ik vind het meer dan logisch om dan terug te verwijzen naar het stuk van Marjolein. Ik zou me zelfs niet prettig voelen om het niet te doen. Inspireren of kopiëren, twee heel verschillende dingen. Ik vind inspireren een mooi onderdeel van het bloggen. Als je gaat kopiëren ben je wat mij betreft verkeerd bezig.

  • Frederique 22 juni 2014 / 11:27

   Dat zijn uiteindelijk ook gewoon blogposts die bij elkaar horen. Ik vond het heel mooi dat het zo ging eigenlijk 🙂

 7. Susanne 22 juni 2014 / 09:51

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik me nooit laat inspireren door andere bloggers, maar dat is niet zo heel moeilijk met als je recepten plaatst 😉 Ik lees weleens wat op een andere blog waarvan ik denk: ‘Hé, dat is een leuk onderwerp!’ Als het dan bij mijn blog zou passen zou het inderdaad een begin kunnen zijn van een nieuwe blogpost. Ik moet zeggen dat ik nog nooit echt een cpoy-paste ben tegen gekomen. Dat het gebeurd is schandalig!

 8. Ilse 22 juni 2014 / 10:05

  Dat is net zo mooi aan bloggen: je laten inspireren door andere bloggers, zij of andere bezoekers die zich op hun beurt weer door jou laten inspireren, naar elkaars blog linken,… Die interactie vind ik net super!

 9. Miranda 22 juni 2014 / 10:17

  Precies wat je zegt. Ongemerkt raak je geïnspireerd door andere bloggers omdat je nou eenmaal van bloggen houdt en zelf ook blogs leest.
  Ik ga echter nooit bewust op zoek naar inspiratie op andere blogs en mocht ik een idee of tag overnemen dan vermeld ik natuurlijk waar het oorspronkelijk vandaan komt. Wel zo netjes en zorgt soms ook nog voor leuk onderling contact;)

  Tof artikeltje Lisanne!

 10. MySimplySpecial 22 juni 2014 / 10:27

  Ik denk dat je vaak toch onbewust geïnspireerd raakt door het lezen van andere blogs. En zolang je er netjes mee omgaat en er je eigen ding van maakt moet dat ook kunnen vind ik.

 11. Nicole 22 juni 2014 / 10:31

  Ik laat me heel vaak inspireren door anderen. Bewust en onbewust. Gebeurd het bewust dan komt er altijd een link en vermelding. Maar ik maak er altijd iets heel anders van. Maak het persoonlijk…

 12. Elize 22 juni 2014 / 10:43

  Ik houd van zondag blog(tip)dag op jouw blog!
  Prettig dat je dit onderwerp aansnijdt. Ik raak vaak genoeg geïnspireerd door anderen, maar bedenk ook zelf veel. Als ik geïnspireerd ben geraakt door iemand anders noem ik diegene altijd! Ik raakte bijvoorbeeld geïnspireerd door je staycation artikel en toen ontstond mijn ‘vakantie bucket list’. Geen moeite om er even bij te vermelden hoe (door wie) ik op het idee kwam om die lijst te maken natuurlijk!
  Ik heb wel eens meegemaakt dat ik met een idee kwam en iemand datzelfde idee overnam (in een ieeets ander jasje) maar wel deed alsof het haar eigen idee was. Vond ik stiekem niet zo heel tof, maar wat kun je doen? Uiteindelijk heb ik het maar als een compliment gezien en bedacht dat het waarschijnlijk niet bewust onaardig was bedoeld of zo.
  Over dat je ook onbewust geïnspireerd kunt raken is een goed punt. Ik geloof dat ik het meestal wel door heb als dat gebeurt. Of anders zijn het maar kleine ‘vleugjes’ waardoor het wel mijn eigen ding blijft. Zo kopiëren zou ik nooit doen en begrijp ik ook niet. Wat is daar nou weer de lol aan? Kan me er niks bij voorstellen.

 13. Joyce 22 juni 2014 / 10:46

  Goed Artikel Lisanne!
  Ik laat me wel eens inspireren maar kopiëren zal ik nooit doen!

 14. Ilse 22 juni 2014 / 11:01

  Leuk dat je hierover begint!
  Tekst kopiëren van een andere blog kan natuurlijk niet, maar je op deze manier laten inspireren door blogs wel! En het is inderdaad ook leuk als blogs op deze manier op elkaar reageren!
  Xx Ilse

 15. Delphine Mekel 22 juni 2014 / 11:04

  Goed geschreven! Bij (bijv.) van die standaard/Amerikaanse youtube girls. Zie ik vaak hele leuke ‘originele’ diy’s, recepten, video’s enz. Ik vraag me dan af hoe komen ze aan die diy bijv., het kan hoor dat ze dit in het dagelijks leven hebben geleerd, maar dit lijkt me wat sterk. Hebben ze dit niet gwn van internet/youtube? Is dit dan ook fout? Ik bedoel dan zou iedereen dat eigenlijk doen? En de meeste beautybloggers hebben ‘beauty’ ook geleerd door andere beautybloggers? Is dit dan ook stellen? En bijna alle bekende beautybloggers hebben een dairy/my life in pictures enz. Is dit dan ook nadoen?

 16. Chantal 22 juni 2014 / 11:29

  Op awards na heb ik nog nooit een idee overgenomen. Ik zie wel vaak dingen waar van ik denk: oh leuk! Maar ik doe er niks mee.

 17. Tiffany 22 juni 2014 / 11:30

  Ik heb me al vaak laten inspireren door andere bloggers, maar vermeld wel altijd duidelijk de blog of blogpost van die persoon erbij! Jij hebt me al een aantal keer erg weten te inspireren met je lichtpuntjes. Daar heb ik het graag over, dat jij me dat hebt geleerd, om altijd lichtpuntjes te blijven zien. Toen heb ik ook gelinkt naar jou, dat verdien jij heel erg hard.

  Maar ook andere bloggers hebben me weten te inspireren, door bijvoorbeeld challenges die ik overneem. Maar altijd zal er gelinkt worden, niet meer dan normaal volgens mij 🙂

 18. Hester 22 juni 2014 / 11:46

  Ik denk dat het zeker niet erg is om je te laten inspireren door andere bloggers. Tenminste, als je een artikel schrijft dat een reactie is op een ander artikel (of inderdaad een make-uplook aan de hand van een tutorial van een blogger) en je linkt terug naar die blogger (wat ik in dat geval meer dan logisch vindt), is het alleen maar leuk! Maar ik merk wel dat het ten koste gaat van je blog als je maar één andere blog volgt. Dan neem je die stijl van fotografie (wat is dat trouwens met beautybloggers, dat producten van boven worden gefotografeerd met onscherpe bloemen links in beeld?) en schrijfstijl heel snel over en da’s echt zonde.

  • Lisanneleeft 22 juni 2014 / 12:56

   Dat is inderdaad een goede aanvulling: niet een blogger volgen, maar je laten inspireren door meerdere blogs! 🙂 Anders gaat het wel steeds meer op nadoen lijken, dat is zonde!

 19. De Zuinige Student 22 juni 2014 / 12:10

  Zo nu en dan laat ik me inspireren door iets wat ik op een ander blog heb gezien. Dan schrijf ik dat erbij en verwijs naar dat andere blog. Soms kom ik dingen tegen waarvan ik denk dat mijn lezers dat misschien niet hebben gezien. Waar ze wel veel aan kunnen hebben. Ik heb altijd de lezer in gedachte als ik een artikel schrijf.
  Maar meestal kom ik met onderwerpen die ik nergens anders zie. Ik hoop mensen iets nieuws te bieden waar ze iets aan hebben. Vaak hoop ik mensen aan het denken te zetten. Anders te laten kijken naar bepaalde onderwerpen.
  Misschien ben ik wel gewoon eigenwijs. Maar een meeloper ben ik nooit geweest.

  Mooi artikel Lisanne en een boeiend onderwerp. Jouw tip van een poos geleden om uniek te zijn vond ik het beste advies ever!

 20. Martina 22 juni 2014 / 12:19

  Kopiëren heb ik absoluut nog nooit gedaan! Als ik een leuk idee zie voor een artikel, of iets heb gekocht door iemand anders verwijs ik altijd naar diegene zijn/haar blog. Ik probeer daar heel goed op te letten want het lijkt me heel erg naar als iemand anders zoiets heeft van waarom staat er niks bij? Ik vind het juist leuk om bezoeksters andere bloggers te laten ontdekken of wat voor andere bloggers te doen 🙂

 21. Cindy 22 juni 2014 / 12:30

  Als ik geïnspireerd raak door een blog, dan noteer ik altijd een verwijzing erbij naar de blog. Zo van “Op de blog van Pietje (=link) zag ik blablabla”. Vind ik wel net zo netjes.

 22. Rianne 22 juni 2014 / 13:06

  Handig om te lezen 🙂 Als ik even geen inspiratie meer heb voor mijn blog, ga ik Bloglovin af, op zoek naar andere blogs! Het helpt wel altijd, ik krijg vaak weer nieuwe ideeën 🙂

 23. Lenneke 22 juni 2014 / 13:22

  Vooral het puntje “wees gul met credits”, vind ik een mooie.

 24. Joyce 22 juni 2014 / 13:30

  Fijn artikel! Ook ik laat me inspireren door andere bloggers. Wel vermeld ik er altijd even bij dat ik door … [naam blogger] … op het idee gekomen ben om over … te schrijven.
  De meeste bloggers vinden het fijn om gelinkt te worden. Dat vind ik ook leuk!

 25. Kim / Vintage & Beauty 22 juni 2014 / 13:47

  Goed geschreven! Ik benoem het ook altijd als ik bijv. een aankoop heb gedaan of ergens ben geweest na een tip. Vind ik wel zo netjes ^^.

 26. Mandy 22 juni 2014 / 13:48

  Letterlijk een tekst overnemen zou ik nooit doen, maar ik laat me wel inspireren door andere blogs. Als ik bijvoorbeeld een lekker recept uitprobeer van iemand oid dan vermeld ik wel altijd dat ik het van een andere blogger heb, inclusief een link naar de blog. Wel zo netjes vind ik.

 27. Luuke 22 juni 2014 / 13:55

  Altijd fijn deze artikelen! Ik vind ook dat de andere blogger de credits krijgt, als zij de ‘bedenker’ van iets is wat je overneemt. ‘
  Ik heb dat inderdaad wel eens met looks dat ik ze heel mooi vind en dan ook wil maken! :p

 28. Denise 22 juni 2014 / 20:00

  Hier ben ik het inderdaad helemaal mee eens. Niets is vervelender als op een blog komen die exact jou werk kopieert!

 29. Linda 22 juni 2014 / 23:35

  Leuke tips weer! Echt een hele leuke rubriek dit en je schrijft het zo leuk en informatief op, ik check je site wel vaker, maar elke zondag surf ik speciaal hiervoor naar je site. Keep it up 🙂

 30. Kimberley 23 juni 2014 / 00:59

  Ik zag je vraag op Facebook, echt leuk dat je er nu een blogje van hebt gemaakt.
  Zelf heb ik het al eens meegemaakt dat ik als kleinere blogger een post schreef over iets.
  Een paar uur later keek ik op de site van een grotere blogger (kende ik daarvoor niet),
  daar zag ik dat zij hetzelfde had gepost die dag.
  Moet ik dan mijn artikel verwijderen? Eh. Nee.
  Het kan gebeuren dat je hetzelfde ‘soort’ artikeltje plaatst, als het maar ‘eigen’ blijft.

  • Lisanneleeft 23 juni 2014 / 01:04

   Precies, het kan ook toevallig zijn, daar kun je niets aan doen! Je weet dan altijd zelf hoe het echt zit en dat is het belangrijkste 🙂

 31. Linda 23 juni 2014 / 20:04

  Fijne tips weer Lisanne, de lijn is vaak erg dun, maar zo erg duidelijk en goed verwoord 🙂 Dat we elkaar maar fijn mogen blijven inspireren!

 32. Eilish 25 juni 2014 / 13:04

  Goede blog weer! Ik krijg ook vaak inspiriatie van andere blogs, maar zal nooit iets letterlijk nadoen!

 33. Annette 27 juni 2014 / 23:12

  Soms kan ik ook een beetje balen als ik een idee heb en iemand anders ook. Gelukkig zijn we allemaal uniek en kunnen we er onze eigen draai aangeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.