Manieren om je huis nog meer smart te maken

We kennen inmiddels veel smart-apparaten wel. Ik denk dat veel van ons een smart-tv in de woonkamer hebben staan. En misschien wel een slimme meter die je stroomverbruik meet. Of misschien wel een wasmachine die je kan aanzetten en instellen via je mobiel! Maar wist je dat er nog veel meer manieren bestaan? Ik ging op onderzoek uit en kwam onverwacht leuke en handige dingen tegen!

Er zijn een heleboel mogelijkheden om je huis helemaal smart te maken. Wat nog op mijn verlanglijstje staat?

Smart koelkast

Wist je dat er koelkasten bestaan die héél veel voor je doen? Je kan zien wat er in de koelkast staat terwijl je in de winkel staat. Super handig als je twijfelt of je iets nog in huis hebt, of dat je het nieuw moet kopen.

Je kan ook een melding krijgen wanneer je je groente op een verkeerde plek in de koelkast legt (ja, echt! Ik ken echte gadgetfreak met zo’n koelkast).

Ooit, op een dag, heb ik ook zo’n slimme koelkast. Ik vind het een geweldige gadget, haha.

Smart bewateringssysteem voor planten

Hierover had ik wel eens gehoord, maar op welke manier je je plantjes nu precies kunt monitoren, daar twijfelde ik nog over. Nu heb ik het opgezocht, er is ontzettend veel mogelijk!

 • Er bestaan slimme plantenbakken, die alles voor de bijhouden en ook nog eens de bewatering voor je planten zelf regelen. Perfect voor als je je planten altijd vergeet water te geven, haha. Er bestaan zelfs exemplaren met een lamp erbij, als je helemaal los wil gaan (doe mij maar zo’n pot zonder lamp, ik geef mijn plant wel een geschikt plekje!)
 • Slimme bodemsensoren voor in je tuin, die meten precies hoe droog (of nat) de grond is. Zo kun je, op afstand:
 • Je bewateringssysteem aanzetten. Er bestaan sproeisystemen voor het gazon, maar je hebt ze ook voor planten en struiken.

Zo kun je zelfs zonder groene vingers je tuin helemaal bijhouden! Al denk ik dat je, om het allemaal goed af te stellen, toch wel een beetje technisch moet zijn. Vooral die plantenbakken lijken me interessant.

Slimme gordijnen

Oh dit lijkt me toch zo hemels. Een apparaatje dat je aan je gordijnrails hangt. En wanneer je dan ‘s ochtends wakker wordt pak je je mobiel of nog beter: gebruik je stembediening. Vervolgens geef je op die manier de opdracht om de gordijnen te openen.

Terwijl je nog lui in je bed ligt wordt het lekker licht doordat de gordijnen vanzelf open gaan. Beter dan dit wordt het niet, toch? Deze staat bovenaan mijn verlanglijstje hoor, haha.

Smart verlichting

Dit heb ik gehad, slimme lampen. Heel fijn! Doordat het systeem dat ik had niet goed werkte heb ik ze weggehaald, maar als je een werkend systeem hebt is dit geweldig. Je kan de intensiteit en kleur van je lampen zelf kiezen.

Weet je wat mij nu fijn lijkt aan slimme verlichting? Om het zo in te stellen dat het overdag écht fel licht is, zodat je goed kunt werken. Maar dat je ‘s avonds, wanneer je lekker een filmpje zit te kijken, fijne sfeerverlichting hebt.

Ik heb weleens geschreven over een systeempje dat je op de deur kunt plaatsen waardoor je kunt zien wanneer de deur is open geweest. Zo kon ik zelfs op mijn mobiel zien wanneer de deur open geweest was. Leuk, maar ook een beetje eng, haha. Die is nu leeg en aangezien ik alleen woon vind ik het niet nodig om de batterij te vervangen. Waarom ik het eng vond?

Veilig een smart huis maken

Ik vond het geen fijn idee dat mensen te weten konden komen hoe laat ik elke dag de deur uit ging. Je weet nooit precies hoe goed je privacy gewaarborgd wordt. Soms worden de smart systemen gemaakt door een fabrikant in landen die verplicht hun gegevens aan de overheid moeten geven, heb ik gehoord. Uiteindelijk kunnen systemen ook gehackt worden en dan wil je natuurlijk niet dat ál jouw smart gegevens in de verkeerde handen terecht komen.

Wat je het beste kan doen om je gegevens te beveiligen?

 • Zorg dat je altijd de nieuwste updates installeert.
 • Koop je smart systeem bij een betrouwbaar merk.
 • Om je gegevens extra goed te beschermen kun je het best een (goede) VPN gebruiken. Meer over de voordelen van een VPN kun je hier lezen.

Zo kun je je huis helemaal smart maken, maar tegelijkertijd ook veilig houden.

Heb jij al veel smart apparaten in jouw huis? En staat er nog iets op je verlanglijstje?

Deze blogpost is een samenwerking

DELEN:

2 reacties

 1. Anne 14 juni 2021 / 16:14

  Wat een leuk artikel. Ik ben zelf al een tijd op zoek naar alle informatie rondom smart producten in huis, zeer handig.

 2. Zitzakken 16 juni 2021 / 10:05

  Ik krijg hier zoveel inspiratie van, erg leuk geschreven artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.