Mijn 6 Geheimen om productiever te werken

Het is makkelijk om te doen alsof je aan het werk bent, maar daadwerkelijk veel werk verzetten en productief zijn, dat is een ander verhaal. Ik werk al meer dan 12 jaar vanuit huis en heb een aantal geheimen om mezelf zo productief mogelijk te laten zijn. Of je nu thuis werkt of op een kantoor, ik heb een aantal tips die ik je kan geven om zo productief mogelijk te werken.

Zorg dat je werkplek opgeruimd is

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, zeggen ze. Daar ben ik het wel mee eens! Als ik aan het werk ga terwijl mijn bureau vol spulletjes ligt, dan heb je garantie dat ik iets ga doen met die spulletjes.

Dus… voordat je begint, zorg dat je spullen opgeborgen zijn en je niet af kunnen leiden.

Makkelijk productiever? Dat doe je zonder telefoon!

Soms heb je je telefoon nodig, maar ik zet mijne graag op de niet storen stand, of leg hem zelfs helemaal weg. Het is zo verleidelijk, als je je telefoon ziet oplichten dan kan je bijna niet anders dan even kijken wat er aan de hand is.

Mijn meldingen staan sowieso uit, alleen als ik gebeld word gaat hij af. Als je de niet storen stand aanzet moeten mensen twee keer achter elkaar bellen zodat de telefoon over gaat. Dat vind ik ook een fijn idee, zo word ik alleen gestoord als het echt een belangrijk telefoontje is.

Zorg dat er geen afleidingen zijn

Misschien heb je wel meer dingen in je omgeving die je ontzettend kunnen afleiden:

  • Social media op je computer. Uitzetten natuurlijk!
  • Vraag de mensen in je omgeving om je met rust te laten
  • Ook huisdieren kunnen je afleiden, hoe schattig ze ook zijn, haha. Als je even in een andere kamer kan zitten is dat erg fijn voor je productiviteit.
  • De tv of de radio, die staan natuurlijk uit.
  • Sommige mensen kunnen ook productief zijn met muziek aan, ik heb hierover gelezen in het boek Focus aan/uit. Nieuwe muziek zorgt ervoor dat je afgeleid raakt, maar sommige mensen doen het juist wel heel goed op muziek die ze al goed kennen.
  • Zorg dat je geen dorst of honger hebt.

Is productiviteit te sturen? Zorg dat de omstandigheden perfect zijn om in een flow te komen

Soms heb je dagen dat alles vanzelf lijkt te gaan. Dat je door je to-do list heen vliegt en je productiever bent in één dag dan normaal in een week. Het zou kunnen dat je soms in zo’n flow zit. Ik vind dit persoonlijk superfijn om te ervaren en doe ook altijd mijn best om in een flow te komen.

Hoe ik dit doe? Ik kijk naar de voorgaande keren dat ik in een flow kwam, en probeer de omstandigheden precies na te bootsen. En soms lukt het dan alsnog niet, maar er is een kans dat het wel lukt. En dat is heel fijn!

Stel deadlines

Het helpt mij om deadlines te stellen. Vooral als je net als ik ondernemer bent, heb je niet altijd deadlines en heb je soms een schop onder je kont nodig. Het stellen van deadlines voor jezelf kan daarbij helpen.

Voor mij helpt het om dit op te schrijven. Maar het kan ook helpen om het online te delen. Er zijn ook mensen die hiervoor een maatje zoeken, een accountability partner, zodat je elkaar in de gaten kan houden of je je wel aan je eigen afspraken houdt. Doe wat voor jou goed voelt!

Gebruik een planner

Als ik mijn Structuurjunkie planner gebruik ben ik zó veel productiever. Natuurlijk kun je ook je to-do’s op een simpel papiertje schrijven of digitaal bijhouden, maar in zo’n mooie en handige planner vind ik toch net iets fijner en overzichtelijker. Kijk zeker of er een goede planner bestaat die bij jou past.

Heb jij nog extra tips om productiever te werken?

DELEN:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.