Hoppaaa, weg ermee! Leven zonder tv

Onlangs postte Linda in de Facebook groep van de 100 Things Summer Challenge dat ze haar tv weg deed. En toen deed ik besefte ik ineens iets: eigenlijk heeft de tv vaak helemaal geen functie (meer). Iets zegt mij dat dat bij mij het geval is (eh, was). Ik denk dat het voor veel mensen goed zou zijn om de tv de deur uit te doen.

levenzondertv

bron

Waarom zou je je tv weg doen?

 • Het scheelt je elke maand weer wat geld – zo’n televisie abonnement moet toch betaald worden
 • Je houdt meer tijd over om nuttige dingen te doen. Tijd die je normaal zou besteden om even tv te kijken
 • Je verwijdert een grote stoorzender in je omgeving. Want zeg nou zelf: de tv staat vaak aan als ‘achtergrondgeluid’. Leidt alleen maar af van de dingen die je eigenlijk echt wil doen, toch?
 • Er is meer tijd over om echt te ontspannen. Gewoon even helemaal niks, op de bank zitten en niks. ‘s Avonds niet meteen zoals altijd de tv aanzetten ‘om te kijken of er nog wat leuks is’, maar bedenken wat je wil doen, en het dan pas echt doen.
 • Voor wanneer je bang bent iets te missen: vrijwel alles is terug te kijken op internet
 • Je doorbreekt je dagelijkse patronen, dat is goed voor je!
 • Mocht je nu een groot fan zijn van films, series en andere tv programma’s; in Amerika heb je veeeel meer keus. Het is tof om gewoon iets te downloaden of online te kijken wat beter bij je interesses past dan enkel te kijken naar wat op de Nederlandse tv te zien is.

Maarja aan de andere kant: Voor sommige mensen is de tv júist wel een ontspanmomentje. Stel je voor dat je geen zin hebt om moeite te doen om op het internet iets leuks te vinden? Of dat je ‘s avonds op de bank ploft, niets meer hoeft te doen en met een druk op de knop je avondinvulling hebt! Misschien is het prettig om een tv te hebben als dat bij veel van je kennissen en/of collega’s gespreksstof is. Ongetwijfeld zullen er nog wel meer voordelen zitten aan het wél hebben van een tv, toch? Als je nog iets weet, laat het weten in de comments!

Nu ik samenwoon met Tim hebben we alleen een internet abonnement genomen, dus geen tv abonnement. Ik keek al niet veel tv, maar ik denk dat ik nu nog meer tijd over ga houden voor de belangrijkere dingen. Meer ontspanning en meer tijd voor nuttige dingen! Er staat wel een tv overigens, maar die is voor ehh… nouja, omdat Tim een tvkastje wilde, dat staat zo stom zonder tv erop. Maar we kunnen de laptop erop aansluiten en dan films kijken. Heb jij een tv, en zo ja; heb je er weleens over gedacht om hem weg te doen en wat houdt je tegen? En wanneer je geen tv hebt, wat is voor jou de reden om geen tv te hebben?

Waar ik trouwens opeens aan dacht: hoe zullen we hiernaar kijken over 5 jaar? Misschien heeft niemand dan meer een tv en vinden we tv’s ouderwets!

DELEN:

54 reacties

 1. Laura 16 augustus 2013 / 07:28

  Bij ons staat er heel duidelijk een tv in de woonkamer. Hij is best huge. Tja, dat heb je met een gadgetgeile vent in huis 😉

  Maar onlangs had ik het er met collega’s over dat ‘ie nu toch echt wel weinig aan staat. De enige keer deze week was geloof ik toen prins Friso was overleden. En de weken daarvoor helemaal niet.

  Ik denk dat het stiekem wel iets is dat bij mij en de zomer hoort. Dan eet ik langer, lekker in de tuin en dan is het opeens al laat. En er is geen GTST, mijn dagelijkse half uurtje hoofd leeg maken na een lange werkdag.

  Ik gok dat we van de winter weer meer kijken, ook filmpjes via Apple TV.

 2. Eline 16 augustus 2013 / 07:36

  ik kijk niet echt tv, maar zou hem ook niet willen missen :p

 3. Saffira 16 augustus 2013 / 07:50

  Ik geloof best dat er wat mensen zijn die zonder tv kunnen leven! Toch zou ik het zelf niet zo snel doen, omdat het voor mij idd een ontspanmomentje is, waarbij ik lekker m’n verstand op nul kan zetten.
  X Saffira

 4. Linda 16 augustus 2013 / 07:57

  Lisanne, wat tof dat je mijn blog noemt 🙂 dank je wel! Tja, ik heb dus geen tv meer sinds ongeveer een week. Ik moet bekennen dat ik het nog geen dag gemist heb! Er is veel meer leuks op internet te vinden 🙂 Ik heb in mijn familie- en vriendenkring ook geen ´fanatieke´ tv-kijkers, dus dat zal ook zeker schelen. En misschien is de televisie over vijf of tien jaar wel ´ouderwets´, het zo zou zomaar kunnen!

  x Linda

 5. I scream beauty 16 augustus 2013 / 08:12

  Ik zou mijn TV niet wegdoen! Ik heb ’em eigenlijk helemaal niet zo vaak aan, maar soms vind ik het gewoon heerlijk om even te ontspannen met de tv aan.

 6. Marije 16 augustus 2013 / 08:38

  Ik vind een tv hebben wel fijn. Ik kijk niet veel tv, maar sommige dingen vind ik echt leuk. Zoals expeditie robinson en so you think you can dance, of een film die ik al 100 keer heb gezien maar toch nog heel mooi vind. Ik heb thuis een best wel oude tv en ik vind het wel iets knus hebben. Door alleen te kijken wat ik echt leuk vind, voorkom ik nutteloos gezap. Want de tv aandoen omdat het avond is, vind ik wel jammer. Er zijn nog genoeg andere leuke dingen. Expeditie robinson terugkijken op internet, vind ik verschrikkelijk. Haha, ik wil er als eerste bij zijn!

 7. Shifra - A Cup of Life 16 augustus 2013 / 08:48

  Wij hebben de tv tactisch weggemoffeld achter de bank. Het is een lichte tv die we makkelijk op een bijzettafeltje kunnen zetten als we even samen iets willen kijken. (live) Tv kijken blijft toch anders dan iets vanaf een computer bekijken. En een tv-abonnement komen we helaas niet vanaf omdat we bij UPC zitten.

  Maar! Niettemin een erg goed voornemen. Ik denk dat wij in ons volgende huis ook geen tv meer nemen. Lekker minimaliseren! 🙂

 8. Lindsey 16 augustus 2013 / 08:50

  Nou ik er over na ga denken, ik kijk inderdaad niet veel tv. Zonde eigenlijk van het de kosten. Ik heb een apple tv dus kijk gratis veel amerikaanse series, wanneer ik er tijd voor heb tenminste. Tv/series kijken staan niet hoog op mijn prioriteiten lijstje. Wel heerlijk om soms mee te kunnen ontspannen, maar dat kan ik ook met een goed boek. En als ik een nederlandse serie volg (gtst, obese, Charlie) dan moet ik hem toch meestal terug kijken ivm mijn onregelmatige diensten. Nee een tv is geen must, maar ik laat hem toch maar staan:)

 9. Renske 16 augustus 2013 / 08:51

  Ik kan mijn tv ECHT niet missen. Ik studeer radio/tv-journalistiek en voor mij is hij dus wel belangrijk. Doordat ik mijn studie bij onze zuiderburen doe, is het ook een handig middel om Bekende Vlamingen (BV’s) te leren kennen. In België kennen ze het systeem van terugkijken op internet helemaal niet. je kunt er enkel een klein fragmentje van ong. 1 minuut terugkijken. Niet bepaald ideaal dus. Wil je een programma helemaal terugkijken? Dan ben je verplicht om een abonnement daarvoor te hebben.

 10. Ashleey 16 augustus 2013 / 08:53

  Ik zou de tv niet echt missen het enige dat ik kijk is GTST maar verder kom ik niet.

 11. Hester 16 augustus 2013 / 09:03

  Mijn moeder neemt altijd alle programma’s en films die ons leuk lijken op, zo is er altijd wel iets wat je écht leuk vindt te zien. Kijken wat er op dát moment op de tv is vind ik niet zo wat, negen van de tien keer kijk ik dan iets wat me niet interesseert. Ik vind het wel echt ontspannend, omdat je even passief mag zijn – je hoeft niet te typen, niets te formuleren etc. Ook kijken wij vaak met het hele gezin en dan is het ook een soort van ‘samenkomst’, anders zou ik de hele avond boven op mijn kamer zitten. Maar op zich kan ik ook wel heel gemakkelijk zonder tv, als ik het een week niet kijk dan mis ik het niet echt. Van mijn vader is het wel echt een ‘hobby’, die hangt vaak voor de tv als hij vrij is maar dat vind ik dus echt irritant omdat hij dan maar gewoon lukraak iets van Discovery kijkt en op mij komt dat echt over als tijdverspilling. Ik kijk dan ook echt bijna alleen maar ‘s avonds tv, overdag ben ik nog te druk bezig met van alles en nog wat.

 12. MySimplySpecial 16 augustus 2013 / 09:15

  Wij hebben wel een tv, maar de bedoeling is om het abonnement ervan binnenkort op te zeggen. Wij sluiten toch inderdaad altijd de laptop aan om series of films te kijken en kijken echt bijna nooit gewoon wat er op tv is.

 13. Lydia 16 augustus 2013 / 09:44

  Ik ben het helemaal met je eens. Die tv kan hier eigenlijk wel weg wat mij betreft! Ik was bezig met het overhalen van mijn man om het televisieabonnement op te zeggen, maar dat gaat denk ik niet lukken. Je moet toch met z’n tweeën beslissen hè.

 14. Olga 16 augustus 2013 / 09:50

  Ik kijk bijna nooit live tv, we kijken s’ ochtends het nieuws en af en toe uitzending gemist. Verder alleen maar series en films. Een rondje zappen vind ik zonde van de tijd. We zouden ons tv abonnement toch niet stopzetten, al is het alleen maar voor de tour de france voor mijn vriend 😉

 15. Anne 16 augustus 2013 / 09:59

  Wat leuk dat je over dit onderwerp schrijft. Ben heel benieuwd hoe het je verder gaat bevallen zonder tv. Zelf heb ik mijn tv vijf jaar geleden weg gedaan. Toen kreeg ik allemaal zulke verbaasde reacties van mensen, mensen die het totaal niet begrepen. Ik heb het idee dat de laatste tijd toch meer mensen er hetzelfde over zijn gaan denken. Zonder tv leven geeft zo veel rust. Je kunt veel beter zelf indelen wanneer je iets wilt kijken en wanneer je wilt lezen oid. Sowieso vind ik het in huis ook mooier staan als niet alles zo gericht is op het middelpunt van de kamer: de tv.

  • Lisanneleeft 16 augustus 2013 / 14:01

   Ja, 5 jaar geleden zou het inderdaad nog veel vreemder zijn geweest om je tv weg te doen! Wel ‘leuk’ dat jij het toen al deed en dat uiteindelijk steeds meer mensen het zijn gaan doen.

   En wat je zegt valt me pas op nu je het benoemt: iedereen richt zijn kamer zo in op de tv. Stom eigenlijk!

 16. Vienna 16 augustus 2013 / 10:02

  Ik kijk echt nooit TV! Haha wel series en films die ik download, heb niet eens televisiezenders op mijn TV..

 17. Tineke 16 augustus 2013 / 10:06

  Eigenlijk kijk ik ook niet veel tv. Ik zou hem niet missen denk ik, alleen voor gtst! Die serie kan ik dan weer niet missen!
  Liefs

 18. Monique 16 augustus 2013 / 10:47

  Tja… ik zou het denk ik niet weg kunnen doen, maar we kijken eigenlijk alleen gedownloade series en films, dus zouden opzich best zonder kunnen?!

 19. Kelly Caresse 16 augustus 2013 / 10:51

  Wat een goede blog! Ik denk dat het leven zonder tv zeker voordelen heeft, ik kijk zelf weinig tv en als ik tv kijk dan is het vooral voor films en series. Vriendlief kijkt meer tv want hij volgt voetbal. Een leven zonder tv zou ik wel goed kunnen, internet is iets waar ik niet zonder zou kunnen en ik denk dat internet, en computers/tablets de vervanging van de tv-rage is geworden. Een challenge zonder internet zou ik niet aan beginnen haha

 20. Wendy 16 augustus 2013 / 11:08

  Ik denk dat ik best zonder tv zou kunnen. Meestal staat hij inderdaad aan als ik me verveel, terwijl er dan ook tig andere dingen zijn die ik kan doen. Andere dingen die ik eigenlijk ook liever doe. Maar ik denk dat vriendlief me wat aandoet als ik met het voorstel kom om hem weg te doen. 😉

  • Lisanneleeft 16 augustus 2013 / 13:58

   Hahaha, als ik het zo hoor zijn veel mannen de ‘boosdoeners’, die zijn het er blijkbaar vaak niet mee eens!

 21. Anneke 16 augustus 2013 / 11:08

  Een tv ‘heb ik nodig’ voor het spelen van spelletjes met de Nintendo of Playstation en soms vind ik het ook fijn om een film of serie te kijken op die manier. Verder kijk ik eigenlijk niet veel bijzondere dingen op tv en vaak zit ik ook meer achter de computer of lees ik een boek, maar soms vind ik het echt even heerlijk om m’n bedje in te kruipen en lekker naar de tv te staren. 🙂

 22. Alette 16 augustus 2013 / 11:11

  Ik denk inderdaad dat het leven zonder tv zijn voordelen heeft. Toch ben ik heel blij met mijn tv’tje hoor. (of nouja ‘tje? sinds ik samenwoon staat er een hugeass apparaat in de woonkamer) Ik kan er echt intens van genieten dat ik na een drukke dag even helemaal niks meer hoef en lekker op de bank mag liggen met een serie.

 23. Vera 16 augustus 2013 / 11:30

  In de winter kan ik de tv niet missen denk ik! In de zomer veel makkelijker 🙂

 24. Dagmar 16 augustus 2013 / 11:32

  Haha wat een heerlijk artikel! Mijn tv staat er geloof ik ook meer voor de sier en om het tvmeubel te kunnen vullen 😉

 25. ellen 16 augustus 2013 / 11:36

  Ik irriteer me soms helemaal rot aan het feit dat mijn vriend vaak elke ochtend de tv op mijn slaapkamer aan zet als hij wakker word. Ik kan dat dus ECHT niet he. De tv staat bij ons inderdaad vaak aan als achtergrond geluid. Maar mijn papa kan niet zonder tv. Voetbal, nieuws, het weer. Dat MOET hij allemaal zien.

  Ik ben dan weer fan van GTST, maar dat kan ik inderdaad op internet bekijken. Als ik op mezelf of samen woon, gaat er alleen een tv in de huiskamer, geen meer op de slaapkamer

 26. Nem 16 augustus 2013 / 12:28

  Wat knap dat je dat kan beslissen en dat ook je vriend het ermee eens is! Een tv abbonnement is zo afgesloten als je het alsnog wil. Ik twijfel of ik een extra box nodig heb voor op de slaapkamer, maar eigenlijk is de slaapkamer om te slapen.. Toch weer twijfels omdat ik veel in bed lig.

  Wij houden beneden toch gewoon ons tv-abonnement, vriend vind het leuk om films te kijken op tv en voor hem is het wel echt ontspannen. Ik ben ook wel benieuwd hoe het over 5 jaar is!

  • Lisanneleeft 16 augustus 2013 / 13:57

   Toen ik veel op bed lag vond ik het ook heerlijk hoor, dat ik in bed tv kon kijken! Dan ben je toch meer bezig met de dag doorkomen en de tijd doden (laat een tv in zo’n geval nou heel handig zijn :p)
   En wanneer je je weer beter voelt kan je die box altijd weer weg doen…

 27. Marleen 16 augustus 2013 / 12:31

  Wegens religieuze redenen van m’n ouders hebben wij al ruim 10 jaar geen tv meer. Was er zelf niet mee eens, maar ik weet niet beter meer. Wil je iets heel graag zien, kan dat via uitzendinggemist . Vind het prima zo 🙂

  • me 16 augustus 2013 / 18:10

   Om religieuze reden geen tv maar dan wel internet waar je hetzelfde op kunt zien (en veel meer), dat snap ik dan even niet maar dat zal wel aan mij liggen.

 28. Anouk 16 augustus 2013 / 13:52

  Ik kijk eigenlijk nooit televisie, dat doet mijn vriend vooral. En toch staat er op iedere kamer één: werkkamer, logeerkamer, slaapkamer en woonkamer. Erg he?!

 29. Resy 16 augustus 2013 / 14:35

  Zeker nu in de zomer kijk ik maar heel weinig tv, maar in de winter juist wel. Op koude dagen gewoon languit op de bank ploffen, dekentje om me heen en naar wat programma’s kijken. Tot nu toe zou ik hem dan ook niet kunnen missen

 30. Caroline 16 augustus 2013 / 16:31

  Ik heb al 7 jaar geen tv meer! Toen ik op kamers ging had ik er geen geld voor, en naderhand gewoon geen behoefte aan gehad. Ik heb ook wel een redelijk druk leven, zou ook niet weten wanneer ik een avond voor de tv zou hangen. Ik kijk overigens wel eens series, maar dat is dan lekker met de laptop in bed.
  Moet ook zeggen dat ik het echt ontzettend ongastvrij vind als je bij mensen op bezoek komt en de tv staat aan. Brr..

 31. Zo simpel is dan geluk 16 augustus 2013 / 17:08

  Ik vind het op mijn laptop nooit zo fijn om iets terug te kijken, dus kijk het altijd liever op tv. Maar ondanks dat zou ik prima zonder tv kunnen.

 32. me 16 augustus 2013 / 18:08

  Nee, ik doe de tv niet weg. Ik heb het ding aan als ik wil en ben er geen slaaf van dus zie ik geen enkele reden om deze vorm van ontspanning de deur uit te doen.

 33. G. 16 augustus 2013 / 18:52

  Ik woon nog bij mijn ouders en zij kijken nog best wel vaak tv, maar ikzelf eigenlijk nooit. Ik ben van plan om geen tv te kopen als ik op mezelf ga wonen, want ik heb er ook geen nodig :D.

 34. Suzanne 16 augustus 2013 / 20:13

  Ik heb echt bijna nooit de tv aan. Af en toe zijn er programma’s die ik volg. Maar dat is vaak 1 keer per week een uurtje. Haha

 35. Veronica 16 augustus 2013 / 21:07

  Poeh ik geloof niet dat dat een optie is voor mij en mijn vriend. Wij kijken ‘s avonds best veel tv, lekker met z’n tweetjes op de bank series kijken, films kijken of interessante programma’s. Ik kan me niet voorstellen om geen tv meer in huis te hebben want hier in huis wordt er echt veel naar gekeken.

 36. Vanessa 16 augustus 2013 / 22:11

  Ik kijk ook niet veel tv, maar zou hem wel missen mocht hij er niet meer zijn. Ook al is het voor die weinige momenten. Soms kan ik er écht van genieten.

 37. Dave 16 augustus 2013 / 23:07

  Waarom zou ik mijn tv weg doen? Op een computerscherm kan je toch niet gezellig naar iets vind ik. En zo eens leuk door de zenders heen zappen. Zo ontdek je nieuwe programma’s en films toch?

 38. Nikita 17 augustus 2013 / 09:00

  ik heb een kleine laptop een notebook en als ik dan films download dan link ik deze ook aan de tv en dan kan ik de films tenminste op een groot scherm zien ipv een mini schermpje :p en soms kijk ik wel wat tv, meestal voor bepaalde films die spelen, maar ze staat niet vaak op

 39. Tess 17 augustus 2013 / 12:52

  Vraagje: ik hoorde eens dat je zonder tv-abonnement nog steeds de publieke omroepen kan bekijken, Ned. 1,2 en 3? Dat zijn de enige zenders die ik bekijk.

 40. Miss Sentinelli 17 augustus 2013 / 19:12

  Leuk artikel. Ik kijk best veel tv, vooral ‘s avonds als ik terug kom van mijn werk. Ik merkte wel op dat vandaag de tv amper heeft aangestaan, gewoon omdat ik eens iets anders wilde doen dan veel tv kijken. Maar ik kan echt niet zonder :).

 41. Suzy 17 augustus 2013 / 20:00

  Wij hebben een half jaartje geleden ons abonnement opgezegd omdat we de tv zelden op hadden staan. Onze oude lome tv staat eigenlijk gewoon voor de sier op ons tv-kastje 🙂 We kijken nu geregeld series op de laptop of een film. En de overige avonden weten we ook wel te vullen. Leuk artikel waarin ik me zeker kan vinden 🙂

 42. xx_Patries_xx 18 augustus 2013 / 15:57

  ondanks dat ik hem weinig aan heb staan, zeker nu GTST er niet is kijk ik helemaal niet, maar zonder zou ik niet willen denk ik

 43. Marjan 18 augustus 2013 / 22:44

  Het lijkt wel of ik een uitzondering ben, maar ik kijk best veel tv. En ik vind het heerlijk, meestal tenminste. Ik maak wel een bewuste keuze naar wat ik kijk, maar ik kan ook erg genieten van een avondje “niet-nadenk-tv”. De reclame is me wel een doorn in het oog, daarom films dus meestal op dvd (want vind de laptop niet “lekker kijken”…)

 44. Emmy 19 augustus 2013 / 21:26

  Ik heb een tijdje geen tv gehad en hoewel ik nog steeds weinig tv kijk, miste ik het op een gegeven moment wel.. Van die momentjes… Ik kijk liever geen films op mijn laptop en soms wilde ik juist ter ontspanning een avondje doelloos tv kijken… 🙂

 45. San 19 augustus 2013 / 23:14

  Woon op kamers en heb na een jaar of zoiets een tv’tje gekocht. Een kleintje, voor 50 euro via Martkplaats. Ik kijk alleen ‘s ochtends tijdens het ontbijt het nieuws, maar verder eigenlijk bijna nooit! Bij mij is de tv niet echt een stoorzender, zit meer achter mijn laptop dan de tv… Vind de meeste Nederlandse programma’s ook niet zo heel leuk!

 46. Anne 20 augustus 2013 / 18:49

  Ik heb er geen nu ik op mezelf woon. Bevalt me prima. Van tv kijken schijn je helemaal niet zo goed te ontspannen over het algemeen. Met mijn ziekte heb ik wel eens de neiging om te passief te worden, dus op deze manier behoed ik mezelf daar een beetje voor. Eigenlijk volgde ik toch alleen Expeditie Robinson en dat is makkelijk om online terug te kijken. Ik vond het ook zonde van mn geld. Toch zijn mensen vaak heel verbaasd als ze merken dat ik geen tv heb. Sinds ik konijnen heb is mijn vaste antwoord: Mijn konijnen zijn veel leuker entertainment dan wat er op tv is!

 47. Lianne 28 augustus 2013 / 20:30

  Ik kijk echt zelden tv, vind ‘t ongezellig, stoorzender en zonde van m’n tijd. Als ik op mezelf ga, komt die er ook echt niet in bij mij.

 48. Nicole 14 mei 2019 / 10:31

  Hoi Lisanne,

  Je zegt dat je alleen een internet abonnement hebt, en ik ben ook daarin geinteresseerd,
  bij welke provider heb je dat of hoe doe je dat uberhaupt.
  Bij ziggo bijvoorbeeld moet je verplicht een tv abonnement hebben.

  Groetjes en bedankt,

  Nicole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.