Maar wat kun je dan nog wel eten?

Eten zonder mononatriumglutomaat (E621) en aspartaam (E951), veel gezonder, maar veel te ingewikkeld? Nee hoor, helemaal niet. Hier schreef ik er al meer over. Ik kreeg veel reacties met dat het te ingewikkeld is om uit te zoeken wat je dan nog wel kunt eten. Ik kan je vertellen: bijna alles! Maar wat dan precies?

Laten we beginnen met de makkelijkste: Aspartaam. Gewoon geen light producten meer eten! Geen producten die suikervrij zijn, maar in plaats daarvan aspartaam als zoetstof bevatten. Als je twijfelt dus gewoon even checken.

Alleen een ding: Kauwgom. Om een of andere vage reden stoppen ze geen echte suiker in kauwgom! Maar de kauwgom hierboven is heeeel lekker en bevat een natuurlijke zoetstof. Enkel een heel klein deel van de zoetstoffen (0,01%) is aspartaam. Niet helemaal vrij van aspartaam, maar zeker beter dan normale kauwgom!

En dan het iets minder leuke deel, de mononatriumglutomaat. Officieel E620 t/m E627, maar E621 komt het meest voor, deze zul je dan ook het snelst op een verpakking vinden.

Zeg maar hoi tegen je nieuwe vriendjes! De rest aan chips kan linea recta de prullenbak in! (Of in elk geval, niet jouw mond in, haha). In bijna alle chips verwerken ze die schadelijke smaakversterker. Zonde! Maar gewoon naturel chips en de oven chips hierboven mogen nog wel. En de kaasstengels van de AH kunnen ook geen kwaad.

En als je weleens met een pakje kookt zul je ook niet blij zijn. Er zijn namelijk heel veel pakjes die ook E621 bevatten. Heel fijn! (niet). Vooral tomaten pastasaus en lasagne kom je nauwelijks tegen zonder. Maar de pakjes hierboven van Knorr en de Cup a Soup kunnen geen kwaad.

Helaas zijn er dus ook een heleboel pakjes die vol zitten met mononatriumglutomaat. Wat mij betreft mogen ze die helemaal afschaffen, haha. Ook afhaal nasi en bami zit er (helaas) bomvol mee, en pakjes om dit mee te maken meestal ook. Zoals je ziet verliest Honig het duidelijk van Knorr!

Verder zitten de stoffen meestal niet in snoep of koek. Ook niet in versproducten, natuurlijk! Ook frisdrank kun je gewoon drinken, als het maar niet light is. Toch check ik deze laatste wel altijd even.

Nu je dit weet, eet jij veel van deze ongezonde stoffen? En ga je er iets aan doen om te zorgen dat je ze minder binnen krijgt?

DELEN:

23 reacties

 1. Mariette 15 februari 2012 / 07:41

  Ik eet bijna geen van de ongezonde stoffen :), lang leve mij! ^^

  LIefs, Mariette

 2. manja 15 februari 2012 / 08:24

  Ik eet eigenlijk altijd alles vers en voeg zelf kruiden toe, gebruik helemaal geen pakjes. Ik ben gek op amandelen die verslind ik en frisdrank hou ik ook niet zo van. Dus ik krijg niet zoveel ongezonde stoffen binnen 🙂

 3. Dina 15 februari 2012 / 08:29

  Ik let al een hele tijd op wat ik eet, dus nee, ik eet niet veel ongezonde stoffen. Maar mononatriumglutomaat en aspartaam zijn natuurlijk niet de enige slechte en ongezonde stoffen!

 4. Anneke 15 februari 2012 / 08:59

  Handig artikel, maar merk je nu nou ook echt verschil nu je er minder van eet?

 5. Yara 15 februari 2012 / 09:04

  Wat een handig artikel. Die chips is heerlijk!

 6. Anne 15 februari 2012 / 09:21

  Zelf let ik er wel op, mijn moeder alleen niet. 😉 En dat snap ik best, ze kan me haar fibro niet elke dag uitgebreid koken, dus die pakjes hebben we wel in huis. De oplossing zou natuurlijk zijn dat ik ga koken op dagen dat zij dat niet kan. Ik ga dat maar eens proberen, hoewel ik zelf ook niet overloop van energie…

 7. Sylvia 15 februari 2012 / 09:32

  Tjah, wat je nu wel of niet moet eten blijft altijd lastig. Die kaasstengels zijn dan misschien E-621-arm, maar wat denk je van de koolhyraten, calorieën en koolhydraten die erin zitten? Door m’n dieet zou ik me ontzettend schuldig voelen als ik die naar binnen zou werken 😉 Sowieso drink ik sinds een paar maanden geen frisdrank meer en ook die pakjes van Honig heb ik weinig in huis, dus volgens mij zit dat bij mij wel goed, ik eet toch voornamelijk vers 😉

 8. Carmen 15 februari 2012 / 10:52

  Handig lijstje! Ik ga eet wel redelijk veel daarvan (vooral chips), maar light producten zelden en ga ik vanaf nu helemaal schrappen 🙂

 9. Ise 15 februari 2012 / 15:08

  Dit had ik net nodig! Ik ga deze stoffen nu ook vermijden, en misschien zelfs mijn profielwerkstuk erover maken. Tenminste, over voeding in combinatie met fibromyalgie.

  • iris 23 mei 2015 / 11:17

   wat is fibromyalgie?

 10. Anne-Sophie 15 februari 2012 / 17:02

  Aspartaam probeer ik zo veel mogelijk te vermijden omdat mijn vriend er zo op hamert dat het heel slecht voor je is. Een enkel keertje drink ik bij een vriendin wel eens een glaasje cola light, maar vroeger verslond ik dat echt! Het is mij ook opgevallen dat er (in de Albert Heijn althans) geen kauwgom met suiker verkocht wordt, raar toch?

 11. Chantal 15 februari 2012 / 19:44

  Wat een handig artikel, die kauwgom heb ik afgelopen week ook gekocht en vind ‘m errug lekker! Die chips at ik een aantal jaar geleden altijd graag maar omdat deze inderdaad light is, dacht ik dat er veel verkeerde stoffen in zouden zitten maar dat blijkt dus mee te vallen! Yay!

 12. Laura 16 februari 2012 / 21:35

  Fijn artikel, vooral omdat ik er sinds kort achter ben dat ik niet tegen Ve-tsin kan. Bedankt! 🙂

 13. emma 17 februari 2012 / 14:19

  Ik wil al een tijdje mijn voedingspatroon aanpassen en je vorige artikel was echt een eyeopener!! Ik was inderdaad bang dat chips nu echt niet meer kon aanraken, maar echt fijn dat deze oven baked wel “veilig zijn ” 🙂
  Een echt dieet ga ik niet doen, maar wil wel beter opletten met wat ik naar binnen werk, dus dankjewel voor deze info!

 14. Yvonne 17 februari 2012 / 15:04

  Haha terwijl ik dit lees eet ik die chips xD

 15. bonita. 19 februari 2012 / 19:33

  e120 sla ik ook graag over, dat is namelijk luizenbloed bahbah.
  terwijl dat niet schadelijk is hahah, zit ook bijna overal in in alles wat maar een beetje rood is.

 16. bonita. 19 februari 2012 / 19:34

  en terwijl ik nerds eet lees ik de verpakking, ; carmine color.
  jeej nu eet ik luizen bloed.. hahahah oke genoeg.

 17. Grace 25 januari 2014 / 11:32

  Laatst las ik dat de consument wel een beetje in de maling wordt genomen met het verwijderen van de E 612. Het is vervangen door een gistextract en of dat nu ze gezond is…
  Het beste is toch gewoon zelf je eten koken en het kookboek als je beste vriend te beschouwen, lekker ouderwets!

  • Lisanneleeft 25 januari 2014 / 13:10

   Gistextract is een andere benaming voor E621, is nog steeds hetzelfde! (ze gebruiken ook de namen mononatriumglutamaat en vetsin)

 18. LadyBoss 9 maart 2015 / 11:06

  Jammer dat je mensen wel aspartaam gaat laten eten ,… ( hét kanker stofje)
  Dan over 5 jaar een stukje schrijven over kanker en dan helemaal hip zijn ?

  Sorry, maar zo werkt het niet !
  En die chips enzo kan je ook niet eten, als je gezond wilt doen en blijven.
  Ik snap ook niet dat “eten maken uit een pakje” ook gepromoot word.
  Iedereen weet toch dat verse groenten veel gezonder zijn ?

  ik weet niet precies waar deze site op slaat, maar weet wel dat er weinig waarheden opstaan…
  “” We weten al jaren dat het niet goed zit met ons voedsel. Wat we ons vaak niet realiseren is dat de normen zijn vastgesteld op het minimum van schade(!) en niet op 100% gezond eten. “”
  Denk daar maar eens over na.

  We worden als consument gewoon vergiftigd en belogen.
  NIEMAND kan er wat aan doen vanwege te weinig invloed… en mensen WILLEN er niets aan doen, omdat ze dan stukken minder geld verdienen.
  En dáár draait het tegenwoordig allemaal om, op deze verdorven aarde..

  Succes allemaal !

 19. iris 23 mei 2015 / 11:13

  beankt vo dit artiekel. ik drink al vanaf mijn 3de cola ight ieder! maar dan ook iedere avond bij het eten Cola light. ook eet ik belagelijk veel kouwgom, gebruik ik 3 zoetjes in mijn thee en eet ik veel light yogurt producten. de afgelopen maanden heb ik gebprobeerd gezonder en bewuster te eten. maar eigenlijk was het besef nog niet bij mij dat ik zoveel aspataan binnen krijg. Ik merkte dat de afgelopen dagen ik veel rare klachten heb zoals ontstopping, spierpijn, gewrichtpijn, hoofd en nekpijn.
  via internet en kennissen kwam ik op de bijwerkingen van groote hoeveelheden aspataam.

  Dee week ga ik eens kijken hoe mijn lichaam reageerd als ik een weekje zorg dat ik heel weinig aspataam binnen krijg.

  Dus bedankt en wens me succes 😛

  xxx irs

 20. Annie 6 november 2017 / 23:01

  Waar staat dat lijstje met bijvoorbeeld de chips die je wel kan eten en de andere voedingsmiddelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.