LOI copywriting, wat is het en waarom doe ik het?

Sinds ik de curus in huis heb (inmiddels al weer bijna een jaar, oops!), krijg ik constant vragen van jullie hierover. Ik heb in de gaten gekregen dat ik het heel leuk vind, maar dat ik niet zo goed ben in zelfstandig droge lesstof doorwerken. Maar inmiddels ben ik wel zo ver dat ik jullie kan vertellen wat ik ervan vind en wat het nu eigenlijk precies inhoudt!

Wat is copywriting?
Onder copywriting valt ongeveer alle tekst die de gemiddelde mens de hele dag leest, misschien op de inhoud van een boek na. Alles draait om pakkende teksten om de aandacht van de lezer naartoe te trekken. De cursus geeft ook ontzettend veel achtergrondinformatie en informatie over de dingen waar een copywriter me te maken kan krijgen.

Waarom koos ik voor copywriting?
De interesse was gewekt vanwege mijn blog en de schoolkrant destijds. Ik was benieuwd naar het psychologische aspect achter het opnemen van een tekst. Maar ook om gewoon mijn eigen schrijf- skills te verbeteren natuurlijk!

Uiteindelijk begrijp ik nu exact het idee achter een advertorial, en kan dit ook toepassen in mijn teksten. Wat dat betreft kan ik het goed gebruiken in mijn blog, dat is iets waar ik destijds nog niet aan gedacht had.

Waar bestaat de cursus precies uit?
De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken, die weer onderverdeeld zijn in kleinere paragraafjes. In het eerste hoofdstuk, reclame, organisatie en achtergronden wordt de basis van het copywritersvak geleerd. Niet mijn favoriete hoofdstuk, vooral niet als ze beginnen over geschiedenis (en jaartallen, brrr!). En wanneer ze beginnen over rechten en regels binnen het schrijfersvak, dan haak ik vrij snel af, maar hij is inmiddels klaar!

In het hoofdstuk methoden en technieken komt het psychologische gedeelte aan bod. Hoewel dit niet echt was wat ik ervan verwachtte, was dit zeker een stuk leuker dan het voorgaande hoofdstuk, haha. Met deze ben ik nog bezig, oa conceptontwikkeling en het schrijfproces komen nog aan bod, ik ben benieuwd!

Copywriting en verkoop is ook en hoofdstuk waarnaar ik erg benieuwd ben. Verkopen is vaak wel een doel van een tekst die je als copywiter schrijft. Hierin komen ook de meer praktische tips voor het schrijven aan bod, daar ben ik ook erg benieuwd naar!

Ook schrijven voor het web (ik geloof dat deze erbij hoorde, maar ook los te krijgen is) heb ik al afgerond. Hehe, deze hoorde eigenlijk als laatste, maar ik was te nieuwsgierig. Wat ik hiervan vond? Niet goed genoeg bijgehouden. Zelf heb ik, toen ik net begon met bloggen, ontzettend veel over schrijven voor het internet gelezen. Mijn kennis was meer up-to-date dan de informatie uit dit hoofdstuk. Natuurlijk zijn er genoeg dingen die ik ervan geleerd heb, ook achtergrondinformatie. Maar als je zou overwegen om hem los te gaan doen, dan zeg ik nee, doe maar niet.

Wat vind ik er tot nu toe van?
Ik ben tevreden. Ook ben ik mezelf een beetje tegengekomen, droog van een papiertje leren zonder dat er iemand zegt wanneer het af moet zijn is niet mijn ding. Ik doe het voor mezelf, dus speciaal voor mezelf kies ik eerst de leukste dingen uit, haha. Ook vrijwel alle opdrachten moet ik nog maken, oeps.

Inhoudelijk is het een fijne studie, zoals je hierboven op de afbeelding ziet wordt er vaak geïllustreerd met afbeeldingen. Dat maakt het gelukkig wat minder droog, haha. De verouderde info uit het schrijven voor het web gedeelte komt een mini beetje terug in de rest van de cursus. En ik ben een paar spelfouten tegengekomen, sorry maar dat kan echt niet in een copywriting cursus!

Maar ik ben kritisch, haha. Over all ben ik best tevreden! Ik heb in elk geval al veel geleerd, en ik ben nu toch wel ontzettend benieuwd geworden naar de rest van de cursus. Dus, 3 keer raden wat ik nu ga doen, haha! Waarvoor ben jij aan het leren op het moment?

15 reacties

 1. Milou 29 maart 2012 / 08:32

  Leuk dat je het zo leuk vindt!! 🙂 Lekker mee doorgaan!
  Ik zit zelf op de pabo! liefs xoxo

 2. Esmé 29 maart 2012 / 09:15

  Leuk dat je het zo kan toepassen in de praktijk! Ik ben op dit moment aan het ‘leren’ onderzoeken. Ik doe nu onderzoek naar de geschiedenis van de reclame op de Nederlandse televisie.

 3. Yara 29 maart 2012 / 09:35

  Leuk om te lezen, het lijkt me opzich best leuk om te doen!

 4. Danique 29 maart 2012 / 09:51

  Ik heb het deels op school gehad, was inderdaad wel interessant! Momenteel ben ik met mijn scriptie bezig en daarna ben ik even klaar met leren ;).

 5. Sylvia 29 maart 2012 / 09:57

  Ik studeer Rechten aan de Universiteit van Tilburg, ben inmiddels vierdejaars, voor mij is juist die kant van copywriting dus interessant. Dat komt bij ons terug in vakken als intellectueel eigendomsrecht, etc. altijd handig om te weten 😉

 6. San 29 maart 2012 / 11:44

  Klinkt best wel interessant, heb er alleen geen tijd voor… Ik schrijf voor het blad van mijn studievereniging en het zou best van pas kunnen komen! En wat ik nu aan het leren ben? Ik ben bezig het immuunsysteem te begrijpen… Best veel en ingewikkeld!

  • San 29 maart 2012 / 11:44

   Oh ik ben 1ejaars geneeskunde 🙂

 7. Mariette 29 maart 2012 / 12:03

  Het lijkt me best wel interessant! Ik ben nu bezig met een cursus Fashion Design. Voor foto’s en mee info, staat allemaal op mijn blog!

  Liefs, Mariette

 8. Vivian 29 maart 2012 / 15:38

  Leuk zeg! Ik heb vorig jaar (of was het twee jaar terug? hahah) ook een thuisstudie van de LOI gedaan: Creatief Schrijven. Dat was ook ontzettend leuk en leerzaam, maar soms wel behoorlijk lastig om doorheen te komen, omdat het gewoon niet altijd even interessant is. Maar wel fijn dat je dit leuk vindt, ga er vooral mee door zou ik zeggen!

 9. Ise 29 maart 2012 / 17:09

  Bij copywriting dacht ik altijd bah saai en ik wist ook niet echt wat het inhield, maar misschien is het zelfs ook wel iets voor mij! Ik denk ook dat het erg handig is met bloggen 🙂

 10. Esmay 30 maart 2012 / 14:37

  Best intressant! Zelf doe ik nu TL, maar hierna ga ik Marketing & Communicatie doen. Ook weer handig voor mijn blog haha, maar ook omdat ik ‘t leuk vind!

 11. Ron Overbeek 30 maart 2012 / 17:00

  Erg leuk dat deze cursus nog altijd bestaat! Ik deed dezelfde cursus jaren geleden, volgde ook de praktijkcollegedagen in Utrecht en heb er nog dagelijks plezier van (en in). Begrijp ik het goed – uit jouw foto’s – dat het nog altijd een papieren cursus is (ordner, katerns)? Veel succes!

 12. Kaya-Quintana 31 maart 2012 / 09:59

  Leuk zo’n cursus, wist niet dat die via LOI bestond 🙂

  Groetjes,

  Kaya-Quintana

 13. emily 2 april 2012 / 21:46

  Leuk joh!
  Ik doe grafisch vormgeven, maar denk niet dat ik dit m’n hele leven wil gaan doen. Want de hele dag voor de pc zitten is niet erg gezond en ik wil wat meer afwisseling. Dus denk dat ik na m’n diploma een jaar goed ga nadenken en sparen voor hbo en wat ik voor opleiding wil gaan doen ;p haha *misschien een idee om ook een blogje over te schrijven haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.