Meer uren in je dag

Op het moment dat dat ik dit typ, ben ik door een werkbij gestoken. Nouja, ik kreeg injecties waardoor ik me heel goed voel(de?). Als je ineens veel meer energie hebt, en minder pijn, dan heb je ineens plaats om meer dingen te doen. Wat zou jij doen? Ik weet het, want ik doe het.

meer-uren-in-een-dag

bron foto

Wat als dit je laatste dag was?

Ik heb veel ervaringen met therapieën en behandelingen die maar tijdelijk werkten. Dat ik me een tijdje wat beter voelde, maar dat dat daarna weer afzakte. En je weet waar we nu staan (en zo niet, bekijk mijn vlogweek van de teek maar, we staan er niet zo super duper voor).

Er is er eentje die me nog heel erg goed is bijgebleven. Ik heb een schildklieraandoening (ook dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door Borrelia), daarvoor is het standaard om een bepaalde soort medicatie voor te schrijven. Je kent het misschien als Thyrax. Of Euthyrox, want dat is goedkoper (maar ook anders). Dat ene hormoon hoort dan door het lichaam netjes omgezet te worden in de juiste stoffen en dan hoor je je weer topfit te voelen. Veel mensen met een schildklieraandoening voelen zich met deze medicatie kerngezond!

Nu zijn er ook schildklierpatiënten waarbij er iets mis gaat met het omzetten van die stoffen. Daar hebben ze dan weer andere medicatie voor, Cytomel, voor de kenners. Die medicatie ging ik proberen omdat ik me zo ziek voelde en daar eigenlijk nog geen andere verklaring voor was destijds dan mijn schildklier. Dus gingen we in de weer met Cytomel. De arts waarschuwde me alvast voor een raket onder mijn kont (dat klonk best goed).

En ja hoor, daar kwam het. Ik voelde me normaal!!!

Ik wilde alles doen!

Hardlopen!

Een dagje weg met mijn ouders (dat hebben we ook gedaan!)

ALLES!

Na een paar dagen werd het resultaat minder en hebben we nooit meer hetzelfde resultaat gehad met die medicijnen.

Nu voel ik me ook een beetje zo met mijn bijengif. Ik heb goede dagen (niet zó goed als toen, ik durf echt niet te gaan hardlopen bijvoorbeeld. En ik slik nog erg veel pijnstillers. En heb nog wel pijn), maar echt wel een stuk verbetering. Dat heb ik al lang niet meer zo ineens gehad! Maar door die ene ervaring met dat schildkliermedicijn weet ik dat ik morgen kan wakker worden en terug kan zijn bij af. Gewoon terug in bed inclusief al mijn ellende.

Beperkte hoeveelheid energie

Ik doe het al een aantal jaar met een beperkte hoeveelheid energie. Mijn mede-spoonies weten hoe het is om elke dag minder energie te hebben dan de gemiddelde mens heeft.

Uiteindelijk richt je daar je leven op in. Je vult je dagen op een manier zodat je precies uitkomt met je energie. Schrik niet, maar voor veel mensen betekent het dat ze maar 5% hebben van de energie van een normaal mens. Dan kun je dus ook maar 5% doen van wat een gezond mens zou kunnen doen.

Effectieve uren

Eigenlijk heb je dan gewoon minder uren in een dag waarin je iets kan doen. En vaak zit er ook nog een beperking aan de maximale inspanning die dan geleverd kan worden.

Ik zou niet durven zeggen hoeveel energie ik heb vergeleken met het gemiddelde (ik heb geen flauw idee meer wat normaal is ook), maar laten we als voorbeeld zeggen dat ik op 5% zou zitten. Als ik dan naar 15% zou gaan, betekent dat dat ik drie keer zo veel kan doen! Dan kan ik alsnog maar 15% doen van wat een normaal mens kan, maar het is nog steeds drie keer zo veel als normaal.

Hoe ultiem bizar zou het voor een gemiddeld persoon zijn om ineens drie keer zo veel bruikbare uren in een dag te hebben?

Wat zou je doen in die uren?

Dat zette me aan het denken. Ik heb nu die extra energie! Drie keer zo veel als mijn normale level, of zoiets. Ik weet niet of het echt drie keer zo veel is, het hangt natuurlijk ook af van met welke dag je het zou vergelijken. Maar ik denk ongeveer drie keer. Als je nou drie keer zo veel kan doen als wat je nu doet, wát zou je dan doen?

Ik merk dat het mij ultiem gelukkig maakt om gewoon aan het werk te gaan. Gewoon lekker productief zijn en mooie en leuke dingen maken!

Maar misschien is dat wel omdat een stukje verder is naar een normaal leven. Bloggen is namelijk niet perse mijn ultieme droombaan. Het is heel erg leuk, maar er zijn nog zo veel meer leuke dingen!

Dat zet me ook aan het denken over wat voor beroep ik zou willen uitoefenen wanneer ik nog beter word… Ik zou het op het moment namelijk niet weten.

Geen idee of ik daar überhaupt over hoef na te denken, want morgen kan het allemaal weer voorbij zijn. Gek he? Wat zou jij doen met drie keer zo veel productieve/nuttige/goede uren in je dag?

Deze week geen dingen waar je blij van wordt blogpost ivm ziek. Stom he?

DELEN:

31 reacties

 1. Manon 30 september 2015 / 06:41

  Wat fijn dat de bijen gif zijn werk doet! Heb je ook al een beroepentest gedaan? Misschien komt je daar wel wat leuks tegen – voor het geval dat je wel aan het werk zou kunnen gaan!

 2. Kelly 30 september 2015 / 06:50

  Goh, daar heb ik eigenlijk nooit zo bij nagedacht.. ik denk dat ik extra veel dingen zou gaan doen die ik leuk vind. Ik hoop voor je dat de positieve reactie op bijengif blijft en de jeuk verdwijnt!

 3. Anne 30 september 2015 / 07:00

  Pfoe, lijkt me heftig hoor om steeds maar in je achterhoofd te hebben dat het misschien ineens voorbij is met die extra energie. Ik hoop voor jou dat het werkelijk aanslaat en niet meer terugzakt ;-). Ik zou nog meer energie willen steken in alle creatieve uitspattingen die ik heb. Ontwikkelen op schilder-, schrijf-, teken-, fotografeer- en snailmailgebied. Word ik blij van 🙂

 4. Simone 30 september 2015 / 07:53

  Zo fijn dat het bijengif helpt! Ik ga heel erg voor je duimen dat het blijvend helpt zodat je je zo energiek kan blijven voelen 🙂

 5. Tiffany 30 september 2015 / 07:56

  Wat fijn dat het bijengif zo goed werkt! ik heb zelf ook wel eens dagen of weken waarin het goed gaat voor mijn gevoel. Totdat je weer door krijgt wat gezonde mensen op een dag kunnen doen en dan is een ‘goede dag’ eigenlijk een ontzettend slechte dag. Ik dacht er toevallig laatst aan: ik ben al zo lang chronisch vermoeid dat ik geen idee meer heb hoeveel je kan doen als je gezond bent. 🙁

 6. Tiffany 30 september 2015 / 07:57

  Wat fijn dat het bijengif zo goed werkt! ik heb zelf ook wel eens dagen of weken waarin het goed gaat voor mijn gevoel. Totdat je weer door krijgt wat gezonde mensen op een dag kunnen doen en dan is een ‘goede dag’ eigenlijk een ontzettend slechte dag. Ik dacht er toevallig laatst aan: ik ben al zo lang chronisch vermoeid dat ik geen idee meer heb hoeveel je kan doen als je gezond bent.

 7. Chris 30 september 2015 / 08:30

  Wat moet het een fijn gevoel zijn, als je ineens 3 keer zoveel energie hebt. Ik kan me voorstellen dat je in een dip komt, wanneer dat ineens weer voorbij is. Hopelijk gaat het stapje voor stapje steeds beter.

 8. Lisanne 30 september 2015 / 09:11

  Zo herkenbaar! Die goede dagen na nieuwe medicatie… die wil ik altijd wel hebben, maar helaas!

  Meestal doe ik hetzelfde als ik anders zou doe, maar langer. Net iets langer met de hond weg. Rennen met de hond. Mijn middagrust overslaan en doorwerken… (oh! En koken.. of staand douchen, dat is altijd zo raar!). daar kan ik namelijk al intens van genieten!

  ik hoop echt dat je niet allergisch bent geworden en extra lepels blijft krijgen van de bijtjes. Sterkte!!

 9. Isolde 30 september 2015 / 09:24

  Fijn om te lezen dat het bijengif zo goed werkt! Verder knipperde ik ook een keer met mijn ogen bij de zin “ik weet niet eens meer wat normaal is ook”. Bingo, die is raak! Als ik een goeie dag heb, en mensen vragen waar ik dan zit ten opzichte van normaal, dan heb ik ook werkelijk geen idee. Als je zo lang ziek bent dan vergeet je 100%, dan is 5% je ‘normaal’, en 10% voelt als 200%!
  Ik hoop in elk geval voor je dat je je zo goed blijft voelen!

 10. Annelies 30 september 2015 / 10:03

  Wat fijn voor je dat je nu meer uren in je dag hebt! Ik zou als eerste al mijn extra energie verspillen aan een vreugdedansje ben ik bang. hihi. En dan de volgende dag.. ja, weet je, ik kan me er niet zo veel bij voorstellen hoe het is om ‘ineens’ bijna 3 keer zoveel energie te hebben. Ik zou vooral met een grote glimlach op mijn gezicht rondlopen en stiekem een beetje bang zijn dat het tijdelijk is. Ik vind het echt superfijn voor je!

 11. Anita 30 september 2015 / 10:12

  Zou je eventueel niet een thuisstudie kunnen doen om zo weer lekker bezig te zijn? Hopelijk blijft de extra energie en doet het bijengif zijn werk!

 12. Lonneke 30 september 2015 / 10:44

  Goede vraag.. Het is in ieder geval heel erg fijn dat je nu wat meer energie hebt.

 13. Linda 30 september 2015 / 10:56

  Ik hoop echt voor jou dat de energie die je nu extra hebt blijvend is en misschien nog wel meer mag worden. Je weg naar meer energie moet immers ooit een keer beginnen 😉 dat hoop ik echt voor jou! De laatste jaren heb ik ook veel geprobeerd en ik snap helemaal wat je met plannen maken bedoelt als jij je even wat beter voelt. In je hoofd ben je dan alle ellende vergeten en kan je alleen nog maar doelen maken en plannen. Heerlijk is dat! Wel heb ik geleerd dat dit haast altijd wel op een teleurstelling uitloopt omdat beter zijn nog zo ver weg is. Maar heb mijzelf wel voorgenomen dat dagdromen mag, je moet immers wat te dromen hebben. Onder één voorwaarde, het mag mij niet verdrietig maken. En leef ik vooral weer bij de dag. Want onverwacht een goede dag hebben maakt mij zo gelukkig.

  En ik hoop echt dat dit voor jou een mooi begin mag zijn, op weg naar meer!

 14. Renate 30 september 2015 / 10:58

  Wat fijn om te horen dat je nu 3 keer zoveel energie hebt en dus de bijengif werkt! Ik hoop dat het voor jou zo blijft! Ik heb ook ontzettend weinig energie als chronisch zieke, ik weet wel wat ik zou doen als ik opeens 3 keer meer energie zou hebben! Ik wil zoooo graag mijn dromen najagen en ik probeer er elke dag hard voor te werken, maar damn dat is knap lastig met zo weinig energie! Daarbij zou ik dan aan durven om meer te gaan reizen, dat lijkt me echt fantastisch! en studeren! en meer sporten! en meer leuke dingen doen! Er is zoveel wat ik wil haha. Ik ga er maar niet over nadenken, want 3 keer meer energie? zal er bij mij nog niet in zitten.

 15. Inge 30 september 2015 / 12:23

  Wat goed om te horen dat het iets beter gaat!!! Ik herken dat zo dat je er niet vanuit durft te gaan dat dit blijvend is. Ik vroeg mij af of PvM ook test op stralingsbelasting. Ik blijk een stralingsbelasting van 70% te hebben en dit houdt mijn herstel tegen.

  • Lisanne 30 september 2015 / 13:27

   Dat weet ik eigenlijk niet! Ik heb hem er nog niet over gehoord, dus ik denk van niet. Hoe testen ze dat?

   • Inge 30 september 2015 / 19:21

    Via een speekseltest en deze moest ik opsturen, de uitslag werd naar mijn therapeute gezonden. Ik had al wel vaker gehoord dat je wanneer je ziek bent gevoeliger bent voor straling. Sinds ik ziek thuis zit heb ik bijna altijd een telefoon of iPad binnen handbereik. Het kwam dus niet als een totale verrassing dat dit vrij hoog was bij mij ?

 16. Grim&Glam 30 september 2015 / 15:48

  Het lijkt me erg vervelend om nooit ergens vanuit te kunnen gaan omdat de toekomst onzeker is. Wel fijn dat er ieder geval verbetering is.

 17. Godelieve 30 september 2015 / 16:57

  Het ene moment meer kunnen dan het andere dat ken ik, daar leef ik al zo’n 23 jaar mee. En nog steeds heb ik er nog niet de ultieme manier voor gevonden om er echt goed mee om te gaan. Wat ik vandaag te veel doe daar krijg ik later de rekening van gepresenteerd om het zo maar eens uit te drukken.

  Ik vind het wat jou betreft heel erg fijn om te lezen dat de behandeling je wel goed doet! Dat je ook mindere momenten hebt dat vind ik wel weer zo naar voor je want ik hoop zo erg dat het goed gaat me jou! Dat gun ik je van harte 🙂

 18. Yara 30 september 2015 / 17:18

  Wat fijn om te lezen dat het goed gaat! Ik hoop voor je dat het nog lang zo blijft!

 19. Baukje 30 september 2015 / 22:50

  Ik zou dan echt alle dingen doen waarvan ik vaak denk: “Ooh dat zou ik nou graag een keertje willen doen/zien” maar wat er dus nooit van komt omdat ik te moe ben. Dus naar musea, concerten, zomaar een middagje naar een random stad gaan, spontaan een bioscoopje pakken (ipv dagen van te voren rustmomentjes inplannen om het te kunnen volhouden), gewoon dingen doen waar je blij van wordt. En daar krijg je dan ook weer energie van. 🙂

 20. Laleh 1 oktober 2015 / 00:25

  Moeilijke vragen.
  Ik zou in ieder geval weer gaan werken als ik volledig beter zou zijn, maar daar geloof
  ik bij mij niet in dat dat zal gebeuren.
  Wanneer mijn gezondheid wat zou verbeteren dan zou ik graag eens iets leuks doen, als
  uit eten, op bezoek bij familie of naar de bioscoop. Dat lukt nu niet.
  Daarmee zou ik heel erg blij zijn.

  Ik hoop echt voor je dat het beter blijft gaan. Ieder procentje erbij is fijn.

  X

 21. Barbara 1 oktober 2015 / 07:38

  Wat fijn een goede dag!
  Als ik opnieuw mocht kiezen, dan zou ik voedingsleer willen studeren. En als ik dan toch 3x zo veel tijd had, oh wat een gelukje, wat xtra slaap( geen advies voor jou hoor Lisanne, je hebt je bed misschien al genoeg gezien) en een leuke photografie cursus.
  Geniet van je xtra tijd!

 22. Martine 1 oktober 2015 / 09:51

  Die 2 dagen superduper hyper active zijn had ik ook toen ik net thyrax kreeg! Fantastisch gevoel inderdaad! Helaas na twee dagen was dat over, maar in vergelijking met voor de medicatie heb ik wel veel meer energie! 😀

 23. Vivian 1 oktober 2015 / 18:47

  Ik herken dit heel erg, het duizend dingen willen doen (of eigenlijk tienduizend) omdat je je goed en fit voelt en daar een paar dagen later de weerslag van krijgen. Bij mij helpt het ook om gewoon die dingen te doen die me écht gelukkig maken, en dat is net als bij jou gewoon bloggen en schrijven en productief zijn 🙂

 24. Kirsten 1 oktober 2015 / 20:50

  Gekke omschakeling is dat ja, ik ging ineens van niks naar alles en dat was bizar, maar vooral héél fijn natuurlijk! Ik hoop voor je dat deze stijgende lijn blijft Lisanne, dat is je zo gegund.

 25. Bianca Ronday 2 oktober 2015 / 09:19

  Het is heel raar om veel minder energie te hebben dan andere of dan wat je van jezelf gewent bent. Jaren geleden heb ik dat voor 3 maanden meegemaakt en ik kon mezelf wel villen. Het is zo knap hoe je je leven erop aangepast hebt. De ups en downs in je energiepijl lijkt me een crime. Nooit kunnen inschatten tot hoever je komt en als je je energiek voelt, dat je “bang” wordt voor het moment dat het op is.

  (Euthyrox is overigens niet een goedkopere variant van Thyrax. Het hormoon Levothyroxine zit er alleen in verwerkt via een andere hoeveelheid zout.)

  • Lisanne 2 oktober 2015 / 10:43

   De apotheek liet mij af en toe ineens overstappen op Euthyrox, vandaar dat ik dacht dat het goedkoper was. Las laatst dat dat helemaal geen goed idee is, dat zomaar overstappen, omdat elke soort toch weer anders is…

 26. marjolein 2 oktober 2015 / 14:59

  Wat GOED dat het werkt, zeg! Wat ik zou doen met 3x meer energie? Jeetje.. Moeilijk voor te stellen voor iemand met een chronische vermoeidheidsziekte 😉

 27. Miriam 3 oktober 2015 / 19:15

  Fijn dat je je er beter door voelt, jammer dat dat ‘gemene stemmetje’ altijd in je achterhoofd blijft spoken….’what if’ dat het niet meer helpt… Hoop voor je dat dit blijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.