Lichtpuntje #3 Gewoon even helemaal niks

Het is zo hard nodig, en toch lijkt het steeds minder vanzelfsprekend te zijn. Even niks, tijd voor jezelf, een momentje om tot jezelf te komen en uit te rusten. Wanneer was de laatste keer dat jij het hebt gedaan?

lichtpuntje

bron

Het valt mij op hoe veel ‘moetjes’ een mens heeft. Nu zit daar bij mij gewoon een limiet op, ik kan niet oneindig meedoen met al die ‘moetjes’. Maar juist daardoor valt het me op hoe veel verplichtingen we hebben. Sociale verplichtingen, verjaardagen, op de koffie bij een vriendin of bij oma, of dat ene feestje waarbij je min of meer verplicht bent om je gezicht te laten zien. Veel dingen te regelen in je administratie, rekeningen, alle papieren op orde houden, belastingaangifte, allemaal moetjes. En als je er dan nog een studie en/of een baan bij hebt dan verdrink je helemaal in de moetjes. En niet te vergeten: de medische moetjes voor de ‘geluksvogels’ onder ons, hehe.

Daarom heb je soms even tijd voor jezelf nodig! Een tijdje met wat minder moetjes! (want ja, bij wie bestaat een leven helemaal zonder moetjes nog? Bij mij niet in elk geval!)

En daar geniet ik nu van. Mijn blog op een lager pitje (of eigenlijk gewoon op een ander pitje), even geen nieuwe uitdagingen, misschien gewoon even een stapje terug. En daar is helemaal niks mis mee.

Wanneer je weinig moetjes aan jezelf geeft moet je er wat voor inleveren, maar dan heb je ook wat. Tijd om andere dingen te doen dan normaal. Rustiger aan weliswaar, maar helemaal niks doen is ook weer zo saai. Wat ik dan zoal doe in tijden met minder moetjes?

 • Blogs lezen
 • Tijdschriften lezen
 • Extra lang in bed blijven (sta ik normaal niet toe, dan kan ik 24/7 slapen, maar nu gewoon een keertje veel te lang slapen. Doe eens gek!)
 • Sims spelen
 • Lanterfanten

Natuurlijk gaan dingen als werk, school, huishouden en medische moetjes bijna altijd wel door, maar in sommige dingen heb je wel een keuze. Dus, drastisch moetjes minderen! En ik moet zeggen dat het heel goed bevalt, ik doe het niet vaak genoeg, gewoon eens nee zeggen. Maar dat maakt het extra fijn, een lichtpuntje. En dat jullie dit andere pitje voor mijn blog ook leuk vinden maakt me al helemaal blij. Wanneer was de laatste keer dat jij jezelf minder moetjes gaf? (Kortere moetjesvrije periodes, bijvoorbeeld een dagje of een dagdeel zijn ook de moeite waard!)

23 reacties

 1. Food Love and Happiness 3 september 2013 / 07:39

  Zeker nodig af en toe! En heerlijk ook! Ik heb er in mijn vakantie helemaal aan toe gegeven, geluierd ten top, uitslapen tot in de middag, etc…heerlijk was het. Nu is het werkritme weer begonnen, maar gelukkig heb ik nog wat van die rust vast weten te houden:)

 2. Kimberly 3 september 2013 / 08:12

  Ik vind moetjes eigenlijk altijd niet zo leuk, je bent meteen verplicht tot iets.. Ik vind het zelf heerlijk om tot rust te komen met de Sims en een goed boek. Kan ik me uren mee vermaken!

 3. Hester 3 september 2013 / 08:45

  Ik ben slecht in geen moetjes… Ik ben 1) een gewoontedier, 2) een bezige bij en 3) gedisciplineerd en hoewel je het natuurlijk zelf in de hand hebt zijn het nou niet echt handige eigenschappen. Wel is het echt heel goed om af en toe geen moetjes te hebben, maar ik begin nu net weer aan school dus ik ben bang dat dat me dan minder gaat lukken… Al kan ik natuurlijk wel weer extra van mijn weekenden genieten dan. Ik heb trouwens een artikel over ‘gewoonte of verplichting’ in de planning staan, ook over moetjes, vind je het leuk als ik die hier link als ik hem heb gepubliceerd?

 4. Nikita 3 september 2013 / 09:11

  bij mij zitten mijn moetjes ook op een lager pitje. Ik zit altijd maar rond te rennen om af te spreken met vriendinnen en hoewel ik ze graag zie lijdt mijn hobby hier ook onder.. Ik ga paardrijden en moet dan regelmatig eens niet gaan en soms zie ik de paarden een week niet (ook omdat ik ver van thuis uit werk en ik kan bijna alleen in het weekend wat volgeboekt staat)
  Dus nu heb ik die moetjes ook een tijdje on hold gezet !

 5. Jildou 3 september 2013 / 09:21

  Ik ben vanmorgen een uur te vroeg op gestaan dus nu heb ik lekker een momentje voor mezelf 🙂

 6. MySimplySpecial 3 september 2013 / 09:24

  Moetjes laten liggen vind ik vaak erg moeilijk, maar als je ziek bent dan zal je wel moeten inderdaad. Dat is wel echt iets wat ik dit laatste jaar geleerd heb.

 7. Anneke 3 september 2013 / 09:44

  Ik heb net 10 weken vakantie achter de rug en heb heel veel dagen gehad dat ik niks moest. Nu voorlopig weer even aan de bak voor m’n studie.

 8. Mar 3 september 2013 / 09:52

  Gisteravond nog!
  Het is hier feestweek in het dorp, dat duurt 8 dagen lang. En op de een of andere manier is het vanzelfsprekend dat je dan 8 avonden lang staat te feesten in de tent. Maar dat kan ik met mijn gezondheid helemaal niet.
  En dus heb ik gisteravond een vrije avond ingelast. Ik heb m’n vriend veel plezier gewenst in de feesttent met zijn vrienden, gezegd dat hij ook maar de hond uit moet laten en ik zat om half 8 al gedoucht in pyjama en heb hele avond vrouwenprogramma’s gekeken. Heerlijk, ik hou er van!

  Ik heb de laatste maanden sowieso geleerd dat ik gewoon helemaal niets meer moet. Ik ben nu eenmaal ziek, ik kan niet alles en door mijzelf niet al dat ‘moeten’ op te leggen gaat het gewoon een stuk beter. Ik moet niet naar ieder feestje, naar iedere verjaardag of iedere week al m’n vriendinnen te zien. Het enige wat ik moet is zorgen dat het goed gaat met mij, ik ben het belangrijkste in mijn eigen leven en zolang ik gewoon alles op m’n eigen tempo doe en niet alles ‘moet’, gaat het het beste met mij en kan ik wel naar verjaardagen en dat soort dingetjes.

 9. Suzanne 3 september 2013 / 10:02

  Mijn moetjes heb ik radicaal moeten minderen toen het niet zo goed met me ging. Op dit moment kan ik eindelijk weer meer ‘moetjes’ aan en heb ik zelfs weer werk en een thuisstudie. Verdere moetjes heb ik nog niet, ja het huishouden en opstaan natuurlijk, maar sociaal gezien hou ik het op ‘mogen’ ik mag alles, maar moet niks.

 10. Cindy 3 september 2013 / 10:15

  Mijn moetjes… Die heb ik nu heel weinig, door herstel van een operatie. Maar in het normale leven heb ik er veel te veel, mijn vriend zegt wel eens: “we lijken wel artiesten, volgeboekt en iedereen wilt ons zien”. Daarom doen we twee weekenden per maand niets. En dat is fijn, zo kom je nog eens aan tijd voor jezelf. En jezelf, dat is het allerbelangrijkste, als dat niet goed zit, dan gaan er veel dingen niet goed!

 11. Yolande 3 september 2013 / 11:19

  In de vakantie geef ik mezelf geen moetjes, dat kom ik helemaal tot rust en doe ik niet veel. Maar op gewone weken heb ik wel veel moetjes, ook medische en daar heb ik best wel een hekel aan. Vanavond ga ik wel eens lekker een avond niks doen, tijd voor mezelf!

 12. Esmée 3 september 2013 / 13:39

  Ik zorg altijd wel dat ik een paar uur rust heb per dag, in die paar uur bepaal ik dan lekker zelf wat ik wil/ga doen. x

 13. Stephanie 3 september 2013 / 13:53

  Ik ben goed in ‘moetjes’ wanneer ik naar school ga, moet werken of wat dan ook. Maar nu heb ik al vanaf juni vakantie (tussendoor veel gewerkt, maar ook veel vrije dagen) en ik heb heeeel weinig last van ‘moetjes’. Dus ik geniet optimaal van het niets doen 🙂 en dat bestaat uit: blogs lezen, kamer beetje herindelen (leuk als het niet ‘moet’!), lezen, facebook spelletjes, foto’s inscannen etc.

 14. Ise 3 september 2013 / 14:46

  Het is dat ik nu geen sims meer heb maar eerst kon ik me daar hele dagen mee vermaken. Heerlijk om even nergens aan te denken en een ander leven te besturen!

 15. Isabel 3 september 2013 / 16:28

  Mij grootste moetje is toch wel school 🙂 Maar ik zit s avonds altijd lekker voor de tv niks te doen en ik lees ook genoeg tijdschriften dus ik denk dat het met mij nog wel goed gaat! Maar ik vind het wel belangrijk om daar op te letten omdat je het anders niet red.

 16. Lianne 3 september 2013 / 21:16

  Oooh ik heb afgelopen weken en aanstaande weken heel veel moetjes… Tis zelfs zo erg dat ik jouw blogs van nog bijna 3 weken terug moet gaan lezen, dat zegt wel wat 😮 (en dit is geen moetje, maar omdat ik teveel moetjes heb en dus geen tijd heb. Volg je de zin nog? haha) Heb nu heel eventjes tijd gemaakt voor een blog voor ik ga slapen maar wanneer deze moetjes voorbij zijn, ga ik eens even heel gauw je blogs teruglezen, haha! Ik snak naar een ‘moetjesvrije’ week!

 17. Kirsty 3 september 2013 / 22:17

  Ik houd helemaal niet van moetjes, want dat zijn voor mij die dingen die ik moet doen maar niet wil doen of waar ik geen zin in heb. Als ik iets moet doen wat ik leuk vind, zie ik het niet als moeten, want dan wil ik het ook. Gelukkig vind ik heel veel dingen die ik moet doen ook leuk. Maar als ik dan toch een beetje veel moetjes heb, word ik altijd heel geïrriteerd en dan weet ik al meteen dat het tijd is om even tijd te pakken om een tijdschrift of boek te lezen, te gamen, mijn nagels te lakken of om gewoon heerlijk lang te douchen en mezelf een uitgebreide scrubbeurt te geven. Heerlijk vind ik dat.

 18. Jiska 4 september 2013 / 12:35

  Mooi positief stukje! Zet me aan het denken over mijn eigen ‘moetjes’. Soms is het zo moeilijk om te gewoon even niets te doen in een maatschappij waar iedereen maar door en door gaat.

 19. Anouk 6 september 2013 / 09:23

  Ik dacht dat het mij nooit zou lukken, maar sinds deze week ga ik iedere avond tussen 8 uur en half 10 doelbewust naar beneden. Serie kijken, even lezen, spelletje spelen… gewoon even tijd voor mezelf en tot rust komen, daarna lekker naar bed. En wat geeft het veel rust, zowel lichamelijk als geestelijk.

 20. Anne 10 september 2013 / 17:27

  Een heel belangrijk onderwerp. Ruim een half jaar geleden ging ik bijna onderdoor aan al die moetjes die ik mezelf had opgelegd. Daar heb ik wel van geleerd, al ben ik veel te eigenwijs om op tijd te zien dat het weer fout gaat. :p “Gelukkig” heb je dan een lichaam dat stop zegt…

  • Lisanneleeft 10 september 2013 / 21:01

   Het blijft een kunst om het zelf te zien, nog voordat je lichaam begint met STOP!!! roepen!

 21. xx_Patries_xx 22 september 2013 / 17:44

  tja de moetjes he.. en als je samen bent heb je alleen maar meer van die situaties.. waar ik bijvooorbeeld zeg nee zegt hij ja en dan geef ik maar toe! toch inderdaad maar eens iets om op te letten!

 22. Agnes 29 september 2013 / 22:31

  Iedere zondag is moetjes vrij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.