Liefde voor jezelf in de drukke decembermaand

December is de feestmaand, de maand waarin naastenliefde centraal staat. Waarin we laten weten dat we aan elkaar denken en om elkaar geven, door simpelweg tijd met elkaar door te brengen, en door het geven van cadeaus. En ja, het is onwijs fijn en gezellig, december. Maar stiekem toch ook wel een beetje stressvol, want niet alleen mensen verwachten iets van je, vaak is het op school en op het werk ook een stuk drukker. Hoe zorg je dat je december op een fijne manier doorkomt, dus zonder er zelf aan onderdoor te gaan?

gelukkig-december

bron

Plan me-time in

Gewoon, in je agenda, een afspraak. Een afspraak met jezelf om iets alleen te doen, iets wat je zelf heel erg fijn vind, maar wat erbij inschiet wanneer je het druk hebt. Of dat nu het spelen van een game is, het lezen van een tijdschrift, of een heerlijk ontspanmomentje in bad, je moet er tijd voor maken. Juist als je het zo druk hebt kun je het goed gebruiken, even opladen.

Durf ook nee te zeggen

Ja, december draait om de mensen die belangrijk voor je zijn, maar je bent zelf ook belangrijk. Soms is het niet erg om nee te zeggen, of om bijvoorbeeld een middenweg te vinden. Denk goed na over wat jij het meest belangrijk vind en wat je graag met je tijd wil doen voordat je ja zegt tegen iets waarvan je achteraf spijt hebt.

Een goede planning is het halve werk

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wanneer ik een feestje heb bedenk ik altijd op het aller-laatste moment pas wat ik aandoe. Of wat voor make-up ik opdoe. Waarom zou ik dat niet van tevoren bedenken en alvast klaarleggen? Scheelt een hoop stress.

Zelfde geldt natuurlijk voor cadeautjes, als je met kerst cadeautjes nodig hebt, waarom zou je dan wachten? Ga ermee aan de slag wanneer het nog wat rustiger is, voordat je straks honderd dingen tegelijk moet doen en op honderd plaatsen tegelijk moet zijn.

Zet voor jezelf op een rij wat er allemaal gedaan moet worden, en wanneer je tijd hebt om dat te doen. Eigenlijk had je daar al mee kunnen beginnen natuurlijk! Dit scheelt echt een hele hoop stress, dat zul je ongetwijfeld herkennen.

Vergeet niet te genieten!

December is leuk en gezellig! Feestdagen zijn misschien wel stressvol, maar het is het waard. Probeer te genieten, ondanks dat alles misschien niet altijd helemaal soepel loopt. Sta elke dag even stil bij de dingen die je gaat doen, gedaan hebt, of aan het doen bent. Eigenlijk is december een heel waardevolle maand, maar als je niet oppast vliegt hij zo voorbij! En dat is natuurlijk zonde…

Zelf heb ik het natuurlijk (door mijn gezondheid) niet zo extreem druk deze december, maar met weinig energie moet je juist nog veel meer van deze keuzes maken. Een beetje zelfliefde is belangrijk, niet alleen wanneer je veel te doen hebt, maar dus ook wanneer je wat minder energie hebt. Hoe dan ook, ik denk dat iedereen deze tips wel kan gebruiken! Naar welke gezellige drukte kijk jij deze maand uit?

DELEN:

30 reacties

 1. Kelly Caresse 3 december 2013 / 07:17

  Wat goed dat je de decembermaand ook vanuit deze kant belicht want december is wel een heerlijke maand maar we worden overspoeld met ‘verplichtingen’. Het is zeker goed om onszelf niet te vergeten 🙂

 2. Nancy 3 december 2013 / 08:10

  Sinterklaas is bij mij absolute favoriet omdat dit feest al jaren met liefde bij ons gevierd wordt. Kerst gaat meer om het eten en samenzijn. Ook gezellig, maar anders. Met Sinterklaas worden er cadeautjes gekocht en daar gaat veel thought & effort in zitten. Dat maakt het zo bijzonder.
  Kerst met zijn gezellige lichtjes, lekkere eten… leuk!

  Ik ben toch wel van plan om het rustig aan te gaan doen deze maand. Ik heb zo’n hekel aan die stress van: moeten, moeten, moeten… En overal bij willen zijn.

 3. Jessie 3 december 2013 / 08:21

  Leuke tips! Zelf heb ik nu 2 baantjes dus heb ik het voorlopig erg druk. Gelukkig heb ik mijn kerstcadeautjes al gekocht dus die stress valt toch al weg. Met de feestdagen hou ik het ook liever rustig: gewoon gezellig tijd doorbrengen met vrienden en familie is meer dan voldoende voor mij.

 4. Manon 3 december 2013 / 08:24

  Ik heb echt zin in de kerst, verder moet ik gewoon veel werken deze maand, behalve die week dan. Heerlijk om extra tijd te spenderen met je famillie en vrienden.

 5. Martina 3 december 2013 / 08:31

  Helemaal mee eens! Ik probeer ook zeker zelf te genieten 🙂

 6. Geertje 3 december 2013 / 08:46

  Wat een fijne tips om deze drukke, en zeker ook leuke, dagen door te komen.
  Ik moet zeggen, wij hebben zelf al bepaalde keuzes gemaakt dit jaar om te zorgen dat ik mezelf niet voorbij loop. Door bijvoorbeeld te zeggen dat we het ene jaar naar de ene kant van de familie gaan en het andere jaar naar de andere. Zo blijft er ook fijn tijd over om aan mezelf/ons gezin te denken en heerlijk quality time te hebben!

 7. Beautydagboek 3 december 2013 / 08:53

  Ja een goede planning is echt het halve werk! Ik doe het sinds kort heel actief en dat werkt gigantisch goed.

 8. Vanessa 3 december 2013 / 08:53

  Leuke tips! Wij gaan komend weekend al kerstcadeautjes shoppen zodat we de laatste week niet zitten stressen.

 9. Dina 3 december 2013 / 09:06

  Ach, al die verplichte dingen doe ik al jaren niet meer aan. Als ik geen zin heb, heb ik geen zin. 🙂

 10. Lisa 3 december 2013 / 09:20

  Brrr ik was net buiten en het is koud! Ik doe rustig aan met kerst;) Ga wel weer kerst DIY’s maken, maar heb zelf geen drukke planning. Gewoon proberen te genieten, net wat je zegt! Liefs

 11. Rosalie 3 december 2013 / 10:08

  Ik probeer echt altijd de genieten van de kerstlichtjes op straat <3

 12. Suzanne 3 december 2013 / 10:34

  Ik kan zo genieten van december, de lichtjes, de warmte, de sfeer! Heerlijk. De chaos gaat eigenlijk een beetje bij mij langs. haha

 13. Syl 3 december 2013 / 10:44

  Ik vind december helemaal niet stressvol, je maakt jezelf stressig haha.
  Gewoon rustig aan doen en alles goed plannen.

 14. Anneke 3 december 2013 / 10:57

  Afgelopen weekend werd ik wel even overspoeld door verplichtingen. Toen dacht ik: o ja, december is begonnen! Naast Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw heb ik ook nog vier verjaardagen en school gaat ook nog door. Stressen!

 15. Isabel Cristina 3 december 2013 / 12:13

  Supergoede tips! December is niet alleen maar stressvol, lekker genieten van familie en vrienden!

 16. Maai 3 december 2013 / 13:14

  Oh ik ben echt vreselijk. Vind het best gezellig allemaal maar ik hou helemaal niet van al die verplichtingen. Ben soms best sociaal hoor maar eerlijk? Ik kijk er stiekem een beetje naar uit dat straks deze volle drukke maand weer voorbij is. Oke, ik vind het wel gezellig met mijn gezinnetje. Zien hoe de kinderen ervan genieten. Maar al die verplichtingen… Alles in een weekend gepropt en dan het weekend erna weer….. Ik heb beloofd dat ik dit jaar het huis wel gezellig ga maken. Misschien dat ik dan ook eens in de goede stemming kom. Wie weet, baal ik straks wel dat alles afgelopen is… 🙂

 17. Resy 3 december 2013 / 16:28

  December vind ik altijd een erg leuke, maar inderdaad ook een hele drukke maand. Ik ben ook een beetje bang dat die dit jaar nog drukker gaat worden dan andere jaren omdat ik nu studeer en we 17januari een evenement met ons projectgroepje moeten houden, en daar moet nog heel veel voor gedaan worden…

  Erg fijne tips dus, kan ze denk wel gebruiken!

 18. Esmée 3 december 2013 / 16:31

  Wat was dit even fijn om te lezen. Ik heb het de laatste tijd zo druk door het organiseren van een evenement, dat ik soms even vergeet om te ontspannen. Ik ben echt vaak bezig met andere dingen dan mezelf! Binnenkort ga ik even kerstcadeautjes halen, want dat vind ik alleen maar leuk! x

 19. Lotje 3 december 2013 / 16:42

  Heel fijn artikel! En af en toe nee zeggen (hoe moeilijk dat ook is) is alleen maar goed voor je Xoxo

 20. Cindy 3 december 2013 / 16:44

  Ik ben blij met december! November was voor ons dit jaar dé feestmaand, elk weekend wel een verplichting, wat ook wel heel leuk is, maar aan het eind van de maand was ik gesloopt! Nu is het wat rustiger, alhoewel, rustiger? Maar dit is een heel fijn artikel, ik heb nu twee weekenden even helemaal niets deze maand en dat hou ik graag zo! En wat we met Oud & Nieuw doen weten we nog niet, terwijl we dat normaal 2 maanden van te voren weten. En dat is eigenlijk ook niet erg om niet te weten wat we gaan doen, het enige wat we wél gaan doen is op Nieuwjaarsdag ons 5 jarig jubileum vieren 😉

 21. Tess Evea 3 december 2013 / 18:25

  Ik kom automatisch altijd geld te kort in December wat behoorlijk wat stress op kan leveren, ik heb altijd erg veel verjaardagen. Plannen en goed omgaan met je geld is hierbij erg belangrijk!

 22. SanneWierda 3 december 2013 / 18:45

  Jaaa, een goede planning is écht het halve werk. En me-time, oeh, gevaarlijk. Ik heb al snel té veel me-time… Tralalalala.

 23. Anouk 4 december 2013 / 16:20

  Ik ben trots op mezelf dit jaar: Sinterklaas met mijn familie en Kerstmis met zijn familie, voor de rest lekker alleen.

 24. xx_Patries_xx 5 december 2013 / 17:23

  December is altijd zo`n maand waarin je geleefd wordt vind ik, vooral richting de kerst.. dit voor die en dat voor de ander! handige tips hoor dankjewel

 25. Anne 10 december 2013 / 17:25

  Dankjewel!! De (december)stress begint al aardig op me te drukken. Ik weet wel hoe ik er mee om moet gaan (ik heb vandaag zelfs ergens nee tegen gezegd), maar soms wordt de gedachte aan de drukte me al teveel. Ik heb donderdag een examen en daar moet ik nog veel aan doen. Daarna is het volle kracht vooruit naar feestdagen, verjaardagen in de familie en concerten.

 26. cheyenne 11 december 2013 / 07:14

  goed artikel 🙂 dit is wel een van de belangrijkste dingen om te doen, heb ik in de afgelopen jaren gemerkt. niet alleen in december, maar überhaupt! door de feestdagen is het in deze maand natuurlijk extra druk, en normaal gesproken ben ik iemand die heeeul snel strest, maar door het een beetje rustig aan te doen op sommige vlakken, lukt het me nog aardig goed om relaxt te blijven 🙂 (tot nu toe, hihi)
  xo, cheyenne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.