Leef jij gewoon je leven of kies je ervoor om te kiezen?

In een van mijn favoriete boeken, ‘Kies het leven dat je wilt’ geschreven door Tal Ben-Shahar worden 101 manieren gegeven waarop je kan kiezen om op een positieve manier te leven. De eerste keuze die je voorgeschoteld wordt: Leef gewoon je leven of kies ervoor om te kiezen.

‘Het recht om je eigen pad te kiezen is een heilig voorrecht. Gebruik het. Sta stil bij de mogelijkheden.’

– Oprah Winfrey

kiezen-om-te-kiezen

Foto door Ales Krivec

Grappig is dat: ik het het gevoel dat ik dat zelf vaak anders doe dan ik het zou willen: ik leef gewoon mijn leven. Ik zie wel wat er op mijn pad komt, ik kijk wel hoe het loopt, ik wacht het wel af.

En dat is handig, want ik ben verplicht om dag voor dag te leven. En het is ook handig als je naar de tandarts moet en je weet dat die iets vervelends gaat doen. Ik denk dan altijd: ik zie het wel, het komt wel goed. Andere mensen doen het ook, dan zal het wel meevallen. En dan op dat moment zelf ervaar ik het dan gewoon. En zo doe ik dat niet alleen met vervelende dingen (waarbij het dus heel praktisch is), maar ook bij leuke dingen. Of gewone dingen.

Ik ben bewust van wat ik meemaak en ik geniet ook wel van de dingen, maar soms vraag ik me af of ik dat niet meer zou kunnen sturen.

Dat is best grappig: je zou denken dat een meisje van 22 dat thuis zit met lyme weinig keuzes heeft om te maken. Maar weet je hoe veel keuzes ik al kan maken? Welke mail beantwoord ik eerst, waar gaat mijn blog van vandaag over, wat kan ik vandaag eten, hoe zal ik reageren op die ene mail, zal ik naar buiten gaan vandaag, welke kleur lak ik mijn nagels, zal ik boven gaan zitten of beneden, welk computerspelletje zal ik gaan spelen, wat doe ik aan vandaag, voel ik me goed genoeg om te douchen, ga ik een boek lezen of maak ik een puzzel, zal ik dat rolletje washitape kopen, zal ik bij deze blogpost een tekening maken of een foto zoeken, hoe laat ga ik slapen vanavond?

Jeetje, wat een hoeveelheid keuzes heeft een gezond persoon van mijn leeftijd wel niet?  Dat is gewoon bizar!

Ervoor kiezen om te kiezen

Maar goed, terug naar mij: ervoor kiezen om te kiezen, er zijn vrijwel altijd wel keuzes. Vind ik heel mooi klinken, je leven sturen in de richting waar jij hem graag wil hebben.

Dat je elke dag bewust bezig bent met de keuzes maken aan de hand van je doelen of je waarden.

Ik denk dat ik dat de laatste tijd weinig heb gedaan omdat ik vooral bezig was/ben met de behandeling doorkomen. Ik denk dat het een goed teken is (qua hoe ik me voel) dat ik over dit soort dingen nadenk! Ik denk dat ik me ook fijner voel wanneer ik meer bezig ben met doelen en bewust keuzes maken, misschien omdat je dan een stukje meer controle hebt. Dat past beter bij me.

Nu nog in de praktijk brengen, haha! Ik zou dus naar een beetje meer kiezen willen gaan, als het even kan.

Ik ben wel benieuwd, welke keuze maak jij in het dagelijks leven: Kies je om te kiezen of kies je om gewoon je leven te leven? Dus bewust bezig zijn met de koers die je wil varen in je leven, of gewoon go with the flow?

DELEN:

34 reacties

 1. Elize 24 februari 2015 / 06:51

  Mooi artikel! Alles gewoon op je af laten komen kan een hele nuttige strategie zijn natuurlijk en deels vind ik het gewoon ook een hele fijne manier van leven, maar ik snap het ook als je meer bewust wilt gaan kiezen en sturen.
  Ik zit er een beetje tussenin. In grote lijnen (en zoals jij zegt bij vervelende dingen) denk ik altijd “ik zie wel”, maar in kleine stapjes ben ik wel heel structureel bezig met mijn waarden en maak ik bewust elke dag keuzes om dichterbij een groter doel te komen.

 2. Henny 24 februari 2015 / 07:25

  Meestal leef ik gewoon mijn leven en zie ik wel hoe het komt. Laatst toch heel bewust de keuze gemaakt om te stoppen met werken. Soms moet je gewoon kiezen om je leven leuker te maken. Maar meestal zie ik wel hoe het komt, aangezien ik kiezen moeilijk vind. Maar het is goed om hier eens bij stil te staan.

 3. Angelique 24 februari 2015 / 08:44

  Ik probeer altijd alles krampachtig onder controle te houden. Terwijl dit eigenlijk een schijn controle is. Ik zou wel wat meer in het leven willen staan, zoals jij er nu in staat. Gewoon zien wat er op je pad komt. Wat er ook gebeurt het is ok. Heel soms lukt dat.

 4. Anita 24 februari 2015 / 08:44

  Ik neig meer naar bewust keuzes maken om de koers van mijn leven te bepalen. Soms vind ik het erg moeilijk om met de flow mee te gaan, maar als het dan moet heb ik er wel vrede mee. Strijden heeft dan totaal geen nut. En tja alle allesomvattende keuzes die je soms hebt en kan maken kunnen wel eens verlammend aanvoelen.

 5. angelique 24 februari 2015 / 08:47

  Mooi geschreven, ik ben echt van het kijken naar de toekomst en waar word ik over 10 jaar beter van. Waarschijnlijk zou ik dat eens los moeten laten want leven in het nu is zo erg niet. En ook al plan je alles zo goed er hoeft maar 1 ding te gebeuren waardoor je hele toekomstbeeld in elkaar valt. Zo heb ik dat vorig jaar zelf mogen ondervinden. Dat heeft mij wel even met beide benen op de grond gezet en ben ik wel meer in het nu gaan leven en ben zeker meer gaan genieten van de kleine momenten.

 6. Eva 24 februari 2015 / 08:59

  Grappig dat dit thema dan weer zo in de lucht hangt! Misschien heeft het met het seizoen te maken? Ik ben zelf een traject gestart om mijn doelen meer vorm te gaan geven. Ik sta erg stil bij wat ik in mijn nabije toekomst wil gaan doen. Vooral ook omdat ik nu echt voor mijn ambities wil gaan. De tijd is daarvoor gewoon gekomen. Na de miskraam hebben we een gesprek gehad over geen kinderen meer. Hoewel ik dat nog steeds een heel lastig thema vind bij mijzelf. Wil ik gaan kijken naar: Wat dan wel? Er zit nog zoveel in mij wat eruit mag komen en ik kom steeds meer mensen tegen in mijn omgeving die puur vanuit hun hart leven en dingen doen die ze echt leuk vinden. En daar ook hun werk van maken. Dat wil ik ook! Nu nog even vinden wat dat nou precies is eigenlijk en waar ik voeding aan ga geven. Mooi Lisanne, ik ben benieuwd wat jij gaat kiezen. Misschien wel beter worden? Misschien heb je het idee dat je daar weinig invloed op hebt? Maar qua energie heb je wel degelijk invloed. Dus kies er vooral voor om helemaal weer gezond te zijn! Liefs! Eva

  • Lisanneleeft 24 februari 2015 / 11:36

   Daar heb ik al voor gekozen, ik ben niet voor jan doedel bezig met die stomme behandelingen, haha! Die beestjes moeten uit mijn lijf, prioriteit nummer1!

 7. Eline 24 februari 2015 / 09:35

  Ik kies en streef naar dingen. Alles gewoon aar laten gebeuren lijkt me niet prettig, ik heb graag het idee dat ik controle uitoefen op mijn doen en laten!

 8. Darina 24 februari 2015 / 09:37

  Heel mooi artikel! Ik stippel soms mijn weg uit, soms kies ik voor go with the flow. Ik zie mensen om mij heen, die echt doen waar hun hart ligt. Daar wil ik me ook meer op gaan focussen.
  Lisanne, ik ben benieuwd naar jouw keuze. En bedankt voor deze inspiratie post! xx

 9. Margot 24 februari 2015 / 10:02

  Mooi Artikel! Ik heb pas mijn leven omgegooid door ontslag te nemen en voor mezelf te beginnen. Nu maak ik veel bewuster keuzes.

 10. Samantha 24 februari 2015 / 10:13

  Wat een mooi en inspirerend artikel! Ik zou eigenlijk juist wat relaxter moeten zijn en gewoon maar mijn leven, leven en kijken wat er op mijn pad komt. Jammer genoeg hou ik me téveel bezig met de keuzes die ik maak. En dat is ook niet goed. Ik hoop eigenlijk dat ik een keer op het punt kom dat er een middenweg in zit.

  • Lisanneleeft 24 februari 2015 / 11:44

   Leuk dat het ook zo kan. In het boek wordt ‘kiezen om te kiezen’ gegeven als ‘de juiste keuze’ terwijl dat juist voor veel mensen helemaal niet de juiste keuze is.

   Denk inderdaad dat een middenweg het mooiste is!

 11. Chantal 24 februari 2015 / 10:42

  Eigenlijk ben ik met allebei wel bezig, want met sommige dingen in het leven heb je geen keuze: mensen overlijden, je wordt ziek, etc. Maar je kunt wel kiezen hoe je hier mee omgaat.

 12. Xaviera 24 februari 2015 / 10:46

  Heel mooi om hier bij stil te staan. Vaak heb ik het gevoel dat ik niet heel veel keuze heb door ziekte, anders zou mijn leven er heel anders uitzien. Maar als ik dan kijk naar de keuzes die ik heb dan is het heel fijn om te realiseren dat er nog genoeg keuzes zijn die ik wel kan maken! Ik denk dat ik een beetje van beiden doe, go with the flow maar toch ook keuzes maken die mijn leven meer invulling geven. 🙂

 13. Isabel Cristina 24 februari 2015 / 10:49

  Wat een leuk artikel! Ik heb er eigenlijk nooit echt bij stilgestaan maar ik denk dat eigenlijk bewust kies maar het ook over mij heen laat komen. Het verschilt met situatie denk ik..

 14. Emily 24 februari 2015 / 10:59

  Wat een mooie vraag. Om eerlijk te zijn ben ik eigenlijk ook wel een beetje zoals jij; ik zie wel wat er op mn pad komt.
  Dat komt denk ik omdat het me enorm frustreert als ik ga nadenken over keuzes enzo. Dan bedenk ik me wat ik heel graag wil doen en wat ik niet kan doen. Ik schiet meteen naar ‘t negatieve, denk ik.

  • Lisanneleeft 24 februari 2015 / 11:46

   Maar bedenk dat je ook al veel mooie en goede keuzes maakt he, kijk maar naar je blog! (hmm, dit zou ik misschien ook tegen mezelf kunnen zeggen, haha)

 15. Shaz 24 februari 2015 / 11:19

  Goed artikel. Het hangt van mijn bui en de situatie af: de ene keer ben ik bewust bezig met het maken van keuzes en de andere keer zie ik wel hoe iets afloopt.

 16. Nicky 24 februari 2015 / 12:24

  Moeilijk hoor, in welk ‘hokje’ plaats ik mezelf? Ik sta op en ik zie wel wat de dag brengt. Maar brengt de dag een belangrijke keuze, dan ga ik wel kiezen te kiezen. Versta je me?

 17. Inge 24 februari 2015 / 13:30

  Ik denk dat ik er een beetje tussenin sta. Soms denk ik: Ik zie wel, aan alles komt een eind (vooral bij minder leuke dingen/dagen) en soms maak ik hele bewuste keuzes. Ik wil over het algemeen graag controle, maar ergens weet ik ook wel dat je je leven niet tot in detail kunt uitstippelen. En als ik ergens geen controle over kan hebben, dan moet ik dat ook niet proberen maar het gewoon over me heen laten komen.

 18. Deisy 24 februari 2015 / 16:18

  Wauw, wat een prachtig artikel Lisanne. Ik las ook ooit in een boek dat weinig mensen juist keuzes maken. We leven ons leven en KIEZEN pas als iets op ons pad komt: niet het kiezen kiezen zeg maar. Ik vond dat een best wel interessante gedachten en ja ik maak mij daar ook schuldig aan. Het is niet namelijk dat ik dagelijks ga zitten denken wat ik allemaal zou kunnen kiezen: het overkomt mij gewoon. Mooi dus dat je ons even laat stilstaan dat je allemaal anders kan 🙂 X

 19. Saar 24 februari 2015 / 16:57

  Ik probeer mijn keuzes heel bewust te maken volgens mijn eigen normen en waarden. Zelf vind ik namelijk dat je niets moet doen waar je niet gelukkig van wordt. Je moet alles ook letterlijk zelf willen. Er zijn redenen genoeg om bijvoorbeeld ‘s morgens op te staan en naar mijn werk te gaan. Of om mijn huis te poetsen. Of om eten te koken.

  En die keuzes maak ik steeds bewuster!

  • Nicky Monté 25 februari 2015 / 02:03

   Dit is volgens mij lang niet zo grappig als mijn geschater doet vermoeden. Omg. Huilen. :’)

 20. Patricia Schmitz-Heres 24 februari 2015 / 22:09

  Een beetje van allebei denk ik. Ik probeer mijn leven wel zo te leven als ik wil, maar soms ga ik ook met de stroom mee.

 21. Nicky Monté 25 februari 2015 / 02:22

  Gek dat kiezen zo vaak wordt neergezet als de beste keuze. Sinds ik ziek ben maak ik steeds meer keuzes, om op die manier nog optimaal te leven en me zo goed mogelijk te voelen.
  Maarrrrr, voor die tijd was ik 100% een type ‘going through the motions’, liet ik alles gewoon gebeuren, en was ik intens gelukkig. Stond ik in een menigte op een te late bus te wachten, sprak een wildvreemde vrouw me aan dat ze me zo relaxed vond overkomen, haha. Als iets me verdrietig maakte, dan liet ik dat verdriet gewoon lekker zijn gang gaan totdat het over was.
  Ik mis dat nu juist heel erg. Keuzes maken in praktische zaken vind ik natuurlijk prima, maar als je je analytisch brein compleet gescheiden kan houden van je emoties (wat best wel lastig is in eerste instantie en misschien niet iedereen zou lukken), dan geeft dat ontzettend veel vrijheid.

  Ik wil niet zeggen dat het beter is om niet te kiezen though, ik denk dat het heel erg verschilt per persoon! Ik heb mijn keuzes nu nodig om de dagen door te komen, maar mocht mijn gezondheid ooit voldoende verbeteren, dan laat ik dat zo snel mogelijk weer los. En daar kies ik dan voor 😀

 22. Celeste 25 februari 2015 / 06:43

  Vroeger koos ik er juist voor en meestal ging het dan niet helemaal zoals gepland, haha. Inmiddels laat ik het steeds vaker wel gewoon gebeuren en zie ik wel waar ik kom 😉 Al hoort een beetje kiezen er altijd bij! 😉

 23. Annette 25 februari 2015 / 12:26

  Ik ga voor go with the flow, leven in het nu op dit moment. Uiteindelijk is dat het enige moment waarin we het leven echt leven. Ik heb vertrouwen dat het leven het juiste zal brengen op het juiste moment. Niet altijd makkelijk, zeker niet bij slecht nieuws, pijn en verdriet, maar ik probeer niet mee te gaan in mijn angsten voor de toekomst maar te genieten van het leven wat ik nu heb.

 24. koekjes en thee 27 februari 2015 / 09:49

  Ik denk dat als je ziek bent ook niet anders kan dan kiezen voor het moment. Je weet niet hoe het volgende moment of de volgende dag er gaat uit zien, dus kan je niet anders dan je eigen pad te volgen.

 25. Vivian 28 februari 2015 / 12:59

  Mooi! Ik herken me hier ook heel erg in: enerzijds laat ik de dingen vaak gewoon over me heen komen, anderzijds probeer ik zo bewust mogelijk te kiezen voor mijn manier en dingen die daarbij passen. Ik denk dat het een kwestie is van accepteren wat je niet kunt veranderen en veranderen wat je niet kunt accepteren 🙂

 26. Jo 5 maart 2015 / 20:44

  Super artikel!! Love it. Ik denk dat ik beide doe. Ik werk deels betaald, puur voor het geld, en deels thuis, omdat daar mijn passie ligt. Makkelijk is anders.. maar ik kies ervoor om het zo te doen. Mijn gezondheid is niet optimaal, maar ik ben dankbaar dat ik tenminste nog buitenshuis kan werken en daardoor mijn lieve leuke collega’s heb leren kennen. Alles heeft zijn voors en tegens.. maar door jouw artikel besef ik dat ik een gezegend mens ben. Dankje!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.