Geld maakt gelukkig! Of toch niet?

De een is ervan overtuigd een gelukkig mens te worden als hij de loterij wint. De ander beweert dat geld geen enkele invloed heeft op hoe gelukkig hij of zij zich voelt. Maakt geld gelukkig? Het blijft een moeilijke vraag, maar er zijn een aantal dingen die ik je hierover kan vertellen.

‘mensen met minder geld doen niet minder leuke dingen dat mensen met meer geld!’

Veel geld maakt niet gelukkig, genoeg wel

Toen ik op Twitter de discussie ophaalden kwamen veel mensen met hetzelfde antwoord. Ja, als zij een miljoen euro kregen, zullen ze gelukkiger worden. Dit omdat ze geldzorgen hadden. Niet zeker weten of de rekeningen betaald kunnen worden, onzekerheid wat betreft iets belangrijks in je leven (een dak boven je hoofd, eten, hygiëne). Zulk soort onzekerheden kunnen heel veel stress opleveren. Logisch dat je gelukkiger wordt als je deze zorgen niet hebt.

In Amerika is hier onderzoek naar gedaan. De conclusie? Geld maakt wel gelukkig. Maar wanneer het jaarinkomen boven een bepaald aantal dollar uitkomt, dan groeit dat geluksgevoel niet meer bij meer geld. Geld maakt dus maar tot op zekere hoogte gelukkig. (In dit artikel op Trouw wordt beweerd dat dit punt op 60 000 euro per jaar ligt in het westen. Wow, dat is veel hoger dan ik had verwacht!)

Word je van meer loon gelukkiger?

Ja en nee. Opslag of het winnen van de loterij maakt je gelukkiger. Maar dat gevoel is maar van korte duur. In no time ben je gewend aan hoeveel je verdient en voel je je weer zo gelukkig (of ongelukkig) als je hiervoor was. Houd er wel rekening mee dat je hierbij nog het kleine beetje geluksgevoel uit de vorige alinea optelt.

Grappig is wel dat is bewezen dat mensen die meer verdienen niet meer leuke dingen gaan doen. Dat is een argument dat je vaak hoort als mensen het over geld hebben. ‘Het zou geweldig zijn om meer te verdienen, dan kun je veel meer leuke dingen doen!’ Dat is dus een misvatting, want mensen met minder geld doen (gemiddeld) niet minder leuke dingen dat mensen met meer geld.

Verder vind je in dit leuke artikel nog vijf redenen waarom je van meer salaris niet gelukkiger wordt. Meer salaris is mooi meegenomen, maar niet als je baan niet leuk is en als je geen tijd meer over hebt om dingen te doen die je echt heel graag doet.

Dus Lisanne, wat is het nu, maakt geld gelukkig?

Ik zou zeggen: nee. Hoewel onderzoek het tegendeel bewijst, zou ik toch nee zeggen. Er zijn zo veel andere dingen die een veel belangrijkere rol spelen in het bepalen van je geluk. Ik denk dat het punt geld niet in dat rijtje hoort, in veel gevallen is geld bijzaak.

Dat gaat natuurlijk niet op als je geldproblemen hebt en dit een groot deel van je leven bepaalt. Dan word je natuurlijk wel gelukkiger van een grote smak geld! Voor deze mensen dus ja. Maar voor de gemiddelde mens speelt geld maar een kleine rol, denk ik.

Duidelijk is dus dat genoeg geld je gelukkig maakt, maar op een bepaald punt maakt meer geld helemaal niet meer zo veel uit. Of ik zelf gelukkiger zou worden als ik meer geld had? Moeilijk… Ik op het moment het gevoel dat ik genoeg geld heb, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik nog ‘veilig’ bij mijn ouders woon. Zou jij gelukkiger zijn met meer geld, wat denk je?

DELEN:

29 reacties

 1. kirsten 19 november 2012 / 07:38

  Mijn vriend zegt altijd dat hij de loterij gaat winnen, maar dat hoeft voor mij niet. Ik werk liever hard voor wat ik wil hebben dan dat je alles in een keer kan kopen en misschien wel zou kunnen stoppen met werken.. wat heeft het leven dan nog voor zin? vind ik dan.. dan kan je alles krijgen wat je wilt en heb je nergens echt hard voor gewerkt. Nee dankje, laat mij maar gewoon werken voor mij geld. Ik denk ook niet echt dat geld gelukkig maakt. Ik word wel heel blij van de dingen die ik dan weer koop van mijn salaris maar dat is binnen no time voor bij :(!

 2. Sas 19 november 2012 / 07:53

  Ik denk niet dat geld gelukkig maakt. Het maakt het leven alleen een stukje makkelijker 🙂

 3. Hester 19 november 2012 / 08:03

  Om gelukkig te zijn is genoeg geld wel een grote factor, denk ik. En het is leuk als je meer geld hebt, om meer kleren te kopen. Maarja… Dat kledingstuk meer of minder, echt gelukkig word je daar nou ook weer niet van. En het went inderdaad, dan vind je het normaal dat je vijf dingen per week shopt.

 4. Yara 19 november 2012 / 08:08

  Geld maakt voor mij wel gelukkig,maar dat is vaak tijdelijk. Wat mij echt gelukkig maakt (langer) dat is mijn vriend, mijn vriendinnen en m’n dieren. Ohja en mijn eigen huisje. ^^

 5. Elja 19 november 2012 / 08:16

  Hoi! Ik heb afgelopen jaar een lezing bijgewoond van een Harvard professor die onderzoek doet naar geluk, maar ook vooral naar wat wij DENKEN dat ons gelukkiger maakt t.o.v. waar we werkelijk gelukkig van worden. Ik vond hier een TED talk van hem: http://www.ted.com/talks/dan_gilbert_asks_why_are_we_happy.html Niet helemaal hetzelfde verhaal, maar wel interessant.

  Hij vertelde inderdaad ook over dat bedrag (volgens hem 50.000 dollar in de VS, dus zeg 45.000 euro).

  Zo is er ook onderzoek dat zelfs bij mensen die de vreselijkste dingen overkomt, bijna iedereen na 2 jaar even gelukkig is als voor die gebeurtenis (op 10% na). En als je mensen die in de running zijn voor een belangrijke baan bijvoorbeeld vraagt hoe gelukkig/ongelukkig ze zullen zijn als ze die baan wel/niet krijgen, komt de werkelijke gelukservaring als het wel/niet gebeurt totaal niet overeen met de werkelijkheid: ze zijn gewoon even gelukkig. Met, of zonder die baan. Of met/zonder die loterij!

  Raar, he? Ik weet niet of het nou goed of slecht nieuws is, maar interessant is het wel…

 6. Lifesplash 19 november 2012 / 08:19

  Ik denk het eerlijk gezegd niet, oké, als je daarmee je schulden bent afgelost dan wel. Dan heb je een slecht gevoel ‘weggekocht’. Dat is natuurlijk wel heel erg fijn. Maar buiten dat denk ik niet dat het je gelukkiger kan maken..

 7. Josephine 19 november 2012 / 08:53

  Ik denk dat direct geld niet gelukkig maakt, maar indirect wel, omdat je er dingen mee gaat doen die je gelukkig gaat maken. Iets leuks met dierbaren of een klein geschenkje aan jezelf. Al moet ik zeggen, ik heb een krantenwijkje waar ik niet veel mee verdien en het ligt eraan hoeveel foldertjes er zijn. Als het meer is dan de vorige keer, dan heb ik even een geluksmomentje, haha. Zoals je zegt, genoeg geld is goed 🙂

 8. Emilia 19 november 2012 / 09:07

  Ik denk niet dat geld gelukkig maakt, maar dat géén geld wel ongelukkig maakt.
  Geld is iets dat nodig is om te leven, dus als je het niet hebt is dat gewoon echt vervelend.
  Maar teveel geld lijkt me ook niets. Dan zou ik continu bang zijn om bestolen te worden of dat mensen bevriend willen worden om de verkeerde redenen. Of dat m’n kinderen ontvoerd worden om losgeld (als ik kinderen zou hebben, haha).

 9. Laura 19 november 2012 / 09:48

  Ik denk dat het hebben van veel geld niet gelukkig maakt, maar de dingen die je met geld kan doen wel! In deze tijd kost het vaak veel geld om leuke dingen te doen (reizen, uit eten, bioscoop, etc.) en van leuke dingen doen word ik toch echt wel heel gelukkig! Verder lijkt het mij ook heerlijk om alles te kopen wat ik maar wil.. Als ik nieuwe kleding heb gekocht en mij daar heel mooi in voel, word ik echt gelukkig! Dus als je veel geld zou hebben, zou je meer kleding kunnen kopen, dus je vaker fijn voelen haha!

 10. Naomi 19 november 2012 / 10:16

  Wauw. Ik ben blij om te kunnen zeggen dat ik met meer geld niet gelukkiger ben dan nu. Geluk is bij voor een momentopname dat niets met geld te maken heeft.

  • Lenneke 19 november 2012 / 18:17

   Ik weet niet zo goed of ik het met je eens ben. Toen ik het las dacht ik ‘ja! Ik ben vet gelukkig, dus ze heeft gelijk!’. Maar daarna bedacht ik me dat het zo fijn zou zijn als ik meer vrije tijd zou hebben en in die vrije tijd leuke dingen kan doen. Daar speelt geld een heel grote rol in. Het zou fijn zijn om me geen zorgen te hoeven maken als mijn wasmachine stuk is en dat ik zo een nieuwe kan afrekenen bij de Mediamarkt. Helaas is dat niet zo en heb ik door (het gebrek aan) geld wel eens kopzorgen. Maar toch denk ik dat ik er heel snel aan zou wennen en dat ik uiteindelijk niet gelukkiger zou zijn. Lastige kwestie. Misschien moet iedereen een half leven heel rijk zijn en de andere helft van het leven heel arm. Kijken wanneer men gelukkiger is…

 11. Lydia 19 november 2012 / 10:38

  Ik ben het met Emilia eens; geld maakt niet per sé gelukkig, maar een gebrek aan geld maakt wel ongelukkig. Dit jaar gingen mijn man en ik van ongeveer geen inkomen naar beneden modaal. Als we een beetje zuinig zijn, kunnen we daarvan al onze rekeningen betalen en ook nog iets leuks doen. *gasp!* Maar we houden nauwelijks geld over om onze dromen eens waar te maken. Geen geld om een rijbewijs te halen of een tweedehands autootje te kopen, eens op vakantie te gaan, een babykamer in te richten, mijn netbook te vervangen, etc. We hebben op dit moment genoeg en we zijn gelukkig. Maar over een paar jaar hoop ik toch echt dat onze inkomsten nog iets zijn verbeterd.

 12. Self Help Hipster 19 november 2012 / 11:49

  Ik sluit me helemaal aan bij Lydia en Lifesplash: Ik denk dat gebrek aan geld vooral ongelukkig maakt inderdaad! Genoeg is gelukkig, en misschien is het net ietsje fijner om financieel speling te hebben maar wat Elja zegt is ook superinteressant: blijkbaar komen we vanzelf terug op ons ‘gelukkigheids’ niveau no matter what?

 13. Limoentje 19 november 2012 / 12:23

  Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het leven wel makkelijker.
  Momenteel hebben mijn vriend en ik echt niet veel geld om te besteden, we moeten echt wel op de uitgaven letten en kunnen niet zomaar alles kopen.
  Toch zijn we niet ongelukkig, we zijn gelukkig met ons leven samen.
  Wanneer we volgend jaar stukken meer gaan verdienen zullen we niet zozeer gelukkiger worden, maar wel wat meer bestedingsruimte hebben en dat is toch ook wel fijn hoor!

 14. me 19 november 2012 / 13:28

  Het kan het leven wel een stuk gemakkelijker en gezonder maken. Constant zorgen hebben omdat je het einde van de maand niet haalt maakt je niet gelukkig en zeker niet gezonder. Mensen die zeggen dat het allemaal niets uitmaakt hebben meestal genoeg geld hahahaha

 15. Roxanne 19 november 2012 / 13:52

  Ik zou ook ‘nee’ zeggen. Gezond zijn en lieve mensen om je heen hebben, dat is belangrijker dan geld. Dat is niet te koop. Natuurlijk moet je genoeg geld hebben, want anders levert het stress op. Ik zou liever iets meer geld hebben dan nu, maar een miljoen vind ik niet nodig. Genoeg is voor mijn gevoel als je je rekeningen kunt betalen zonder stress, niet al teveel hoeft na te denken als je boodschappen gaat doen en als je af en toe wat leuks kunt doen met vrienden. Met een heel klein beetje spaargeld, voor het geval dat. Dat lijkt mij meer dan genoeg. Natuurlijk zou ik graag verre reizen maken en een mooie auto rijden, maar als dat niet kan, dan is het niet anders. Dan kan ik het prima doen met wat ik wel heb.

 16. Milou 19 november 2012 / 14:08

  Ah leuk onderwerp! Ik heb hier afgelopen jaar mijn scriptie over geschreven. Om gelukkig te zijn is het belangrijk om in je primaire basisbehoeften te voorzien (dus onderdak, kleding, eten etc.), hiervoor zul je dus inderdaad (wat) geld nodig hebben. Ook als je op een gegeven moment jezelf wilt ontwikkelen kost dit geld (denk aan scholing, of een tekencursus), maar kan het wel bijdrage aan je geluksniveau. Wat verder heel belangrijk is, is dat je sociale relaties hebt die zorgen voor bv. hulp, steun, zorgzaamheid etc. Dat zijn namelijk belangrijke voorspellers van je geluksniveau! (mits je basisbehoeften “vervuld” zijn natuurlijk ;))

 17. Rosalie 19 november 2012 / 17:41

  Het is waar je aan gewend bent, zoals in de blog staat 🙂

 18. Isabel 19 november 2012 / 17:41

  Het maakt niet gelukkig, maar is wel leuk! Ik ben heel blij dat ik het hier gewoon heel goed heb, want ik vind die luxe hier toch stiekem wel heerlijk…

 19. Charlot 19 november 2012 / 19:30

  Hmm.. tsja het maakt het niet per definitie gelukkiger, maar wel makkelijker.. en je kan er dingen van doen die je gelukkig maken! (en je kan anderen er ook heel blij mee maken)…

  Ik zou die loterij wel willen winnen hoor, maar ben nu ook heel gezellig met wat ik heb!

  X Charlot

 20. Ise 19 november 2012 / 20:17

  Ik zou ook ‘nee’ zeggen, maar het gebrek aan geld kan je wel ongelukkig maken. Als ik nu veel geld zou winnen zou me dat wel even gelukkiger maken, maar daarna zal het niks meer uitmaken denk ik!

 21. Esther 19 november 2012 / 20:58

  Ik ga ook voor ‘niet’, of ‘maar tot op zekere hoogte’. Van een bepaald bedrag elke maand kun je ook ‘lui’ worden. Bijv. als je een bepaalde baan hebt voor een heel leuk salaris, maar die baan is maar voor 60% leuk en past niet helemaal bij je… dan kan het toch een beetje als een gouden kooi werken en je weerhouden van het doen wat je echt leuk vindt. Aan de andere kant kunnen geldzorgen ook behoorlijk killing zijn, comfortabel lijkt me een lekkere tussenweg!

 22. Simone 20 november 2012 / 11:54

  Geld geeft je maar een tijdelijk geluk. Dus inderdaad maakt geld je niet écht gelukkig 🙂

 23. claudia 20 november 2012 / 12:44

  ik denk dat geld mij wel gelukkiger zal maken.. dan is de druk weg dat ik mijn opleiding móet afmaken om later geld te verdienen weg.. door mijn gezondheid (ME) is mijn opleiding erg zwaar.. en dan kan ik altijd nog vrijwilligerswerk gaan doen..

  en ik zou een eigen paard kopen, daar zou ik wel gelukkig van worden!

  maar ik denk inderdaad wel tot een bepaalde grens.. of je nou 1 of 2 miljoen op je rekening hebt staan (beetje overdreven maar oké) maakt volgens mij weinig meer uit (:

 24. Anne 22 november 2012 / 18:12

  Nee, ik denk het niet. Mijn ouders hebben een prima inkomen, maar hebben altijd heel sober geleefd. Ik heb dus nooit veel “leuke dingen gedaan”, als het gaat om dingen die geld kosten. Het zit in me om heel voorzichtig te zijn met mijn uitgaven. Dat moet ik ook wel, omdat ik van de Wajong op mezelf woon. Maar als ik meer zou verdienen zouden die zorgen niet ineens verdwijnen.

 25. Nicole 5 december 2012 / 19:04

  Interessant.

  Wat ik ervaren heb is het volgende. Ik heb armoede gekend, echt armoede. Mijn moeder was alleenstaand met een uitkering. Ja, dan verkocht mijn moeder ons al snel ‘nee’, omdat het er gewoon niet was. Ik was uiteraard jonger, en ik was jaloers op de mensen die wel “alles” (voor mijn gevoel) kon kopen.

  Nu woon ik samen, ben ik getrouwd en is er een kindje op komst. We hebben beide een inkomen en we mogen zeker niet klagen. Op dit moment hebben we het lekker, al moet er niet een inkomen wegvallen. Maar, doordat we het lekker hebben, merkte ik dat ik eigenlijk een beetje verblind werd en dacht; ooh, dat kost maar 10 euro. Ooh, dat kost maar 20 euro. Met het gevolg dat we iets teveel geld hebben uitgegeven, en nu dus even de klap moeten opvangen. Dus deze maand even wat op de zogenoemde ‘kleintjes’ letten en hier en daar wat bezuinigen. Gelukkig is het einde van deze maand weer klaar, zodra onze inkomsten er weer opstaan. Ben ik gelukkiger geworden van al die spullen? Op het moment wel. Heerlijk toch als je lekker kunt kopen. Maar spijt he ik ook wel een beetje achteraf. Het is gewoon onnodig, maar hier heb ik wel weer van geleerd. Had ik al die spullen nodig? Nee. Wilde ik al die spullen? Ja. Maar ik merkte wel dat wanneer je zoveel geld hebt te besteden je verblindt raakt. Dit zie je dus ook heel vaak bij de beroemde mensen met veel geld. Van gekkigheid niet weten wat ze met het geld moeten doen. Heel veel celebrities zijn zelfs failliet gegaan.

  Genoeg geld maakt gelukkig. Veel geld maakt, denk ik, niet gelukkig. Weinig geld maakt ongelukkig, omdat stress en kopzorgen je ongelukkig maken. Zolang je je vaste lasten kunt betalen zonder problemen, is het goed. Dat voelt goed! Ik denk zelf dat wanneer je miljoenen hebt, je de eerste maand heel gelukkig en blij bent. Alsof er een wereld voor je opengaat. Maar ik denk dat daarna de lol er snel af is.

  Het gaat er ook meer om wat je nodig hebt. En wanneer je heel veel geld hebt, denken veel mensen ook van alles nodig te hebben. Geluk kun je niet kopen en liefde ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.