Jezelf motiveren, zo doe je dat!

Misschien is dit wel het meest gehoorde excuus wanneer mensen dingen niet doen: een gebrek aan motivatie. Niet genoeg motivatie om af te vallen, niet genoeg motivatie om te stoppen met roken, niet genoeg motivatie om harder te leren. Wat kun je daaraan doen? Jezelf motiveren, hoe doe je dat? Ik geef je vandaag tips!

jezelf motiveren

Print van Etsy verkoper (print is helaas al verkocht)

Een gebrek aan motivatie is een teken dat je iets niet graag genoeg wil

Hoe ik erover denk: als je niet gemotiveerd genoeg bent om iets te doen, dan is dat vaak een teken dat je het niet graag genoeg wil. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar wel waar. Als je iets echt graag wil, dan heb je geen gebrek aan motivatie. Als je iets echt graag wil, dan ga je er voor de volle honderd procent voor!

Natuurlijk kunnen er tal van andere redenen zijn waarom iets niet kan of niet lukt, dat is natuurlijk jammer. Daar kun je wellicht op een andere manier aan werken? Maar als motivatie bij jou het probleem is, dan kun je met een portie wilskracht een heel eind komen!

Jezelf motiveren, zo help je jezelf een handje!

Uiteraard is de wilskracht niet de enige factor die je motivatie beinvloedt, je omstandigheden kunnen je ook helpen. Het graag willen is absoluut het belangrijkste, maar sommige dingen ‘moeten’ en zijn gewoon nodig, maar staan niet perse bovenaan je lijstje met dingen die je graag doet. Hoe help je je motivatie een handje?

 • Zorg dat je zo vaak mogelijk aan herinnerd wordt aan waar je het voor doet. Uitstelgedrag is denk ik niemand onbekend, maar wanneer je in de tussentijd zorgeloos je gang kan gaan en ‘niets uitvoert’, dan gaat er ook niets veranderen. Zorg ervoor dat je eraan herinnerd wordt dat je eigenlijk iets anders moet doen!
 • Jezelf eraan herinneren zou je kunnen doen door middel van een vision board, of door gewoon plaatjes en teksten door het huis heen op te hangen. Of reminders op je telefoon? Denk vooral aan het doel dat je wil bereiken, niet perse de taak die je moet volbrengen. Dit zorgt er bij mij vaak voor dat alles weer even in perspectief gezet wordt: hoe groot is de moeite die ik moet doen tegenover wat ik ervoor terug krijg? Als je graag genoeg wilt dan is wat je ervoor terug krijgt altijd belangrijker en dan is het gewoon de moeite waard.
 • Zorg dat de mensen om je heen weten waar je mee bezig bent. Wanneer je de fout in gaat dan weet je dat jij niet de enige bent die dit door heeft. Dit zorgt weer voor een beetje extra motivatie om het vol te houden natuurlijk!
 • Wanneer deze mensen achter je staan in wat je doet word je nog meer gemotiveerd om aan de slag te gaan met wat je wil doen. (bijvoorbeeld omdat ze het beste voor je willen, maar misschien ook omdat ze enthousiast zijn over wat je wil doen)
 • Beloon jezelf wanneer je het goed hebt gedaan

wat-maakt-jou-gelukkig-

Flickr / oklanica

Zet jezelf aan het denken en zet het op papier

De tips die ik zojuist gaf zijn alleen vaak helemaal niet nodig als je graag genoeg wil. Als je niet graag genoeg wil, dan is dat je grootste struikelblok. Daarom is het goed om daar iets mee te doen.

Denk eens na: waarom wil je dit doen? Wat is de reden dat je dit wil? En wat gebeurt er als je het niet doet? Is dat heel erg? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Misschien is hetgeen waarvoor jij jezelf wil motiveren wel helemaal niet wat je diep van binnen wilt.

Misschien wil je afvallen, maar houd je te veel van lekker eten en gezellig met je vriendinnen eten. Nu kun je ervoor kiezen om je eetgewoonten aan te passen om af te vallen. Als je dat echt wil, dan doe je dat gewoon!

Daarentegen kan het ook zijn dat jij eten en gezelligheid dat het eten met zich meebrengt belangrijker vindt dan je gewicht. Dat is helemaal niet erg (ok, misschien is de dokter het daar niet mee eens, maar het gaat om jou, het zijn jouw keuzes!), maar houd jezelf niet voor de gek door te zeggen dat je niet ‘gemotiveerd’ genoeg bent. Daar ga je je alleen maar rot en schuldig door voelen. Als je niet wil, dan wil je het niet. Dan is het blijkbaar gewoon niet belangrijk genoeg voor je!

Geeft helemaal niets, als jij doet waar je gelukkig van wordt, dan doe je het goed.

Schrijf het uit! De voordelen en de nadelen. De redenen waarom je het wel zou willen en wat je daarvoor zou moeten inleveren. Op deze manier krijg je een heel helder beeld van wat je tegenhoudt en of dat het wel waard is. Daarnaast ken je op die manier ook je valkuilen en kun je daarmee om leren gaan. Zeker opschrijven dus!

Als je ervoor kiest om er toch voor te gaan, herinner jezelf dan steeds aan de redenen waarom je het zo graag wil. Als je dat niet vergeet, dan kan je het! Jezelf motiveren gaat dus vooral om het simpelweg graag genoeg willen. Heb jij nog tips om jezelf te motiveren?

DELEN:

31 reacties

 1. Charile 24 juni 2014 / 07:13

  Wat een super artikel! Ik heb morgen tentamens, dit kan ik vanmiddag goed gebruiken!

 2. Kelly Caresse 24 juni 2014 / 07:24

  Ik vind jouw mindstyle artikelen zo goed geschreven Lisanne! Geloven in jezelf is denk ik zeker een hele goede motivatie bron.

 3. Marion 24 juni 2014 / 07:28

  Goed artikel. En vinden dat je het waard bent is ook denk ik iets wat heel belangrijk is. Als je iets graag wilt moet je het jezelf ook gunnen.

 4. Ilse 24 juni 2014 / 07:41

  Mooi artikel weer. Zelf heb ik geen tips meer. Jij hebt alles al zo mooi opgesomd. 🙂
  Nu denk ik dat veel ook wel van je karakter afhangt, hoor. Sommige mensen zijn nu eenmaal meer ‘doeners’ andere meer ‘denkers’ of ‘dromers’ die misschien wel allerlei dingen willen bereiken, maar daar nooit in slagen of er zelfs nooit aan beginnen. 🙂

 5. Manon 24 juni 2014 / 07:47

  Wat een goed artikel!
  Toen ik besloot om echt af te gaan vallen was mijn motivatie de nare herinnering die ik had. Ik voelde me op vakantir zo vies en lelijk en dik in bikini dat ik dat gevoel zo weer kon oproepen. Was die zak friet dat gevoel waard? Nee! Ook beloonde ik mezelf met mooie nieuwe (kleinere) kleding. Dat is pas een lekker gevoel ala je twee maten kleiner kunt shoppen!

 6. Miranda 24 juni 2014 / 07:58

  Wat een goed artikel Lisanne!
  Idd als ik mezelf echt wil motiveren dan helpt het om de doelen zichtbaar te maken. Ik schrijf ze dan groot op en lees dat heel vaak opnieuw:) een vision board zou ook goed helpen maar dat heb ik nog nooit gemaakt:)

 7. Carina 24 juni 2014 / 08:46

  “Hoe ik erover denk: als je niet gemotiveerd genoeg bent om iets te doen, dan is dat vaak een teken dat je het niet graag genoeg wil. Dat is misschien niet leuk om te horen, maar wel waar. Als je iets echt graag wil, dan heb je geen gebrek aan motivatie. Als je iets echt graag wil, dan ga je er voor de volle honderd procent voor!”
  Hier ben ik het niet mee eens, want (in ieder geval bij mij) angst kan ook een grote rol spelen. Er zijn veel dingen die ik echt graag wil maar ook niet durf en ze daarom maar (nog?) niet doe. Misschien is het ook sociale onzekerheid en een klein deel faalangst maar dat maakt verder niet uit. Ik vind het alleen een beetje te zwart wit om dan te zeggen dat je het niet graag genoeg wilt..

  • Elize 24 juni 2014 / 09:53

   Dit vind ik een hele goede aanvulling Carina!
   Ik wil sommige dingen ook héél graag bereiken, maar uit angst stel ik soms dingen uit (omdat ik iets heel moeilijk vind en bang ben dat ik het niet kan bijvoorbeeld). Niet per se heel handig, maar toch gebeurt het en dat is niet direct een teken dat je iets niet echt graag wilt. Misschien wil ik het juist wel zó ontzettend graag dat ik daardoor banger ben erin te mislukken en teleurgesteld te raken.
   Dus je maakt een goed punt Lisanne en ik vind het zeker goed geschreven, maar het is denk ik niet altijd zo zwart wit, zoals Carina al aangeeft.

  • Lisanneleeft 24 juni 2014 / 10:59

   Ik snap wel wat je bedoelt, maar dan is het toch niet zo dat je een gebrek hebt aan motivatie? Daar is dit stuk namelijk voor bedoeld!

   Ik kan zelf natuurlijk ook niet zomaar alles doen wat ik wil, het enkel ‘heel graag willen’ zou wel een beetje een onrealistische oplossing zijn, haha. Was het maar zo simpel!

  • Lisanneleeft 24 juni 2014 / 12:04

   Heb het even aangepast, hopelijk komt het zo beter over? 🙂 (zo niet, let me know!)

   • Elize 24 juni 2014 / 13:54

    Ja zeker!! En ik snap je punt. Als het op een andere manier niet gaat, gaat het inderdaad niet om een gebrek aan motivatie 🙂

   • Carina 25 juni 2014 / 09:00

    Ik snapte op zich ook wel hoe je het bedoelde maar ik vond het nogal zwart wit overkomen en dat kwam bij mij beetje verkeerd aan 🙂 Verder ben ik het namelijk wel met je eens dat je met wilskracht een heel eind kunt komen.

    • Lisanneleeft 25 juni 2014 / 12:19

     Ah, op die manier 🙂 Goed dat je het zegt dan hoor! Vind je het zo beter overkomen?

    • Carina 25 juni 2014 / 19:59

     Ja 🙂 Ik vind het trouwens echt superfijn dat je ook gewoon reageert op je reacties en er ook echt iets mee doet. Op veel andere blogs worden mensen met commentaar vaak alleen maar als lastig gezien.

    • Anne 1 juli 2014 / 15:05

     Ja daar dacht ik ook meteen aan. Er zijn factoren die je motivatie kunnen wegvagen zonder dat je daar (veel) invloed op hebt. Ik denk dan zelf aan angst en depressie, maar misschien zijn er wel meer dingen te bedenken

 8. Priscilla 24 juni 2014 / 09:02

  Ik hoopte eigenlijk tips te vinden om mezelf te motiveren het huis weer eens een flinke schoonmaakbeurt te geven, maar helaas! Ik wil het gewoon niet graag genoeg! 😉
  Mijn oma zei altijd; willen is kunnen en tot op zekere hoogte geloof ik daar ook wel in!

 9. Mandy 24 juni 2014 / 09:16

  Herinneringen in mijn telefoon zetten werkt bij mij erg goed. Ik vergeet heel veel, gelukkig kan ik wel vertrouwen op mijn telefoon hihi. En een planning maken met het geen daarin gepland werkt voor mij ook goed! Dan is het plan al concreter. Ook al werkt dat niet met het plan minder eten oid.

 10. Cindy 24 juni 2014 / 09:44

  Ik heb dat gedaan toen ik begon met stoppen met roken: een notitieboekje speciaal daarvoor en de voordelen en nadelen opgeschreven. Uiteindelijk ben ik nog steeds bezig met stoppen, het lukt niet altijd even goed, maar ik ben er me sowieso al bewuster van geworden dat ik hier niet mee door wil gaan, met roken.

 11. cheyenne 24 juni 2014 / 11:43

  goeie tips 🙂 voor zake zoals studeren of onderzoeken schrijven etc., die me echt heel erg tegenzitten, probeer ik altijd iets leuks als tegenprestatie in te plannen. wanneer ik weet dat ik smiddags koffie met iemand ga drinken, of ‘s avonds een feestje heb, kan vaak veel gemotiveerder aan het werk dan wanneer ik aan een uitzichtloze dag vol stom gestudeerd begin 😉
  xo, cheyenne

 12. De Zuinige Student 24 juni 2014 / 12:19

  Goed artikel weer Lisanne.
  Mijn moeder zei altijd Kan niet ligt op het kerkhof en Wil niet ligt ernaast.
  Als je iets maar graag genoeg wilt dan lukt het je (meestal)!

 13. Manon 24 juni 2014 / 12:57

  Goed artikel, hele duidelijke en handige tips 🙂

 14. Nicole 24 juni 2014 / 17:10

  De tip is dus eigenlijk in 1 zin te omschrijven: zorg dat je het graag genoeg wilt! Kijk daar kan ik mee werken…

 15. Luuke 24 juni 2014 / 19:34

  Zo handige deze artikelen!
  Bedankt voor de tips! Heb ik weer wat om aan te werken als mijn motivatie weg is :p

 16. Nathalie 24 juni 2014 / 23:40

  Super handig artikel! Het doet me denken aan de Clutter Free Me challenge die ik langer dan een jaar geleden heb gedaan. Het toen een schema ingevuld, met inderdaad de voordelen van wat ik graag wil doen, de valkuilen erbij en wat ik kan doen om deze te overwinnen.

 17. Tiffany 25 juni 2014 / 01:03

  Wat een goed artikel! Ik ben sinds vandaag terug gestart met lopen. Ik heb het echter nooit zo serieus genomen als nu, volgens mij. Vroeger zou ik het gedaan hebben omdat het moest, omdat het beter voor me was. Nu doe ik het omdat ik het wil. Niet om af te vallen, maar om mijn zinnen op die manier te kunnen verzetten. Maar dat neemt echter het feit niet weg dat ik het enorm graag wil volhouden. Ik hou zo’n dingen namelijk nooit vol. Maar nu heb ik gezorgd voor extra dingen binnenin mijn motivatie. Mijn motivatie is al heel groot, doordat ik het (zoals jij al zei) echt wil! Maar ook heb ik het aan andere verteld, zodat ze me vragen gaan stellen wanneer ik het niet meer vermeld, hihi. Maar een grote motivatie voor mezelf is volgende…

  Ik heb er geld in gestopt! Ik ben op zoek gegaan naar goede loopschoenen en een goede outfit om te gaan lopen. En dat doet ergens al veel voor me. Ergens waar je geld, tijd en moeite hebt ingestoken geef je niet zomaar op. Dat wordt mijn motivatie, denk ik een beetje! 😀

 18. Claudia 25 juni 2014 / 14:12

  Wow, wat goed gezegd! “Denk vooral aan het doel dat je wil bereiken, niet perse de taak die je moet volbrengen.” Wat een verschil in denkwijze! Ik ga ook eens aan de slag met het lijstje. Dankjewel voor nieuwe inzichten en dingen die in een heel ander perspectief geplaatst worden!

 19. Vera 25 juni 2014 / 16:20

  Ik ben het er mee eens met de motivatie ! Ik heb af en toe dat mijn motivatie afneemt, omdat mijn doel te groot lijkt of is ! Ik probeer dan mijn doel in kleine stapjes te verdelen en dan lukt het ook ! Maakt het wat ”hapbaarder”.. 🙂

 20. Tricia Maes 25 juni 2014 / 16:48

  Mooie post! Heerlijk positief! Zodra we er even doorheen zitten met onze voornemens qua motivatie; lees dit blog! Je geeft ons allemaal weer een boost! Super gedaan! Dank je!

 21. N 27 juni 2014 / 19:24

  Ik vind dit een erg kort door de bocht artikel. Motivatie is een erg ingewikkeld onderwerp waar veel onderzoek naar gedaan wordt en ik denk niet dat je er als leek zo stellig dingen over kunt beweren. Bovendien: als een gebrek aan motivatie betekent dat je iets niet wilt, wat is dan het probleem? Als je wil afvallen maar het lukt niet omdat je geen motivatie hebt is er in jouw reddering geen probleem, want kennelijk wíl je niet afvallen. Dan doe je het toch niet? Opgelost! En ook al zou het wel een gebrek aan wil zijn: je kan niet opeens iets meer gaan willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.