Leef in je eigen wereld en word gelukkig

Dat iedereen anders is, iedereen uniek is en iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft, dat hoef ik je niet te vertellen. Jezelf vergelijken met iemand anders is dan ook vrijwel altijd een slecht idee. Toch is het verleidelijk om het wel te doen! De truc is om je eigen wereldje te creëren waar jij de baas bent zodat jij de beste versie van jezelf kun worden.

Mijn leven gaat niet meer over het mooiste zijn, het leukste zijn, of het slimste zijn. Ik hoef geen hoogste cijfers of beste prestaties meer. Door te leven in mijn eigen wereld ben ik mijzelf gaan waarderen en accepteren, waardoor ik nu ook trots op mezelf kan zijn en gelukkiger ben. Ik hoef niet de beste meer te zijn, ik streef alleen naar de beste versie van mezelf.

eigen-wereldje

Afbeelding via weheartit.com

Waarom zou ik dit willen?

Zoals ik al zei is jezelf vergelijken met iemand anders nooit een goed idee. De valkuil is dat je altijd iets zult vinden wat jij niet hebt, en een ander wel. Dat kan voelen als oneerlijk, maar jij hebt andere kwaliteiten en een ander leven dan iemand anders. Daarnaast kunnen zo veel dingen oneerlijk zijn als je vergelijkt. Feit is echter: Het leven is niet eerlijk, daarmee zul je leren leven.

Van jezelf vergelijken met iemand anders word je niet gelukkiger, maar wanneer jij je eigen wereld creëert kun je jezelf met niemand meer vergelijken. Alles draait om jou, lekker egoïstisch. En daar is helemaal niets mis mee!

Waarom gaat dit je helpen?

 • Van vergelijken word je alleen ongelukkig, in jouw eigen wereld hoef je niet te vergelijken, jij bent de enige persoon.
 • Alles draait om jou, jij bent de beste, de slimste en alleen jij verbetert en verslaat jezelf.
 • Je wordt een beter mens.
 • Je gaat je focussen op jouw kwaliteiten en die ga je verbeteren.
 • Ook ga je je focussen op jouw geluk, het geluk van een ander kun je accepteren en laten rusten.

Een uiteindelijk doel hiervan is de beste versie van jezelf worden.

Hoe doe je dit?

Nu (denk ik) het meest ingewikkelde gedeelte, het ook echt toepassen. Het doel is om zoals eerder genoemd, een eigen leefwereld te creëren. In deze wereld draait alles om jou, denk even niet aan de mensen om je heen, alleen aan jezelf. 

 • Wat wil jij bereiken?
 • Waar ben jij goed in?
 • Wat wil jij doen in jouw leven?
 • Wat vind jij leuk om te doen?
 • Welke mensen vind jij prettig in jouw omgeving?

Vanuit hier blijf je denken en vanuit hier ga je bouwen. Wat andere mensen doen is even niet van belang, jij leeft immers voor jezelf, niet voor iemand anders.

Leven vanuit jezelf, word je dan niet heel egoistisch?

Nee. Je hebt andere mensen nodig om een leuk leven te hebben, ieder mens heeft liefde en sociale contacten nodig. Als je het zo bekijkt ben je goed voor de mensen om je heen omdat je er zelf beter van wordt. Natuurlijk voelt dat op dat moment helemaal niet zo, maar uiteindelijk is het wel zo.

Hoe deed ik dit?

Jullie weten dat mijn leven niet het leven is dat een normale 20- jarige. Als je het bekijkt vanuit een vergelijkend oogpunt is mijn leven maar een heel klein deel. Ik ga niet naar school, ik werk maar 6 uur per week en verder kan ik eigenlijk niet zo heel veel. Ik kan niet sporten en vroeg opstaan of veel dingen op een dag doen kan ik al helemaal niet. Daarnaast is het ook nog onwijs oneerlijk dat ik altijd pijn heb en altijd moe ben. Ik kan me niet concentreren en mijn vrienden wel.

Ongelofelijk eigenlijk, hoe groot dat verschil is. Ik weet alleen wel zeker dat ik minstens zo gelukkig ben als zij, en dat komt door hetgeen wat ik hierboven heb beschreven. Mijn leven is niet zoals dat van iedereen, ik leef mijn eigen leven. En het leven dat ik heb is goed, dat leven is leuk!

In dat opzicht heb ik het makkelijker, voor mij is het simpeler om mezelf niet te vergelijken met leeftijdsgenoten. Simpelweg omdat het verschil zo groot is. Toch denk ik dat dit een van de belangrijkste dingen is waaruit mijn positiviteit en mijn geluk voortkomt.

De hoofdzaak is dus niet meer vergelijken! Waarschijnlijk een behoorlijke uitdaging, maar ik denk dat het zeker de moeite waard is. Voordat ik aan dit artikel begon met schrijven wist ik nog niet precies hoe ik ging omschrijven wat ik wilde omschrijven, ik hoop dus dat het een beetje gelukt is. Ik heb er eigenlijk nog nooit eerder over gelezen, daarom wilde ik het graag met jullie delen. Vergelijk jij je vaak met iemand anders of leef je, net zoals ik, ook in je eigen wereld?

19 reacties

 1. Anne 29 juli 2012 / 08:25

  Dat probeer ik ook al een tijdje, maar het lukt me nog niet. Oefening baart kunst?

  • Imme 18 januari 2023 / 21:52

   Het grappige is, als kind kon ik dit met gemak, nu als volwassene moet ik er moeite voor doen en het bewust opzoeken, mijn eigen wereld creëren binnen het bestaande raamwerk van de buitenwereld. Het is een proces van vallen en opstaan, je innerlijke kind behouden of terugvinden. Ik ben pas echt gelukkig als ik een doel heb in het leven en tegelijkertijd kan genieten van kleine dingen, misschien geldt dit voor jouzelf ook wel!

 2. Lily J. 29 juli 2012 / 10:14

  Mooi en positief bericht! Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de kunst nog niet rijk ben, maar ik probeer me steeds minder van anderen aan te trekken. Voorheen was ik er altijd mee bezig wat anderen zouden denken, mij volledig aan het afstellen zodat ik er bij kon horen. Toen bleek dat het niet uitmaakte wat ik deed – ik hoorde er gewoon niet bij – heb ik besloten mijn eigen leven te leiden en mij geen zorgen te maken of anderen dat leuk vonden. Nog altijd probeer ik mij te vergelijken maar in steeds minder wordende mate.

 3. Karin 29 juli 2012 / 10:31

  Ik vind dit een heel mooi uitgangspunt. Ik probeer dat nu steeds meer in te zien.

  Why compare yourself with others? No one in the entire world can do a better job of being you than you.

 4. Suzanne 29 juli 2012 / 13:26

  ik ben het helemaal met je eens en vind het tof dat je zo optimistisch bent. maar… persoonlijk vind ik de beste versie van jezelf worden óók erg lastig. want wanneer kun je niet meer beter? wanneer ben je goed genoeg? dat weet ik ook nooit.

 5. Hester 29 juli 2012 / 13:27

  Apart maar ik snap je wel! Hele mooie quote trouwens hierboven, thanks for sharing 😀

 6. Nathalie 29 juli 2012 / 16:04

  Goed stuk en je schrijft een stuk duidelijker dan je denkt hoor. Ik ben ook een poos geleden erachter gekomen dat dit het beste voor me werkt. 🙂 Mijn mam heeft me heel duidelijk gezegd, jij bent jij, vergelijk jezelf niet met anderen! We moeten inderdaad gewoon van ons zelf houden en het beste uit ons leven halen! Mooi stuk Lisanne!

 7. Annelies 29 juli 2012 / 16:17

  Leuk artikel! Echt opmerkelijk hoe positief jij in het leven staat, daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen!

 8. Flo 29 juli 2012 / 17:48

  Precies! De kunst is ook om je te laten inspireren door anderen maar niet te vergelijken! Iedereen is speciaal 🙂 x

 9. Chantal 29 juli 2012 / 18:37

  Weer zo’n mooi en inspirerend stuk, thanks daarvoor!

 10. Danielle 29 juli 2012 / 19:17

  Het heeft even geduurd voor ik dit door had, maar je voelt je er gewoon echt veel beter door!

 11. Thea 29 juli 2012 / 21:19

  Mooi en duidelijk geschreven! Ik leef ook steeds meer in mijn eigen leven en vergelijk steeds minder, ik vind wel dat het steeds makkelijker wordt om in je eigen wereld te leven als je ouder wordt.

 12. Anouk 29 juli 2012 / 21:34

  Vind het heerlijk om jouw positieve blogs te lezen!

 13. Ise 29 juli 2012 / 22:40

  Je hebt volkomen gelijk en ik vind het echt heel knap van je want mij lukt het niet!

 14. Ilse 29 juli 2012 / 23:18

  Mooi geschreven, ik ben nog druk bezig met mijn eigen wereld te creëren! 🙂

 15. Johanne 30 juli 2012 / 10:58

  Heel mooi stuk, dankjewel!

 16. Nathalie 30 juli 2012 / 13:29

  Leuk stuk, alleen het ‘leven in je eigen wereld’ klinkt als ‘t leven in een onrealistische wereld 🙂

 17. Vivian 31 juli 2012 / 17:01

  Heel goed dit, je inzicht in dit soort dingen is echt heel knap! Ik herken mezelf er ook echt in, ik ben altijd vrij perfectionistisch geweest maar door mijn beperkingen ben ik gaan inzien dat perfect zijn helemaal niet nodig is, zolang ik me maar gelukkig en goed voel bij de dingen die ik doe!

 18. Petra 27 januari 2015 / 07:02

  Wat een mooi artikel. En je hebt helemaal gelijk. Luister en kijk goed naar jezelf en stop met vergelijken. Geef je eigen gras water, verzorgt het goed en het is net zo groen als aan de overkant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.