Melatonine werkt door placeboeffect (Maar wat werkt er dan wel echt?)

Melatonine werkt alleen door het placeboeffect. Inderdaad, dat melatonine je helpt in slaap te komen is onzin. Aldus mijn dokter. Na wat speurwerk kom ik inderdaad tot de conclusie dat hij weleens gelijk zou kunnen hebben.

En dat terwijl hij toch echt tussen mijn artikeltje over natuurlijke wondermiddeltjes stond.

Maar goed, ik ging naar de dokter omdat ik heel slecht in slaap kom. Nu heeft hij mij een ander middeltje voorgeschreven. Slaappillen gaat hij me geven als ik 80 ben, dus ik moet nog een paar jaartjes wachten, haha. Zelf ben ik ook geen voorstander van slaappillen, daar hoor je altijd zulke slechte verhalen over!

Het middeltje dat ik nu ga uitproberen is warme melk met anijs. En voordat ik dat neem moet ik een klein appeltje eten. Hierdoor zou er een bepaald stofje vrijkomen waardoor ik beter in slaap kan komen. Een super oud recept, maar volgens de dokter werkt het.

Als ik het goed heb uitgeprobeerd en jullie kan vertellen of het werkt, dan horen jullie meer. Tot nu toe kan ik alleen zeggen dat ik niet van melk houd en dat ik m’n eerste bekertje met m’n neus dicht heb opgedronken. Maar hé, voor een betere nachtrust heb ik dat natuurlijk wel over! Gebruik jij melatonine? En geloof je dat het werkt?

DELEN:

25 reacties

 1. ioon 8 december 2011 / 07:13

  Ik heb nooit middeltjes gebruikt om in slaap te komen alleen ooit een pijnstiller om zenuwen te onderdrukken.
  Verder heb ik ooit ontspanningsoefeningen gekregen van een leraar op de middelbare school. Met deze oefeningen kon ik veel sneller in slaap vallen. Het bandje wat ik toen gekregen had heb ik nooit afgeluisterd, zover kwam ik nooit. 😉 Tegenwoordig gebruik ik deze oefening nog steeds wanneer ik echt niet in slaap kan komen.

 2. Annelies 8 december 2011 / 07:46

  Ik gebruik wel melatoline, en ik geloof er wel in. Hij werkt bij mij pas na een uur.
  Je kan ook zeggen dat je in die uur gewoon moe wordt. Maar zo bekijk ik het liever niet!
  Moelijk uit te leggen!

  Liefs,

 3. Karin 8 december 2011 / 08:08

  Hoi Lisanne,
  Ik drink voor het slapen gaan ook altijd een beker warme melk, niet met anijs maar met honing maar dat maakt niets uit. Het stofje dat vrijkomt zit in de warme melk en het werkt echt, ik geloof er heilig in. Volgens mij is het ook wetenschappelijk bewezen. Overigens vind ik melk wel lekker maar niet warme melk, maar het went, echt waar.
  Groetjes Karin

 4. Claudia 8 december 2011 / 11:36

  Ik ben de koningin van slapeloze nachten en het ontwijken van alles waar ik moet van word. Melatonine niet. Is mijn beste vriend. Ik geloof dat ik er wel moe van word, maar of het tussen mijn oren zit? Ik ga onderzoek doen.

 5. Sabine 8 december 2011 / 12:01

  Waaat, serieus? Ik ken best wat mensen die melatonine gebruiken en erbij zweren, wat vreemd dat dat dan weer een placebo blijkt te zijn. De menselijke psyche blijft me verbazen, haha. Zelf heb ik soms ook wel wat problemen met in slaap komen, deze tip ga ik dus zeker ook proberen!

 6. Stéphanie 8 december 2011 / 12:56

  Je zegt na wat speurwerk.. Mag ik weten waar je dat dan vandaan hebt?
  Mijn zusje gebruikt het namelijk al jaren, dus ik ben er wel benieuwd naar! Gebruik het zelf ook wel eens trouwens, maar dat is echt sporadisch.

 7. Genesis 8 december 2011 / 13:17

  Een warme drank helpt sowieso om wat slaperiger/lodderiger te worden, kruidenthee e.d. schijnt ook best effectief te zijn. Maar, wetenschappelijk feit over melk: Er zit caseine in melk, dat is een stof die er vervolgens weer voor zorgt dat er een opiod (casomorphin) vrij komt. De kalmerende bijwerking van opiods zou er dus heel goed voor kunnen zorgen dat je slaperiger wordt.

  En of melatonine psychisch of lichamelijk werkt of niet, het is sowieso beter dan de echte slaapmiddelen, denk ik. =)

 8. Ilse 8 december 2011 / 13:20

  Ik gebruik regelmatig melatonine als ik de volgende dag vroeg op moet staan, of als ik eens vroeg wil gaan slapen. Ik slaap normaal tussen 1 en 2 uur, maar ik heb wel eens dagen dat ik gewoon om 11 uur het lampje uit wil doen maar het lukt me niet, een melatonine pilletje erin en een half uurtje later lig ik heerlijk te snurken.

  Ik neem het ook altijd mee in het vliegtuig (niet dat ik wekelijks vlieg ofzo) en het scheelt toch wel een hoop vind ik! Als je al wat slaperig bent geworden van de melatonine dan kan ik makkelijker mijn ogen sluiten en een beetje slapen in het vliegtuig. Melatonine is mijn vriend.

 9. Ann 8 december 2011 / 15:05

  Ik gebruik ook melatonine, en het helpt echt! Want hierdoor kan ik slapen ookal ben ik niet zo moe en ookal maken mijn huisgenoten heeeeell veeel lawaai (daar zijn ze namelijk erg goed in) 🙂
  Maar succes met de anijs en melk en appel 🙂 laat maar weten hoe het bevalt
  xx

 10. Ris 8 december 2011 / 16:04

  Ik drink ook altijd warme melk met anijsblokjes van de Ruijter. n_n

 11. Ise 8 december 2011 / 16:27

  Ik heb toevallig deze week melatonine gekregen van mijn dokter! Na twee nachtjes kan ik er nog niet zo veel over zeggen maar ze doen wel degelijk iets!

 12. Kim 8 december 2011 / 17:01

  Raar! Ik gebruik melatonine als ik niet kan slapen (op advies van de dokter) en ik had echt hel gevoel dat het hielp! Maar oke, dan weet ik dat ik daar geen geld aan moet uitgeven!

 13. Sanne 8 december 2011 / 19:54

  Grappig! Gelukkig hoef ik niks te gebruiken voor mn slaap, ik moet gewoon zorgen dat ik goed warm ben (mijn kamer is ‘s winters erg koud, ik gebruik nu al een winter, zomer en fleece deken,pyjama met extra shirt, dikke ski sokken en een vest of kamerjas tijdens het slapen. Ja de was maakt overuren!). Dan slaap ik zo 8 uur door aan 1 stuk en ben ik lekker uitgerust.
  Succes. en Aaah die anijs verkopen ze dus nog gewoon! Toppiejoppie. We hebben hier thuis nog 3 pakjes liggen en ik vroeg het me af. Ik heb het altijd lekker gevonden als kind en laatst vond ik het terug =)

 14. Elisa 8 december 2011 / 20:57

  Een apart verhaal maar wie weet, als je het niet probeert weet je nog niets. Hopelijk werkt het, en kun je weer beter slapen.

 15. mille pagine 8 december 2011 / 21:37

  Het ligt aan de dosis die je gebruikt. Wat je in de winkel koopt werkt niet, omdat het zo weinig is. Wat je voorgeschreven krijgt bv bij een specialist in het ziekenhuis werkt bij de meeste mensen wel, maar ook niet bij iedereen, omdat het een hoge dosering is die echt iets doet. Vergelijk het met twee korrels suiker innemen. Daar ‘voel je je ook niet beter van’, maar als je meer neemt werkt het wel (of heeft het wel een effect).

 16. Anne 9 december 2011 / 14:53

  Wat mille pagine zegt klopt… Bij de drogist verkochten ze pilletjes van 0,1 mg, op doktersrecept krijg je al snel 2 mg of meer. Sinds kort is dit ook bij de drogist verkrijgbaar trouwens (3 mg zelfs), een stuk goedkoper natuurlijk dan bij de apotheek. Mijn moeder heeft die hogere dosis gehad en dat hielp iets. Zelf heb ik het ook geprobeerd en het hielp wel bij inslapen maar doorslapen was nog net zo’n drama als altijd… Leren ontspannen lijkt me een stuk effectiever (en moeilijker ;))

  • Lisanneleeft 9 december 2011 / 15:24

   Ik slik inderdaad ook 3 mg, maar het heeft geen zin volgens de dokter. Ik ga het nog even verder uitzoeken! 🙂

   • mille pagine 11 december 2011 / 14:52

    Als je niet bang bent voor engelstalige literatuur: http://www.cks.nhs.uk/insomnia/evidence/supporting_evidence/melatonin_for_primary_insomnia hier staat wat ik al zei. Dat bij jou het niet werkt is dus niet wat je zou verwachten ‘omdat het niet werkt’ maar naar mijn idee meer omdat geneesmiddelen niet altijd bij iedereen werken, ook al is hun werking wel bewezen. Want ook middeltjes tegen een hoge bloeddruk helpen niet zomaar bij iedereen, ook al zijn ze ‘gemiddeld’ hartstikke werkzaam. Vind dat je dokter een beetje een gegeneraliseerde uitspraak doet, maar goed, ik was er niet bij, misschien had hij een context.

   • William 8 augustus 2016 / 12:38

    Niet alles geloven wat de dokter zegt, zij vertellen veel ongefundeerde onzin.

 17. Molly 11 december 2011 / 17:56

  Je dokter is gek!;-)
  Ik lig tot 03.00 wakker als ik geen melantonine in neem.
  Om gek van te worden;-)

 18. Tineke 13 december 2011 / 21:58

  Kreeg je dat serieus als recept van je dokter?

  Melatonine werkt trouwens wel. Ik slik al hele tijd 5mg per avond. Van de apotheek. Als ik dat niet slik slaap ik wel maar stuk slechter. (Oppaskindje met ADHD slaapt er ook door en die weet niet eens dat ie het krijgt. Dus het moet toch wel ergens werken) Ik heb trouwens ook tijdje slaappillen gehad en das heel goed te doen als je afbouwt en ze niet te lang gebruikt maar kan je patroon van niet slapen wel doorbreken zeg maar!

  Tineke

 19. Rosa 14 december 2011 / 22:47

  Ik ben benieuwd naar het resultaat!

 20. Cor 17 februari 2017 / 13:07

  Melatonine werkt bij mijn dochtertje van 8 (0,3mg) zonder enige twijfel.

  Als ik het niet geeft slaapt ze steevast om 22:00 nog niet, als ik het wel geef slaapt ze binnen een 15 tot 30 minuten. En ze weet niet dat ze het krijgt, ik doe het in haar warme melk die ze elke avond krijgt voor het naar bed gaan dus van een placebo effect kan geen sprake zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.