Mijn eigen weg

Hoe ouder we worden hoe meer we allemaal een andere kant op gaan. Mijn leeftijdsgenoten zijn me al voor gegaan, die studeren nu bijna allemaal. Maar wat als ook ik straks mijn diploma heb? Welke weg ga ik op?


Via Tumblr.com

Heerlijk veilig zat ik op de HAVO. Ik hoefde niet over mijn toekomst te denken, het enige waar ik aan dacht was gewoon de HAVO. Meer was er niet. En nu nog steeds eigenlijk niet, want ik zit er nog steeds.

Iedereen moet kiezen was hij na zijn of haar middelbare school gaat doen. De meeste volgen de standaard weg: Studeren. Ik neem een zijstraatje, ik ga niet studeren. Maar waar mijn zijstraatje mij heen zal brengen dat weet ik niet.

Ik neem een weg waarvan ik niet weet waar deze mij heen brengt. Het leuke daaraan is dat ik verrast kan worden, door een positieve wending in mijn weggetje. Daar ga ik ook vanuit. Dat ik, met mijn zijstraatje, veel verder kan komen dan de meeste mensen denken.

Maar wat ik wel heel jammer vind is dat iedereen iets anders gaat doen. Iedereen blijft dan wel op die veilige weg, maar iedereen komt ergens anders terecht. Ik ga de mensen waarbij ik nu op school zit wel missen. En mijn leeftijdsgenoten, die allang van school zijn, die mis ik al. Maar we moeten allemaal vooruit.

Wat ik zeker weet dat mijn weg mij, en iedereen, gaat verrassen. Mijn weg gaat er rooskleurig uit zien. Waar ik terecht kom weet ik niet, maar dat is stiekem best leuk. Wat is jouw eigen weg, en waar gaat jouw weg heen? En is deze anders dan die van jouw vrienden?

12 reacties

 1. Lieke 7 januari 2011 / 07:43

  Ik zit eerst nog even op het VWO…. Wat ik daarna zal doen weet ik niet.
  Succes met jouw ‘zijweg’!!

 2. Marloes 7 januari 2011 / 10:09

  Volgens mij was ik gister zo moe dat mijn ogen niet genoeg open waren om je stukje te zien haha. Je stukje over perfectie was heel mooi. En over dit stukje: ik zit nu voor het eerste jaar op het mbo en ik mis al mijn vrienden die nog op het middelbaar zitten heel erg. In mijn geval zijn de rollen dus omgedraaid, ik ben de eerste die de volgende stap al moest nemen.. Ik geniet er niet van. Het liefst bleef ik de weg naar volwassenheid nog even uitstellen, maar havo zou te moeilijk voor me zijn. Dus heb ik maar geaccepteerd dat ik iets sneller ben dan mijn vrienden, maar uiteindelijk zullen zij ook van het middelbaar afgaan. Ik geniet trouwens wel van de opleiding, maar niet van de mensen om me heen. Beetje jammer.

 3. Eva 7 januari 2011 / 10:28

  Ik heb de stap een jaar te laat gezet doordat ik zakte voor mijn diploma. En eerlijk gezegd was ik daar wel blij mee. Ik voelde me nog niet goed bij het verder studeren op mijn zestiende en ik voelde me er ook nog niet klaar voor. Eerst vond ik dat alles erg naar en baalde ik ervan dat ik me zo had laten afleiden om mijn examen te verpesten maar nu ik daar achteraf op terug kijk weet ik dat het niet beter getimed had kunnen zijn. De dingen waren toen niet zo fijn als ze op dat moment leken.
  Het is misschien een rare troost maar ik geloof dat je leven uiteindelijk de goede kant wel op trekt, ondanks dat je op dat moment bang bent dat dat niet zo is.

 4. Marise 7 januari 2011 / 12:53

  Ik houd van dit soort stukjes. Mijn weg gaat op het moment precies de richting op die ik graag wil! En ik weet 100% zeker dat jij dat ook gaat ervaren, welke richting het ook op zal gaan 🙂

 5. Jaimy 7 januari 2011 / 13:22

  Ja, het is lastig om een goede weg te kiezen. Ik heb vwo gedaan en ben toen HBO gaan doen, maar die opleiding vond ik helemaal niet leuk! Ik ben gestopt en toen begon het nadenken: ‘help, wat nu!!’. Uiteindelijk toch een nieuwe opleiding gevonden (dit keer wel WO) en ik heb het gevoel dat t wel een goede keuze is. Toch blijft het school en school blijf ik haten. Mijn vriendinnen van de middelbare zie ik gelukkig nog vaak. Waar een wil is, is een weg 🙂

  Succes!

 6. Rosanneke 7 januari 2011 / 14:36

  Ik ben 29 jaar en heb nog steeds niet het idee dat ik op de juiste weg zit, maar ik zie dit niet als een probleem, het is juist spannend! Succes met het vinden van jouw wegen!

 7. lisanne 7 januari 2011 / 16:19

  Ik zit nu op een opleiding die ik wel leuk vind, alleen het werk begint me steeds meer tegen te staan. Gelukkig ben ik ondertussen al voor een deel aan een andere opleiding begonnen en die vind ik wel super leuk! Maarja, om er in je 4e jaar achter te komen dat je het werk wat je gaat doen eigenlijk niet zo leuk vind is ook niet zo handig… (ik heb vwo gedaan en doe nu HBO)
  Maarja, uiteindelijk kom ik er wel!
  En zo komt iedereen uiteindelijk op de goede weg:) Bij de één duurt het alleen soms wat langer;)

 8. Desiree 7 januari 2011 / 17:02

  Spannend! Iedereen bewandelt een andere weg, maar je weet van te voren nooit of je de juiste neemt. En ik weet zeker dat studeren geen vereiste is om daar te komen, waar je wilt komen 😉 Ook zonder kun je iets bereiken!

 9. Laura 11 januari 2011 / 18:47

  De meeste volgen de standaard weg, omdat alles wat ‘anders’ dan ‘normaal’ (hoewel ik er nog niet uit ben of die begrippen echt bestaan.. wat is anders en wat is normaal? Voor iedereen zijn die woorden verschillend, dus eigenlijk bestaan ze niet) is, voor de meeste mensen ook beangstigend is.
  Angst houdt mensen weg van dromen. Denk ik 😉

 10. Aafke 4 februari 2011 / 12:40

  Ik heb ben nu een half jaar bezig met mijn opleiding, eerst vond ik het eng en wist ik niet of het wel écht mijn ding was. Maar gelukkig wel:)
  En ik weet zeker dat jij ook een opleiding of iets anders vindt wat bij je past;) Succes!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.