Kun je ook té positief zijn?

Genoeg mensen die bij deze vraag meteen ‘JAAAAAAAAAAAA!’ zullen gillen. Ik ben – zoals je waarschijnlijk allang weet – een echte optimist. Ik probeer alles te zien met een beetje extra zonneschijn en zou deze vraag dan ook graag met een dikke nee beantwoorden. Alleen is het zo dat je niet gaat staan springen, dansen, lachen en genieten in je meest vrolijke bloemetjesjurk terwijl je -ik zeg even iets- op een begrafenis bent. Toch? Kun je ook té positief zijn?

kun je ook te positief zijn?

Bron

Ja, ik ben een voorstander van in elk nadeel een voordeel zien. Ik ben voorstander van kijken naar de positieve dingen. Groot fan van optimisme en positief denken. Maar ik denk ook dat je het beste volop kunt leven als je ook nare dingen meemaakt. En daarbij hoort ook toegeven dat sommige dingen gewoon niet leuk zijn.

Afbeelding 1 kent hoge pieken en diepe dalen, afbeelding 2 kent alleen hoge pieken en mini dalen. Let op het verschil in afstand tussen piek en dal.

Om hoogtepunten optimaal te kunnen ervaren is het goed als je ook diepe dalen hebt gekend. Als je weet hoe het voelt als het niet goed gaat, dan is het extra fijn om te ervaren dat het wel goed gaat. In de afbeelding hierboven heb ik dat geprobeerd uit te beelden. Opeens lijken de hoogtepunten veel hoger doordat de dalen diep zijn. En als je dalen niet diep zijn geweest, lijken de hoogtepunten minder hoog. Hoop dat jullie een beetje snappen wat ik bedoel, haha.

Maar om dat op deze manier te ervaren, moet je ook kunnen toegeven wanneer je in zo’n dal zit. Ik zou het op dat moment zeker geen dal noemen, maar accepteer dat het even wat minder gaat. Erken het, stop het niet weg. Op die manier zul je waarschijnlijk ook je hoogtepunten intenser ervaren.

Antwoord op de vraag: Kun je ook té positief zijn?

Dus… kun je ook te positief zijn? Ja, als je doet alsof er geen nare dingen in het (of in jouw) leven zijn, dan kan dat. Tenminste, dat is hoe ik erover denk. Volgens mij ervaar je meer geluk als je het positieve niet overdrijft en het negatieve niet ontkent.

Kun je te ver doorslaan op het andere vlak? Als in: in elk nadeel een voordeel zien? In alle negatieve dingen proberen het mooie naar boven te halen?  Nee, ik denk niet dat je in dat opzicht te positief kunt zijn. In nare tijden zijn het juist die (kleine) positieve dingen die je op de been houden!

Wat denk jij, bestaat er volgens jou té positief zijn? Een té positieve houding?

DELEN:

33 reacties

 1. Kelly Caresse 26 februari 2013 / 07:07

  Tja goede vraag haha! Kun je te gelukkig zijn, kun je te trots zijn, kun je te negatief zijn of te ongelukkig? Ik vond positief zijn een goede eigenschap voor als je 75%van de tijd bijv positief bent en de andere momenten moet relativeren omdat het leven daar om vraagt, hoe meer positiviteit hoe verder je komt denk ik 🙁

 2. Alyssa 26 februari 2013 / 07:13

  Goede vraag, Ik denk dat je te positief kunt zijn door dingen weg te stoppen. Af en toe moet je gewoon even verdrietig zijn, dan kun je je erna ook weer helemaal top voelen.

 3. Ingeborg 26 februari 2013 / 07:17

  Ja, het is volgens mij toch ook bewezen dat het niet erg is om af en toe jezelf ‘kut’ te voelen? Als je er maar weer boven op komt. Dan besef je juist wat je gelukkig maakt.

 4. Tara 26 februari 2013 / 07:53

  Goed artikel.
  ik probeer altijd wel positief te zijn, maar ik ben heel onzeker over mezelf, niet over mijn uiterlijk, maar hoe ik alles doe. Ik krijg heel snel het gevoeld at ik het niet kan en vraag best veel van mezelf. Ik weet dat ik het moet afleren, maar het werkt niet.

 5. Vera 26 februari 2013 / 08:18

  Ik denk dat je voor een ‘doorsnee persoon’ (niemand is natuurlijk doorsnee maargoed) wel gelijk hebt, maar wat dacht je van mensen met een manisch depressieve stoornis? Er zijn mensen die in hun manie duizenden euro’s uitgeven in een week omdat alles zo geweldig voelt.
  Ik snap dat je dat niet bedoeld in je artikel, maar vond dat ik het er wel even bij moest zeggen 🙂 want er bestaat dus ook nog een andere kant.
  x

  • Lisanneleeft 26 februari 2013 / 17:57

   Ja, dat is een stoornis zoals je zegt… Ik denk dat deze mensen in dat geval wel mee kunt lezen, maar beter niet al mijn ‘adviezen’ zomaar moet aannemen. Erover praten met een arts/psycholoog kan natuurlijk wel altijd 🙂

   Ik heb er zelf geen kennis over en ervaring mee, dus wat dat betreft zou ik er niet over kunnen meepraten… Zo zijn er denk ik meer stoornissen/aandoeningen/etc waarbij dit anders is bij de ‘doorsnee mens’!

 6. Hester 26 februari 2013 / 08:58

  Je hebt het echt heel erg mooi verwoord, ik ben het helemaal met je eens! Ik denk inderdaad dat je te positief bent als je dalen en negatieve dingen ontkent, maar als je ze wel erkent maar er toch mooie dingen uit ziet, is het wel goed.

 7. Mariska 26 februari 2013 / 09:12

  Denk inderdaad dat je te positief bent als je de negatieve dingen ontkent. Negatieve dingen zijn er namelijk altijd wel een beetje is mijn idee.

 8. Lieke 26 februari 2013 / 09:20

  Ik denk dat het aan de situatie ligt eigenlijk. Dat je ergens zo blij om bent dat je het negatieve er niet van in ziet. Dat lijkt mij wel kunnen.

 9. Irene 26 februari 2013 / 09:22

  Leuk artikel dit. Ik denk dat positiviteit heel goed is, als het maar oprecht is! Je moet ook kunnen inzien en accepteren dat het leven niet altijd leuk en vrolijk is. Maar wat je zegt, dingen positief blijven benaderen, dat kan je altijd doen. Daar kan je niet in overdrijven!

 10. LounaBeauty 26 februari 2013 / 10:04

  Dat denk ik wel zeker Lisanne. 🙂 Ik baseer dit nu vooral op socialmedia. Prachtige foto’s, verhalen, tweets over HOE goed alles wel niet gaat. Ik verbaas me daarover. Iedere dag. Natuurlijk is het bij de meeste mensen schijn, want hoe kan het nou elkeeee dag goed gaan. Ik geloof daar niet in. Iedereen heeft wel eens een rotdag, en dat je er dan alles aan doet om positief te zijn.. oke. Dat heb ik ook wel. Anders duurt de dag helemaal lang. 😉

 11. Lydia 26 februari 2013 / 11:05

  Het eerste waar ik aan dacht was; ja, je kunt zeker te positief zijn ingesteld. Zo positief, dat je echte problemen (van anderen) de wind in wuift. Of dat je niet meer realistisch bent over de risico’s die je in het leven neemt. Of dat je overal het positieve van inziet en daardoor mensen misbruik van je goedheid kunnen maken.
  Ik ben het wel met je eens dat je de pieken iets meer weet te waarderen als je ook de dalen kent, en dat er in het dagelijks leven nog wel wat positiviteit past.

 12. Martina 26 februari 2013 / 11:38

  Fijn artikel! Positiviteit is goed, als je soms wel kunt inzien dat het ook even minder kan gaan. Je moet het kunnen accepteren en dat soort gevoelens en ervaringen niet gelijk wegwuiven

 13. Kirsten 26 februari 2013 / 12:04

  Mooi geschreven, ik denk wel dat je te positief kan zijn.

 14. Roxanne 26 februari 2013 / 12:26

  Ik denk dat té positief niets meer met positief te maken heeft, maar met leven in je eigen droomwereld. Er is tenslotte ook zoiets als realistisch. Maar op zich lijkt positief denken me wel gezonder dan overal negatief tegenaan kijken.

 15. Naomi 26 februari 2013 / 13:19

  Ik denk dat het precies is wat je zegt. Erken het negatieve en vier het positieve!

 16. Michelle 26 februari 2013 / 13:22

  Leuk artikel!
  Een aanrader is het boek the Antidote (geen idee of er een nederlandse vertaling is) van Oliver Burkemann. Dit gaat over een negatief pad om geluk te vinden, is erg boeiend omdat het heel erg het positive thinking beeld contrasteert.

 17. Simone 26 februari 2013 / 13:55

  Ik denk wel dat je te positief kunt zijn. Als je bijvoorbeeld je verdriet wegstopt of niet nagaat dat het niet altijd super gaat. Het leven bestaat niet alleen uit pieken, maar ook uit dalen, zoals je zegt. En door die dalen ga je de pieken meer waarderen. Althans, dat vind ik 🙂

 18. Charlotte 26 februari 2013 / 14:10

  Goed geschreven!
  Ik vind dat je niet altijd postitief kunt zijn. Je kan de minder leuke dingen dan wel weg denken of doen alsof ze er niet zijn maar diep in je hart weet je dat ze er wel zijn.
  Tuurlijk bekijken mensen het liever allemaal fleurig.,
  Hmmm die vraag zet me wel aan het denken..
  Ik denk dat ik meestal wel positief kan zijn, alleen als er echt een situatie is waarbij het niet gaat.. dan mag je wel eens negatief denken toch? 🙂

 19. Josephine 26 februari 2013 / 14:32

  Ik sluit mij helemaal bij jou aan! Soms vind ik mensen ook irritant positief. Bij jou is het zo dat je positief bent, maar niet extreem de nadruk erop legt. Zo ben jij gewoon en de positiviteit sluimert er langzaam bij ons in. Terwijl ik sommige te blij en positief vind.. lastig uit te leggen haha.

 20. Suzanne 26 februari 2013 / 16:33

  Ja, sommige mensen zijn zo positief dat ze de realiteit soms verliezen. Dus zien vaak niet realistisch in hoe het is al iets minder gaat en dan is de teleurstelling vaak ook veel en veel groter.

 21. annouska 26 februari 2013 / 17:19

  Sommige mensen kunnen inderdaad naar mijn mening te positief zijn en vergeten daarbij soms dat er ook mindere dingen zijn. Of ze gaan zelf daardoor op een gegeven moment keihard onderuit.

 22. Danique 26 februari 2013 / 18:39

  Ik denk wel dat je te positief kunt zijn. Sommige mensen proberen zo positief op iets te reageren dat het niet meer realistisch is. En zoals je zelf al zegt, van negatieve ervaringen leer je alleen maar. Ze horen er nu eenmaal bij. Ik probeer ook altijd zo positief mogelijk te zijn maar ik kan ook weleens een heel negatieve bui hebben. Voordeel daarvan: ik heb daarna extra veel motivatie om wel weer positief te zijn!

 23. ilse 26 februari 2013 / 19:58

  Ik denk dat het inderdaad mogelijk is dat je te postief bent en ik heb zelf gemerkt hoe hoge pieken mij postief kan houden en kan laten inzien dat niet alles altijd negatief is. 🙂

 24. Nancy 26 februari 2013 / 20:55

  Mooi artikel, ik weet precies wat je bedoeld met de pieken en dalen!
  Vind het een hele lastige vraag over te positief zijn, je moet het negatieve inderdaad niet ontkennen, en ik denk dat je van het positieve zoveel mogelijk moet genieten 🙂

 25. Rosalie 26 februari 2013 / 21:05

  Iedereen voelt zich toch wel eens wat minder? zo’n dag heeft iedereen wel eens.

 26. Ashleey 26 februari 2013 / 21:18

  Naar aanleiding van jouw artikel ging ik er met mijn vriend mee in discussie. Hij zei dat je dat wel kan zijn. Stel je moeder is dood, dan kan je zeggen: Gelukkig leeft je vader nog. Dat klinkt super gemeen en niet meelevend…

  • lisanneleeft 26 februari 2013 / 21:48

   Ja, vooral als je het bij anderen doet kan het behoorlijk gemeen overkomen! Die reacties kreeg ik op Twitter ook, klopt helemaal dus 😛

 27. Anouk 27 februari 2013 / 12:56

  Ik denk wel dat je ook wel eens baalmomentjes mag hebben… dus in die zin: jazeker.

 28. Lotte 27 februari 2013 / 17:27

  Ik denk zelf dat het altijd wel te veel kan zijn. In de zin van die begrafenis bijvoorbeeld. Maar verder: als je echt meent wat je zegt en het positief is kan er weinig mis mee zijn toch?

 29. Madelaine 1 maart 2013 / 19:34

  Ja ik denk persoonlijk dat je te positief kan zijn. Ik ben zelf een realist en zie alles dus ‘zoals het is’, er hangen geen slingers om mijn positieve ervaringen en geen rouwrandjes om vervelende gebeurtenissen. Wanneer je te positief bent wordend dingen mooier dan ze zijn, niet realistisch meer. Wanneer je te pessimistisch bent worden dingen lelijker dan ze zijn. Er moet een goede middenmoot zijn, genieten van leuke dingen en verdrietig zijn om mindere dingen.. tot een zeker hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.