Welke van de 5 liefdestalen spreek jij?

Welke liefdestaal spreek jij? En nee, dan bedoel ik niet de Franse taal, maar ik bedoel iets anders. Het gaat om een boek van De 5 talen van de liefde van Gary Chapman. Hierin worden vijf manieren van het uiten van liefde besproken. Voor mij is het niet alleen van de liefde-liefde, maar ik zie er ook iets van vriendschap in. Op welke manier breng jij je liefde over?

liefdestalen

De liefdestalen

Op welke manier uit jij je liefde voor iemand? Hoe laat je zien dat je iemand waardeert? Op welke manier doe je dit? Welke van de vijf liefdestalen spreek jij? Er zijn verschillende manieren hiervoor.

Positieve taal

Dit gaat om de woorden die je uitspreekt naar iemand. Laat je merken dat je diegene leuk vindt, geef je vaak complimentjes, motiveer je graag mensen door middel van woorden? Positieve taal (uitspreken, maar ook lichaamstaal) is een manier om je waardering naar iemand te laten blijken.

Samen zijn

Daarnaast is samen zijn simpelweg een manier om je liefde te uiten. Sommige stellen zijn onafscheidelijk en dat voelen ze dan niet alsof ze ‘onder de plak zitten’, maar het is puur een manier om liefde naar elkaar te uiten.

Cadeau’s

En cadeautjes! Ook een manier om je liefde naar iemand te uiten, een hele goede! En dat hoeft niet elke keer een enorm cadeau te zijn, helemaal niet zelfs. Dat kan ook in de vorm van een lief berichtje, gewoon een kleine verrassing.

Zorgen

Ik denk dat dit voor zich spreekt, zorgen. Je wilt graag zorgen, of je wilt dat er voor je gezorgd wordt. Dat kan in de vorm van mee gaan naar het ziekenhuis of zorgen als iemand ziek is. Maar ook boodschappen doen voor iemand of een kopje thee zetten valt onder zorgen.

Fysiek

Geef je graag knuffels? Ben je groot liefhebber van fysiek contact? Vrijen en seks? Ook door te spoonen en te cuddlen kun je laten zien dat je iemand aardig vindt. Lichamelijk contact is een manier om je liefde naar iemand te uiten.

Toelichting

Kijk naar welke taal jij graag spreekt, en welke taal van liefde ontvang jij graag? Matcht dit bij de talen die jouw partner graag ontvangt of spreekt? Op deze manier kun je kijken naar of jij en je partner wel goed bij elkaar passen. En, misschien nog wel belangrijker, je bent je bewust hoe je daar verbetering in kunt brengen!

Toch zie ik er niet alleen iets in van de liefde-liefde, zoals ik al zei. Ik denk dat het ook gaat om de manier van liefde uiten naar je vrienden, of naar alle mensen om je heen.

Mocht je nu geïnteresseerd zijn in het boek ‘Vijf talen van de liefde’, hij is hier op bol.com te koop.

liefdestalen

Wat is mijn taal?

En dan komen we meteen bij de vraag, welke taal past het meest bij mij? Ik zou willen dat ik het antwoord ‘allemaal!’ kon geven. Ik vind het namelijk heel fijn om mijn liefde de wereld in te sturen (Spread the love!)

Maar toch denk ik dat het geen verrassing is als ik zeg dat ik graag mijn liefde uit door positieve taal. Ik merk dat ik nooit echt veel aan het uiten van mijn liefde gedaan heb, dat het nog een beetje ongemakkelijk is. Maar het aller-mooiste vind ik het uiten van positieve taal!

Het ontvangen is anders, helaas. Ik heb zorg nodig, of ik dat nu wil of niet. Gelukkig is Tim een stuk beter in het geven van liefde dan ik! Hij is van het zorgen, maar er zijn meer talen die hij spreekt 😀 Verder vind ik het het meest prettig om door de mensen om mij heen gemotiveerd word met positieve taal. Dat zorgt ervoor dat ik me echt fijner en meer geliefd ga voelen.

Wat is jouw taal?

En nu ben ik wel benieuwd naar jouw taal van de liefde! Welke van de vijf liefdestalen spreek jij het liefst? En welke ontvang je graag?

17 reacties

 1. Daniëlle 10 oktober 2012 / 13:33

  Ik denk dat positieve taal en samen zijn het beste bij me past!

 2. Sylvia 10 oktober 2012 / 13:47

  Leuk stuk! Bij mij is het vrij duidelijk: 1) Zorgen 2) Positieve taal 3) Samen zijn 4) Fysiek 5) Cadeautjes.

 3. Leonella 10 oktober 2012 / 14:49

  Samen zijn, zorgen en fysiek passen het best bij mij. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik niet zo van de cadeau’s ben, en motiveren behoort niet tot mijn grootste kwaliteiten o.O

 4. Fien 10 oktober 2012 / 16:33

  Bij mij past positieve taal, zorgen en dan fysiek; knuffelen en mensen kussen als bedankje voor het feit dat zij bestaan.
  Liefs

 5. Laura 10 oktober 2012 / 16:48

  Mijne alles behalve ‘cadeautjes’, met nadruk op zorgen, fysiek en samen zijn..

  • Marike - LIVWOW.nl 10 oktober 2012 / 17:20

   Daarmee bedoel ik dat ze allemaal op mijn van toepassing zijn! Niet dat ik helemaal geen liefde in mijn leven heb… 😉

 6. Hester 10 oktober 2012 / 18:53

  Haha, bij mij eigenlijk allemaal, ik ontvang ze ook allemaal graag! Logisch natuurlijk 🙂 Cadeautjes is niet heel sterk bij mij, maar ik vind het wel weer fijn om anderen blij te maken door ze iets te geven of een leuke mededeling te doen!

 7. Natasja 10 oktober 2012 / 19:40

  Samenzijn past bij mij! Wat lijkt me dat een enorm leuk boek :). Ook geef ik graag anderen cadeautjes, daar kan ik echt gelukkig van worden, iemand het gevoel geven dat ze gewaardeerd worden.

 8. Johanne 11 oktober 2012 / 14:24

  Super leuk artikel, ik denk dat ik het boek ga lezen!(:
  Maar ik weet eigenlijk niet zo goed welke bij mij past… Als ik er nu zo over na denk pas ik bij elke (vriendschappelijke) relatie een andere liefdestaal toe, haha. Maar over het algemeen positieve taal en fysiek het meest!

 9. Anouk 13 oktober 2012 / 13:05

  Zorgen past wel bij mij, ik ben iets minder fysiek eigenlijk. Samen zijn alleen met echte mensen die dichtbij mij staan… 😉

 10. Anneke 14 oktober 2012 / 10:30

  Bij mij zijn het duidelijk zorgen en cadeaus. 🙂

 11. Suzanne 17 oktober 2012 / 22:55

  Heerlijk om te lezen! Ik spreek denk ik de fysieke taal al moet ik zeggen dat met de positieve taal ik ook erg bekend ben. Gelukkig heb ik een ‘Robbert’ die al deze talen spreekt en daar ben ik erg blij mee.. Zucht 😉

 12. Nico Desmedt 28 maart 2013 / 07:05

  Voor mij tellen ze alle 5….1+2+3+4+5……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.