Kennis is geen macht

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een artikel schreef over het feit dat studeren nergens voor nodig is. En hoewel ik dat artikel met een vette knipoog schreef (én er natuurlijk een kern van waarheid in zit) bleek het toch een aardig discussiepunt te zijn. Nu kwam ik laatst in een boek over ondernemen iets tegen wat –op een kinderlijk simpele manier- de uitspraak ‘kennis is macht’ van tafel veegt. Het deed me weer aan dat artikel denken dat ik ooit schreef.

kennisisgeenmacht

bron

Henry Ford dom? Of juist niet?

Henry Ford, medeoprichter van Ford Motor Company (ja, inderdaad, van de auto’s…), werd tijdens de eerste wereldoorlog in een krant in Chicago ‘een domme pacifist’ genoemd. Hiertegen diende hij een aanklacht in, waarna de rechtbank hem de kans gaf om te bewijzen dat hij niet dom was. Hij kreeg een grote hoeveelheid vragen met algemene kennis op zich afgevuurd. Een aantal kon hij beantwoorden, totdat hij op een vraag geen antwoord had. Wat hij daarop zei?

‘… Wilt u mij eens vertellen waarom ik mijn geest zou volstoppen met algemene kennis voor de beantwoording van zulke vragen, als ik mensen om me heen heb die elke soort kennis kunnen aandragen die ik nodig heb?’

Google weet toch alles!

In het artikel over studeren schreef ik ‘Waarom moeten we dingen leren als Google toch alles weet?’. We weten allemaal dat dat niet helemaal waar is, maar wat zeker wel waar is, is dat je niet zelf álles kan weten. De mens is intelligent, maar alles weten kan een mens gewoon niet. En vaak heb je toch die specialistische kennis van anderen nodig, ik raad je niet aan om deze kennis via Google te zoeken (dat lijkt voor sommige mensen nog niet helemaal duidelijk; deze titel is niet serieus). Vooral als je iets wil bereiken, zul je de specialistische kennis van andere mensen ook nodig hebben. Want nogmaals: alle kennis die je ooit zult nodig hebben, die past niet in je hoofd.. Dus dan ben je pas slim, als je je omringt met mensen die de kennis bezitten die jij nodig hebt. Zo heb je meer kennis dan iemand die zijn leven lang gestudeerd heeft ooit zal bezitten.

Er is niks mis met kennis van anderen gebruiken. Sterker nog, als je echt slim bent zal je de kennis van anderen meer gebruiken dan de kennis van jezelf. Denk bijvoorbeeld aan grote ‘problemen’ of uitdagingen op de werkvloer of wanneer je (als ondernemer) iets groots wilt opzetten. Ik vond het een mooi inzicht: het is onmogelijk om alle kennis die je nodig hebt zelf te bezitten. Hoe denk jij over de uitspraak ‘Kennis is macht’? Denk jij er, net zoals ik; iets anders over, of juist niet?

DELEN:

25 reacties

  1. Anneke 7 augustus 2013 / 09:02

    Kennis van anderen gebruiken… Dat klinkt wel een beetje raar. Maar ik heb zelf liever ook wat kennis, zodat ik er met anderen over kan praten en kan leren van zo’n gesprek.
    En waarom is het erg om veel te willen weten?

  2. Lydia 7 augustus 2013 / 09:22

    Mijn man is juist aangenomen bij zijn huidige werkgever vanwege zijn (o.a. parate) kennis van verschillende programmeertalen. 😛 Natuurlijk moet ook hij zich omringen met collega’s met kennis, maar als hij daar telkens op blijft steunen zal hij nooit verder komen in zijn carrière. Je moet juist zorgen dat je een specialist wordt, zodat mensen jou nodig hebben en daarvoor graag willen betalen. Of zie ik dat nu te zwart wit?

    • martina 7 augustus 2013 / 10:47

      ik ben het wel met je eens! Ik vind het belangrijk om zelf verder te komen qua opleiding en werk dus ik blijf studeren. Ik wil zelf ook wat te vertellen hebben en weten waar ik het over heb 🙂

  3. Margot 7 augustus 2013 / 09:40

    Goed discussieonderwerp! 🙂

    Ik kan me voorstellen dat je er zo over denkt, al ben ik het er zelf niet mee eens. Je hebt een keuze om te studeren of niet, de meeste mensen die ik ken kiezen ervoor om het wel te doen. Na vier jaar studeren heb ik totaal niet het idee dat ik uitgeleerd ben op mijn vakgebied en soms word ik een beetje moedeloos van alle mensen die er meer over weten dan ik en die ik dus ook zou kunnen raadplegen. Toch heb ik niet alleen feiten geleerd, maar door mijn studie en de artikelen die we daar lezen ook kritisch denken, een eigen mening vormen, time management, stressbestendigheid, grenzen vergellegn etc. Studeren is soms ook afzien, maar niet alles in het leven hoeft altijd leuk te zijn. Als je af en toe moet afzien om voor de vijfde keer voor hetzelfde tentamen leert omdat je het steeds niet gehaald hebt (been there), betekent dat dat zo’n diploma niet uit de lucht komt vallen en dat zo’n diploma impliceert dat je meer kennis hebt van een bepaald vakgebied dan anderen.

    Als niemand zou studeren, hoe bepaal je dan wie er kleine kinderen gaan leren lezen en schrijven? Hoe gaan ouders die fulltime moeten werken (want ongeschoold werk verdient minder) hun kinderen iets leren als er te weinig mensen zijn die zonder studie genoeg kennis hebben om kinderen te doceren? Op de langere termijn werkt het niet als niemand studeert.

    Ik denk dat niet studeren voor sommige mensen best een optie kan zijn, maar m.i. is het belangrijk dat het grootste deel van de scholieren alsnog het beste een vervolgopleiding kan gaan doen. Natuurlijk kun je anderen raadplegen die gespecialiseerd zijn in iets anders en zo zit de maatschappij ook in elkaar, maar in de meeste gevallen prefereer ik zoiets te vragen aan iemand die ervoor gestudeerd heeft – omdat dat diploma impliceert dat hij of zij zich meerdere jaren in het vakgebied gespecialiseerd heeft.

  4. Ilse 7 augustus 2013 / 09:53

    Ja, kennis is wel degelijk macht. Zoals wanneer je iets weet over een ander wat anderen niet mogen weten en je die persoon daarmee kan chanteren.
    Of wanneer je weet hoe je een atoombom moet maken, hoe je een bepaalde ziekte kan genezen,… dat maakt je allemaal toch duidelijk veel machtiger, daar bestaat geen twijfel over.
    Wat niet wil zeggen dat je per se naar school moet en studeren om kennis te verwerven. Iemand die van zijn vader of buurman leert hoe je een auto of wasmachine moet herstellen of een chauffage plaatsen heeft ook kennis die ik bv. niet heb.

  5. Sophie 7 augustus 2013 / 09:54

    Interessant, ik heb net ook je oude artikel gelezen. Ik heb mijn studie niet afgemaakt en ben gaan werken omdat ik een mooie kans kreeg om naar het buitenland te gaan. Geen moment spijt van gehad, want via die baan kreeg ik een andere baan etc, etc, waardoor ik nu wel op ‘hbo werk & denk niveau’ zit, zonder een diploma. Maar het is wel zo dat ik bij bepaalde bedrijven niet binnenkom, omdat ik geen diploma heb. Gelukkig werk ik in online marketing en is daar kennis en ervaring belangrijk, meestal belangrijker dan een papiertje.

    Kennis is denk ik inderdaad macht, vooral als je voor jezelf werkt of in een positie zit waar je geen hulp kunt vragen. Maar een fijnere manier van werken is toch samenwerken: een plek waar iedereen zijn of haar kennis deelt, en daar geef ik toch de voorkeur aan 🙂

  6. MySimplySpecial 7 augustus 2013 / 10:15

    Interessant onderwerp. Studeren vind ik zeker belangrijk en ik ben dan ook goed afgestudeerd, maar ik ben zelf ook vrij slecht in het onthouden van allemaal algemene kennis.

  7. Linda 7 augustus 2013 / 13:25

    Het is een lastige kwestie denk ik.
    Ik denk dat er teveel waarde wordt gehecht aan ‘kennis is macht.’ In onze huidige maatschappij ís kennis macht, en het gaat veel te veel om allerlei dingen waarvan ik denk ‘waarom zou je dat moeten weten?’ inderdaad.
    Zelf studeer ik geschiedenis en heb ik net mijn bachelor binnen. Ik vind het heel waardevol dat ik die kennis heb, maar tegelijkertijd vraag ik me wel af waarom ik sommige dingen heb geleerd. Ik vind het belangrijker dat mensen iets doen waar ze achter staan, dat ze hun kennis en intelligentie gebruiken, dan dat ze standaard dingen weten. Als je een vis beoordeeld op zijn mogelijkheid om in een boom te klimmen, dan voelt hij zich de rest van z’n leven een mislukkeling. Er wordt veel te veel waarde gehecht – vind ik – aan het maken van winst en aan het schoolsysteem van ‘dit en dit moet je weten’. Natuurlijk is het handig om te weten wanneer de Tweede Wereldoorlog was, maar het erfgoed daarvan is belangrijker dan de feitjes. Mensen denken vaak dat ik alleen maar jaartallen stamp en vragen zich af waar dat goed voor is. Geschiedenis is echter geen ‘kennis is macht’-verhaal. Het is een kwestie van beseffen wat er gebeurd is in het verleden en wat dat met mensen doet. Welke verbanden je ziet tussen hoe mensen vroeger dachten en nu. Het zit in veel mensen om zich te schikken naar de maatschappij omdat je ‘in je eentje niets bereikt’. Creativiteit moet meer gestimuleerd worden. Als jij goed bent in tekenen, stimuleer dat! In plaats van dat je faalt op school omdat je geen wiskundige formules kan oplossen omdat je dat inzicht niet hebt. Natuurlijk is het belangrijk dat je basisdingen weet, zoals ik net zei, maar er wordt teveel gefocust op het ‘kennis is macht’.

    Het is zeker waar dat kennis macht is in onze huidige maatschappij, maar ik ontmoet veel meer mensen die daar – en tegen andere dingen als ‘geld maakt gelukkig’, wat veel mensen onderstrepen in de huidige maatschappij van altijd-maar-meer – op tegen zijn en er heel anders over denken.
    Kennis is macht, maar dat hoeft niet zo te zijn. Stimuleer elkaar en gebruik elkaars kennis om elkaar te inspireren en te versterken. Iedereen heeft zijn kwaliteiten!

    • Linda 7 augustus 2013 / 13:29

      En oh ja, ik besef me dat ik nog iets wilde zeggen – haha, lang verhaal sorry, maar het is een waardevolle discussie denk ik.

      Studeren kan dus zeker van waarde zijn, maar je komt er als je maar WIL. Dát is het belangrijkste, je drijfveren. Niet je kennis. Je kan anderen versterken, en studeren is zeker waardevol want je kan je inderdaad specialiseren. Als niemand dat deed schoot het niet op, maar het is wel belangrijk dat je je eigen keuzes maakt en elkaar kan versterken daarin.

  8. Eelco 7 augustus 2013 / 13:42

    Moeilijke discussie. Zonder enige vorm van kennis kan men niet omdat er simpelweg te veel onzin op het web staat. Aan de andere kant kan je met kennis alleen helemaal niets. Je kunt wel weten hoe je een huis moet bouwen maar daarmee is het huis niet gebouwd.

  9. vlien 7 augustus 2013 / 14:23

    Ik ben het met je eens dat als je kennis nodig hebt die iedereen al heeft het geen zin heeft om datzelfde te gaan leren terwijl je het veel makkelijker een ander kunt vragen.

    Maar… als je kennis zoekt die minder algemeen is zal google je niet helpen en de meeste mensen ook niet. Degene die dit wel hebben zullen het je niet gratis geven. En vaak is dit de belangrijkste kennis, met diepgang. Als je je verdiept in welk onderwerp dan ook en het gaat verbinden aan al het andere dat je weet. Niet alleen boek-kennis ook life skills, ervaringen alles wat je hebt, word kennis wel heel waardevol.

    Er zijn namelijk erg weinig mensen die verder gaan dan het gemiddelde en een zowel brede als diepe kennis hebben
    en dus ook in staat zijn complexe zaken (ietwat) te overzien. Maar die zijn wel heel erg nodig. Nu is het niet zo dat de meeste mensen dit in hun werk of leven nodig hebben. Als je gemiddeld wilt zijn.

    En anders is kennis wel degelijk macht. Maar daarvoor zal je dan ook echt veel meer moeten weten dan een ander. En niet alleen studeren op des schoolse manier. Want eigenlijk denk je dat jij daar vaak op doelt wat betreft dit onderwerp.

    • Lisanneleeft 7 augustus 2013 / 14:48

      In dit geval komt het misschien wel neer op de schoolse manier inderdaad! Máár, de specialistische kennis die je nodig hebt (theorie én praktijkervaring) kun je niet allemaal zelf bezitten voor bepaalde projecten.
      Dan heeft het veel meer waarde om samen te werken met mensen die precies die specialistische kennis wel hebben (en dan inderdaad waarschijnlijk gewoon betaald/in samenwerking met)

  10. Annemijn 7 augustus 2013 / 15:29

    Interessant artikel! Ik denk dat het zeker in Nederland toch wel handig is om te gaan studeren, omdat je dan meer zeker bent van een baan. Hoewel er natuurlijk ook uitzonderingen zijn! En natuurlijk kun je ook veel kennis hebben zonder te studeren en hoeveel je ook studeert, ‘algemene kennis’ leer je gewoon door te leven, en niet door een studie die zich (meestal) maar op één gebied focust.

  11. Michelle 7 augustus 2013 / 16:04

    Wat een goed artikel. Dit doet je inderdaad laten nadenken. Ik denk dat het wel belangrijk is dat je zelf wat kennis hebt, maar dan kennis in dingen waar je graag meer over wilt weten en waar je goed in wilt zijn. Zodat jij je kennis ook weer met anderen kunt delen. Als iedereen allemaal alles zou weten, zou je als persoon niet meer uniek kunnen zijn in de dingen die je weet en kunt en dat zou enorm zonde zijn. xx

  12. Nathalie 8 augustus 2013 / 01:33

    Ik vind je artikel helaas niet zo sterk geschreven. Ik vind je onderbouwing vrij zwak.
    Naar mijn idee ondersteun je juist het gezegde kennis is macht. En dat is waar. Kennis is zeker macht.
    Of je nou alles zelf moet weten of anderen om hulp ergens bij vraagt staat daar geheel los van.

  13. San 9 augustus 2013 / 15:44

    Ik zie niet in waarom dit de uitspraak ‘kennis is macht’ van tafel veegt. Er staat juist dat, omdat je niet alles kunt weten, je ook kennis van anderen moet gebruiken. Dus daaruit blijkt toch juist dat je die kennis nodig hebt, en dat deze belangrijk is?
    Ik krijg soms een beetje het idee dat je jezelf door middel van deze artikelen probeert te verdedigen voor het feit dat je niet studeert, maar daarmee de studerende mens een beetje onderuit haalt. Dit stuit veel mensen denk ik onbewust een beetje tegen de borst. Iedereen moet doen wat hij leuk vindt en waar hij zich goed bij voelt! Studeren staat niet gelijk aan gegarandeerd succes en geluk in het leven, net zomin als niet studeren dat doet. Voor studeren heb je bepaalde kwaliteiten nodig, en om ‘succesvol’ te worden in het leven zonder gestudeerd te worden zeker ook.

    Wat denk ik belangrijk in deze is om te realiseren is dat Nederland er niét zo uit zou zien als het nu doet als we geen universiteiten, hogescholen en beroepsopleidingen hadden. Immers, als iedereen zou gaan bloggen, een webwinkel starten, vrijwilligerswerk zou gaan doen of in een winkel zou gaan werken, zouden er geen wegen worden aangelegd, geen huizen worden gebouwd, geen ziekenhuizen zijn, geen nieuwe wetenschappelijke uitvindingen worden gedaan, geen auto’s gerepareerd en geen internationale politiek bedreven worden. En natuurlijk, er zijn autodidacten die zichzelf van alles kunnen leren en zonder opleiding heel veel kunnen bereiken, maar voor het gros van de mensen en voor de banen is een opleiding (of cursus) verdraaid handig. Wat ik er mee wil zeggen: het is nodig dat er mensen zijn die studeren, als we Nederland zo willen houden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat studeren en nieuwe dingen leren ook heel leuk kan zijn!

    Waar ik het wel mee eens ben, is dat er niet een soort stigmatisering moet zijn van dat als men niet studeert men dan ook wel niks zal bereiken/dom of lui is of iets dergelijks. En ik denk dat dit soms (vaak?) nog wel gedacht wordt en niet terecht is. Dat je dáár wat tegen wilt doen door erover te schrijven vind ik heel goed, we moeten als mensen elkaar sowieso niet veroordelen, en al helemaal niet als we elkaars achtergronden niet (goed) kennen. Ik heb het idee dat dit ook wel is wat je wilt bereiken met je stukjes, maar dat je hierin een beetje de plank mis slaat door te stellen dat kennis een stuk minder belangrijk is dan algemeen wordt aangenomen, en dat studeren overrated is. Volgens mij is dat namelijk niet echt het punt waar het éigenlijk om draait en ik denk bovendien niet waar.

    Ik wil je overigens niet persoonlijk aanvallen hoor Lisanne, ik volg je blog denk ik al 2 jaar en kijk iedere dag, maar in deze wilde ik graag wel mijn mening ventileren! Daarbij is het ook mijn eigen interpretatie van wat jij schrijft dus misschien sla ik ook de plank wel mis nu.

    • Lisanneleeft 9 augustus 2013 / 16:42

      Het is helemaal niet mijn bedoeling om de studerende mens onderuit te halen. We hebben juist die specialistische kennis nodig (drie keer raden waar die veelal vandaan komt! Mensen met een goede opleiding natuurlijk, natuurlijk ook met ervaring, maar zonder opleiding kom je op veel vakgebieden niet ver, toch?)

      Ik bedoel juist te zeggen dat het niet zo is dat je kennis MOET hebben om macht te hebben, op die manier. Misschien heb ik dat verkeerd overgebracht? Het was eigenlijk slechts een inzicht uit het boek dat ik mooi vond 🙂

      • San 9 augustus 2013 / 23:09

        Oke, dan heb ik het verkeerd begrepen! En leuk dat je antwoordt 🙂

  14. gezond verstand 12 augustus 2013 / 19:15

    het feit dat jij vanwege jouw fysieke staat kennelijk niet kan studeren probeer je nu goed te praten door te stellen dat kennisverrijking uberhaupt niet nodig is en dat het geen macht zou verschaffen. ik kan me voorstellen dat het voor jou misschien een manier is om ermee te kunnen dealen maar het is natuurlijk ongelooflijke onzin. hoe zag je een wereld vol mensen die denken dat het geen nut heeft om te studeren dan voor je? hoe denk je dat de technologie zo ontwikkeld is? wie denk je dat die dingen op google zet?
    het is heel leuk dat er een paar bloggers zijn die zonder opleiding het ook maken, maar iedereen met een beetje gezond verstand weet dat dat eerder een uitzondering ipv de norm is. ik raad je aan wat betere literatuur te gaan lezen, en niet naar de individuen te gaan kijken die het toevallig wel zonder diploma het hebben gehaald omdat die blijkbaar naast een dosis talent ook geluk hebben gehad om dat te compenseren. mogelijk is het je ook ontgaan dat het verschil in opleidingsniveau in Nederland op dit moment de grootste kloof vormt tussen verschillende groepen en dat er zelfs sprake is van een verzuiling. misschien als je wel had gestudeerd of wat minder pulp had gelezen, dat je dan niet met dit soort jammerlijke dingen op de proppen kwam.

    • Lisanneleeft 12 augustus 2013 / 20:05

      He, gelukkig heb ik dan altijd mijn gezond verstand die me goede adviezen geeft, haha! Zie mijn reactie op de vorige reactie 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.