9 Lessen die 2015 mij leerde

Ik zit op het moment, om 10 voor 10 op oudjaarsavond, deze blogpost te typen. Ik zit in mijn eentje in mijn huis en ik geniet. Voor mij is dit een mooi moment om terug te kijken op het bizarre afgelopen jaar en de lessen die dit jaar me heeft geleerd.

eind-2015

bron foto

Een mens kan echt héél erg ziek zijn en héél erg veel pijn hebben. Ik heb afgelopen jaar meer dan één moment gehad waarop ik het wilde opgeven. Als ik op dat moment daar fysiek toe in staat was geweest had ik dat wellicht ook gedaan (uit wanhoop, de pijn van het moment en de ondraaglijkheid daarvan). Maar je kan écht heel erg ver gaan als mens.

Liefde en trots kunnen je veel kracht geven. Toen ik hoorde dat Tim ging studeren in Engeland vond ik dat eng, maar was ik vooral heel erg trots. En wilde ik er alles aan doen om dat te laten lukken.

Mijn lichaam was helemaal op, mijn lichaam kán helemaal op. Dat was het moment om te stoppen met antibiotica. Soms is niet de meest bewandelde weg de beste weg. Dat weten we inmiddels allemaal wel, denk ik. Maar in dit geval is alles zo spannend en nieuw dat je gewoon wil doen wat bij de meeste mensen werkt. Qua behandeling voor Lyme dan, he. Dat doen we nu niet meer. Spannend, maar beter.

Van huilen krijg je hoofdpijn.

Mensen zijn ingewikkelde wezens. Toen Tim het uitmaakte snapte ik er helemaal niets van. Nu snap ik het beter, heeft Tim veel uitgelegd en begrijp ik dat wel. Ik zal er niet te ver op in gaan omdat het niet over mij gaat, maar mensen kunnen echt heel anders zijn dan ze lijken en heel goed doen alsof alles goed gaat terwijl dat misschien helemaal niet zo is. Ik bedoel: er kan altijd meer zijn dan je ziet, zelfs als je iemand heel erg goed kent.

Na regen komt zonneschijn. Bij mij wel heel erg snel. De week voordat het uit ging kreeg ik mijn eerste bijengif injecties. Ik durfde het nog niet uit te spreken, maar ik merkte er iets van. Een aantal weken later stapte ik op de fiets. Een paar weken daarna liep ik door Amsterdam.

Ik ben nog steeds een flirt! Hahaha, ik vind het echt heel leuk om naar mannen te kijken en te Tinderen (dat weten jullie inmiddels wel, toch?). En dat is LEUK!

Iemand heeft een tijdje terug gezegd dat ik ‘een man niets te bieden heb’, en een relatie niet handig zou zijn. Daar was ik het op dat moment totaal niet mee eens, maar nadat Tim het uitmaakte en ik wat andere mensen leerde kennen begon ik daaraan te twijfelen. Heb ik wel iets te bieden? En wat dan? Dat deed pijn. Tsja. De les? Ik zou knettergek zijn als ik zou denken dat ik niets te bieden heb. Ik ben misschien niet gezond, maar ik kan, ben en heb heel veel dingen ook wel. Ook dingen die gezonde mensen niet allemaal hebben. Ik ben écht wel de moeite waard. 100% zeker.

Mensen zeggen altijd dat rijkdom niet om geld draait, maar dat je rijk bent als je gezond bent. Ik denk dat je rijk bent als je op je drieëntwintigste in je eentje oud & nieuw viert in je eigen huis en op een laptopje op de bank bezig bent met het werken aan je bedrijf. Of nouja, het typen van dit stukje. Dát voelt voor mij op dit moment als rijkdom!

Wat zijn de lessen die 2015 jou leerde?

DELEN:

32 reacties

 1. Paul 31 december 2015 / 22:29

  Cool, Lisanne, wat een prachtige lessen en inspirerend ook! De beste wensen voor 2016 en tot #blogpraat.com.

 2. Sanne 31 december 2015 / 22:41

  Mooi geschreven. Rijkdom is een groot woord. Je maakt er zelf van wat je Wilt. Ik wens jou een fijne jaar wisseling. Wij zitten ook thuis met de hond. 🙂

 3. Christiaan 31 december 2015 / 22:44

  Dank voor deze wijze woorden. Ik wens je een fijne jaarwisseling toe en een mooi inspiratievol en een gezond 2016 toe.

 4. Gabriëlla 31 december 2015 / 22:49

  Je bent gewoon een kanjer!

  Happy 2016! 🙂

 5. annelies 31 december 2015 / 22:55

  ik lig ook al in bed wegens pijn en morgen vermoeiende dag. ik wens je het allerbeste in 2016

 6. Anne 31 december 2015 / 23:00

  Lieve Lisanne,
  Je verwoord het zelf al goed, maar ‘iets bieden’ heeft niets te maken met de hele dag door Amsterdam kunnen slenteren, fietsvakanties ondernemen of nachten doorfeesten. ‘iets bieden’ gaat over de liefde die je iemand kunt geven, de momenten die je samen hebt, waar je je samen doorheen slaat, hoe je met elkaar kunt lachen en huilen. Dát is waar het om draait, en dát is waar je iets aan hebt in het leven. Natuurlijk kun jij een man ‘iets bieden’

  Een mooi stukje trouwens, op deze oudejaarsavond. Ik wens je een gelukkig nieuwjaar met veel mooie momenten!

  • Lisanne 1 januari 2016 / 00:28

   Maar soms is dat even lastig om te zien als het wat minder gaat, en die opmerking maakte me ook aan het twijfelen omdat het van iemand kwam die er verstand van hoort te hebben…

   En die twee hebben sowieso niets met elkaar te maken inderdaad, mooi verwoord! 🙂 Als je ziek bent kun je misschien veel dingen niet, maar er zijn ook dingen die je wel hebt/kunt/bent juist doordat je ziek bent! Die kunnen je juist een heel bijzonder en mooi mens maken.

   • Lyn 1 januari 2016 / 06:13

    “Die er verstand van HOORT te hebben” heel goed gezegd, die HOORT. Blijkbaar toch niet zoveel als eerst gedacht/verwacht ?
    Prachtig stukje tekst trouwens!
    Dikke knuffel & mogen de bijtjes hun werk blijven doen in 2016!

 7. Kelly 31 december 2015 / 23:01

  Je hebt heftige lessen op je bordje gehad, ben maar trots op hoe je er nu bij zit! Ik ken niemand zo positief als jij!

 8. Laleh 31 december 2015 / 23:46

  Mooi artikel.
  Je hebt het jaar mooi afgesloten.

 9. Darina 1 januari 2016 / 01:41

  Wat heb je je gevoel toch prachtig omschreven Lisanne! Je bent een kanjer!! Een heel mooi 2016 gewenst!!!

 10. Bianca Ronday 1 januari 2016 / 01:44

  Een mooie weergave of een mooi moment. Wij heb dit jaar besloten om lekker met zijn tweeën thuis te blijven met oud en nieuw. Lekker brainstormen over aankomend jaar een het rot jaar 2015 achter ons latend. Dit kan ik mensen die een rot jaar achter de rug hebben in hun leven echt aanraden.
  De beste wensen voor 2016.

 11. Charelle 1 januari 2016 / 07:57

  Mooi geschreven Lisanne. Een aantal wijze lessen waar je zeker weer door bent gegroeid. Ik hoop dat 2016 net zo’n mooie lessen voor je brengt, al dan op een minder harde en pijnlijke manier. Happy New Year! Liefs Charelle

 12. Lisanne 1 januari 2016 / 09:54

  Mooie lessen, Lisanne! Die kan je maar mooi in je zak steken en meenemen. Voor dat over dat je altijd iets te bieden hebt voor een partner is mooi om in je achterhoofd te houden, net als je les over rijkdom! Oh en je les over huilen is ook een belangrijke natuurlijk 😉

  Op een gezond(er) 2016!!

 13. Shirley 1 januari 2016 / 10:36

  Natuurlijk heb je iets te bieden en ik ven blij dat je dat zelf hebt ontdekt. Ik hoop dat 2016 je veel moois zal brengen.

 14. Marieke 1 januari 2016 / 10:40

  Mooi artikel Lisanne. En ik vind het echt tof dat je gewoon lekker Oud en Nieuw bij jou thuis viert. En wat heb je veel mooie dingen over jezelf geleerd over jezelf. Op naar een mooi 2016!

 15. Renske 1 januari 2016 / 11:18

  Wat heb je dit toch prachtig geschreven! Je bent echt een topper en zeker inspirerend. Dus ja, jij mag er 100% zijn! Ook voor een man, hihi. Lekker genieten van jouw eigen huisje en jouw bedrijfje. Ik wens je alle goeds en gezondheid voor het nieuwe jaar!

 16. Irina 1 januari 2016 / 11:36

  Wauw heel erg mooi geschreven! Ik heb laatst ook teruggekeken op het afgelopen jaar; wat voor mij het minst goede jaar tot nog toe is geweest. Ik heb besloten van 2016 weer mijn jaar te maken!
  Ik wens jou ook een heel erg goed jaar; waarin je hopelijk je steeds beter gaat voelen <3

 17. Hester 1 januari 2016 / 15:31

  Jaa levenslessen, altijd fijn om die te verzamelen in een jaar! Ik vind het bijzonder dat je echt hebt ondervonden hoeveel pijn je lichaam kan verdragen en hoe diep je kan gaan… Moet er zelf eerlijk gezegd niet aan denken. Een enerverend jaar was het in elk geval, volgens mij!

 18. Elize 1 januari 2016 / 16:06

  Pfoeh, wát een jaar was het voor jou. Vooral heftig om te lezen dat je even twijfelde of je wel iets te bieden had aan een partner. Ik kan het me wel voorstellen, maar jemig wat ben jij een leuk, warm, wijs en vrolijk mens! Tuurlijk heb jij een hele hoop te bieden! Gelukkig heb je dat er uiteindelijk ook uitgehaald 🙂
  Mijn lessen van 2015 waren vooral praktisch van aard. Ik heb geleerd hoe je bepaalde dingen handig aanpakt. En voor ik al die lessen leerde ging ik telkens even goed op mijn bek. Maar ach haha!
  Goed, op naar een mooi 2016! Met hopelijk nog veel mooie artikelen van jouw hand en bijtjes die hun werk goed blijven doen 😉

 19. Jantine 1 januari 2016 / 17:58

  Wat had je een heftig jaar zeg! Maar ook: wat heb je een mooie dingen geleerd.

 20. Simone 1 januari 2016 / 21:07

  Heel mooi geschreven Lisanne. Je had een enorm heftig jaar, maar dit nieuwe jaar staat weer open voor nieuwe kansen!

 21. Inge 1 januari 2016 / 23:03

  Poeh, wat heb je dit mooi verwoord. Ik hoop dat 2016 voor jou een mooier, beter en gezonder jaar wordt. Het is je gegund! 🙂

 22. Lilian 2 januari 2016 / 09:27

  Erg mooi geschreven! Vooral het laatste stukje de rijkdom en het meer zijn dan problemen! Een heel fijn 2016 gewenst!

 23. Nicky 2 januari 2016 / 13:41

  Wat een mooi en eerlijk stukje weer!
  Enjoy the little things in life, because one day you look back and realize those were the big things.
  Ik wens je al het beste voor 2016, ik ben heel benieuwd waar je allemaal over gaat schrijven en ik volg je met heel veel plezier 🙂

 24. Nathalie 2 januari 2016 / 22:45

  Wat een bewonderenswaardige blog, prachtige tekst!
  Ik ben er van overtuigd dat je zeker wat waard bent, ook al ben je niet gezond…. je hebt volgens mij genoeg goede punten!

  Je jaar klinkt heftig, maar je hebt er veel van geleerd zo te lezen…
  Ik wens je echt het best voor dit jaar… en de vele jaren die volgen!

 25. Olga 3 januari 2016 / 15:03

  Je moet mensen die over jou durven te zeggen dat je een ander niets of minder te bieden hebt om te beginnen nooit geloven. Dat is grote onzin en vaak mankeert de persoon die dat durft te zeggen veel meer dan jij mankeert. Die dingen krijg ik ook te horen hoor, omdat ik een zoon heb en verder alleen was. Men drukt je in een hoekje en dan zal je wel met minder genoegen moeten nemen. Ik dacht dat eerst ook, dat ik inderdaad niks verdiende, maar hallo: ik ben een super leuke vrouw en mijn kind is ook nog een super tof en lief. Hoeveel bonus kun je krijgen? Ik denk dat jij een prima vriendin voor iemand kunt zijn hoor. Moet je kijken waar je nu al staat: je hebt weer gefietst en een ritje Amsterdam gemaakt. Wie zegt dat je ook niet door je ex enorm uitgeput bent geraakt? Je zal niet de eerste zijn die van een relatie een enorme lichamelijke klap krijgt hoor. Denk daar maar eens over na. X

 26. Vivian 4 januari 2016 / 18:03

  Héél erg mooi, prachtige waardevolle lessen zijn het! Ik heb vooral geleerd om vaker voor mezelf te kiezen en hoe belangrijk dat écht is.

 27. Manon 4 januari 2016 / 18:09

  Lieve Lisanne,

  Ik wens jou alle goeds voor 2016!

  Wat knap dat je Oud en Nieuw in je eigen huis gevierd hebt! Ik deed dat vorig jaar op mijn 23e ook, maar vond het helemaal niet fijn om alleen te zijn. Ik heb grote bewondering voor je!

  Liefs,
  Manon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.