Maakt de zoektocht naar geluk ongelukkig?

Geen idee hoe het bij jullie zit, maar ik lees veel boeken over geluk. Gelukkig zijn en gelukkig worden en ook een belangrijke: ‘de weg naar geluk’. Ik vind het onwijs leuk om me daarmee bezig te houden en daarover te lezen, maar of ik er ook gelukkiger van word…? Dat vraag ik me af.

Och, wat kan ik me storen aan de nieuwe soort ‘geluks-guru’s’ die alle andere gelukstheorieën proberen onderuit te halen.  Maar soms vraag ik me af of ze niet gelijk hebben. Misschien wel. Hoe ik erover denk?

zoektocht naar geluk

Bron

De zoektocht naar geluk maakt je niet gelukkig

Dit is wat ik denk: door veel bezig te zijn met die zoektocht naar geluk ben je constant op zoek. Waarmee je eigenlijk bij voorbaat al zegt dat je niet gelukkig bent. Of dat je het wel bent, maar dat je er nog niet genoeg van voelt en dat je steeds meer wilt.

Ik denk dat het op zo’n punt weinig met geluk meer te maken heeft. Dat je dan niet meer op zoek moet gaan naar geluk, maar naar tevredenheid en dankbaarheid. Misschien is dat de stap die je moet gaan zetten voordat je op zoek naar geluk moet? Maar ook dat vind je vaak in boeken over positief denken en gelukkiger worden… Een beetje dubbel dus. Dankbaarheidslijstjes kom je in onwijs veel boeken tegen. En terecht, het werkt nu eenmaal!

tegengif

Tegengif is een van die boeken (hier op bol.com te vinden). Het eerste wat ik dacht bij het horen over dit boek was: nee he, gaan ze nou zeuren over positief denken?! Maar ik ben toch best nieuwsgierig geworden! Iemand die dit boek gelezen heeft?

Wat denken jullie, heeft het bezig zijn met gelukkig zijn/worden een positieve of een negatieve invloed?

27 reacties

 1. Kelly Caresse 27 maart 2013 / 07:12

  Ik denk dit per persoon verschillend is en dat het er ook aan ligt vanuit welke motieven iemand er naar op zoek gaat. Als iemand door gevoelens van onvrede of ongeluk gaat zoeken dat het dan niet naar geluk zal brengen, maar wanneer dit puur uit positieve interesse is dat het dan wel iets kan toevoegen 🙂

 2. Deborah 27 maart 2013 / 08:08

  Door je te hard te focussen op het ‘zoeken naar geluk’, denk ik dat je het geluk net voorbij loopt. Geluk zit ‘m in de kleine dingen. Al geloof ik wel dat je houding er wél toe bijdraagt (bv. negatief denken vs. positief denken) !

 3. Danielle 27 maart 2013 / 08:52

  Als je voor je gevoel ongelukkig bent, maar blijven volhouden en denken dat je gelukkig bent, dan kan het alleen maar beter worden. Je moet er denk ik niet naar opzoek gaan. Net zoals met de liefde, als je zoekt vind je hem vaak niet.

 4. Keytothefuture 27 maart 2013 / 09:03

  Je moet inderdaad niet op zoek naar geluk maar geluk moet jou vinden. Of je op dat moment het geluk ook toe staat in je leven, dat is aan jou! Wanneer je tevreden en dankbaar bent dan heb je in ieder geval minder zorgen.
  Interessante discussie hoor! Ik denk dat het lezen over gelukkig zijn vooral een manier kan zijn om je te laten beseffen dat je het misschien eigenlijk al bent maar nog niet altijd beseft!

 5. Marloes 27 maart 2013 / 09:44

  Absoluut niet op zoek gaan… dat vind ik persoonlijk wel domste wat je kunt doen.

  Als je doet wat je leuk vind, gezond bent, lieve mensen om je heen etc..

  Dan moet je naar mijn inziens al gelukkig zijn..

 6. Dina 27 maart 2013 / 09:56

  Sommige mensen zijn zo geforceerd bezig met zoeken (naar geluk/liefde). Het oude spreekwoord luidt dan wel: Zoekt en gij zult vinden. Maar ik betwijfel het…
  Dat het geluk in de kleine dingen zit, geloof ik dan weer wel.

 7. Swaen 27 maart 2013 / 10:13

  Als je almaar blijft zoeken naar geluk ben je nooit tevreden. Ik vind dat je alles maar over je heen moet laten komen en dan vind je de kleinste dingen als erg bijzonder. Geluk is dan niet meer een enorm iets waar je naar op zoek moet.
  Liefs, Swaen

 8. Ise 27 maart 2013 / 10:34

  Ik denk niet dat het goed is om erg gefocust op te zijn, maar dat zal ook voor iedereen anders zijn 🙂

 9. Jennifer 27 maart 2013 / 10:59

  Op sommige momenten moet ik inderdaad toegeven heb ik een hekel aan die positieve mindset. Soms maak ik gewoon van die idiote dingen mee waardoor ik denk dat geluk niet altijd te vinden is. Een vriend in coma in het ziekenhuis, mijn huisgenootje van 19 die overleed aan een hartstilstand, op zoek naar geluk? Nee hoor, nu echt niet. Het komt wel weer denk ik. Ik kan niks voor die vriend doen dat hij weer beter en de oude wordt, misschien heeft hij een hersenbeschadiging. Alle ongeluk van de wereld. Ik kan echt niet denken dat het leven alleen maar leuk is, ik wil niet met oogkleppen opleven en alleen maar op zoek naar geluk. Zoals de nare dingen mij overkomen, moeten de goede dingen me ook maar overkomen. Zo sta ik er op dit moment in. En ik wil geen partypooper zijn en weet ook wel hoeveel geluk ik heb dat ik gezond ben en dat dit alleen al een geschenk is, maar ik ga ook niet op zoek naar gezondheid, dat overkomt me.

 10. LounaBeauty 27 maart 2013 / 11:30

  Mmmmmmmmm… denk dat dit per persoon verschilt. Maar iets geforceerd doen…. werkt meestal niet. Meestal gaat het fout of houd je het niet vol. 🙂

 11. Melle 27 maart 2013 / 11:44

  Ik denk inderdaad dat geluk in de kleine dingen zit. Als je inderdaad opzoek gaat naar geluk zie je die kleine dingen niet meer. Leuk stukje!

 12. Charlotte 27 maart 2013 / 11:50

  Ik ben het er helemaal mee eens.
  Wat heb je dit weer goed geschreven!

 13. Suzanne 27 maart 2013 / 13:26

  Ik denk ook inderdaad dat je niet gelukkiger wordt van het zoeken naar geluk. Maar je kan je eigen geluk er wel door gaan inzien. Ik denk dat het heel erg afhangt van je karakter. Zo ben ik snel tevreden en vergeef ik misschien wel te snel. Maar dat maakt mij wel gelukkig, want ik wil niet zeggen dat ik ongelukkig ben. Wel zie ik mensen om mij heen waarbij het nooit goed genoeg is en altijd beter moet, dan vraag ik me ook wel eens af, ben jij gelukkig?

 14. Luxepaard 27 maart 2013 / 16:25

  Ze zeggen toch ook wel eens “Het geluk is met de dommen?”. Hopelijk komt het mij nu dan snel aanwaaien 😉 Leuke blog!

 15. martina 27 maart 2013 / 16:31

  ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je gelukkig bent met wat je hebt en daar waardering voor hebt.. daarnaast mag je altijd gaan voor je geluk, maar niet ten koste van andere dingen

 16. Hester 27 maart 2013 / 16:57

  Ik snap goed wat je bedoelt, het is net een beetje als op zoek gaan naar de liefde… dan vind je het vaak juist niet, omdat je het forceert. Al is geluk wel maakbaarder misschien. Toch denk ik dat je van elke situatie de goede dingen moet opzoeken en daar je geluk uithalen, en het niet telkens voor je uit blijven schuiven zeg maar omdat je het nog moet vinden ofzo.

 17. Isabel 27 maart 2013 / 18:29

  Interessant punt! Ik weet er niet zo veel vanaf, maar het boek klinkt erg interessant.

 18. Marije 27 maart 2013 / 19:03

  Ik denk niet dat je moet zoeken naar geluk, maar dat je je vooral moet blijven bezighouden met dingen die jou gelukkig maken. Merk je dat iets jou niet (meer) gelukkig maakt, dan kun je best op zoek gaan naar iets dat jou wel gelukkig maakt. Maar zoiets hoeft niet groot te zijn en het hoeft zeker niet lang te duren voordat je het hebt gevonden! Heb je het? Hou het dan vast en blijf niet eeuwig zoeken naar iets wat onvindbaar wordt als je er te hard naar zoekt. 🙂

 19. Anne Solveig 27 maart 2013 / 20:18

  Ik denk dat als je teveel bezig bent met gelukkig zijn je er uiteindelijk niet gelukkig van wordt..

 20. Lianne 27 maart 2013 / 21:17

  Als je dat boek koopt, dan eis ik een review hoor! haha, nee, das ‘n geintje maar ben wel erg benieuwd naar dat boek!
  Ik denk trouwens dat als je hard op zoek gaat naar geluk, dat je er al gauw aan voorbij loopt.

 21. Zo simpel is dan geluk 27 maart 2013 / 22:51

  Ik denk niet dat je gelukkig wordt als je echt op zoek bent naar geluk. Volgens mij ben je er dan zo op gefocust, dat je de (kleine) dingen die je gelukkig kunnen maken niet meer ziet.
  Wel denk ik dat je je op een andere manier zou kunnen opstellen. Wanneer je bepaalde dingen meer leert waarderen, ben je denk ik sneller gelukkig.

 22. N 28 maart 2013 / 00:37

  Ik ben depressief geweest en heb echt een hekel aan dat dwingende keurslijf van optimisten. Ook jouw posts irriteren me soms. Sta je wel open voor de mening of ideeen van anderen? Of hebben ongelukkige mensen dat aan zichzelf te danken? Ik geloof ook absoluut niet dat positief denken invloed heeft op het universum oid. Ik zou blij zijn dat jij zo over positiviteit en geluk denkt, maar sommige mensen KUNNEN dat niet. Denk daar ook eens aan, geluk en je kunnen richten op het positieve is ook genetisch bepaald! Ik ga dit boek dus zeker lezen.

 23. Anne 3 april 2013 / 19:56

  Het kan negatieve invloed hebben wanneer je pijn afkeurt. Wanneer je tegen jezelf zegt: Nee, zo mag ik me niet voelen. Terwijl pijn nu eenmaal bij het leven hoort. Je wordt pas gelukkig als je dat accepteert en dan kun je ook anders naar de pijn gaan kijken. Uiteindelijk lijkt zoeken naar geluk me niet zo zinvol, je kan beter proberen te leven naar je waarden. Dan haal je voldoening uit wat je doet en dat draagt enorm bij aan je geluksgevoel.

  Dit is mijn standpunt, ik leef er alleen vaak nog niet naar! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.