Lees de reacties NIET!

Online reacties… Aan de ene kant is het geweldig, ik vind reacties op een blogartikel vaak echt een toevoeging aan het artikel zelf. Daarnaast heeft het ook wel iets gezelligs. Maar sóms… dan kun je beter de comments niet lezen.

lees-de-reacties-niet

Grote handen?

Geen lippen?

Zo oud dat ze bijna dood is?

Grote ogen?

Eng?

Raar?

Er bestaan mensen die na een lange zware werkdag (of juist niet) achter hun computer kruipen en hun frustratie eruit gaan typen. Lekker tegendraads of juist extreem ongepast.

In sommige delen van YouTube zie je deze types veel, maar ook op Nu.nl (nujij) wil je eigenlijk de comments liever niet lezen. Het reageren lijkt een belangrijker stuk geworden dan het lezen van het stuk waarop je reageert.

Op Lisanneleeft.nl en YouTube krijg ik heel veel leuke comments, maar daarnaast ook een beetje maffe comments. Dat je je gaat afvragen wat voor persoon daar nu achter zit. Of dat een comment zó apart is dat je erom moet gniffelen.

dankjewel-eva-en-pam

Dit is een stomme website. Dankjewel eva en pam!

ik-bedoel-het-niet-gemeen

Dit bedoel ik niet gemeen hoor miss komt het wel zo over maar zo bedoel ik het niet soms maak je me bang /no hate. Zo’n typische comment waar ik veel te hard om heb gelachen. Hij is leuk, toch?

nagedaan

Dit is een beetje nagedaan van de vlog van vloggloss .. Ja hoor, de na-aapcomments. Deze zijn wel oprecht irritant!

ik-had-het-graag-anders-gezien

Ik had het graag anders gezien. Ok.

lisanne-leeft-niet-lang-meer

Lisanneleeft niet langmeer want ze lijkt op een 40 jaar oude vrouw. Gniffel.

is-dit-een-man-of-een-vrouw

Is dit een man of een vrouw…? Ehhhhhh, ik weet niet zo goed wat ik hierop moet zeggen.

Dussss… dat zijn die van mij. Deze zijn iets anders:

Als je de video nog niet hebt gezien, kijk hem even!

En als je ook blogt, maar negatieve reacties moeilijk vindt, lees dan ook even mijn blogpost in mijn blogtip reeks over omgaan met negatieve reacties.

Misschien moet je soms toch wel de reacties lezen. Stiekem best grappig! Maar ontwijk wel reacties als het stuk gaat over bijvoorbeeld Zwarte Piet, de regering (budgetten over defensie of de zorg bijvoorbeeld), feminisme of racisme. Gegarandeerd dat je daar reacties van de welbekende gefrustreerde mens die nog geen drie tellen heeft nagedacht of gelezen voor het typen tegenkomt. Lees jij altijd de reacties?

DELEN:

40 reacties

 1. Marion 21 augustus 2015 / 06:43

  Het valt me wel op dat die negatieve reacties grammaticaal vaak niet in orde zijn, maar dat terzijde. Ik lees op mijn eigen blog altijd alle reacties, maar heb hier eigenlijk zelden of nooit last van. Als er een keer iets tussen zit laat ik het links liggen. Ik heb één keer een reactie verwijderd, omdat die zo respectloos was dat ik dat niet op mijn blog wilde hebben. Ach ja, wat moeten we er verder mee? Niets.

 2. Patricia Schmitz-Heres 21 augustus 2015 / 07:02

  Ik lees altijd de reacties die op mijn blog binnenkomen en probeer er ook altijd op te reageren. Vervelende reacties heb ik eigenlijk nog niet echt gehad. Misschien dat ik daarom ook alles lees haha.

 3. Tiffany 21 augustus 2015 / 07:52

  Ik lees al mijn reacties en tot nu toe gelukkig nog geen vervelende reaties gehad. Ik denk dat mensen vooral lelijk reageren op ‘grotere’ bloggers, gewoon omdat ze jalours zijn. Het blijf een beetje triest zulke reacties, het zegt meer over de persoon achter de computer dan over jou.

 4. Lauriëtte 21 augustus 2015 / 08:02

  Haha wat een grappige reacties heb je er uit gehaald! Gelukkig heb ik nog niet veel negatieve reacties grekregen, zou dat toch best wel lastig vinden denk ik!

 5. Hester 21 augustus 2015 / 08:12

  Op mijn eigen blog loopt het vask wel los; bijna alles is positief en anders is het zo’n domme comment (qua naam/e-mail/zinsbouw) dat ik er alleen maar om kan lachen. Of het is gewoon goed onderbouwd en dan vind ik het ook niet zo erg. Denk dat je als blogger gewoon goed moet kunnen filteren wat echt is en wat niet en je niets aantrekken van de vreemde comments. De discussies op Facebiok et cetera vind ik vaak ook vrij heftig, maar dat zijn ook bíjna altijd populistische meningen. Onzin, want je hebt veel meer aan een norma goed gesprek, maar dat lijkt daar nooit echt te lukken.

 6. Denise 21 augustus 2015 / 08:24

  Haha hoe top dat je die negatieve reacties hier gewoon even plaatst!

 7. Tessa 21 augustus 2015 / 08:32

  Ik heb hier zelf gelukkig nog helemaal geen last van, maar het lijkt me heel moeilijk om te dealen met dit soort negatieve reacties. Ik wordt soms al plaatsvervangend boos als ik een onredelijke reactie zie staan bij één van de blogs die ik graag volg.

 8. Frauke 21 augustus 2015 / 09:16

  HAHAHA die 40-jarige vrouw. Ik hoop dat ik je niet beledig door daarmee te lachen maar ik vind sommige comments zo absurd :’) Net als of je een man of vrouw bent, ja duh, echt een twijfelgevalletje hoor!!1! Mensen die stomme comments achterlaten hebben meestal gewoon problemen met zichzelf/zelfvertrouwen, dus alles wat ik kan doen is even gniffelen en hopen dat ze snel beter in hun vel zitten. Maar het is natuurlijk niet leuk om gemene dingen over jezelf te lezen, dat snap ik best! X

 9. janske 21 augustus 2015 / 09:50

  Ik begrijp nooit zo goed waarom mensen uberhaubt reageren met een domme reactie als ze het stom vinden wat ze lezen…dan klik je toch gewoon weg…Tenminste, dat doe ik dan..

 10. Margot 21 augustus 2015 / 09:50

  Wat een reacties zeg! Ik snap niet dat mensen het nodig vinden om zoiets achter te laten. Op mijn eigen blog lees ik uiteraard alle comments, maar tot nu toe zat er weinig lelijks tussen gelukkig.

 11. Janneke 21 augustus 2015 / 10:00

  Haha dat zijn wel grappige negatieve reacties! Ik zou om dat soort reacties ook wel moeten lachen denk ik.

  Wat betreft goed onderbouwde meningen, dat vind ik niet erg. Ik denk alleen niet dat je reacties moet vermijden op “grote” onderwerpen. Als die onderwerpen gemeden worden verandert er nooit iets, want dan ontstaat er nooit een dialoog. Ik denk wel dat je in die gevallen heel goed moet weten te filteren waar je op gaat reageren/ wat je serieus neemt. Ongefundeerde “ik vind dit want zo is het gewoon”-meningen kun je denk ik inderdaad het beste overslaan. Dat is geen gespreksvoer.

  Anyway… Zelf krijg ik nog niet veel comments (van onbekenden) en nog geen negatieve gehad. Aan de andere kant zou ik me persoonlijk afvragen of ik wel een statement maak/ iets toevoeg als ik nooit een negatieve reactie of sterke mening te verwerken zal krijgen. Als iedereen een beetje instemmend gaat zitten knikken… Dan zou ik er ook geen voldoening uit halen/ er wijzer van worden, denk ik.

  Nou… Dit was wel een hele lange reactie, haha. Anyway. Ik vind je blog wel leuk! En snap echt sommige van die reacties echt niet. Gniffelen en schouders ophalen… Dat lijkt me de beste optie in deze gevallen inderdaad!!

 12. Lifesabout 21 augustus 2015 / 10:04

  Knap dat je er zo mee om kunt gaan en erom kunt lachen…lijkt me soms heel moeilijk. Heel erg wat er soms geschreven wordt en het lijkt steeds erger te worden…

 13. Renate 21 augustus 2015 / 10:36

  Ik had het filmpje van Colleen al gezien. Ik vind het heel leuk gedaan en ik moet er ook wel een beetje om lachen wanneer iemand zegt “i’m not going to sub to you” en hoe ze er dan bij kijkt met “oke” haha.
  Ik vind het ieder geval goed dat je zo met negatieve reacties om kunt gaan. Ik heb gelukkig zelden echt negatieve reacties gehad, alleen ooit eentje die wel een beetje naar was over chronisch zieken. Dat ze zei “ja maar ik ben ook wel is moe en ik heb ook wel is pijn” en toen moest ik wel reageren dat mensen met een chronische ziekte het niet “wel is” hebben, maar 24/7, dag en nacht. Dus zo’n dingen kunnen me wel een beetje raken, al probeer ik dan maar te denken: dat deze mensen kortzichtig zijn.
  Voor de rest kreeg ik gisteren een melding van dat ik een reactie op mijn reactie had – bij een grotere blogger. Dus ik dacht dat zij op mijn reactie gereageerd had, maar nee.. een meisje moest gewoon op mij reageren, terwijl de hele comment nergens op sloeg, het had geen toevoegende waarde en ik kon alleen maar denken: en wat wil je er nu eigenlijk mee zeggen? Ik heb het gewoon genegeerd, want ik moet er ook wel om lachen dat mensen zo triest zijn dat ze de behoefte voelen om op zo’n dingen te reageren of negatieve reacties achter te laten. Ik snap dat echt niet.

 14. Jantine 21 augustus 2015 / 11:01

  Ik vind het ook erg knap hoe je met die comments omgaat.
  Vorig jaar kon ik het totaal niet. Op mijn blog krijg ik gelukkig geen nare comments (even afkloppen …) maar ik had op een youtube-filmpje mijn eerste twee comments, vlak na elkaar, en die waren ook zo. Nu zou ik er denk ik ook om lachen (zeker die comment met ‘je bent hier te oud voor’, ik zou er eerder op reageren met ‘ach, en jij bent te jong om op mama’s computer te zitten, ga eens weer met duplo spelen’ of zo, in plaats van uit narigheid de video te verwijderen), maar zeker weten of ik er nu mee om kan gaan weet ik niet. Ik ga het wel merken denk ik.

 15. Loïs 21 augustus 2015 / 11:17

  Het is al een tijdje geleden dat ik zulke nare reacties kreeg. Gelukkig merkte ik tegelijkertijd hoe mensen je verdedigen als je voor een goed doel vecht. Dat zorgde ervoor dat alle nare reacties verdwenen als sneeuw voor de zon <3

 16. Kim 21 augustus 2015 / 11:31

  Ik krijg nooit echt ‘nare’ reacties, hooguit normale reacties die ik zelf als heel negatief oppak..
  Ik moest stiekem overigens wel een beetje lachen om “Lisanneleeft niet langmeer want ze lijkt op een 40 jaar oude vrouw.” Hahaha! Ja, als je veertig bent, ben je inderdaad echt al bijna aan je einde. :’)
  Liefs!

 17. Kelly 21 augustus 2015 / 11:47

  Haha sommige reacties zijn echt grappig! En totaal niet nuttig! Ik kijk zelf wel naar de comments, maar ik krijg er ook niet zoveel

 18. Elke 21 augustus 2015 / 12:45

  Haha, hard lachen is denk ik de beste reactie 😉 Ik vraag me ook wel eens af waar al die nare reacties altijd vandaan komen. Ik lees graag artikelen in de Telegraaf app, soms lees ik daar de comments, maar die zijn vaak zó onnozel!
  Vaak blijkt daaruit dat mensen niet eens de moeite hebben genomen om het hele stuk te lezen of is het gewoon écht heel erg dom wat mensen schrijven, of heel erg op bepaalde minderheden gericht/discriminerend. Wat mensen op YouTube doen vind ik nog een tikkie erger, want dat is nog eens op de persoon af ook. Zouden die mensen in het echt ook zo gemeen zijn?! Nouja, ik ga graag uit van het goede van de mens haha, gelukkig geef jij zelf ook al aan dat de meeste mensen gewoon leuke reacties achterlaten! Enne, die 40jarige?! Lisanneleeftnoglangengelukkighopelijk 😉

 19. Annette - Ann Ages Gracefully 21 augustus 2015 / 13:08

  Gut zeg, ben ik met mijn 44 dus al jaren over de datum? hahaha leuk gedaan. Ik heb gelukkig nog geen last van vervelende comments maar dat is wellicht een beetje omdat ik een ‘oudere’ blogger ben met ditto bejaarde (blijkbaar) lezers, die doen niet zo naar tegen elkaar hahaha. Gelukkig kun je erom lachen en dat is ook vooral wat je moet doen of negeren. Dat is niet altijd makkelijk maar het blijft makkelijk natuurlijk om even ‘los’ te gaan op een artikel waar jij toch je stinkende best op hebt gedaan. Dislike ;( Fijn weekend.

 20. Godelieve 21 augustus 2015 / 13:40

  Vervelende comments heb ik zelf nog niet gehad maar ik zie ze wel zo hier en daar.
  Meestal zegt het meer over degene die ze plaatst dan over de persoon waar ze op reageren. Het is meer afreageren denk ik, maar dan op zichzelf.
  Ik hoop dat je nog steeds blogt als je echt 40 bent en dat ik je dan nog steeds kan lezen 😉

 21. Kirsty 21 augustus 2015 / 16:50

  Grappig dat je dit zo laat zien! Ik moet zeggen dat ik op mijn blog eigenlijk alleen maar leuke reacties krijg of hooguit een keer opbouwende kritiek, maar dat vind ik alleen maar goed. Op Youtube zit er zo heel af en toe wel eens een minder leuke reactie tussen, maar daar probeer ik niet mee te zitten. Wat vaak helpt daarbij is dat dat soort reacties meestal stikken van de spelfouten en grammaticaal is het vaak ook niet al te best. Dan vraag ik mij gewoon af of ik mij serieus rot ga voelen om wat iemand die niet kan spellen/schrijven zegt en tja, daarop is het antwoord heel simpel “nee.” Mensen die vervelende reacties achterlaten hebben vaak mee problemen dan degene die die reacties over zich heen krijgt en niet correct kunnen schrijven is daar nog maar een hele kleine van 😛

 22. Lonneke 21 augustus 2015 / 20:06

  Haha wat leuk dat je dit zo laat lezen!
  Ik kan echt niet geloven dat mensen zulke comments plaatsen als: ‘Wat een stomme website’ ik bedoel, wat is de toegevoegde waarde om dat te vertellen? geef dan op z’n minst opbouwende kritiek of een reden WAAROM je het niet leuk vindt. Of nog beter, klik de website gewoon weg. Ik steek geen moeite in een pagina die ik niet leuk vind.

  Je doet het super goed!!

 23. lauri 21 augustus 2015 / 21:14

  Hahaha wat een leuk idee :p Ik heb nog nooit echte rare berichten gehad (okee, in het begin van die bots), maar die van jouw zijn leuk genoeg voor twee hahaha. Leuk om te lezen hihi xx

 24. Jana 21 augustus 2015 / 21:38

  Vooral op YouTube krijg ik soms rare reactie’s, dat ik nu soms denk van: wat zeggen ze nu toch? De reactie’s die jij laat zien zijn op best wat raar haha!

 25. Angela | Great Body & Skin 21 augustus 2015 / 23:09

  Moet stiekem wel lachen om die gefrustreerde comments. Zelf reageer ik er eigenlijk niet op. Diegene zet zichzelf al genoeg voor schut vind ik vaak (ik haal zulje comments nooit weg). Daarnaast vind ik het verspilde energie om ergens op in te gaan of me, voor mijn gevoel, te moeten verdedigen.

 26. Nathalie 21 augustus 2015 / 23:50

  Het is momenteel echt wel een ‘ding’ onder bloggers…. bloggers die elkaar weinig (tot geen) licht in de ogen gunnen, maar ook inderdaad wat ‘bijzondere’ reacties op blogjes. Merk wel dat het vooral bij de ‘grotere’ bloggers speelt, maar leuk is anders.

  Al moet ik om wat reacties die je hebt besproken wel lachen….

 27. Sytse 22 augustus 2015 / 00:05

  Hahaha dat liedje vind ik echt fantastisch.

  Ik had laatst een hele heftige discussie met een of andere homo op m’n facebookpage. Ik werd bijna echt boos maar bedacht me net op tijd dat ik me daartoe niet wil laten verleiden. Gelukkig.

 28. Emily 22 augustus 2015 / 08:34

  Hahaha, dat liedje! Geweldig.

  Maar man, wat een reacties. Ik kan me er echt niets bij voorstellen dat je dit soort dingen tegen iemand zegt. Ben op dat soort momenten blij dat mijn blog niet zo groot is. Zou ‘t zelf best moeilijk vinden denk ik.

 29. Marike 22 augustus 2015 / 08:35

  Wat een leuk stuk! Er zijn inderdaad mensen die echt niet nadenken voordat ze reageren. Ik denk ook wel na over wat ik plaats nadat ik een keer reacties had gekregen over hoe ik met negatief denken zelf mijn kanker had veroorzaakt. Had er zelf niet op gereageerd maar het werd een verhitte discussie onder mijn lezers. Maar dat was eigenlijk de enige keer dat ik zo’n reactie kreeg!

  • Lisanne 24 augustus 2015 / 14:45

   Jeetje, dat is ook gewoon echt iets heel heftigs zeg! Dat is meteen super persoonlijk ook. Wel goed en fijn ook als andere mensen er dan tegenin gaan 🙂

 30. Irina 22 augustus 2015 / 08:57

  Ik heb gelukkig nog niet echt van dit soort reacties, maar die zullen vast nog komen.
  Vind het leuk om te zien hoe jij er mee omgaat! En dat filmpje is inderdaad geweldig.

 31. Sanne 22 augustus 2015 / 11:15

  Ik zeg altijd het ene oor in en het andere oor uit. Negatieve reacties horen er nu eenmaal bij. Ik heb er gelukkig nog geen gehad.

 32. Marga 23 augustus 2015 / 10:00

  Wat een grappig filmpje! Het is wel het beste om er op deze manier mee om te gaan, maar soms kan ik me voorstellen dat het wel moeilijk is. Mijn blog ligt nu stil om diverse redenen, maar ik heb al heel lang een blog klaarstaan waarop ik eigenlijk gezeur verwacht. Dat houdt me dan toch wel tegen moet ik zeggen. Maar ja, sommige negatieve comments zijn inderdaad wel lachwekkend ja.

 33. Rowan I My Pink Fairytale 23 augustus 2015 / 12:47

  Die video van Colleen is echt heel goed (en grappig), maar het is natuurlijk belachelijk dat mensen op zulke manieren reageren. Ik vind negatieve comments altijd heel naar, vooral omdat je als blogger veel tijd, liefde en energie stopt in het bloggen. Feedback is iets anders, dat geef ik soms ook wel, maar zolang je dit op een aardige manier doet kan dat volgens mij geen kwaad.

 34. Lilian 24 augustus 2015 / 21:23

  Ik krijg nog weinig reacties ben ook nog maar net begonnen. Lees ze soms wel bij anderen, sommige mensen zijn zo negatief vraag me dan wel eens af wat ze ermee willen bereiken door dat soort dingen te posten…

 35. Anneleen 4 september 2015 / 16:33

  Pff wat een vervelende reacties. Gelukkig kan je er (meestal) om lachen! 🙂

 36. Vivian 4 september 2015 / 20:00

  Ik krijg gelukkig niet vaak negatieve reacties en als ik ze krijg, zitten er overduidelijk twaalfjarigen achter die niets beters te doen hebben. Ik kan er meestal ook wel om lachen, maar soms steekt het wel. Vind het dan ook erg knap van de vrouw in de video dat ze met die behoorlijk dreigende comments zo laconiek omgaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.