Let's do some yoga!

Toen ik voor het eerst hoorde van yoga leek het me helemaal niks aan. Nu ik wel weer iets kan bewegen, maar ook weer niet mijn favoriete sport kan beoefenen (hardlopen!), is yoga misschien een optie. Iets wat leuk is, maar niet te zwaar… Het lijkt of ik het gevonden heb!

yoga

Bron

Waarom yoga?

 • Om rustig aan conditie op te bouwen
 • En spieren sterker te laten worden
 • Maar dat het niet alléén draait om conditie of spierkracht
 • Omdat ik het bijzonder vind hoe de gedachte achter yoga is
 • Ik ben simpelweg nieuwsgierig!

En hoe dan? (ja, dat is een heel goede vraag)

De vraag is alleen waar ik het ga doen. Ga ik op zoek naar een sportschool waar ik deze lessen kan volgen? (en kan ik het dan wel bijhouden? Mijn conditie is slechter dan wanneer een ‘gezond’ iemand een slechte conditie heeft, als je snapt wat ik bedoel, haha). Of ga ik in mijn kamertje met een matje en youtube video’s doe-het-zelfen?

Als ik voor dat laatste kies, dan ga ik zeker weten aan de slag met Tara Stiles. Haar video’s zijn lekker kort en er zijn video’s die simpelweg niet zo intensief zijn. Fijn om mee te beginnen dus!

Dus… eens kijken hoe het zit met de sportscholen (of andere plaatsen) waar yoga gegeven wordt in Den Helder. Maar ook alvast even thuis aan de slag! Ik heb bij de Action een goedkoop matje weten te scoren. Dan kan ik in elk geval eventjes kijken of het iets voor me is zonder dat ik het risico loop met een duur matje te blijven zitten die ik niet meer ga gebruiken.

Hebben jullie ervaring met yoga? Nog tips? Of is het juist helemaal niets voor jou?

43 reacties

 1. Kelly Caresse 14 maart 2013 / 07:15

  Ik ben dol op yoga! Ik volg af en toe een les in de sportschool en wissel dit af mey bodybalance, na het hardlopen doe ik als cooling down thuis nog een kwartiertje yoga oefeningen en dat laat me helemaal ontspannen 🙂 succes met de start, na een paar x merk je hoeveel rust en vitaliteit het je kan geven 🙂

 2. Ingeborg 14 maart 2013 / 07:34

  Ik moet eigenlijk ook aan Yoga gaan doen, ik heb namelijk heel erg last van mijn nek. Toch houd iets me tegen.

 3. Martina 14 maart 2013 / 07:41

  Ik vind Pilates leuk, dat lijkt er geloof ik wel een beetje op

 4. Hester 14 maart 2013 / 08:00

  Ik heb het nog nooit geprobeerd maar het lijkt me op zich wel wat. Die video’s op YouTube zijn wel handig, ik zou daarmee beginnen en dan kijken of je het wat vindt.

 5. Ashleey 14 maart 2013 / 08:08

  Ik ben er dol op! Meestal op zondag ochtend doe ik het, omdat dat meestal een stress dagje is

 6. Deborah 14 maart 2013 / 08:51

  Mij leek het in eerste instantie ook heel leuk, dus ben het op de sportschool een paar keer gaan volgen. Maar voor mij viel het toch tegen.

  • Lisanneleeft 14 maart 2013 / 10:02

   Wat viel je precies tegen, Deborah? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar 😛

 7. Karin 14 maart 2013 / 09:22

  Hoi Lisanne, ik doe al ruim een jaar aan yoga en mij bevalt het prima. Yoga wordt op verschillende manieren gegeven maar is er meestal niet op gericht je conditie of spierkracht op te bouwen (er worden wel wat buikspieroefeningen e.d gedaan maar dat is meer bijzaak). Het werkt vooral ontspannend. Wat mij betreft krijg je het beste les in een ruimte die er speciaal is voor de yoga i.p.v. bijvoorbeeld een sporthal. En voor mij werkt het ook beter als ik er op een vaste tijd naar toe moet i.p.v. dat ik zelf kan beslissen wanneer ik yoga doen. Maar ik kan het je van harte aanbevelen!

  • Lisanneleeft 14 maart 2013 / 10:01

   Goed om te horen dat jij het ook doet Karin!

   Bedankt voor je tips, ik ga even kijken of er iets is in Den Helder waar ze specifiek gericht zijn op yoga… Ben bang van niet eigenlijk!

 8. Rianca 14 maart 2013 / 09:46

  Ik doe ook al een tijdje aan yoga. En dan vooral na het hardlopen, of op mijn rustdagen. Even de spieren ontspannen en het helpt om mijn flexibiliteit te behouden. Heerlijk, ik kan het je zeker aanraden!

 9. Melissa 14 maart 2013 / 09:47

  Nog nooit geprobeerd, maar het lijkt me heerlijk ontspannen. Wie weet toch maar eens een poging wagen, ben heel benieuwd wat jij ervan vindt.

 10. Suzanne 14 maart 2013 / 10:15

  Ik vind Yoga ook erg fijn om te doen. Ik ben nu ook voorzichtig bezig met pilates, alleen is dat nog te intensief voor me. Helaas. Maar yoga vind ik echt heerlijk om te doen.

 11. Kimberly 14 maart 2013 / 10:38

  Yoga lijkt me heerlijk om te doen, vooral omdat het ook (denk ik) vrij ontspannend werkt! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt

 12. Anne 14 maart 2013 / 10:42

  Ik doe ook Yoga, is echt super! Maar wat ook belangrijk is: yoga is geen prestatiesport. Dus dat je geen conditie hebt/geen ervaring maakt helemaal niets uit. Het draait om jouw lichaam, en wat die aankan. Ik vind dat een heerlijk rustgevend idee. Zeker een aanrader als je tot rust wilt komen. En eerlijk gezegd vind ik dat je veel van de filosofie ook in je dagelijks leven toe kunt passen. Heel boeiend dus!

 13. Joyce 14 maart 2013 / 10:45

  Ik ben meer van het harde sporten, yoga is dus denk ik niks voor mij.
  Ik sport zelf 3 keer week heel intensief bij Curves. Erg leuk!

  • Manja 14 maart 2013 / 16:05

   Vergis je niet, yoga kan ook heeeeeel erg zwaar zijn.

 14. Anna 14 maart 2013 / 11:06

  Ik ben benieuwd hoe het je bevalt. Ik zit er zelf ook over te denken maar ben ook bang dat het te zwaar is en dat ik dan aan een abbonement vast zit waar ik niks mee kan. Maar nu ik het hier bij je lees ga ik er werk van maken denk ik. Eerst maar is even vragen wat mn oefentherapeut ervan vindt haha. Veel succes!! Xx

 15. Milou 14 maart 2013 / 12:40

  Leuk dat je yoga wilt gaan doen! Ik doe het zelf ook al een aantal jaar en vind het heel prettig. Vaak is het zo dat je na de eerste paar keer helemaal niet zo ontspannen bent (als oefeningen niet helemaal goed lukken bv) – dat was tenminste mijn ervaring, maar dit trekt geleidelijk aan bij. Wel zou ik je aan willen raden om toch eerst ergens een paar lessen te volgen. Zo weet je goed waar je op moet letten en hoe je de houdingen uit moet voeren. Veel succes en plezier ermee!

 16. Chezzelia 14 maart 2013 / 12:41

  Wat toevallig! Ik ben me nu ook aan het verdiepen in Yoga. Ik wil dit erbij doen naast hardlopen om ook tot rust te komen en mijn spieren te verlengen. Yoga is idd niet echt een spierkracht sport maar meer dat innerlijke rust. Dat heb ik nog niet gevonden maar ben er wel benieuwd naar !

 17. LounaBeauty 14 maart 2013 / 13:24

  Denk dat het voor mij wel goed is! 🙂 hihi.
  Bij mij op de sportschool geven ze ook Balans. Lijkt me ook echt tof!

 18. Kirsten 14 maart 2013 / 14:54

  Ik heb het eigenlijk nog nooit geprobeerd, misschien toch maar eens doen!

 19. Manja 14 maart 2013 / 16:11

  Ik doe nu 3 jaar yoga en 4 maanden intensief elke dag. Ik vind het heerlijk, ben er bijna aan verslaafd, kan echt niet zonder. Ik doe thuis vinyasa/power/astanga yoga. Deze vorm gaat vooral om conditie opbouwen en kracht. Als les volg ik het liefst iyengar, dit is zware yoga waar het gaat om kracht en uitlijning van de houding, de docenten zijn vaak heel streng. Ik volg thuis mijn lessen bij myyogaonline. Je kunt voor 10dollar per maand kiezen uit 100-en lessen in alle soorten en maten. Nadeel van thuis yoga doen is dat je de houding vaak verkeerd uitvoert, zeker als je geen ervaring hebt, hierdoor kun je dus klachten krijgen. Ik denk dat hatha-yoga voor jou het beste is om mee te beginnen of kijk eens naar critical alignment, is misschien nog beter (is gericht op westerse therapeutische yoga). Ik geef 1keer in de week les in Nijmegen, power/vinyasayoga, het mooie hieraan is dat je het zo zwaar kunt maken als je zelf wilt het nadeel is dat er best een tempo in zit en dus (te?) weinig aandacht aan techniek. Tara Stiles doet vinyasa yoga. Succes en als je vragen hebt wil ik ze met alle liefde beantwoorden 🙂

  • Lisanneleeft 14 maart 2013 / 18:42

   Oeh bedankt voor de informatie Manja, daar kan ik zeker iets mee! Wat tof dat je les geeft in yoga zeg 🙂

   Ik ga eens kijken naar myyogaonline en info opzoeken over critical alignment. Klinkt goed!

 20. Simone 14 maart 2013 / 16:50

  Yoga is echt heerlijk om te doen, gezond en ontspannend! Ik ben benieuwd hoe je het gaat vinden!!

 21. Biancaa 14 maart 2013 / 16:56

  Yoga lijkt mij wel lekker met het strekken. Helaas kan ik het niet doen met mijn rug aangezien er pennen in zitten en ik mijn rug daardoor niet kan buigen.

 22. Beautytalk 14 maart 2013 / 17:09

  Lijkt me heel leuk!
  Ik doe Booty Barre (moet je maar eens opzoeken op you tube of op mijn blog) 😉 Daar zit ook een beetje yoga in bij de grondoefeningen.. i love the Snake!
  Eefje

 23. Ilse 14 maart 2013 / 17:23

  Ik doe ook yoga, in een sportschool. Woensdag is het de gewone yoga, dat is meer ontspannen en je richten op je ademhaling enz. ‘s Maandags is het ‘Club Yoga’, wat wel wat zwaarder is, dat is meer met allerlei buikspieroefeningen enz.
  Ik persoonlijk vind het wel leuker om naar de sportschool te gaan dan om thuis yoga te doen. Daar ga je dan echt naartoe tegen een bepaald uur en zit je in een grote ruimte met allerlei mensen die daar voor net hetzelfde doel zijn als jij met een beleider/lesgever die je precies zegt wat je moet doen en bijstuurt waar nodig. Thuis ben ik toch minder snel geneigd om een heel uur uit te rekken om midden in de woonkamer ofzo wat yoga te gaan zitten doen.
  Nu ja, misschien dat het bij jou wel kan, hangt er ook vanaf hoeveel ruimte je hebt en of je ergens een rustig plekje voor jezelf hebt waar je niet gestoord wordt enz.

  • Lisanneleeft 14 maart 2013 / 18:39

   Dat is ook een beetje een punt, zo’n les op een sportschool duurt al gauw een uur zeker?
   Ik weet van mezelf dat ik dat niet vol kan houden. Zeker in het begin niet, maar het lijkt me ook weer zo stom om na 10 minuten af te haken (dat voelt dan zo als opgeven ofzo :P)

   • Ilse 15 maart 2013 / 07:42

    Jep, bij de sportschool waar ik naartoe ga, duurt elke les een uur. Maar je kan ook vroeger vertrekken als het niet meer gaat, als er veel deelnemers zijn en je staat op de achterste rij, valt dat zelfs niet zo erg op. Beter 10 minuutjes gaan, dan helemaal niet, toch?

 24. Debbie 14 maart 2013 / 18:16

  Yoga is echt heerlijk ontspannen, maar vind het ook erg zwaar vanwege mijn beperking. Heb 4 jaar geleden op de sportschool waar ik nu ook weer lid ben prive lessen gekregen in yoga dat is echt heel fijn. Maar momenteel waag ik me er niet aan om met een les mee te doen omdat ik toch niet mee kan komen een uur lang. Wie weet ooit weer eens in de toekomst.

 25. Kelly 14 maart 2013 / 20:53

  Ik vind yoga vooral fijn als het onrunstig is in mijn hoofd!

 26. annouska 14 maart 2013 / 21:00

  Yoga is inderdaad een heerlijke vorm en ik denk gezien jou beperking dat het niet zo gek is om het eens bij je dokter na te gaan vragen. Er zijn heel veel sportscholen die speciale begeleiding bij sporten bieden zo o.a ook voor yoga.. Kijk daar eens eerst!

 27. Anouk 14 maart 2013 / 21:01

  Ik ben ook gek op yoga en andere workouts! Heelijk. 🙂

 28. Simone 15 maart 2013 / 20:09

  Ik heb het eens geprobeerd, gelukkig kon niemand mij zien. Het zag er belachelijk uit en sommige houdingen lukte mij niet eens… Ik hou het wel bij zumba haha!

 29. Miss Sentinelli 16 maart 2013 / 19:58

  Yoga vind ik echt leuk…moet alleen de tijd hebben en nemen om het te doen :).

  Leuke blog trouwens! Ik volg jou nu ook 🙂

 30. Daphne 17 maart 2013 / 16:24

  Wat leuk dat je yoga wil gaan doen! Ik ben vorig jaar begonnen met Bikram Yoga, yoga in een verwarme ruimte. Ik ben het de afgelopen maanden regelmatig gaan doen en ik ben verslaafd! Ik heb in de sportschool een proefles yoga meegedaan, maar blijf die warme ruimte (en het daardoor lekker veel zweten) heerlijk vinden! En het mooie is dat iedereen de yoga op zijn eigen niveau kan beoefenen. Schrijf je nog een stukje als je ermee bent begonnen? Ben benieuwd!

  • Lisanneleeft 17 maart 2013 / 16:28

   Ja, ik weet nog dat ik daar toen op jullie blog over gelezen heb! Ben ook echt heel benieuwd naar Bikram yoga 🙂

 31. Anne 19 maart 2013 / 17:51

  Een klein beetje ervaring heb ik wel en die was goed. Binnenkort kan ik op school body balance lessen volgen, daar zit ook yoga bij in. En omdat ik op een school met allemaal wajongeren zit, zullen er wel veel mensen zijn die niet zo goed mee kunnen. Tai chi is daar trouwens ook een onderdeel van. Mijn moeder, die ook fibromyalgie heeft, wil dat al heel lang proberen. Ze had er veel goede dingen over gelezen zei ze. 🙂 (specifiek over tai chi bedoel ik dan)

 32. kvgr 13 mei 2013 / 22:21

  En Lisanne, ben je inmiddels aan het yoga-en geslagen? Bevalt het?
  Ik doe sinds een half jaar Pilates, dat lijkt er erg op (ik heb in het verleden ook regelmatig in verschillende plaatsen yoga gedaan) maar dat is wat pittiger en meer gericht op spierversterking. Dat past beter bij mij, omdat ik vaak een beetje geïrriteerd werd van het tikkeltje zweverige zoete zalvende gedoe eromheen. Het mooie vind ik dat je echt je lichaam goed leert kennen, je aandacht heel goed bij je lichaam (en haar grenzen!) houdt, en er voor iedereen een alternatieve optie is als de oefening te zwaar voor hem/haar is.
  En omdat iedereen het ook gewoon aangeeft als bepaalde dingen niet lukken/kunnen, ben ik meer en meer gaan inzien dat iedereen wel zijn beperkingen heeft en er veel meer mensen met onzichtbare blessures zijn :-). Daardoor voel ik me niet zo’n zielepoot in zo’n les 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.