Maar je ziet er helemaal niet ziek uit?

Al vaker heb ik geschreven over onzichtbare ziektes, bijvoorbeeld over de voordelen en over de nadelen. In principe zie je aan mij niet echt dat ik ziek ben, dus het maakt niet uit wat nu makkelijker is om te hebben, ik heb dit nu eenmaal; het is niet zichtbaar. Alleen onlangs maakte Marjolein van de blog aspoonfulofdork een prachtige blogpost over onzichtbare ziektes. Ze maakte twee prachtige zelfportretten en liet deze zien en vandaag laat ik ook mezelf zien, met en zonder make-up.

hoe-onzichtbaar-is-onzichtbaar

Onzichtbare ziekte is niet altijd onzichtbaar. Jullie kennen misschien mijn gezicht zonder make-up wel een beetje, en zo verschrikkelijk is het niet (ik word best een beetje gered door mijn sproetjes en medicijnwangetjes, vinden jullie ook niet?), maar er is wel degelijk een verschil tussen ‘wat iedereen ziet’ en hoe het eigenlijk is. Nu zie ik er zo uit, soms zit mijn hoofd vol met acne, soms maken de medicijnwangen plaats voor een lijkbleek gezicht, soms zijn mijn wallen de blikvangers en soms zijn mijn ogen rood, kijken ze scheel, of zijn ze ongelijk of zijn ze mini spleetjes. Geen dag hetzelfde eigenlijk.

Ik ga hiermee rustig de deur uit, maar laat mezelf het liefst zien als ‘de beste versie van mezelf’. En ik denk dat veel andere dames met een onzichtbare ziekte dit op dezelfde manier doen (eigenlijk… doet iedereen dit niet?). Bekijk ook de foto’s van Marjolein en binnenkort ook die van Suzanne en voordat je tegen iemand zegt; ‘Maar je ziet er helemaal niet ziek uit?’, denk dan eventjes aan onze foto’s.

DELEN:

52 reacties

 1. Dagmar 28 oktober 2013 / 07:07

  Wat een inspirerend stukje heb je geschreven en mooie foto’s, allebei. Niet alleen een mooie lady van buiten, maar ook van binnen!

 2. Kelly Caresse 28 oktober 2013 / 07:11

  Wat een goed stukje zeg, echt een eyeopener! Ik merk zelf soms ook de vooroordelen door het onzichtbaar ziek zijn (diabetes type 1) en dat vind ik soms best lastig, hopelijk kan daar meer bewustzijn voor komen, goed hoe jullie hier aandacht aan besteden 🙂
  Kelly Caresse blogde laatst over… Mommy monday – En dan ben je ineens mama

 3. Karin 28 oktober 2013 / 07:39

  Ik hou van je eerlijkheid omtrent je ziekte, dus ook van dit schrijfsel. Fijne dag nog lieve Lisanne.
  Karin blogde laatst over… Dansen in de regen

  • Lisanneleeft 28 oktober 2013 / 15:31

   Dankjewel Karin, heel fijn om te horen! 🙂 Jij ook een fijne dag gewenst!

 4. Nem 28 oktober 2013 / 08:03

  Heel mooi gedaan meis! Je bent op beide foto’s prachtig. Helaas hoor ik het ook vaak, soms is daar de drang om zonder makeup de deur uit te gaan maar dat doe ik toch maar niet. Respect!
  Nem blogde laatst over… Chronisch zieken: “how to be sick”

 5. Iris 28 oktober 2013 / 08:29

  Stoer hoor! Ik snap sowieso niet hoe iemand een opmerking als ‘maar je ziet er helemaal niet ziek uit’ kan maken, ik sta soms echt versteld van het (gebrek aan) inlevingsvermogen van sommigen.
  Iris blogde laatst over… Winactie: 30 euro shoptegoed bij Kookpunt.nl

 6. Shifra - A Cup of Life 28 oktober 2013 / 08:50

  Oooh, er zijn zoveel onzichtbare ziektes. Het komt veel voor in mijn schoonfamilie. Als je weet dat iemand ziek is, en het niet van korte duur is, weet je gelijk dat diegene er lang niet altijd ziek uit of hoeft te zien.
  Shifra – A Cup of Life blogde laatst over… A CUP OF SHIFRA oktober #4

 7. Hester 28 oktober 2013 / 10:10

  Ik vind ‘maar je ziet er niet ziek uit’ sowieso een rotopmerking. Niemand heeft recht jouw situatie te beoordelen en te beslissen hoe het zit. Ik hoop dat jij dit soort opmerkingen niet zo vaak tegenkomt.
  Hester blogde laatst over… Gezonde snacks

  • Lisanneleeft 28 oktober 2013 / 15:30

   Gelukkig niet zo veel meer (je hebt dat vooral als je nieuwe mensen ontmoet, ik had het veel op de middelbare school), maar het is natuurlijk ook vaak niet rot bedoeld…

 8. Anne 28 oktober 2013 / 12:29

  Ik vind dit zo dapper he, een bijzonder goed initiatief. Ziekte zie je niet altijd, dat is het moeilijke ook meteen. Hopelijk komt er zo eens meer bewustzijn over dat feit. Nogmaals, heel knap en bijzonder dat je hier aan mee hebt gedaan, daar heb je volgens mij echt ballen voor nodig 🙂

  • Lisanneleeft 28 oktober 2013 / 15:28

   Om eerlijk te zijn vond ik het ook best wel eng, haha. Dus heel fijn dat iedereen zo positief reageert 🙂

 9. KIRST 28 oktober 2013 / 13:10

  Ik heb juist liever wél dat ze zien dat er iets loos is…. Dus ik maak me niet op, in ieder geval niet met foundation etc.

  • Lisanneleeft 28 oktober 2013 / 15:27

   Kan ik ook heel goed begrijpen hoor! Ligt denk ik een beetje aan de situatie bij mij 🙂

 10. Miranda 28 oktober 2013 / 13:28

  Hoewel ik me altijd opmaak, zie je alsnog dat ik ziek ben, die bleke kleur, rode ogen, en gewoon de vermoeidheid. Je ziet het altijd bij me, vind het zo knap van jullie dat jullie dit daadwerkelijk op de foto zetten en zo in een artikel tonen.
  Miranda blogde laatst over… Oei, wat een wind!

 11. me 28 oktober 2013 / 15:32

  Helaas zullen er altijd mensen blijven waarbij je minstens in een rolstoel moet zitten zonder benen wil je “echt ziek”zijn, doe je niets aan, die mensen willen het gewoon niet weten dat iemand ook “”onzichtbaar”ziek kan zijn.

  • Lisanneleeft 28 oktober 2013 / 15:43

   En zelfs DAN kunnen sommige mensen het nog aan om te zeggen dat je je aanstelt :p Heel bijzonder, maar inderdaad echt waar…

 12. Melanie 28 oktober 2013 / 16:03

  Wat een mooi en inspirerend stuk! Super knap dat je op deze manier op de foto bent gegaan. Respect! :). Ik vond dat stuk op de blog van Marjolein ook heel mooi.
  Melanie blogde laatst over… BodieBoost: verslag week 2

 13. Anouk 28 oktober 2013 / 17:16

  Wauw… mooi dat je dit dit ook deelt. Ik hoop dat heel veel mensen aan deze foto’s en dit blog terug zullen denken op zo’n moment… want de woorden stellen voor velen niets voor, maar ze zijn zooo pijnlijk.

 14. Hester 28 oktober 2013 / 17:58

  Heftig maar wel heel erg mooi, een echte eye-opener voor sommige mensen denk ik. Lijkt me zo vervelend voor jou en andere onzichtbaar chronisch zieken om niet begrepen te worden….
  Hester blogde laatst over… Tips: een to-dolist maken en afwerken

 15. Janine 28 oktober 2013 / 19:33

  Respect meis, diep respect! Ik vind het heel goed dat je dit doet en het laat mensen zeker even nadenken voor ze een opmerking maken als: “je ziet er niet ziek uit”. Dat iemand er niet ziek uitziet wil niet zeggen dat diegene niet ziek is, wat dat betreft is een rolstoel makkelijker, dan is het meteen te zien en word je minder snel veroordeeld door de menigte. Je bent een van mijn inspiratiebronnen om elke dag het beste uit mezelf en uit mijn leven te halen. Ik ben gezond en kan met mijn lichaam alles, dat wel echter niet zeggen dat ik het ook makkelijk heb, maar iedere keer als ik een blog van je lees waarin je dingen beschrijft waarvan je enorm kan genieten, momenten beschrijft waarop je het leven ziet, zo mooi als het soms kan zijn, dat zorgt ervoor dat ik ook even nadenk over waarvan ik geniet, wat mijn mooie momenten zijn en hoe ik daar het meeste uit kan halen. Je bent een geweldige blogger Lisanne! <3
  Janine blogde laatst over… School en alle shizzle die daarmee samenhangt, ja shizzle mensen

  • Lisanneleeft 28 oktober 2013 / 19:36

   Ah, wat ontzettend lief Janine! Heel erg bedankt voor je lieve berichtje 😀

 16. Donsjes 28 oktober 2013 / 20:51

  In alle eerlijkheid: ook zonder make-up mag je gezien worden! Je hebt een knap, sprekend gezicht. Helaas lijkt het wel alsof ziek zijn voor de meeste mensen gelijk staat aan een paar dagen flink koorts maken, je been breken of iets waarvoor je naar het ziekenhuis moet… vrij kortzichtig.
  Donsjes blogde laatst over… La Boite Rouillée: over stierenboter en een give-away!

 17. Birgit 29 oktober 2013 / 00:12

  Respect voor je blog. Ikzelf ken het niet om met fybromilagie te leven, maar een vriendin van mij heeft het ook en ook zij loopt tegen veel onbegrip aan. Als je je been gebroken hebt, ziet iedereen het, maar een “onzichtbare” ziekte, wordt snel over het hoofd gezien.
  Hetzelfde is Clusterhoofdpijn. Mijn vriend heeft dit. Ook hier is veel onbegrip over, vandaar dat ik er een stukje over heb geschreven op mijn site. Om het ook aan de aandacht te brengen.
  Birgit blogde laatst over… Donker

 18. Veronica 29 oktober 2013 / 21:00

  Ik krijg die opmerking ook vaak, maar ik zie er ook echt niet ziek uit. Het is wel fijn dat er make up is, voor als je je niet op je gemak voelt. Maar ik vind je er nog steeds prachtig uit zien zonder make up!
  Veronica blogde laatst over… Dagje Parijs

 19. Daisy 30 oktober 2013 / 23:33

  Herkenbaar! Ik heb zelf de ziekte van crohn… zie je dus ook niet, maar heb er flink last van. Voor andere is dit soms niet te begrijpen… Ik zie er idd niet ziek uit…
  Daisy blogde laatst over… Give away!

 20. Just a Girls Weblog 2 november 2013 / 20:15

  Dit is zooo waar !!
  Er is zoveel onbegrip. Ik heb er ook elke dag mee te maken en dan vooral op mijn werk.
  Ik loop al 3 jaar lang elke dag te kwakkelen met mijn gezondheid en ik loop nu ook bij de reumatoloog, omdat ze denken dat ik ook fibromyalgie heb. Zolang het geen naam heeft, ben je niet ziek. Althans, dat zegt iedereen dan. En dan probeer je jezelf elke dag een beetje ‘leuker’ te maken door ervoor te zorgen dat je er goed uitziet d.m.v make-up. Als ik me al elke dag zo slecht voel, wil ik er niet ook nog slecht uitzien. Het is allemaal erg herkenbaar. Mooi artikel Lisanne !!
  Liefs xx Maaike

 21. Maai 2 november 2013 / 22:10

  Mooi stukje meis. Mooie fotos ook. Allebei! Knappe meid. En nee je ziet er inderdaad niet ziek uit. Zie dat als compliment al begrijp ik dat het ook wel lastig kan zijn en onbegrip bij mensen kan opwekken juist omdat je het niet aan de buitenkant ziet. Ik ben zelf niet ziek maar wel randje oververmoeid. Bedoel het niet om te vergelijken maar om je te laten weten dat ik er juist regelmatig wel slecht uit zie. Met make up ben ik helaas niet zo’n ster. Ik denk dat de meeste van ons, ziek of niet zich graag van hun beste/ mooiste kant laten zien. We hebben toch allemaal wel een soort van schild? Ik vind het stoer dat je er zo open over bent, vast herkenning voor velen. Tof blog! Of had ik dat al gezegd? Liefs

 22. Tess Evea 3 november 2013 / 17:03

  Ik vind je echt een geweldig persoon, dit kan ik alleen al opmerken uit je manier van schrijven. Je bent altijd zo heerlijk open en eerlijk over je ziekte en daar mag je echt trots op zijn! Ik vind het heel knap hoe je hier mee om weet te gaan en dat is zeker een compliment naar jou toe!

 23. Anne 9 november 2013 / 12:48

  Qua uiterlijk laat ik me niet van de beste kant zien. Ik heb gewoon niet de puf om ‘s ochtends make up op te doen. Als ik er dan ziek uit zie, pech gehad, dat boeit me meestal niet. Alleen bij belangrijke dingen als sollicitatiegesprekken is het vervelend.
  Anne blogde laatst over… Terug bij af… of dichterbij mezelf

 24. Gerlinde 16 april 2015 / 14:31

  Als mensen me vragen hoe het gaat dan antwoord ik (sinds niet zo heel lang geleden) nu veel duidelijker en geef ik ook geregeld antwoord met, het gaat helemaal niet goed of het is een zware strijd die ik nog steeds moet leveren met alles wat me is overkomen.
  Soms is het prettig om je achter make-up en goede gezichtsverzorging te verschuilen maar zelf merk ik vaak dat iedereen een andere vorm van “er goed uitzien” hanteert. Soms ben ik heel moe en kom niet vooruit en vind mezelf er beroerd uit zien en dan krijg je juist complimenten. Vroeger was ik vaak behoorlijk rood in mijn gezicht door slechte doorbloeding en kreeg ik juist complimenten.
  Wat is mooi!!??

 25. Marian 17 juni 2015 / 16:07

  Ziek zie ik er niet uit maar toch heb ik wel iets leuks, waar ik nooit meer vanaf kom: MS. Dat gun je niemand! Om niet verder achteruit te gaan geef ik mezelf elke dag een injectie. Mijn (werk)contract werd niet verlengd. Eigenlijk ben ik daar wel blij om, want aan werken moet ik niet denken! Mijn man is echt prima: hij doet praktisch alles in huis. Hij is (gelukkig) niet ziek maar al wel met pensioen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.