Kleurenpsychologie: Welke kleur moet ik mijn muur geven?

Een nieuw huis, een opknapbeurt van je kamer, of gewoon toe aan een nieuw, fris kleurtje op de muur? Dat wordt lastig kiezen, want welke kleur smeer je nou op je muur? Tegen je muren moet je toch wel redelijk vaak aan kijken, dus het is wel een goed idee om hier eens goed over na te denken. Je zou kunnen kijken naar welke kleur je mooi vindt. Je zou ook kunnen denken over welke kleur fijn is voor je koppie. In welke kleur moet je de muren van jouw kamer verven als je kijkt naar kleurenpsychologie?

Welke kleur het beste is hangt af van verschillende dingen. Maar vooral van welke kamer het is en waarvoor je hem gaat gebruiken én hoe je je wil voelen als je in die kamer bent.

donkere-muren

Bron, bron, bron, bron

Zwarte muren

Zwarte muren zul je niet heel gauw vinden bij iemand in huis. Zwart staat erom bekend dat het ruimtes donkerder maakt en kleiner doet lijken. Hierdoor wordt zwart vooral als accentkeur gebruikt. Toch maar wel een zwarte muur? Zwart staat voor zakelijk, stijlvol, strak, serieus en streng.

Maar zoals je op de bovenstaande afbeeldingen ziet, als je het op de juiste manier doet, is er helemaal niets mis met een zwarte muur!

paarse-muren

Bron, bron, bron, bron

Paarse muren

Op de muur is paars een ontzettend veelzijdige kleur. Veelal wordt de kleur gebruikt met een chique uitstraling in grote en lichte ruimtes. Maar ook wordt paars gebruikt voor een meer retro effect. Over paars valt niet heel veel te zeggen omdat deze voorkomt in ontzettend veel verschillende tinten. (warm en koud kan allebei bij paars!)

Sommige tinten paars staan voor spiritualiteit, gevoeligheid en zwoelheid.

oranje-muren-kleurenpsychologie

Bronbronbronbron

Oranje muren

Oranje noem ik altijd de kleur van de positiviteit! En dat is ook direct waar het voor werkt, het oranje verdrijft de depressieve gevoelens. In een oranje ruimte voelen mensen zich beter omdat ze er dus vrolijker van worden (mede doordat oranje warmte uitstraalt), maar ook word je van oranje creatiever!

Een beetje jammer vind ik dan weer dat in Nederland oranje gauw geassocieerd wordt met koninginnedag, haha. Oranje is een behoorlijk overheersende kleur, dus overdrijf het niet en houd je kamer bij een oranje muur voor de rest rustig.

gele-muren

Bron, bron, bron, bron

Gele muren

Gele muren geven je hetzelfde gevoel als de oranje muren. Dit doordat geel wordt geassocieerd met de zon. Het zal je vast niet verbazen dat geel hierdoor erg goed werkt in donkere kamers! Bij geel is het alleen niet aan te raden om het veel te gebruiken, want doordat het een erg aanwezige kleur is kun je er eerder moe door worden. Bijzonder!

roze-muren

Bron, bron, bron, bron

Roze muren

Welk meisje wil er nu geen roze muur in haar kamer? Roze is een kleur van lieflijkheid, onschuld en zachtheid. Nu denk ik dat dat vooral gaat over de lichtere kleuren. De meer felle roze kleuren gaan vaak meer richting rood en gaan dus ook meer richting die eigenschappen.

witte-muur

Bron, bron, bron

Witte muren

Volgens mij hebben we allemaal wel een of meerdere witte muren in ons huis. Wit is een populaire muurkleur, lekker veilig. Wit doet ruimtes groter, lichter en rustiger lijken. Eigenlijk is wit altijd goed, maar in sommige ruimtes kan te veel wit afdoen aan de ruimte.

groene-muur

Bron, bron, bron, bron

Groene muren

Groen is een bewuste kleur, een gezonde kleur. Een groene kleur zorgt ervoor dat je meer zin hebt om te bewegen, dus maak je muren groen in een kamer waarbij je een beetje extra activiteit wel kunt gebruiken.

Verder staan groene muren ook juist voor rust en evenwicht, wat weer een beetje tegenstrijdig klinkt. Hoewel, zoals ik al zei, een bewuste en een gezond kleur, zo zou ik het omschrijven.

rode-muur

Bron, bron, bron, bron

Rode muren

Rood is de kleur van passie, de kleur van de liefde. Maar rood staat ook voor agressie en actie. Dus… mocht je behoefte hebben aan actie en passie in de slaapkamer, dan weet je welke kleur je moet gebruiken! Rood geeft dat extra beetje intimiteit.

blauwe-muur

Bron, bron, bron, bron

Blauwe muren

Blauw is een kleur die je goed in je kantoor zou kunnen gebruiken, zoals in deze infographic genoemd, blauw is de kleur waarbij je het meest productief bent. Blauw geeft een gevoel van frisheid en zuiverheid. Daarnaast heeft blauw een aantal overeenkomende eigenschappen met groen. Blauwe muren zorgen voor rust en evenwicht, maar alleen als je de kleur ook op die manier gebruikt (niet te contrasterend dus).

Verder mis je misschien de bruine en grijze muren, maar deze zijn vooral heel neutraal. Als je meer wilt lezen over kleurenpsychologie, dan kun je in dit artikel met leuke infographics over kleurenpsychologie kijken.

Ons huis is vooral heel erg vol met wit, een beetje saai. Ik heb de stoute schoenen onlangs aangetrokken en een muur in mijn ‘kantoor’ roze gemaakt. Nu kan ik dat nog makkelijk veranderen, dus wanneer ik aan verandering toe ben, dan wordt hij blauw! Dat kan ook niet anders eigenlijk he, haha. En passen de muren in jouw huis bij wat je wilde uitstralen in die kamers?

34 reacties

 1. Tineke 12 november 2012 / 08:18

  Mijn slaapkamer bij mijn ouders was compleet oranje en rood. Mooi, maar ook erg druk :p

 2. Lifesplash 12 november 2012 / 08:24

  Geef mij maar lekker wit. Combineert mooi en is prachtig voor intrieur! Wit past ook mooi bij andere dingen en geeft mij toch een veilige en prettige rust. Hou ik wel van. 🙂

  • Miranda 16 januari 2017 / 21:31

   Welke kleur gordijnen heb je daar bij .vindt dat lastig

   • Lyannah 29 december 2017 / 11:01

    ik vind groen heel mooi bij roze..wel een mistig groen

 3. Linda 12 november 2012 / 09:17

  Handig artikel weer! Zelf hebben we alleen maar (gebroken?) witte muren. Maar da’s ook fijn, dat kun je het zo druk of zo rustig maken als je zelf wilt (bij een felle muur heb je al gauw ook een drukker gevoel…).

 4. Alyssa 12 november 2012 / 10:28

  Ik heb de muur achter mijn bed gedeeltelijk zwatrt (alleen de boven kant) aan de onderzijde zit een wit houden paneel. Voorheen was dit roze, totdat mijn kamer zwart met wit werd.

  • Dividend 14 december 2016 / 17:30

   JE kan beter je muren een accent muur geven. Dat zorgt voor een knusse en fijne sfeer…. bv: mijn accent muur is Doffig groen en de rest zwarte tinten, met witte meubelen. Dat is de perfecte kamer!

 5. Renske 12 november 2012 / 11:00

  Ik ga gewoon voor de kleur waar ik me goed bij voel en die ik mooi vind. Nu heb ik het contrast van een knal turkooisen muur met allemaal witte meubels en een marrokkaans aandoend dekbedovertrek. Vind het zelf heel erg mooi. Diepe rijke kleuren vind ik sowieso geweldig. Die paarse kleur links bovenin is prachtig

 6. Josephine 12 november 2012 / 11:29

  Wat interessant zegt, ik ben zo benieuwd wat ik later ga doen in mijn eigen huisje. Het liefst wil ik in mijn kamer iets rustig en met lichte kleuren, vandaar dat ik van roze strepen (jaja….) naar een beige/vanille kleur ben gegaan!

 7. Kimberly 12 november 2012 / 12:05

  Leuk om te lezen! Ik heb op dit moment blauwe muren in mijn slaapkamer, en dat vind ik eigenlijk wel veel rust geven! Later zou ik denk voor lichte kleuren gaan, beige, wit of heel licht groen, dat vind ik ook altijd wel mooi!

 8. Yvonne 12 november 2012 / 13:03

  Ik mis de bruine muren nog, ik heb zelf een soort koffieverkeerd kleur 🙂
  Ik vind de witte, groene, gele en oranje muren het mooist 🙂

 9. Roxanne 12 november 2012 / 14:57

  Hier zitten wel hele mooie plaatjes bij en mooie tinten blauw en paars ook vooral. Ik heb in mijn woonkamer nu een paarse muur maar na 4,5 jaar ben ik wel aan iets anders toe. Het ontbreekt me alleen aan de zin om alles op te ruimen en de muren te gaan verven. Dat komt wel een keer.

 10. Rieke 12 november 2012 / 15:20

  Ik heb mijn kamer gewoon simpel wit. Ik zou heel erg graag een muur ombre willen maken, en dan met mintgroen. Maar mijn ouders zijn er op tegen, en stiekem snap ik dat ook wel. Maar later als ik in een eigen huisje woon ga ik zeker de muren verven hoe ik het zelf wil! 😀

  • Lisanneleeft 12 november 2012 / 18:41

   Ohhh, jaaa een ombre muur lijkt mij ook zo tof! Inderdaad met mintgroen zou perfect zijn 😛

 11. Ise 12 november 2012 / 16:16

  Op de foto’s ziet het er allemaal prachtig uit! Mijn slaapkamer blijft lekker wit, geeft een fijn opgeruimd gevoel 🙂

 12. Hester 12 november 2012 / 16:27

  Onze huiskamer is helemaal wit, maar mijn kamer heeft een paar knalgroene (beetje olijfachtige) muren, en één witte met zwarte bloemen en diezelfde kleur olijf erin verwerkt. Heb toevallig vandaag net een post met foto’s van mijn kamer. 🙂 Wit vind ik mooi, maar niet in mijn kamertje. Ik vind ‘m nu supergezellig en vrolijk, maar ook nog wel strak.

  • Lisanneleeft 12 november 2012 / 18:41

   Ik heb even gekeken, ziet er super mooi uit zeg! 😀 Leuk om ook wat detail foto’s te zien van je spulletjes 😛

   • Emilie 15 november 2012 / 02:06

    Hey Lisanne, maakt je website gebruik van cookies?
    Met vriendelijke groet,
    Emilie

 13. Vera 12 november 2012 / 17:30

  Wat een mooie plaatjes! Die oranje muur heeft ook wel wat zeg, hoewel ik eigenlijk niets met oranje heb.

  Ik woon nu nog thuis maar als ik over een tijdje een eigen huisje heb wil ik graag iets met verschillende tinten grijs doen en lime-groene details of zo 🙂

 14. Charlot 12 november 2012 / 18:13

  leuk artikel!!
  mijn muur is groen.. 🙂
  Rust, evenwicht en energie! kan ik allemaal wel gebruiken!!

  X Charlot

 15. Bianca 12 november 2012 / 20:39

  ik ben echt een oranje persoon!
  Maar is misschien een beetje too much :p
  Ik vind het mooi met bruin en wit!

 16. Emma 12 november 2012 / 22:31

  Erg leuk artikel! Ik ga over twee weken verhuizen en ben enorm aan het twijfelen wat ik met 1 muur ga doen, dus perfecte timing dit haha! Ik neig nu toch naar groen of blauw 🙂

 17. Femke 13 november 2012 / 21:04

  Grappig, ik heb de vorige school periode een onderzoek gedaan naar kleur (dat is een vak bij ons haha!).
  Maar mijn kamer is nu knal oranje op 2 muren, en bij een andere muur een blauw/wit bloemetjes behang. Daar word ik nu dus een beetje gek van,hihi. Waarschijnlijk ga ik het in de kerstvakantie anders doen, en ik vind blauw (aqua) heel gaaf! 🙂

 18. Madelaine 16 november 2012 / 13:52

  Ik ben juist van het zwart en witte! Kleur vind ik mooier in accenten, zoals gordijnen of kaarsjes. Mijn slaap kamer is voor de helft zwart (verf) en voor de helft creme baroque (behang). Voor de rest zijn mijn gordijnen zwart en grijs en alle meubelen wit (op de sfeeropenhaard na). Kaarsjes en kleine accentjes zijn allemaal licht roze. Hoewel ik eigenlijk helemaal niet van die kleur houd ha!
  Het geeft een open gevoel in m’n kamer, en niet te donker. I like it!

 19. Isabel 8 december 2012 / 20:31

  Ik wil mijn kamer graag lavendel met wit… lijkt me mooi 🙂

 20. Janet 21 maart 2013 / 16:45

  Ik neem waarschijnlijk heel licht blauw, echt een gezellige sfeer. Ik heb nu alles roze, maar dat vind ik voor mijn leeftijd te kinderachtig worden.
  Nog bedankt voor alle informatie!
  – Janet

 21. Janet 21 maart 2013 / 16:47

  Ik neem waarschijnlijk (met verf) de kleur lichtblauw op men muren. Ik vind het een gezellige sfeer en mooi! Nu heb ik alles roze, maar ik merk dat dat voor mijn leeftijd te kinderachtig word.
  Nog bedankt voor alle informatie!
  – Janet

 22. Chrystal 24 februari 2014 / 12:47

  Heel interessant om te lezen! Wit, zwart en bruin blijven mijn favorieten in het interieur.

 23. mattie 20 januari 2015 / 21:16

  hallo mijn muren zijn donker bordeu maar nu wil ik naar beige kan dat

 24. Pita Matias 13 september 2018 / 22:58

  Ik had in mijn appartement alles wit, ik vond beetje te veel wit in huis. Nu heb de keuken groen en geel geverfd. Woonkamer heb 1 muur wit en de andere muur heb ik groen geverfd geeft meer rust en meer creativiteit om bezig te zijn.

 25. Claudia 15 maart 2020 / 16:13

  Ik heb een vraag? Ik heb 2 muren olijfgroen en 2 donker blauw. En nu, heb ik een dilemma mijn gordijnen moeten in het zwart of wit. kun je mij helpen?

  Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.