Jouw alledaagse keuzes laten zien wie je bent

De hele dag door maken we kleine keuzes. Denk aan: Hoe laat je je wekker zet, waarmee je ontbijt, wat je op social media post, hoe je de postbode of je buurman begroet. Eigenlijk zitten je dagen vol met allemaal kleine keuzes. Het is nuttig om eens stil te staan bij of die keuzes passen bij wie je bent en bij wie je wil zijn. En misschien nog wel interessanter: of daar een verschil tussen zit!

keuzes-keuzes-maken

Flickr / bunchofpants

Zijn wie je bent vs zijn wie je wil zijn

Natuurlijk ben je goed zoals je bent, maar we doen allemaal weleens dingen waarvan we achteraf denken: goh, misschien had ik dat beter anders aan kunnen pakken. Of misschien ben je wel over het algemeen niet helemaal tevreden met hoe je bent en zou je aar graag iets positiefs aan willen veranderen.

Door de dag heen maak je keuzes. Je bent bezig met wat je altijd doet, en aan sommige keuzes besteed je simpelweg geen speciale aandacht. Dat is logisch, want als je elke keer opnieuw bewust een keuze maakt van iets wat je elke dag toch hetzelfde wil doen, dan is dat natuurlijk zonde van je tijd en energie.

Leuk is om die keuzes eens onder de loep te nemen. Kijk bijvoorbeeld naar het afgelopen uur, of het afgelopen dagdeel. Welke keuzes maakte je? Wat deed je allemaal?

Keuzes maken naar je waarden

We hebben allemaal onze eigen waarden, hierover heb ik het al eerder gehad op mijn blog. Bijvoorbeeld bij deze tag. Als je die nog niet hebt gedaan: het is heel leuk, en ook nuttig om daar eens naar te kijken en drie waarden die bij jou passen te kiezen!

Je waarden zeggen heel erg veel over je als persoon, en over de dingen die jij belangrijk vindt. In deze uitleg zijn waarden niet hetgeen waar het om draait, maar meer een hulpje om erachter te komen wat jij belangrijk vindt. Ik geloof dat je aan de hand van je waarden heel erg goed kan bepalen of je doet en kiest waar je gelukkig van wordt, of dat je dat juist niet doet.

Voor een ander spreken is lastig, jij weet zelf hoe jij je voelt bij jouw waarden en wat je er precies mee bedoelt. Aan de hand van mijn waarden zal ik een voorbeeld geven van kleine dingen en bezigheden waar mijn waarden niet bij zouden passen:

 • Persoonlijke groei: de hele dag series kijken, me alleen maar bezig houden met ‘oppervlakkige’ dingen waarvan ik niets leer.
 • Positiviteit: Zeuren en me richten op de dingen die niet goed gaan. Me bezig houden met anderen, en wat zij allemaal verkeerd doen.
 • Uitdaging: Me vervelen en ‘niets te doen hebben’.

Op het moment dat ik mezelf op een van deze dingen betrap weet ik dat ik iets moet veranderen. Ik wil juist naar het tegenovergestelde toe, als ik de dingen doe die juist wel goed passen bij mijn waarden voel ik me veel gelukkiger en meer ‘mezelf’.

Bewust zijn van wie je bent en waar je naartoe wil

Het kan ook zo zijn dat jouw waarden nog niet helemaal aansluiten bij wat je nu doet, bij de keuzes die je nu maakt en bij hoe je je op dit moment gedraagt. Misschien zit er een groot gat tussen, misschien een kleintje. Misschien een kleintje, enkel op sommige momenten, dat heeft iedereen denk ik wel!

Wanneer je nu terug kijkt naar de kleine (en grote?) keuzes die je het afgelopen uur, of het afgelopen dagdeel hebt gemaakt. Wat zou je dan anders doen wanneer je zou doen wat bij je waarden past?

Ik merk dat ik bij zulke ‘opdrachten’ merk dat ik heel veel heb aan het feit dat ik mijn waarden op een rij heb gezet voor mezelf! Wanneer ik me niet oké voel over mezelf, dan is dat vaak omdat ik het tegenovergestelde heb gedaan van mijn waarden. Ben jij bewust van de (kleine) keuzes die je maakt en de dingen die je doet, en of die wel passen bij je waarden?

DELEN:

19 reacties

 1. Petra 6 mei 2014 / 07:02

  Mijn waardes zijn liefde, persoonlijke groei en vertrouwen. En al mijn keuzes die ik maak zijn onbewust maar ook steeds bewuster gemaakt op die waarden. Het feit dat ik ze steeds bewuster maak, geef me een.ontzettend goed gevoel. En als ik een keuze maak die hier niet bij passen, wat gelukkig steeds minder voorkomt, dan voel ik me niet happy. Ik sluit me dus volledig bij jouw woorden aan.

 2. Kelly Caresse 6 mei 2014 / 07:21

  Wat een mooi mindstyle artikel en ook hoe je terugkoppelt naar de happy challenge en de waarden. Ik heb door de jaren heen wel geleerd dat wie ik echt ben ook de persoon is wie ik wil zijn en wil uitstralen naar andere mensen maar dat was een leerproces van vallen en opstaan 🙂

 3. Lauriëtte 6 mei 2014 / 08:34

  Ik probeer de meeste keuzes wel n.a.v. mijn waarden te maken, maar je heb hier helaas niet altijd keuze in! 🙁

 4. Nicole 6 mei 2014 / 08:37

  Ik merk dat ik er steeds meer mee bezig ben. Ja natuurlijk doe ik niet alleen maar dingen die bij mijn waarden passen. Maar de bewustwording is erg prettig omdat ik meer nadenk over wat ik doe in plaats van gedachteloos gewoon dingen te doen. Dan waardeer ik de dingen die ik doe ook meer!

 5. Susanne 6 mei 2014 / 09:00

  Mooi artikeltje! Ik moet zoiets altijd twee keer lezen en er even over na gaan denken. Zoals jij het voorbeeld geeft naar jou waarden, denk ik dat ik (natuurlijk) niet altijd op je juiste manier keuzes maak, maar toch ook een hele hoop (onbewust) wel. Goed om daar eens bij stil te staan!

 6. Frederique 6 mei 2014 / 09:19

  Gelukkig heb je vaak wel de keuze om te leven naar je waardes, maar ik vind het soms best wel moeilijk om er toch naar te blijven leven als je in een hoek gedrukt wordt en je eigenlijk alleen maar het gevoel hebt te moeten overleven.

 7. Marion 6 mei 2014 / 09:33

  Goed om naar te kijken. Wellicht neem ik de tag over. Wel een mooie om in te verdiepen.

 8. Manon 6 mei 2014 / 09:50

  Wat een inspirerend stukje 🙂 Ik ben wel blij met wie ik ben en ik ben ook wie ik WIL zijn!

 9. Mandy 6 mei 2014 / 10:52

  Wat een mooi stukjes. Het zet je aan het denken. Ik denk dat ik soms wel even vergeet om zo te denken, het is ook makkelijker om mee te doen/ denken met de grote massa of de dagelijkse sleur.

 10. Miranda 6 mei 2014 / 10:59

  Wat een goed stuk. Dit zet me aan het denken:)
  Veel van de waarden van het lijstje passen wel bij mij, moeilijk om er en 2 of 3 uit te kiezen.
  Ik herken wel wat je schrijft over het maken van keuzes in elk geval.
  Misschien ga ik de tag ook wel overnemen!

 11. Marije - BakingBeautyNL 6 mei 2014 / 10:59

  Hmm.. Als ik kijk naar mijn waardes zou ik sowieso niet tot half 10 in bed zijn blijven liggen (zoals ik vanmorgen wel heb gedaan..) Goed om er zo eens een keertje naar te kijken. Inspirerend!

 12. jennn 6 mei 2014 / 12:25

  Leuk om te lezen, goed om er op die manier eens naar te kijken in combinatie met de waarden

 13. Cindy 6 mei 2014 / 14:23

  Toevallig heb ik vandaag iets gepost op mijn blog over keuzes maken en mijzelf zijn. Dat ik jaren met een masker op heb geleefd. En dat ik nu pas, na bijna 29 jaar, het idee heb dat ik echt mijzelf ben. Heel bizar!

 14. Tiffany 6 mei 2014 / 15:45

  Wauw, even denken. Ik heb gewerkt en heb nog wat gepraat met een collega van me. Daarna thuis gaan eten, en afgesproken om vanavond iemand te zien. Mijn waarden zijn liefde, openheid en stabiliteit. Ik heb elk daarvan goed nagestreeft, naar mijn gevoel. Openheid door me open te stellen om te praten over mij situatie met een collega. Stabiliteit door mijn job zo goed mogelijk uit te oefenen. Op vlak van liefde heb ik momenteel geen stabiliteit, maar daar streef ik naar. Liefde kon ik vandaag dus nog niet helemaal bereiken, niet op de manier dat ik het wil. Maar ik ga ervoor, vandaar dat ik vanavond heb afgesproken met iemand die me nauw aan het hart ligt…

 15. Kimberley 6 mei 2014 / 16:01

  Goed artikel.
  Wat grappig ook om te zien hoe een kapsel
  een persoon kan veranderen.

 16. Marjolein 8 mei 2014 / 20:55

  Goed artikel zeg! Ik heb echt bewondering voor jou, je schrijft altijd zo inspirerend en positief over het leven!

 17. Anne 10 mei 2014 / 09:09

  Daar ben ik me vaak niet bewust van. Bij belangrijke beslissingen wel, maar verder leef ik vrij veel (te veel) op de automatische piloot. Ik vind keuzes maken doodeng, ik vertrouw mezelf er niet mee. En één van mijn waarden is vertrouwen. Juist ja, goed bezig Anne…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.