Maakt het verschil over 5 jaar?

Heb je een probleem of iets waar je mee zit? Soms is het moeilijk om nuchter een oplossing te vinden als je er midden in zit. Maar dit aan jezelf vragen is goed voor een nuchtere kijk op hetgeen waar je over piekert.

Maakt het verschil over 5 jaar?

Vraag jezelf eens af, maakt datgeen waar je over nadenkt verschil als je kijkt naar hoe het is over 5 jaar? Over 5 jaar, maakt het dan nog uit als je even voor schut stond? Maakt het over 5 jaar nog  uit als je een klein foutje hebt gemaakt? Maakt die ene post op je blog nog uit over 5 jaar?

maakt-het-verschil-over-5-jaar-
Foto door  JPhilipson / Flickr

Je komt tot de conclusie dat er weinig dingen zijn die er maar echt toe doen. Richt je op deze dingen en maak je geen zorgen over de dingen die er niet toe doen.

13 reacties

 1. Lieke 17 januari 2011 / 08:01

  Goede tip! Ik kan heeeel erg over dingen piekeren, maar als ik daar eens over na zou denken, misschien dat ik dan wel tot de conclusie kom dat het eigenlijk geen zin heeft.

 2. Lydia 17 januari 2011 / 09:36

  Goede tip. 🙂 Ik loop op dit moment ook met een aantal problemen rond. Helaas zijn het er veel die wel degelijk een verschil maken op de lange termijn – en dan voornamelijk niet voor mij, maar voor anderen. Ik heb één knoop doorgehakt en die beslissing moet ik mezelf leren vergeven. Deze tip ga ik toch onthouden.

  Problemen relativeren is nog altijd moeilijk, vind ik.

 3. Allungaa 17 januari 2011 / 12:06

  Zo had ik er nog nooit tegen aan gekeken 😀 Wat een goede tip.

 4. joyca 17 januari 2011 / 14:02

  Goede tip..
  Ik ben zelf ook een piekerkont!

 5. Renate 17 januari 2011 / 17:53

  Dat klopt zó.. alleen sta je er niet zo snel bij stil als je in een probleemsituatie zit..

 6. Melissa 17 januari 2011 / 17:56

  Wat een goede raad! Ik kan me suf piekeren over van alles en nog wat… ik ben heel slecht in beslissingen nemen. Dit zal ik onthouden.

 7. Patricia 17 januari 2011 / 18:05

  Je hebt helemaal gelijk, en ook als het over vijf jaar er nog toe zal doen sommige beslissingen moet je nou eenmaal maken/of mee leven.

 8. Lianne 17 januari 2011 / 18:09

  Aan de ene kant ben ik het met je eens, sommige dingen zijn zo klein dat je ze eigenlijk snel moet vergeten terwijl dat heel lastig is op dat moment. Aan de andere kant denk ik echter dat veel kleine dingen samen tot een groot ding kunnen ophopen, wat dan wél nog van invloed is over 5 jaar en waardoor je die kleine dingen juist niet moet vergeten. Het is maar net hoe je het bekijkt 🙂

  Los hiervan: leuke blog heb je! Heel toevallig heb ik tijden geleden lianneleeft op blogspot aangemaakt (maar nooit op gepost), maar nu ik jouw blog heb gevonden blijf ik maar op mijn huidige blogaccount haha 🙂

 9. Loes 17 januari 2011 / 18:24

  mooi geschreven! en supermooie foto zit erbij!!

 10. Marise 18 januari 2011 / 15:18

  Ik moest vandaag iets doen waar ik over piekerde & toen moest ik denken aan dit stukje!:) En je hebt inderdaad gelijk, het bleek totaal geen big deal te zijn. Pff;)

 11. Linda 1 februari 2011 / 21:12

  Goede tip!
  Ik ben echter zo’n piekeraar dat niets helpt als ik eenmaal ergens mee zit. Dus ook op dit moment zit er gewoon niets anders op dan mezelf proberen af te leiden en te hopen dat alles weer overwaait…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.