Leven als een kunstenaar

Wat kunnen wij leren van kunstenaars? Wat voor levenslessen zitten er verstopt in dat beroep waar wij iets moois uit kunnen halen. Ik las laatst een stuk over een kunstenaar en dat zette mij aan het denken. Er zitten veel mooie dingen in verstopt!

kunstenaar

Flickr / markchadwick

Het doen met wat je hebt

Kunstenaars hebben, vooral wanneer ze net beginnen, niet de meest perfecte middelen. Misschien omdat ze niet te betalen zijn, of omdat ze gewoon niet binnen het bereik liggen op een andere manier. Toch weet een kunstenaar altijd iets te maken met wat er wel is.

Dat moeten we in het leven ook: wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn moeten we toch verder en moeten we het er toch mee doen.

Er iets moois van maken

En uiteraard gaat de kunstenaar, op welke manier dan ook, er altijd voor om iets moois, interessants, iets wat de moeite waard is te maken. Ondanks die minder perfecte omstandigheden en materialen.

Dat moeten wij ook, als de omstandigheden niet perfect zijn moeten we vooruit kijken, positief denken, en bekijken wat we nu wel kunnen met de middelen die we wel hebben hebben.

Gaan voor waar je hart ligt

Het vak van de kunstenaar is er eentje met weinig zekerheid, in elk geval wanneer je er net in stapt. En dan toch kiezen voor wat je echt graag zou doen, ondanks het feit dat het onzeker is. Dat vind ik heel mooi: ik geloof dat wanneer je doet waar je hart ligt dat het goed komt.

Omgaan met kritiek

Ongetwijfeld dat lang niet elke kunstenaar hiermee hetzelfde omgaat, maar wanneer je kunst maakt zijn er altijd mensen die het niet mooi vinden. Of misschien zijn zij zelf wel hun grootste criticus.

Hoe dan ook: wanneer je ondanks dat je kritiek krijgt, dat mensen niet achter de dingen staan die jij hebt gemaakt en jij doet, toch doorgaan. Is een leerproces, maar het is er eentje die heel veel met je doet. Je niet laten stoppen door kritiek van anderen wanneer jij je hart volgt!

Voelen en anders durven zijn

Dit is er eentje die misschien iets uitgaat van een standaard kunstenaar, maar ik zie kunstenaars als mensen die anders durven te zijn en veel gevoel in hun werk stoppen. Wat zou jij anders doen als jij ook zo veel gevoel in je werkt stopt en anders durft te zijn zoals een kunstenaar dat doet? Interessant om over na te denken!

Natuurlijk is ‘kunstenaar’ nogal een breed begrip, maar ik denk dat al deze punten wel van toepassing zijn op veel kunstenaars. Op deze manier denk ik dat we veel kunnen leren van kunstenaars. Zelf kan ik nog wat leren van het laatste punt: als je altijd bezig bent met praktische dingen vergeet je soms te voelen en dat is ontzettend zonde. Vooral gevoel stoppen in je werk en de dingen die je doet en maakt vind ik inspirerend. Dat is voor mij een kunst die ik heel graag zou willen leren, hoewel het soms al wel lukt. Wat denk jij nog te kunnen leren van deze punten?

DELEN:

28 reacties

 1. Marga 22 mei 2014 / 06:39

  Gaan voor waar je hart ligt, dat zou ik wel willen maar door diverse beperkingen kan dat helaas niet.
  Dus ik moet eigenlijk zoeken naar iets anders waar ik ook mijn hart in kwijt kan zonder dat het teveel van me vraagt.
  Leuk blog heb je Lisanne, lekker van alles wat…

 2. Frederique 22 mei 2014 / 07:08

  Niet altijd bang zijn dat je het niet goed doet, maar gewoon eens doen en genieten van het resultaat 🙂

 3. Marion 22 mei 2014 / 07:25

  Kunst, of het nou schilderen, beeldvorming of muziek is, is een expressie van je gevoel. Dat geldt ook voor schrijven. Schrijven is ook een vorm van kunst en je zult je gevoel erin moet leggen wil je als schrijver slagen. Het bloggen geeft mij voor het eerst de mogelijkheid volledig mezelf te zijn en het werkt. Juist dát is wat mijn lezers waarderen en daar ben ik wel trots op.

 4. Kelly Caresse 22 mei 2014 / 07:42

  Wat beschrijf je dat mooi! Ik ben dol op abstracte kunst en toen ik nog teken en schilderlessen volgde vond ik het heerlijk om mijn creativiteit de vrije loop te geven en met gevoel aan het werk te gaan. Wat een leuk onderwerp om te lezen dit

 5. Kirsten 22 mei 2014 / 09:01

  Mooi geschreven Lisanne! Ik merk zelf dat ik van creatief bezig zijn heel rustig wordt. Dat wat ik nog wel wil leren is het anders durven zijn. Anders ben ik al, maar daarin m’n plekje vinden en comfortabel voelen, vind ik nog wel lastig.

 6. Manon 22 mei 2014 / 09:19

  Mooi :)! Ik denk ook dat de gesloten/minder creatieve mensen heel wat kunnen leren van de “vrije” mensen. Meer durven en doen in plaats van denken!

 7. Jorien 22 mei 2014 / 09:34

  Mooi artikel! Denk inderdaad dat je veel kan leren door jezelf te zijn, je creatieve kant te ontdekken, minder te willen (of beter gezegd, tevreden te zijn met minder) en gewoon je hart te volgen. Een tijdje terug heb ik best veel geschilderd en ik merkte dat ik hier heel rustig en ontspannen van werd. Dit wil ik wel weer op gaan pakken!

 8. Cindy 22 mei 2014 / 09:49

  Ik heb dagen dat ik met minder gevoel aan het werk ga, maar ook dagen dat ik vol met gevoel aan het werk ben. Ik werk met patiënten die ziek zijn (joh, anders ben je geen patiënt) en die elke keer een verhaal hebben. De dagen dat ik minder gevoel heb, zijn dagen dat ik zelf niet zo lekker in mijn vel zit. En die dagen mogen er ook gewoon zijn. Maar creatief ben ik niet, ik ben wel van mening dat je dan met andere ogen naar dingen gaat kijken.

 9. Daniëlle 22 mei 2014 / 10:40

  Volgens mij zijn kunstenaars inderdaad hartstikke blij met wat ze hebben. Mooi als je zo’n vak hebt, waar je al je passie in kunt leggen en waar je gelukkig mee bent.

 10. Susanne 22 mei 2014 / 11:00

  Ik denk dat gaan voor waar je hart ligt een beetje de clou is van een kunstenaar. Dat vind ik heel inspirerend! Lijkt mij moeilijk maar echt respect voor de mensen die hun hart volgen en wel zien waar ze terecht komen, gelukkig zijn ze zeker 😉

 11. Miranda 22 mei 2014 / 11:02

  Mooi geschreven! Lekker creatief en origineel artikel:)

  Gaan voor waar je hart ligt, dat vind ik echt moeilijk. Ik wil van alles maar ik val toch vaak terug op de veilige vertrouwde dingen ivm zekerheid en ‘dat wat je al kent’

  Stof tot nadenken dus weer…;)

 12. De Zuinige Student 22 mei 2014 / 12:01

  Wat een mooie vergelijking Lisanne. Je geeft ons altijd stof tot nadenken!

  Ik ben nog maar kort bezig met bloggen. Er valt voor mij nog heel veel te leren en om aan te werken. Maar ik doe het met passie en plezier 😉

 13. Esther 22 mei 2014 / 12:20

  Interessant artikel aangezien het me tot denken aanzet!
  Volg je hart is er eentje die mij aanspreekt en waar ik nog bewuster mee bezig ben de laatste maanden. Dingen doen waar je passie ligt (dat heb ik gedaan door onlangs een blog over reizen en moederschap te beginnen) en het ‘voelen’ vind ik mooie en inspirerende elementen. Daar ga ik zeker mee aan de slag!

 14. Mamoesjka 22 mei 2014 / 12:53

  Mooi stukje Lisanne…
  de foto doet me denken aan zo’n apparaat die ik vroeger had ( ja ik ben al heel oud)
  Geen idee meer hoe het heet maar je kreeg prachtige verf creaties door wat verf op een papier te spuiten en dan dat apparaat te laten draaien….
  Haha, weet iemand wat ik bedoel??

 15. Mandy 22 mei 2014 / 15:04

  Leven als een kunstenaar gaat het dus worden! Ik moet vooral leren anders durven te zijn. Ik vind het vaak nog eng om anders te zijn (qua kleding of hobby’s). Ik ben altijd bang dat mensen mij erop gaan beoordelen, op een negatieve manier, maar ik eigenlijk moet ik me daar niks van aan trekken. Ik moet gewoon doen waar ik happy van word. Weer een fijn artikel!

 16. Stéphanie 22 mei 2014 / 16:06

  Dan ben ik al goed op weg! Mijn uiteindelijke doel is onafhankelijkheid. Van wie dan ook. Mij lijkt een leven als kunstenaar dus ook best ideaal, aangezien je er ten eerste hard voor moet werken (aka moeite voor moet doen), waardoor je je eigen proces goed kan zien. Hoe je vooruit gaat. En het eindpunt, voor zover er een eindpunt is, lijkt me ook wel een mooi streven.

  Naast dat past mijn mindset ook goed bij een kunstenaar.

  • Manon 22 mei 2014 / 17:39

   Mooi artikel! De kunstwereld is zwaar en levert vaak weinig op. Ik heb zelf op hoog niveau gedanst. Het is onwijs zwaar om de top te bereiken en zelfs dan hoef je het echt niet te doen voor het geld.
   Je bent enkel en alleen bezig om jouw passie en vaak jouw emotie te delen met de buitenwereld op een kunstzinnige manier. Jammer dat het zo ondergewaardeerd wordt tegenwoordig 🙁

 17. Mandy 22 mei 2014 / 18:17

  Mooi geschreven! Voor mij is creatief bezig zijn ook echt een manier om mezelf te ontstressen en te uiten. Het is jammer dat het moeilijk is om van kunstenaar je beroep te maken. Gelukkig kan ik ook op andere manieren mijn creatieve ei kwijt!

 18. Tiffany 22 mei 2014 / 19:54

  Dit zou een erg mooie manier zijn om het leven aan te pakken! Wat leuk dat je eraan dacht het zo te bekijken 🙂 Het leven kan mooi zijn op zo’n manier 🙂

 19. Hester 22 mei 2014 / 20:56

  Maar in principe zijn we allemaal wel een kunstenaar op een bepaald gebied, toch? Ik denk in elk geval dat het best dingen zijn die iedereen op een bepaald vlak van zijn leven wel toe kan passen!

 20. Linda 22 mei 2014 / 22:33

  Mooie metaforen! Eigenlijk is iedereen wel een beetje kunstenaar, van zijn of haar eigen leven 🙂

 21. Quirina Kamoen 27 april 2020 / 08:13

  Mijn vader was een echte kunstenaar en anders dan een gemiddelde persoon. Zo ben ik ook opgevoed en nu ik ouder ben, ben ik daar ook heel erg blij mee. Want mensen vinden eenmaal iets van een ander persoon. Dus het maakt niet uit wat of hoe je bent. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent en mensen om je heen heb die je leuk vinden om wie je ben. Niet om wat je ben.

 22. MadameRuiz 9 februari 2021 / 19:17

  Het is niet zozeer een kwestie van anders dúrven zijn. Het is een kwestie van gewoon anders zíjn dan wellicht de standaard. Alhoewel, ook over die standaard kun je natuurlijk discussies voeren. Ik heb me altijd al anders gevoeld en me anders gedragen. Het is wellicht eerder dat ik me daar sinds enkele jaren ook gewoon helemaal comfortabel mee voel, mijn anders-zijn helemaal heb kunnen omarmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.