Lichaamstaal iets iets wat een enorme invloed op ons heeft. Lichaamstaal zegt vaak meer dan gesproken taal, hoe gek dat ook klinkt. En je lichaamstaal geeft niet alleen een bepaalde indruk aan iemand anders, maar je kan er ook je gevoel mee beïnvloeden. Dit hebben ze op een hele leuke en simpele manier onderzocht!
Sterke houdingen en onzekere houdingen
Je hebt er ongetwijfeld weleens van gehoord. Een gesloten houding (bijvoorbeeld je armen en benen over elkaar doen) zorgt ervoor dat je minder snel wordt aangesproken en dat je minder overkomt als een open persoon. Een open houding zorgt er juist voor dat je wel aanspreekbaar bent. Dus… als jij altijd degene bent die aangesproken wordt door praatgrage omaatjes in de bus, misschien heb je bij deze de oorzaak te pakken?
Maar zoals ik in de eerste alinea al noemde, niet alleen mensen die jou zien worden beïnvloed door jouw houding. Ook jijzelf beïnvloedt jezelf ermee. Hoe dat precies zit?
High-Power Pose
De high-power pose is de krachtige dominante houding, te zien op de linker afbeeldingen. Bekend is dat je op deze manier krachtiger en zelfverzekerder overkomt. Maar mensen gaan zich ook zo voelen door deze houdingen. Ze worden enthousiaster, krijgen meer vertrouwen in zichzelf! Hoe je dat kunt toepassen? Bijvoorbeeld door jezelf voor de gek te houden voordat je begint aan een sollicitatiegesprek door zo’n houding aan te nemen.
Hoe dat kan? Door deze houding wordt het stresshormoon cortisol duidelijk lager. Daarentegen stijgt het hormoon testosteron, deze staat bekend als mannenhormoon, agressiehormoon.
Low-Power Pose
De low-power pose is juist het tegenovergestelde. Een gesloten, onzekere houding. Armen over elkaar, benen gekruist, in elkaar gedoken, naar beneden kijkend. Hiervan word je juist onzekerder. Als we weer datzelfde sollicitatiegesprek erbij halen, dan werkt dat precies andersom. Als je voor je gesprek, wanneer je moet wachten bijvoorbeeld, maar een beetje in elkaar gedoken met je telefoon zit te spelen, dan maak je jezelf juist onzekerder.
Ook dit wordt weer bevestigd met de genoemde hormonen. Het stresshormoon gaat omhoog en het testosteron daalt.
Bewezen is dat deze houdingen ook in onze aard zitten. Zoals je op de bovenste afbeelding al zag, dieren doen het ook. Maar mensen die blind zijn, mensen die nog nooit mensen deze beweging hebben zien maken, ook zij kennen dit gebaar. Vooral heel duidelijk bij fysieke overwinningen, gaan die handen de lucht in!
Dus… nu weet je meteen waarom deze vrouw zo staat.
En waarom Beyonce deze ‘power pose’ doet.
Als je dit een interessant onderwerp vindt, dan vind je de TED-talk Je lichaamstaal vormt wie je bent waarschijnlijk ook erg interessant. Ik betrap mezelf er trouwens weleens op hoor, dat ik onbewust in een duidelijke low-power pose zit! Ben jij je bewust van je lichaamstaal?
Lieve Lisanne,
Een maand of 3 geleden heb ik voor het eerst jouw website bezocht nadat een vriendin van mij had aangeraden om er eens een kijkje tenemen, ze vind namelijk dat je erg leuke, interessante en positieve stukken schrijft. Zodoende ben ik hier gekomen, sinds dien kom ik hier iedere dag even een kijkje nemen en lees je nieuwste stukjes. Ik wil je graag even vertellen hoeveel goed mij dit doet. Het lezen van je blog geeft me een goed gevoel, ik krijg zo nu en dan weer nieuwe inzichten in dingen en je geeft me informatie waar ik zo ontzettend veel aan heb. Ook dit stukje waarop ik nu voor het eerst een comment plaats helpt me zo enorm veel. Ik wil je daar hartelijk voor bedanken. Normaal gesproken geef ik nooit een comment op de blogs die ik lees maar die van jou vind ik altijd zo bijzonder en ik weet dat het altijd fijn is als je een compliment krijgt van iemand. Dus bij deze één van mij. Bedankt voor de hulp die je mij en andere geeft, je verricht hele mooie dingen met het schrijven van je blog. 🙂
Heel veel liefs,
Maartje
Ik ben er best wel bewust van, vooral in tijden dat ik me heel down voel, kruip ik in elkaar als een soort mmm ja, egeltje? Gezicht in mijn handen en helemaal oprollen zeg maar. Ik ken ook een hoop meiden die best somber zijn, opvallend is dat ze dan ook állemaal naar beneden kijken. Dode blik in de ogen, zielig, ja. Als je daarnaast dan zo’n vrolijke meid neer zet wil je die gelijk aanspreken. Lichaamstaal is best belangrijk, nog nooit zo diep bij stil gestaan eigenlijk. :/
Jij hebt altijd zulke interessante artikelen! 🙂 Ik sla heel vaak mijn armen over elkaar.. Maar meestal wanneer ik dit merk zet ik gelijk mijn armen in mijn zij. Het is bij het houden van presentaties ook altijd super belangrijk om gewoon op twee benen te staan en goed je handen te gebruiken.
Dit is echt heel interessant. Onbewust is dit natuurlijk wel logisch (als ik mensen niet goed ken en ik voel me niet op mijn gemak, doe ik altijd mijn armen over elkaar), maar toch goed dat je hier een artikel over schrijft. Die TEDxtalk lijkt me ook heel interessant!
Wat een leuk stuk! Ik kom hier voor het eerst, maar ik ben nu al fan denk ik 😉
Wat interessant zeg!
Wat interessant! En nu ik bij mijzelf denk…. het klopt inderdaad!!!
Ik sta zelf voor de klas en probeer constant bewust te blijven van mijn lichaamshouding en lichaamstaal..
Dit artikel sluit daar goed bij aan! Leuk en orginele post!
X Charlot
Wat is dit een interessant artikel! Ik ga dat filmpje binnenkort eens kijken als ik iets meer tijd heb.
Zelf probeer ik me bewust te zijn van mijn lichaamshouding maar ik betrap me vaak op de low-power-pose. (Maar ik vind het ook gewoon fijn zitten met mijn benen of armen over elkaar terwijl ik juist wel open sta voor praatjes, die vind ik zelfs heel erg fijn. Verwarrend dit 😉
Ik ben mijzelf hier heel erg bewust van geworden. Ik werk in een omgeving waar ik autoriteit uit moet stralen..en dat is soms nog niet makkelijk. Maar houding en stemgebruik doet al een hele hoop. 🙂
Héél erg interessant, ik vind het leuk dat je dit soort onderzoeken met ons deelt, want ik zou niet weten waar ik het zou moeten lezen! Dus, goed artikel!
Interessant zeg, weer wat geleerd! 🙂
Interessant artikel! Eigenlijk wist ik dit al wel, het is natuurlijk ook ontzettend logisch… Als je onzeker bent dan wil je eigenlijk ook minder opvallen, en dat doe je dan door je ‘kleiner’ maken. Maar je hebt ‘t wel even heel duidelijk verteld! 😉
Die TED-talk heb ik pasgeleden gekeken, superinteressant! Ik heb gemerkt dat ik ook (te) vaak in een low power-pose sta of zit, moet er meer op gaan letten!