Kleine dingen, groot geluk

Op het allereerste moment dat ik mijn blog online zette noemde ik mijn blog zo:

Lisanne leeft, over de simpele dingen die het leven zo mooi maken

En ja, ik geloof er ook al heel erg lang in, de simpele, kleine dingen maken het leven de moeite waard. Lichtpuntjes in donkere tijden. Maar sinds ik op mezelf woon merk ik dat ik met nóg minder dan voorheen heel erg blij kan zijn. Het lijkt wel een soort kunstje. Eentje waarvoor je veel moet oefenen, dat wel.

enjoy-the-little-things

Eigenlijk gaat het hierom: toen ik op de middelbare school zat had ik het al zwaar met mijn gezondheid. Ik moest keihard werken om de weken, dagen, uren door te komen. Leven met pijn en vermoeidheid én ‘gewoon’ naar school gaan. En aan het eind van de week zat ik er zo doorheen dat ik in het weekend gewoon iets leuks móest doen. Dan dronk ik graag genoeg alcohol om minder pijn te voelen en wilde ik gewoon lekker feesten, even alles om me heen vergeten. (Je snapt dat ik de rest van het weekend niets meer kon doen, haha)

Dat was waar ik de hele week naar uitkeek eigenlijk! Toen ik klaar was met school ging dat eigenlijk zo door, het weekend was het hoogtepunt van mijn week omdat ik dan iets leuks ging doen. Ik heb dus altijd, vrijwel elke week, een hoogtepunt, een piekje in mijn ‘leuke dingen’ agenda gehad. Een groot lichtpunt!

Nu ik samen met Tim woon zie ik mijn vrienden bijna niet meer. Ik ben zieker en kan minder en mijn vrienden gaan -logisch- verder met hun leven.

En nu pas heb ik écht leren genieten van kleine dingen. Nouja, nog meer dan eerst. Ik heb niets groots meer nodig elke week om naar uit te kijken om blij te kunnen zijn. En eigenlijk is dat alleen maar heel erg mooi om te weten, ik kan ook blij zijn met weinig.

lichtpuntjes-donker

Het was zo donker dat ik overal lichtpuntjes zag

Hoe minder grote mooie, leuke dingen er zijn, hoe meer de kleine lichtpuntjes op gaan vallen. En dat is super, want kleine lichtpuntjes zijn er oneindig! En als er dan grotere lichtpuntjes bij komen, en je ziet de kleine nog steeds, dan wordt het helemaal ultiem genieten!

Soms lukt het goed, soms lukt het wat minder goed. Maar als je je elke keer als je je rot voelt bedenkt welke lichtpuntjes er allemaal waren de afgelopen tijd (nogmaals: zeg niet dat ze er niet zijn, want ze zijn er altijd, misschien zie je ze alleen niet meteen!), dan kun je dit heel goed oefenen.

En het mooie is: ‘donkere tijden’ betekent voor iedereen iets anders. Iedereen heeft zijn eigen dieptepunten waardoor die lichtpuntjes weer meer kunnen opvallen. Heb jij al geoefend in het zien van lichtpuntjes? (of kun je dat van nature al heel erg goed? Dat kan natuurlijk ook!)

DELEN:

49 reacties

 1. Healthy Mommy 13 februari 2014 / 06:10

  Wat een mooi en eerlijk artikel! Ondanks dat ik niet (chronisch) ziek ben, heb ik wel veel tegenslagen in het leven gehad vanaf jongs af aan. Ik durf dan ook wel toe te geven dat die ervoor hebben gezorgd dat ik nu een -niet lullen, maar poetsen- houding heb gekregen. Geniet van wat je wél heb, en tel je zegeningen. Snel klagen of bij de pakken neer zitten doe ik dan ook niet, soort survival mechanisme. Eigenlijk ook niet goed, want je mag best even soms er flink doorheen zitten. Het komt er in ieder geval op neer dat je door het leven van de minder leuke kan te ervaren je gaat compenseren door juist de goede dingen te bekijken, benadrukken en enorm van te genieten. Heel herkenbaar.

 2. Lyn 13 februari 2014 / 06:15

  Eerlijk gezegd ben ik hier helemaal niet zo goed in en ik ben redelijk pessimistisch. Dit zit in m’n karakter en zal er dus nooit volledig uitgaan maar ik doe wel m’n best om wat optimistischer te worden.
  Hier heb ik 1 iets voor : elke avond probeer ik op een papiertje een of meerdere lichtpuntjes vd dag te schrijven en dan stop ik ze in een ‘jar’. Als ik het dan wat moeilijker heb dan haal ik soms die briefjes er uit en word ik automatisch herinnerd aan leuke dingen 🙂
  Het helpt natuurlijk niet altijd maar alle beetjes helpen, toch?!
  xx Lyn

 3. cheyenne 13 februari 2014 / 06:29

  mooi geschreven zeg 🙂 ik ben altijd een doemdenker geweest, waarmee ik mezelf altijd heel goed in de put wist te praten/denken.. nu probeer ik ook van alles heel intensief en bewust te genieten, en het positieve ervan in te zien! ik schrijf in ieder geval elke avond de dingen die juist goed & leuk waren aan een dag op in een speciaal boekje, hoe klein ze ook mogen zijn 🙂
  xo, cheyenne

 4. Dorine 13 februari 2014 / 06:44

  Wauw, heel goed artikel! Vooral die quote is mooi en erg herkenbaar, vooral de afgelopen maanden is het heel donker en ik merk inderdaad dat ik veel meer van de kleine dingen ga genieten. Het is zo belangrijk om die dingen te waarderen, zeker als je de grote dingen (even) niet kan.

 5. Marion 13 februari 2014 / 07:01

  Prachtig geschreven, Lisanne. Het klinkt heel cliché, maar toch, als je chronisch ziek bent zoals jij en ik, ga je sneller en makkelijker de kleine dingen waarderen. Simpelweg omdat wij een heleboel dingen die anderen vanzelfsprekend vinden niet kunnen. Dat wil niet zeggen dat anderen de kleine dingen niet waarderen, absoluut niet, maar misschien is het voor hen soms net wat moeilijker.

 6. Laura 13 februari 2014 / 07:13

  Wat een mooie inhoud! Zelf zou ik ook meer van de kleine dingen moeten genieten, iets wat ik veel te weinig doe vind ik zelf! 🙂

 7. Frauke 13 februari 2014 / 07:18

  Mooi! Ik zie soms te weinig ‘lichtpuntjes’ in de kleine dingen, heb soms pas het gevoel echt happy te zijn als ik iets ‘groots’ meemaak / beleef. Alleen probeer ik dat te veranderen en intussen apprecieer ik alles toch al een stuk meer! 🙂

 8. Happy Lioness 13 februari 2014 / 07:33

  Prachtig verwoord! Ik ben gelukkig van nature wel een positief persoon. Maar naarmate ik ouder word merk ik dat ik steeds vaker kan genieten van de kleine dingen in het leven. Iets kleins kan je dag vaak helemaal goed maken.

 9. Kelly Caresse 13 februari 2014 / 07:59

  Wat super mooi geschreven Lisanne! Mooi hoe de kleine dingen juist zoveel waarde hebben en door het een en ander mee te maken wordt die waarde van kleine dingen veel groter. Dat vind ik juist zo leuk aan jouw blog, dat genieten dat je uitstraalt met zoveel positiviteit

 10. Stella 13 februari 2014 / 08:01

  Wat een mooi verhaal. Wel heel erg rot dat je je vrienden niet vaak ziet.. Ik vind het heel erg knap dat je zo veel positieve energie uit de kleine dingen haalt; daar zouden heel veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen! Ik krijg altijd wat meer ‘besef’ door het lezen van je blog, en dat is heel erg positief want ik ga alles om me heen steeds meer waarderen! Fijne dag en veel liefs, Stella.

 11. MijnNotitieboek 13 februari 2014 / 08:39

  Wat mooi en persoonlijk geschreven! Jou blog is echt super inspirerend.
  Leuk dat er zoveel verschillende onderwerpen op staan maar dat het toch aansluit.
  Ik vind alles altijd leuk om te lezen!

 12. Maai 13 februari 2014 / 09:04

  Wouw Lisanne, je bent zo ontzettend positief! Respect daarvoor. Ik ben blij dat ik je blog lees, kan ik af en toe een voorbeeld aan je nemen. Dank je en fijne dag!

 13. Tiff 13 februari 2014 / 09:06

  Wat een inspirerend artikel. Ik was eigenlijk nooi zo goed in lichpuntjes zien. maar sinds ik jou blog volg ben ik steeds meer met positieve dingen (zoals lichtpuntjes) bezig. Op mijn blog ben ik nu bezig met een onepictureaday project, om iedere dag 1 foto te maken van een lichtpuntje in mijn leven. En daardoor ga je je echt positiever voelen, zo bijzonder!

 14. Carina 13 februari 2014 / 09:08

  Ik ben eerder een persoon die altijd alle donkere tunnels ziet, haha.

 15. Elize 13 februari 2014 / 09:14

  Mooi geschreven zeg!
  En zo waar! Elke keer als er een moeilijke periode was in m’n leven zag ik steeds meer lichtpuntjes.

  Als dingen niet vanzelfsprekend zijn, neem je ze ook niet zomaar voor lief. Je leert ook relatieveren. En ik denk dat ik zelf, ook nu dingen weer makkelijker worden, het wel vast kan houden. Het zien van al die lichtpuntjes. Daardoor ben ik achteraf ook wel eens dankbaar dat niet altijd alles voor de wind is gegaan. Of nee, dat is misschien een verkeerde bewoording. Natuurlijk had ik moeilijke dingen liever niet meegemaakt, zeker niet toen ik erg jong was. Maar je leert er wel veel van, wordt wijzer en het zijn lessen waar je de rest van je leven iets aan hebt.

 16. Bibian 13 februari 2014 / 09:27

  Wat een mooi geschreven stuk. Wauw. Ik moet ook meer gaan genieten en niet teveel in de negatieve sfeer blijven hangen. Ik heb een mooi zoontje een vriend een huis, wat wil ik nou nog meer?

 17. Hannah 13 februari 2014 / 09:44

  Ik ben al best goed geoefend in het zien van lichtpuntjes! De ene keer is het makkelijker ze te zien, maar alleen het besef dat ze er altijd zijn voelt al heel erg goed! 🙂

 18. Dagmar 13 februari 2014 / 09:48

  Super mooi artikel! Ik ben heel erg bewust geworden van lichtpuntjes toen je er zoveel over schreef, dat was echt een eyeopener. Nu noteer ik elke avond in mijn ‘One line a day’ boekje de mooie momenten die mij per dag zijn overkomen. Dat zorgt ervoor dat ik elke avond met een glimlach in slaap val <3

 19. Kimberly 13 februari 2014 / 09:59

  Wat een prachtig artikel Lisanne! Ik word ook steeds bewuster van de kleine dingen om me heen, vooral de lichtpuntjes zoals jij toen de thema maand had. Ik ben er meer op gaan letten en het geeft ook heel veel voldoening. Ik heb altijd wel genoten van kleine dingen, maar doe het nu bewuster en intenser, en dat maakt me echt een heel stuk vrolijker! Ik vind de quote: Without the dark we’d never seen the stars’ ook zo mooi.

 20. Cindy 13 februari 2014 / 10:02

  Mooi. Ook al ben ik niet ziek en heb ik eigenlijk verder niets te klagen, toch zoek ik ook mijn lichtpuntjes op. Iedereen heeft wel eens zo’n dag dat het niet lekker gaat of dat je een hele lange dag ver van huis bent voor je werk (althans, dat had ik gisteren) en dan ben ik blij dat ik ‘s avonds bij mijn vriend samen in bed lig. Dat is mijn grootste lichtpunt. Sinds dat ik jouw blog volg ben ik me dat meer gaan realiseren, dat niet alles zomaar vanzelfsprekend is. Daarom maak ik ook een dankbaarheidslijstje zo af en toe. En daar word ik erg vrolijk van. Dank je wel voor je inspiratie!

 21. Manon 13 februari 2014 / 10:05

  Mooi geschreven stukje Lisanne 🙂
  Ik heb eigenlijk nooit donkere dagen of periodes, maar daardoor vind ik het wel ergens “eng”… Bij iedereen gebeuren rot dingen in het leven, wanneer komt dit bij mij dan? Ik focus me er maar niet te vaak op maar het zit wel in je achterhoofd.

 22. MySimplySpecial 13 februari 2014 / 10:20

  Wat mooi geschreven! Bij mij wisselt het een beetje. Soms kan ik de kleine dingen heel erg waarderen en soms ben ik gewoon heel erg gefrustreerd over alles wat ik niet kan doen. Toch denk ik dat ik er dit afgelopen jaar wel beter in geworden ben.

 23. Nicole 13 februari 2014 / 10:42

  Een van de redenen dat ik hier graag kom is omdat ik zoveel herken in jouw woorden of er juist iets aan heb. Nu ook weer, echt een ontzettend mooi stukje geschreven iets wat op jou van toepassing is maar ook anderen aanspreekt..
  De ene keer heb ik meer moeite met lichtpuntjes te zien in de duisternis, maar dat is dan meer omdat ik daar ook geen moeite voor doe. Ik weet heel goed hoe ik ze kan vinden, alleen soms zoek ik ze gewoon niet.

 24. Chantal 13 februari 2014 / 10:54

  Het is een groot goed als je met iets heel kleins blij kunt zijn

 25. Jildou 13 februari 2014 / 11:00

  Wat mooi geschreven en ik vind het zo bijzonder en inspirerend dat je zo positief blijft ondanks alles wat je al hebt meegemaakt!

 26. Hester 13 februari 2014 / 11:38

  Ik probeer heel bewust te zijn van alle kleine lichtpuntjes, maar dit gaat bij mij niet automatisch. Soms moet ik mijzelf even forceren maar ik word er wel blijer van!

 27. Tiffany 13 februari 2014 / 12:23

  Mede dankzij jou leerde ik de kleinste dingetjes in mijn leven erg waarderen. Het maakt mij een stuk gelukkiger, ik hou ervan dat ik me bewust ben van de kleine, leuke dingen in mijn leven en het feit dat ik er soms zo erg gelukkig van kan worden.

  Ik ben echt heel blij dat ik een aantal maanden geleden jouw blog ontdekte! Super hoe jij in het leven staat, hoe positief je bent en hoe je verschillende mensen meesleurt in je positiviteit! Echt top. 🙂

 28. Iris 13 februari 2014 / 12:30

  Yay helemaal mee eens! Ik zat hele middelbare school periode eigenlijk totaal niet lekker in m’n vel, waardoor ik nu alle kleine leuke dingen heel goed kan waarderen zonder er veel moeite voor te doen. Dus zelfs die hele nare periode zie ik nu als iets positiefs, want anders was ik nooit zo geworden zoals ik nu ben! 😀

 29. Stephanie 13 februari 2014 / 13:02

  Heel mooi geschreven!

  Ik ben dan wel niet ziek, maar mijn verleden is behoorlijk bagger geweest. Hierdoor ben ik anders naar het leven gaan kijken, en kan ik kleine dingetjes waarderen, waarvan de gemiddelde mens denkt ‘hoe krijg je dat voor mekaar?’. Kan er ook niet tegen als mensen dat niet kunnen, maarja, dat is onwetendheid.

 30. Rosalie 13 februari 2014 / 13:10

  En soms is er zo’n dag dat je beseft hoe mooi het leven eigenlijk is. Alles komt weer op z’n plekje terecht, en alles gebeurt met een reden. Dat geloof ik heilig.

 31. Chantal 13 februari 2014 / 13:52

  Wauw mooi! Mijn fout in donkere tijden is geweest dat ik altijd opzoek ging naar de ‘zo’n’ en die vind je dan vaak niet. Dat zorgt ervoor dat je je nog slechter gaat voelen. De kleine dingen zijn het die het doen, ook in goede tijden 🙂

 32. Infinity lifestyle 13 februari 2014 / 13:59

  Heel mooi en knap dat je de kleine mooie dingen in het leven kan vinden! Super voor je! Weg met alle negatieve invloeden en volop genieten van al het kleins en groots!
  Veel geluk!
  With love N

 33. Desiree 13 februari 2014 / 14:25

  Erg mooi geschreven en knap dat je naar die kleine dingen blijft kijken. Ik ben er zelf nog niet al te goed in, maar met zo’n artikel wordt ik me er in ieder geval bewust van dat het wel mogelijk is!

 34. Tamara 13 februari 2014 / 14:28

  mooi geschreven. ik merk dat ik het soms wat meer mag doen. ik kan er wel genoeg noemen hoor, maar merk dat ik er op de dag zelf wat meer bij stil mag staan wat die dag echt een lichtpuntje is. vooral nu met de kleine meid en de moeheid die het mee brengt 🙂 al is mijn kleine meisje al grootste lichtpunt dan op de dag.

 35. Renate 13 februari 2014 / 14:43

  Leuk artikel en ook inspirerend! Ik was als kind iemand die overal van kon genieten van de meest kleine dingen die de meeste mensen niet zagen kon ik ultiem genieten, maar toen ik ziek werd was er opeens niks meer waar ik van genoot – rust, heel veel rust, maar na een paar jaar is de rust ook geen genieten meer. Nu sinds 2 jaar heb ik weer geleerd om ook de kleine dingetjes te zien, want die zag ik helaas niet meer, maar ik ben blij dat ik het weer zie en elke dag kan genieten, hoe moeilijk de dag ook is, ik kan weer genoeg dingen opnoemen die wel leuk waren aan een dag!

  • Lisanneleeft 13 februari 2014 / 15:55

   Ik denk dat veel kinderen heel goed kleine dingen als iets heel groots kunnen zien, dat ze blij kunnen zijn met iets heel kleins, mooi is dat!
   En super fijn dat je weer kan genieten, dat heb je zelf voor elkaar gekregen en daar kun je trots op zijn 🙂

 36. Lisa 13 februari 2014 / 15:37

  De afgelopen paar maanden zat ik niet zo goed in mijn vel en daar probeer in nu echt iets aan te doen. Ik ben niet zo goed in ontspannen en goed voor mezelf te zorgen, maar ik probeer nu zo vaak mogelijk even iets kleins te doen en daar van te genieten, zoals een tosti maken voor de lunch.

  Je hebt dit mooi geschreven trouwens, echt superknap hoe je altijd probeert zo positief mogelijk te blijven!

 37. Anna 13 februari 2014 / 16:54

  Hele hele mooie post Lisanne! Echt een post waar ik op dit moment wat aan heb 🙂 Ga zo door topper!

 38. Nans 13 februari 2014 / 17:16

  Hey Lisanne,

  Lichtpuntjes zien zit er bij mij niet in van nature, dus ook voor mij is dit een post waar ik veel aan heb. Je kan het oefenen, goed gezien, Lisanne!

  Nans

 39. Melissa Charlotte 13 februari 2014 / 17:50

  Ik merk de laatste tijd ook enorm dat ik zo gelukkig kan zijn met hele kleine dingen, ik vind dat heel bijzonder.

 40. Zo simpel is dan geluk 13 februari 2014 / 18:49

  Ik kan me helemaal vinden in dit artikel. Elke dag zie ik wel lichtpuntjes. Want lichtpuntjes zijn, zoals jij al zegt, overal.

 41. Hester 13 februari 2014 / 20:22

  Mooi artikel! Ik had jou trouwens nooit bedacht als iemand die wel van alcohol houdt, haha. Snap het wel hoor, daar niet van.

 42. Liddie 13 februari 2014 / 20:39

  Wauw, mooi geschreven! Ik zeg vaak tegen mezelf, geniet van de kleine dingetjes etc. Alleen ik moet eerlijk zeggen dat ik dat heel snel vergeet. Je stimuleert me weer om er echt op te letten, bedankt! 🙂

 43. Marjolein 13 februari 2014 / 21:08

  Al weer zo’n mooi artikel Lisanne!
  Eigenlijk heb ik mede door jouw positiviteit ook een beetje geleerd om naar lichtpuntjes te kijken. Ik wilde eerst het woord zoeken gebruiken, maar dat hoeft niet. Er zijn altijd wel lichtpuntjes, als je ze maar wilt zien. Ik hoop dat er voor jou nog veel meer en grotere lichtpuntjes komen!
  Liefs

 44. Lianne 15 februari 2014 / 12:03

  tof artikel!
  Het is bij mij geen aangeboren talent dus ik oefen gewoon nog even lekker verder hihi.

 45. Anne 16 februari 2014 / 21:41

  Lichtpuntjes 🙂

  Het duurt even voor je ziet. Wanneer je tijdens een heldere nacht naar de sterren kijkt zie je eerst ook bijna niks. Maar hoe langer je blijft kijken, hoe meer je ziet. Je ogen moeten even wennen aan het donker en dan is het feest van lichtpuntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.