Koopziekte van bloggers is besmettelijk

Sinds ik bezig ben met het hele minimalisme gedoe zijn er een aantal dingen die me zijn opgevallen. Bijvoorbeeld dat we met zijn allen (onbewust) een stel hypocriete verzamelaars zijn. Oke, ik overdrijf misschien een beetje, maar we houden van spullen. We hebben altijd meer spullen nodig en we hebben nooit genoeg. En (beauty)bloggers, spelen daarin een grote rol, denk ik.

koopziekte

 

bron

Het lijkt alsof dit een van de dingen is die bloggers gemeen hebben, ze blijven maar kopen. Ik weet niet hoe het zit buiten de beauty, lifestyle en fashion wereld, maar deze bloggers hebben in elk geval nooit genoeg. Ik snap dat ook wel – het is voor veel van hen hun werk. Maar waar trek je de grens?

Is het normaal om elke week een shoplog te uploaden met allemaal kleren die gekocht zijn ‘omdat de dingen zo leuk waren’? Is het  vanzelfsprekend dat je in de winkel alles koopt wat je leuk vindt? Kan je je voorstellen hoe je huis er dan over 30 jaar uitziet? Als we dat allemaal zouden doen dan bezitten we geen spullen meer, dan bezitten de spullen ons. Een huis vol troep, een huis vol spullen die je niet weg wil gooien ‘want het is zo leuk’ of ‘het was zo duur’. Tsja, dan is het zonde om het weg te doen natuurlijk.

Natuurlijk is het bij veel bloggers hun baan, ik koop ook weleens iets omdat ik het graag aan jullie wil laten zien, omdat het leuk is voor mijn blog. Logisch misschien een beautyblogger los gaat in Amerika met winkelen, het is handig om voor je blog op de hoogte te zijn wat er voor beauty in het buitenland te koop is. Leuk voor de lezers, en niet écht verzamelpraktijken, want; het is voor het werk. Tot op zekere hoogte natuurlijk. En ja, het is bij full-time bloggers (of in elk geval zij die geld willen verdienen) immers ook hun werk om producten aan de man te krijgen, om het te verkopen.

Maar nogmaals, waar trek je de streep? Dat bijvoorbeeld Serena lekker los gaat met winkelen, wil dat zeggen dat hun lezers dat ook ‘moeten’ doen? Je zou het bijna denken. Althans, ik spreek voor mezelf, ik krijg zelf dan altijd het idee dat dat normaal is. Maar ik merk ook dat ik totaal niet de enige ben die dit idee heeft. Want al die bloggers zijn ook gewone mensen, en al die bloggers winkelen ook maar ‘gewoon’. Denken we. Totdat je bedenkt dat het erg bijzonder zou zijn als alle mensen in je gewone omgeving dat ook zouden doen.

Als je dit een interessant onderwerp vindt, dan kun je waarschijnlijk ook deze documentaire wel waarderen. Het gaat over iemand ie haar eigen spullen gaat tellen en zichzelf de vraag stelt waarom ze eigenlijk zo veel spullen nodig heeft. Thanks to Henrieke, die hem aan me tipte! Verder is het natuurlijk ook gewoon een puik plan om mee te doen met de 100 Things Summer Challenge.

Ik wil overigens niet zeggen dat winkelen op grote schaal abnormaal of verboden is, maar ik vind het wel opmerkelijk. En ja, ik ben zelf ook totaal niet onschuldig als het hierover gaat, maar dat weten jullie wel, haha. In hoeverre laat jij je beinvloeden door bloggers? Niet in wát je koopt, maar in hoeveelheden?

DELEN:

60 reacties

 1. Lifesplash 3 juli 2013 / 07:21

  Oei, moeilijke. Ik vind zelf dat ze het best mogen doen – het hoort immers bij hun werk en shoplogs zijn vaak heel geliefd. Daarnaast weet je ook niet altijd of alles is gekocht, veel video’s zijn vaak gesponserd of bestaan uit opgestuurde producten. Als ze elke dag een shoplog zouden opnemen met 473974937 dure producten zou het erg verdacht lijken en show je eerder hoe ‘rijk’ je bent, maar ze zijn vrij met wat ze doen en waar zij hun geld aan spenderen, het is immers hun werk. Daarnaast: veel beter dan alcohol, drugs en sigaretten.

  • Claudia 3 juli 2013 / 08:12

   Dat laatste ja! Ik heb wel het idee dat bloggers een stuk minder uitgaan dan mensen die ik ken (hoewel ze misschien wel een stukje vaker uit eten gaan, alsnog een stuk gezonder haha).

   • Anne Solveig 3 juli 2013 / 09:17

    Klopt, hier ben ik het wel mee eens! Ik heb ook wel het idee dat bloggers hun geld, tijd en energie meer steken in het bloggen en shoppen dan andere dingen. Ik volg zelf ook veel blogs en ik laat me niet echt beinvloeden door wat zij kopen. Ik doe voornamelijk wat ik zelf wil.

  • Rosa 3 juli 2013 / 10:27

   Dit vind ik een vreemde gedachtengang. 1) dat shoplogs geliefd zijn betekent niet dat je ze MOET maken, het lijkt me in elk geval een hele slechte reden om je geld aan van alles en nog wat uit te geven, 2) natuurlijk zijn ze vrij om hun geld te spenderen, maar ik denk dat je als blogger wel na moet denken over wat je uitstraalt en wat je wel of niet deelt op je blog. Veel (beauty)bloggers hebben een doelgroep die deels uit redelijk jonge meiden bestaat, waar zij wel degelijk een voorbeeldfunctie voor hebben. De nonchalance waarmee vaak veel geld uit wordt gegeven aan redelijk onbelangrijke zaken “des levens” (zoals make-up en kleding) vind ik geen goed en ook geen realistisch voorbeeld. 3) dat iets anders nog slechter is betekent natuurlijk niet dat dit goed is.
   Zelf vind ik dat shoplogs maar een klein onderdeel van het werk van (beauty)bloggers is. En dan bedoel ik niet het laten zien van nieuwe producten die je ontvangen hebt oid, dat is in mijn ogen al een stuk interessanter voor een blog dan al je vakantieaankopen lopen showen…

   En in reactie op het stuk van Lisanne: mee eens. Ik merk zelfs dat het mij soms beïnvloedt, in die zin dat ik het normaler ga vinden om maar allerlei dingen te willen hebben als make up, kleding, schoenen etc. Nou heb ik niet zoveel geld, dus kan ik nooit grote hoeveelheden kopen, maar de materialistische kant in mij wordt er wel door aangesproken. Ik vind het dus ook heel fijn dat jij aandacht besteedt aan minimalisme, dat inspireert me om er over na te denken wat ik echt nodig heb, in plaats van wat ik allemaal wel zou willen.
   Nog een klein dingetje: ik vind het een beetje lullig dat je alleen naar Serena linkt, terwijl er zo veel bloggers zijn die zich hier “schuldig” aan maken.

   • Suzanne 4 juli 2013 / 09:01

    goede reactie 😉 lekker kritisch en doordacht, houd ik van 🙂

 2. martina 3 juli 2013 / 07:52

  wel lastig, maar ik vind het wel belangrijk kritisch te blijven op wat je koopt en zo nu en dan oude dingen weg doet. Als ik bijvoorbeeld nieuwe kleding koop, doe ik oude kledingstukken weg. Als ik beauty spullen nooit gebruik ga ik ze of gebruiken of weg doen. aan de andere kant, als je het geld ervoor hebt waarom niet?
  maar er is op veel manieren iets over te zeggen 😉

 3. Claudia 3 juli 2013 / 08:04

  Hmm, ik denk dat ik voroal beinvloed word in wát ik koop. Maar het klopt soms wel, nu heb ik in de laatste maand 3 paar schoenen gekocht (ok, in totaal voor ‘maar’ 55 euro door de flinke afprijzingen in de sale..), in de zin van, ‘ik verdien het nu wel/het is nu echt 50-70% afgeprijsd/dit kom ik nergens meer tegen/zo vreemd is het niet als ik 3 paar schoenen in de sale koop’.
  Maar je hebt wel helemaal gelijk, ik ken zelf eigenlijk niemand die zoveel koopt als bloggers, maar misschien is het ook wel zo dat ik in mijn directe vriendenkring ook wel degene ben die het meeste koopt… Ik heb wel gemerkt dat verzorgingsproducten opeens een stuk makkelijker verantwoord worden (‘ik blijf bodylotion toch wel gebruiken’). Vanaf volgende week (als ik mijn scriptie heb ingeleverd) begin ik wel meteen aan de 100 things challenge, ik heb er zin in (vooral dingen weg doen die ik nooit gebruik!)!

 4. Anouk 3 juli 2013 / 08:09

  Dat viel mij dus ook al op, en zoals Lifesplash hierboven noemt.. ik vind ‘t af en toe wél echt lijken alsof ze een beetje pronken met hun rijkheid. Bij sommigen valt dat wel mee, misschien zijn ze wel heel rijk en dat zie je misschien ook wel aan hoeveel ze op vakantie gaan, maar er zijn geen overdreven shoplogs/ze vinden een BBcream van 30 euro ook veel geld. Alleen wanneer je elke keer dat je naar Amerika gaat minstens 3 shoplogs op moet nemen omdat het niet in één shoplog past en toch ook veel dure dingen koopt, dan kom je op mij niet meer zo “geloofwaardig” over. Dat is niet het goede woord, maar dan denk ik echt een beetje van: Is dit nu álles wat je bereikt hebt in je leven, een beetje op vakantie gaan en shoppen. Tuurlijk er wordt hard gewerkt, en daar mag wat tegenover staan. Maar het komt op mij dan zo inhoudsloos over en dan wordt ‘t voor mij een beetje ongeloofwaardig. Het grootste deel van hun bezoekers kan alleen maar dromen van één keer zo’n vakantie of één keer zo shoppen en als je doelgroep zich niet meer met je kan identificeren, , dan wordt ‘t lastig lijkt me zo. Zo kijk ik daar een beetje tegenaan.. * En ja, ik schreef zojuist een half boek :’)

 5. Claudia 3 juli 2013 / 08:10

  Haha, ik heb er nog even over nagedacht, maar ik denk dat ik inderdaad ook wel beinvloed wordt in hoeveel ik koop. Ik blijf dingen willen hebben die ik zelf wil hebben, maar daarnaast zie ik ook vanalles voorbij komen waarvan ik denk ‘dat is wel echt heel leuk / dat heb ik OOK nodig!’, neem als voorbeeld de high waisted pastel bloemetjes shorts van de Primark die ik (toevallig) bij Lifesplash voorbij zag komen. Tot nu toe pas 1 keer aangehad. En laatst dus neonroze pumps gekocht (nog niet aangehad). Maar wel voor een zacht prijsje! Ik probeer er dus niet al te gehecht aan te raken wat de waarde betreft.

 6. Manja 3 juli 2013 / 08:32

  Goed onderwerp en ook lastig!
  Ik denk heel vaak, moet het nou, alweer tig kleren en make-up dingetjes gekocht en dan nog los van hetgeen ze allemaal krijgen. Maar voor een aantal is het hun werk, ze krijgen er betaald voor om ons over te halen het ook te kopen. Misschien dat ze er ook wel echt achterstaan, maar de merken betalen omdat ze stijging van de verkoop willen. Het gaat er dus eindelijk om dat WIJ lezers het ook gaan kopen. En hoe vaak zie ik wel reacties eronder van; die wil ik ook, waar heb je het gekocht. Alle reviews van bodylotions ed, heel leuk maar hoeveel kun je hebben? Ik heb er aan eentje genoeg en daar doe ik weet ik veel hoe lang mee. Soms (vooral in het vereleden) kom ik ook in de verleiding om het dan maar te kopen, maar zoals ik al eerder heb geschreven, ik denk tegenwoorden altijd na, heb ik het al en heb ik het echt nodig.
  Het is trouwens helemaal niet slecht voor de economie, als dat geshop 😉 Tenminste als het in Nederland gebeurd.

 7. Kelly Caresse 3 juli 2013 / 08:48

  Wat een goed onderwerp, en ook goed om bewust van te zijn. Ik betrap mezelf regelmatig op het kopen van onnuttige dingen, en dan kan ik daar wel van balen. Ik probeer bij iedere aankoop mezelf de vraag te stellen of ik het echt wel nodig heb, of het echt wat toevoegt. Ook verkoop ik regelmatig oude spulletjes om dingen die ik te weinig gebruik een tweede kans te geven. Toch zou ik een stuk beter op mijn uitgaven kunnen letten 🙂 goed om daar bewust over na te denken , deze minimalisme challenge is een goede reminder daarvoor

 8. Ashleey 3 juli 2013 / 09:12

  Heel herkenbaar en wat een goed onderwerp! Ik zie altijd stashes van beautybloggers en dan denk ik, ach ik heb lang nog niet zoveel en dan heb ik opeens MEGA veel eigenlijk.

 9. kvgr 3 juli 2013 / 09:12

  Ik ben het helemaal met je eens Lisanne. En ja, ik denk vaak: jeetje wat koopt zij veel. Ik ben veel voorzichtiger met geld uitgeven, ook al heb ik niets te klagen qua inkomen. Maar ook ik wordt beïnvloed, zo heb ik laatst een nagellakje gekocht omdat ik aangestoken was door jouw enthousiasme…

  • Lisanneleeft 3 juli 2013 / 23:37

   Leuk dat je dat zegt: veel mensen hebben het over geld, maar ook al zou je er wel ruim genoeg geld voor hebben, dan is het beeld nog steeds verdraaid, althans; zo lijkt het in mijn ogen. Als je geld over hebt blijft het natuurlijk een keuze waaraan je het uitgeeft en of je het überhaupt wel uitgeeft!

   En oja: sorry van dat nagellakje, hihi

 10. Lydia 3 juli 2013 / 09:24

  Ik merk dat ik steeds minder beïnvloedbaar word, tot zelfs op het punt waarop ik nauwelijks beautyblogs bezoek omdat het me simpelweg niet meer zo interesseert. Heel even heb ik een golf van koopdrang gehad toen ik net in de binnenstad ging wonen met alle winkels om de hoek, maar ook dat is al lang en breed voorbij. En dat terwijl ik nog wel dagelijks make-up draag en wekelijks langs drogisterijen en parfumerieën kom.
  Misschien ga je het zelf ook merken als je op jezelf woont; ineens heb je veel belangrijkere dingen om voor te sparen dan die nieuwe BB cream of gave pumps. Nieuwe meubels, lokale belastingen, kapotte fiets etc. Of niet natuurlijk. 😛 Sommige mensen sparen liever het geld wat ze over houden, en beautybloggers geven het zo te zien graag uit. Niks mis met beiden. 🙂

  • Lisanneleeft 3 juli 2013 / 23:39

   Dat laatste is wat ik nu met een huisje in het verschiet ook merk… ik bewaar het liever voor andere, (in elk geval nu) belangrijkere dingen!

 11. Roxanne 3 juli 2013 / 09:41

  Ik denk wel dat ik meer dingen zie die ik graag zou willen hebben, maar ik laat me toch vooral leiden door mijn pinpas… als er geen geld is, dan koop ik ook niets. Ik heb ook weinig met beauty spulletjes dus die hebben al geen invloed, maar als het gaat om tape of briefpapier dan vlieg ik inderdaad wel eens naar de winkel. Toch zijn dat dingen die ik ook zou kopen als ik ze gewoon zelf tegen zou komen. Samen weet je alleen meer en in die zin heeft het wellicht invloed.

 12. xx_Patries_xx 3 juli 2013 / 09:43

  door de bloggers heb ik al een hoop aangeschaft hoor… en soms denk ik.. jemig was dit nu echt nodig? in 3 verschillende winkels 5 nagellakjes? ik ben ook met de challenge begonnen en vind het erg moeilijk inderdaad om iets weg te doen

 13. MySimplySpecial 3 juli 2013 / 09:51

  Hm lastig. Beautyblogs hebben mijn koopgedrag wel beïnvloed denk ik. Ik koop wel eens wat waar enthousiast over geschreven wordt, maar ik ben er ook kritischer door geworden en koop veel minder snel iets. Ik koop liever af en toe een echt mooi product dan veel dingen die het net niet zijn. Daar heb ik toch weer spijt van. En of bloggers heel veel spullen kopen? Sommige misschien, maar ook echt niet allemaal. En dat is bij je mensen om je heen ook zo. Die laten het dan alleen niet online zien.

 14. rosalie 3 juli 2013 / 10:01

  Eens in de zoveel tijd houd ik een lekkere grote schoonmaak, heerlijk! 😀

 15. Milou 3 juli 2013 / 10:34

  Mmmm lastig.. denk dat ik wel beïnvloedbaar ben. Dat vind ik een stuk vervelender dan dat iemand anders veel koopt. Ik heb wel zoiets van … dat wil ik ook of dat wil ik ook proberen. 🙂 Maar dat iemand shopt.. ja.. prima! Hun geld, hun ding. 🙂 Ik heb geleerd om te kijken naar wat ik er zelf bij ervaar. Maar ik ben wel beïnvloedbaar! 🙂 hihihihi

 16. Linda 3 juli 2013 / 10:52

  Lastig punt.. Ik ben niet iemand die zich enorm laat beïnvloeden door blogs, hoewel ik wel eens denk ‘hé dat is wel een leuk idee!’ maar dat zijn dan meestal boeken, haha! Ik ben sowieso niet echt iemand die beautyblogs volgt.
  Ik ruim meestal wel één keer per jaar (of twee keer) mijn kast helemaal op zodat ik wat oude dingen weg kan doen (kledingacties sowieso!) en dan weer wat nieuws kan kopen. Zeker omdat je tegenwoordig natuurlijk nergens meer uit groeit, dingen verslijten alleen, en anders is je kast over 10 jaar inderdaad een grote bende.

  Wel een lastig punt verder. Het is logisch dat die bloggers het doen, omdat het hun werk is inderdaad. Ik denk dat het lastig te bepalen is of het voor hen de bedoeling is dat je echt zoveel producten gaat kopen als dat zij doen, hoewel het in eerste instantie misschien wel de bedoeling is dat ze die dingen verkopen… Lastig, haha! Ben er nog niet helemaal over uit geloof ik :’)

 17. Debby 3 juli 2013 / 11:00

  Oh amen Lisanne. Goed dat jij het zegt. Ik ben expres de grote beautyblogs gaan unfollowen want ja, wat moet ik met al die troep? Waar moet ik daar überhaupt het geld voor vandaan halen? En wat heb ik er uiteindelijk aan? Voordat ik het heb is er alweer een ander wondermiddel uitgebracht. Ik ben eigenlijk ook veel minder gaan make-uppen nu. Een standaard look en een oogschaduwpalette en wat lippenstift voor een avondje stappen doen het ook wel. Wat moet ik ermee? Verkopen/weggeven die handel!

 18. Anna 3 juli 2013 / 11:01

  Goed artikel Lisanne.
  Ik heb hier de laatste tijd veel over nagedacht en jij verwoord het precies goed. Het lezen van de blogs zorgt dat ik een grotere drang heb om nieuwe dingen te kopen. Maar over het algemeen lukt het me goed om me in te houden.
  Ik merk dat ik me vooral ‘irriteer’ aan mensen die ontzettend veel goedkope kledingstukken kopen.. dan denk ik echt het lukt je toch nooit om die regelmatig te dragen als je al zoveel hebt. Naar mijn idee is het veel beter om te sparen voor iets duurders dat kwalitatief goed is en hopelijk ook onder goede omstandigheden is geproduceerd.. Op die manier kan je een nieuw kledingstuk ook meer waarderen, anders is het één van de duizenden in je kast.

 19. Sylvia 3 juli 2013 / 11:02

  Ik sla dergelijke blogs sowieso vaak over, ik heb geen behoefte om shoplogs met dure items te lezen of het zoveelste nagellakje voorbij te zien komen. Sowieso ben ik van mezelf niet materialistisch ingesteld, dus dat maakt het misschien wat gemakkelijker. Natuurlijk kom je wel eens leuke items tegen op blogs waarvan je denkt ‘ja, dat zou ik ook wel willen’, maar ik ben er nog nooit regelrecht voor naar de winkel gerend.

 20. Ise 3 juli 2013 / 11:09

  Ik heb mezelf er ook op betrapt dat ik nu meer spullen koop sinds ik (beauty)blogs lees. Lang niet alles wat ik zie en leuk vind ga ik ook daadwerkelijk kopen maar toch, het is wel iets meer dan anders!

 21. Nem 3 juli 2013 / 11:14

  Jeetje ja.. ik moet zeggen dat ik dat soms ook wel denk, maar niet zeg hoor. Dat je 3 shoplogs in 1 maand ziet (en dan niet van de action), en dan denk; hoe kom je aan het geld, of woon je nog bij je ouders? Niet lullig bedoeld natuurlijk. En nu ga ik toegeven: 1,5 jaar geleden shopte ik ook alles wat los en vast zat en wat ik leuk vond. Toen gingen we failliet (ja officieel failliet) en werd ik daarna gelijk ziek (waardoor je dus niet kan werken en een uitkering krijgt o.b.v. je laatstverdiende loon). Shoppen was er niet meer bij want ik moest eerst mijn rekeningen betalen, mijn veel te luxe auto stond stil en mijn ruime huis met tuin ben ik nog steeds blij mee maar soms ook niet van harte. Het enige waar het goed voor is geweest is dat ik een grote basisgarderobe heb dus eigenlijk niet eens meer wat nodig heb. Als je dan een leuke shoplog of nieuwe collectie zie dan denk ik wel.. oeh..das helemaal niet duur! en het ziet er mooi uit! Vooral met Styleguide heb ik dat .

  Toch, de mensen die wel shoplogs doen in extreme mate: Geniet ervan! Ik gun het je echt van ,harte, maar voor mij is het gewoon niet interessant hoeveel/hoevaak/hoeduur jij iets koopt. Sorry.

 22. Gerda 3 juli 2013 / 11:53

  Ik ben het met je eens, Lisanne. Waar ik me vooral vaak over verbaas bij beautybloggers: hoe komen jullie aan al dat geld? Ze zullen wel redelijk wat verdienen, maar het grote deel van hun lezers is scholier, student of starter en heeft het simpelweg niet zo breed. En toch lijkt het steeds meer de norm om zoveel mogelijk geld uit te geven.

  Een keertje lekker winkelen is geen doodzonde. Dat doen we allemaal wel ‘es. Maar ik stel mezelf steeds meer de vraag: heb ik alles wat ik koop ook echt nodig? Nee dus. Daarom mag ik van mezelf de hele zomer lang geen nieuwe kleren kopen. 🙂

 23. vlien 3 juli 2013 / 12:09

  Ik vind wel dat het bij beautyblogs teveel gaat om producten hebben ipv. er iets creatiefs mee te doen. Natuurlijk is dat net zo erg bij andere blogs en de maatschappij in het algemeen. Net als iedereen heb ik veel meer dan ik nodig heb en kopen geeft ook even een fijne kick. Maar daarna is het weer net zo snel weg. Ik probeer steeds meer uit te geven aan ervaringen ipv. spullen, dat geeft toch veel meer voldoening. De spullen waar ik echt blij mee ben zijn vaak wel wat duurder maar meestal heb ik er ook langer over gedaan voordat ik ze aanschafte. Maar veel is er niet waar ik echt aan gehecht ben. Dan vind ik het ook zonde om zoveel uit te geven aan dingen die ik mwah vind en waar ik makkelijk zonder kan.Daar moet ik dan weer zoveel uur voor werken denk ik dan. Daarnaast moet ik ook wel denken aan het milieu, het is prima om te genieten maar het moet ook allemaal gemaakt worden en later weer afgebroken. Ik heb zelf ook jarenlang teveel onzin gekocht maar voel me echt beter met wat minder en kan het iedereen aanraden. Ik ben minder kwijt en hoef minder schoon te maken en het is zelfs rustiger in m’n hoofd. Veel beautybloggers vind ik hartstikke leuke meiden maar het is wel veel van hetzelfde allemaal.

  • Nem 3 juli 2013 / 13:35

   Klopt, bijvoorbeeld van de week met de nieuwe Essence collectie. Ineens op een aantal blogs die nieuwe collectie te bekijken/uitgelicht. Promotieactie natuurlijk, maar van mij hoeft het niet..

 24. Anneke 3 juli 2013 / 13:45

  Ik verbaas me hier vaak over. Bijvoorbeeld bij Teske van Teskuh.nl zie ik vaak heel leuke dingen bij haar shoplogs, maar ik weet van mezelf dat ik het niet zal kopen, want wat een onzin om aan bepaalde dingen (zoveel) geld uit te geven!

 25. Joanydvv 3 juli 2013 / 14:03

  Ik geloof niet dat dit probleem zich beperkt tot de beauty- en fashionblog wereld. Als boekenblogger/booktuber merk ik dat ik me ook best wel gemakkelijk laat beïnvloeden door de aankoopjes van andere boekenbloggers. Ik heb inmiddels meer ongelezen dan gelezen boeken in mijn kast staan en daarom heb ik mezelf een book buying ban opgelegd. Maar ja, wanneer ik een enthousiaste recensie tegenkom in de booktube gemeenschap dan gaat het toch wel weer kriebelen om dat boek te kopen.

 26. emma 3 juli 2013 / 15:47

  Zo schuldig!! Ik ben van mezelf al materialistisch ingesteld en vaak als bloggers heel positief over bepaalde producten zijn, komen ze ook op mijn wishlist te staan. De laatste tijd ben ik wel steeds bewuster gaan consumeren op het gebied van make-up, schoenen en sierraden. Mijn valkuil: kleding. Ondanks mijn steeds specifieker & kritischer wordende blik, ga ik nog steeds helemaal los bij de h&m sale. Daar staat dan wel tegenover dat ik nu een groot gedeelte van mijn kledingkast op marktplaats aan het zetten ben!
  Dat bloggers vaak shoplogs opnemen vind ik trouwens niet zo’n probleem, ze werken er hard voor en aan ieder de keuze wat je met je geld doet. Dan zijn ze misschien niet het beste voorbeeld, maar dat is mijn oom die voor 1000en euro’s aan fietsspullen uitgeeft & dit vervolgens niet gebruikt ook niet…

  • Lisanneleeft 3 juli 2013 / 15:59

   Ik denk ook niet dat het een probleem is dat bloggers vaak shoplogs opnemen hoor. Ik vind het zelf ook heel leuk om naar te kijken en eigenlijk is er niks ergs aan, toch?
   Maar als je verder kijkt dan merk je wel dat het een beeld creëert alsof dat normaal is. Dat willen zij natuurlijk helemaal niet zeggen met hun video’s en dat bedoelen ze ook helemaal niet, maar uiteindelijk is het (voor veel dames) wel zo!

   • emma 3 juli 2013 / 20:27

    nee inderdaad, het beeld van wat ‘normaal’ is qua consumeren is hierdoor inderdaad aan het verschuiven.. Bij mijn eigen ‘probleemcategorie’ (kleding) zie ik het ook veel bij fashionbloggers. Zij krijgen heel veel kleding, kopen daarnaast ook veel nieuwe kleding per seizoen, ik zie maar weinig kleding vaker terug komen. Het lijkt nu wel alsof het normaal is om kleding maar een paar keer te dragen, wat enorm jammer is!

 27. Jorien 3 juli 2013 / 16:07

  Interessant artikel, ik denk dat je wel een punt hebt. Zelf neem ik ook wel eens een shoplogje op, maar dat is misschien eens in de zoveel maanden.. Niet zo stelselmatig als de grote bloggers overigens, maar inderdaad ze vallen wel goed in de smaak. Ik moet wel zeggen dat ik mezelf totaal niet laat beïnvloeden door dit soort logjes bij anderen. Ik weet heel goed dat als ik bijvoorbeeld geen geld heb, er niet geshopt wordt.

 28. Jhemyla 3 juli 2013 / 20:53

  Door andere bloggers koop ik echt veeeel meer dan ooit. Ik moet er echt mee stoppen want het is gewoon zo zonde!! VInd dit echt een heel goed artikel

 29. Anouk 3 juli 2013 / 21:03

  Ik winkel ook regelmatig voor mijn blog, maar ook omdat ik deze creatieve spullen zelf gebruik. Maar ik koop eigenlijk niet zoveel door andere bloggers 😉

 30. Jennifer 3 juli 2013 / 21:28

  Lisanne wat ben je goed bezig de laatste tijd, bewustmakend! Ik snap heel goed wat je bedoelt. Ik heb vaak ook dat als ik iets zie op een blog dat ik dan ook meteen denk “WHOOH!” Gelukkig ben ik dan niet iemand die direct naar de winkel rent om het te kopen, maar je hebt ze …

  Ik vond de 100 things summer challenge ook een leuk initiatief, maar ik wilde er zelf niet aan meedoen. Niet omdat ik een hypocriete verzamelaar ben, maar omdat ik niet zo iemand ben die alles wat ze heeft op een lijstje moet zetten. Waar trek je de grens, wat is wel een punt op het lijstje en wat niet. Het zou wel eens goed voor me zijn om hier eens even goed op te ruimen. Maar op 13m² kan ik toch niet zoveel hebben en het grootste deel waarmee mijn kasten gevuld zijn, is met studieboeken en studiegerelateerde spullen. Oh en eten + servies en ondergoed. En telt m’n hamster en haar hok en haar spullen ook mee?

  • Lisanneleeft 3 juli 2013 / 23:24

   Dankjewel! 😀 Haha, wat jij zegt klinkt herkenbaar, ik denk vaak; oooooh dat wil ik!!! Maar vervolgens ga je even logisch nadenken en kom je tot een andere conclusie (of vergeet ik het gewoon helemaal… ook niet verkeerd :P)

   Verder hebben we wat betreft ondergoed en servies enzo bepaalde regels, als je daar vragen over hebt kan Jelle (onze uber-minimalist, hij gaat terug naar in totaal 100 spullen!) je daar in de FB groep mee helpen 🙂

 31. Zo simpel is dan geluk 3 juli 2013 / 22:01

  Ik ben zelf niet materialistisch ingesteld en heb ook niks met make-up. Hoewel ik wel een aantal beautyblogs volg, heb ik nooit de neiging een product meteen te willen kopen. Spreekt het me echt aan, dan schrijf ik het op voor als dat product op is en ik dus een nieuwe nodig heb. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld boeken waarover ik een artikel lees.
  Maar ik snap jou punt zeker wel. En ik denk ook dat er veel jonge meisjes zijn die dit soort blogs volgen, die erg makkelijk beïnvloedbaar zijn en dus inderdaad het idee krijgen dat het normaal is om zoveel beauty en fashion producten te kopen. Goed dat je mensen hierover laat nadenken!

  • Lisanneleeft 3 juli 2013 / 23:21

   Grappig is dat: ik heb ook helemaal niet (meer) zo veel met make-up, maar blijf de beautyblogs volgen. Denk dat de beautybloggers-scene misschien erg voorloopt ofzo qua kwaliteit wat betreft bloggen, waardoor het toch wel heel erg leuk is.

 32. Renate 3 juli 2013 / 22:21

  Heel interessant artikel! Ik heb me dit ook wel is afgevraagd. Ik merk dat ik daardoor wel bewuster over na ben gaan denken wat ik echt super leuk vind en nodig heb in plaats van wat ‘leuk’ is of wat nodig is voor mijn blog. Ik zie sowieso altijd dat beginnende bloggers ( vooral die wat jonger zijn ) binnen een paar maanden heeeeel veel make-up of kleding kopen, maar dat heb ik gelukkig nooit gedaan. Ik merk wel dat ik een echte verzamelaar ben. Als ik iets leuk en interessant vind, wil ik er alles van hebben, maar ik heb wel geleerd dat er echt grenzen zijn en ik heb ook geleerd dat je bepaalde dingen echt op zijn tijd is weg moet doen haha! Maar wel leuk dat je over zo’n dingen na denkt en erover schrijft!

 33. Tamára 3 juli 2013 / 22:24

  Ik vind het een beetje vreemd dat de beutybloggers de schuld krijgen van de persoon die zich niet kan inhouden in de winkel. Het is hun persoonlijke keuze om een shoplog online te zetten, hun blog, hun werk etc. Dat er dan mensen zijn die als dolle beesten naar de winkel rennen is niet hun verantwoordelijkheid. De persoon die bij de kassa staat kan ook zelf bedenken of hij/zij dit nou écht nodig heeft. Daarnaast: je hoeft niet naar de shoplogs te kijken als je weet dat het je beïnvloedt.

  • Lisanneleeft 3 juli 2013 / 23:02

   Ik vind niet dat bloggers hiervan de schuld hebben, je bent uiteindelijk natuurlijk zelf verantwoordelijk voor wat je doet!
   Echter word je natuurlijk wel beïnvloed door alles wat om je heen gebeurt (en dus ook van wat er op de blogs verschijnt die je graag leest)

 34. Daisy 3 juli 2013 / 22:27

  En zo dragen (beauty)blogs bij aan de huidige consumptiemaatschappij. Vind het fijn dat jij ook aandacht besteed aan belangrijkere dingen in het leven. 🙂

 35. ellen 3 juli 2013 / 22:58

  Jeeetje wat een goede documentaire! Ik snap het wel.. de wereld draait helemaal om reclame. Beautybloggers promoten producten en het is de bedoeling dat mensen het kopen, als je zo’n beauty guru als voorbeeld hebt, wil je die producten natuurlijk ook uit proberen.. Meh, mindfuck.

  Ik probeer zo weinig mogelijk meer te kopen maar eigenlijk vind ik het ook heel moeilijk om afstand te doen van producten die ik al lang heb.

  • Lisanneleeft 3 juli 2013 / 23:18

   Bizar he, die docu? Vond hem ook heel goed!

   Haha, aan de ene kant is het een mindfuck inderdaad, maar aan de andere kant kun je hen eigenlijk ook niets kwalijk nemen, toch? Ze doen ook maar gewoon hun werk 😛

 36. Estrella 3 juli 2013 / 22:59

  Goed artikel. Ik verbaas me daar inderdaad ook best over, zeker omdat ik me niet kan voorstellen dat je met bloggen zó veel geld kan verdienen dat je er wekelijks zakken vol merkkleding van kan kopen. Ik ben zelf ook al heel wat jaartjes blogger en op wat gratis producten of een bedragje na, kan ik daar echt niet van leven. Nu is dat ook mijn insteek niet, maar op die manier krijg je wel het idee dat het normaal is om elke week flink te shoppen.

 37. rosemarijn 3 juli 2013 / 23:08

  ik heb hier verder niet veel over te zeggen. Ik ben van mening dat zij maar moeten doen wat ze niet laten kunnen. Maar ik wil toch even zeggen dat ik het een beetje raar vind dat de enige die genoemd word is Serena. Ik houd haar niet de hand boven het hoofd, maar het is alsof je haar persoonlijk aanspreekt terwijl ik zeker nog vijf bloggers op kan noemen die PRECIES hetzelfde doen. Waarom noem je dan 1 naam in het bijzonder? Dat vind ik vreemd en ook een beetje hypocriet.

  • Lisanneleeft 3 juli 2013 / 23:15

   Serena is een voorbeeld voor de lezers die geen flauw idee hebben waarover ik het heb, niet positief, niet negatief, maar een voorbeeld! (er zijn ook mensen die alleen mijn blog lezen, en verder geen blogs, vandaar).
   Dit is geen persoonlijke aanval naar Serena (of welke andere blogger dan ook), ze doen toch niets fout? Het is niet omdat ik Serena stom of raar vind, ik vind Serena leuk en lees haar blog met plezier! Ik bedoel alleen dat het goed is om in het kader van minimaliseren te kijken naar jezelf en in hoeverre jij beïnvloed wordt. Misschien is dat niet duidelijk genoeg overgekomen? 🙂

 38. Hester 4 juli 2013 / 08:35

  Ik vind het wel een goede! Eerst dacht ik dat je alleen make-up kocht als je het nodig had of iets heel graag wilde hebben, nu zie ik mensen soms hele pakketten bestellen of dingen kopen dat ik denk van ‘huh, make-up shoppen, gebeurt dat ook al?’ (shoppen is wat mij betreft wat anders dan doelgericht kopen). En ik merk dat ik daar nu zelf ook aan wen en het misschien ook wel een keer ga doen, terwijl ik het eigenlijk nog steeds een gek idee vind om zoveel make-up in een keer in te slaan als ik het eigenlijk niet nodig heb.

 39. Olga 4 juli 2013 / 16:21

  Ik ben ontzettend fan van het 100 dingen zomer – idee en ik denk er serieus over na om ook mee te gaan doen. Wat ik trouwens ontzettend grappig en ironisch vind, is dat toen ik deze pagina opende er door de advertentie van loreal allemaal make-upjes over het beeldscherm vlogen. Dat is wel een beetje zuur als je het in je verhaal hebt over bloggers die hun lezers aanzetten tot spullen kopen 😉

  • Lisanneleeft 4 juli 2013 / 19:58

   Leuk dat je misschien wilt mee gaan doen 😀 Ik zeg; doen!

   En ehhh tsja, sorry 😛 Ik kan zelf niet regelen welke advertenties er komen te staan en om ze nou helemaal weg te halen…… Maar wie weet dat ik daar ooit nog anders over denk 😛

   • Olga 4 juli 2013 / 21:58

    Ach nee, het was toeval, wel heel grappig toeval 🙂
    En de 100 dingen weg doen deze zomer gaat hem denk ik wel worden hoor. We hebben nog een kamer met dozen van onze verhuizing die nog uitgemest moet worden en mij handen jeuken al een hele tijd. Ik vind het ook leuk om het bij te houden op mijn blog, is ook een goede stok achter de deur 😉

 40. Stella 4 juli 2013 / 21:56

  Als ik heel eerlijk ben raak ik lichtelijk geïrriteerd door deze post ook al vind ik dat je groot gelijk hebt en ik mij soms ook afvraag wat ik toch moet met al die spullen. Ik vind het alleen bijzonder dat je er één voorbeeld bij haalt en dat lijkt mij ook niet helemaal eerlijk, als je alleen jezelf zou vergelijken en welke invloed jouw artikelen of attitude hebben op je lezers zou ik het meer kunnen waarderen 🙂
  Ik vind het leuk om te lezen hoe je met minimalisme bezig bent en ook om te lezen dat je gedachtegang verandert, hopelijk kan ik dat ooit ook en ga ik minder “verzamelen”! En die docu is erg goed!

 41. Isabel 5 juli 2013 / 09:38

  Tja ik ben zelf natuurlijk ook blogger en merk wel dat ik meer ben gaan kopen daardoor. ‘Oh, die wil ik testen!’ kont vaak voor…

 42. Lelie - A Bouquet of Buttons 5 juli 2013 / 21:33

  Wat een leuke post! Ik vermijd ook enkele blogs waarvan ik het gevoel heb dat ze een slechte invloed op me hebben. De hebben-hebben-hebben cultuur is niets voor mij, al moet ik wel toegeven dat ik er ook een tijd in meegegaan ben. Nu ik na heel veel jaren al mijn spullen op 1 plek heb (ik woonde steeds klein, en dan was er een deel van mijn spullen bij familie etc waardoor ik nooit zicht had op mijn spullen waardoor ik echt veel dingen dubbel heb). Ik heb echt te veel spullen, langzaam maar zeker probeer ik hier aan te werken door het te minderen. Ik merk dat ik het er soms wel moeilijk mee heb, maar langs de andere kant is het ook leuk om ruimte te hebben in je huis.

 43. Anne 11 juli 2013 / 08:22

  De invloed op mij is echt 0. Ik weet wat mijn budget is (klein), hoe groot mijn huis is (klein) en dat ik onrustig word van rommel. Ik heb ook heus wel onnodige spullen en kleding kopen geeft een kick juist omdat het zo moeilijk is omdat ik, jawel – klein – ben. 😉 Maar ik denk dat wanneer je mij vergelijkt met andere meiden van mijn leeftijd, dat ik heel sober leef. En die levensstijl/standaard heb ik meegekregen van mijn ouders. De tijdgeest of bloggers spelen daar nauwelijks of geen rol in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.