Mijn leven is STOM! Of toch niet…?

Dit artikel is onderdeel van de ‘week of happiness‘. In deze week komt er elke dag een artikel online over gelukkig zijn en gelukkiger worden. Voor meer info kijk je hier.

Heb je een kutleven? Of is jouw leven juist heel leuk? Wat je antwoord ook is, waarschijnlijk heb je dat aan jezelf te danken. Niet aan de dingen die je allemaal hebt bereikt of juist niet, maar aan je gedachten. Heel erg veel situaties kun je interpreteren zoals je dat zelf wilt. Laten we eens kijken naar mijn leven.

De duistere kant

Inmiddels ben ik al 7 jaar ziek. Elk jaar word ik zieker en er is niemand die me helpt. Ik heb nog bijna niets kunnen doen in mijn leven, want ik kan bijna niets en ik ben altijd ziek. Alle hoogtepunten in mijn leven zijn de meest belachelijke, nutteloze dingen. Het is oneerlijk, ik heb nooit geluk.

Onlangs dacht ik dat mijn geluk echt zou gaan komen. Ik kreeg een baan aangeboden! Alleen binnen een maand wilden ze me alweer kwijt. Zie je nou wel, ik ben niet voor het geluk geboren!

Verder bestaat mijn leven niet uit veel bijzondere dingen. Mijn leeftijdsgenoten zitten allemaal in het hoogtepunt van hun leven, hun studententijd! Lekker leren, slim worden, diploma halen, en ondertussen de hele week sociaal doen en alle feestjes aflopen! Ik kan maar 6 uur per week werken. Ik heb een blog die bijna door niemand gelezen wordt, ik maar stug volhouden en doorzetten, maar nee hoor, die grote doorbraak laat maar op zich wachten. Verder doe ik nog wat vrijwilligerswerk, maar dat lukt ook weer voor geen meter.

En als klap op de vuurpijl heb ik nu griep. Kutleven.

Goed. Het mag duidelijk zijn welke kant dat was! Laten we naar het volgende perspectief kijken.

De zonnige kant

Inmiddels ben ik al 7 jaar ziek. Hierdoor heb ik al 7 jaar ervaring in het genieten van het leven ondanks veel pijn en andere beperkingen. Hierdoor weet ik het zeker, als ik dit aan kan, dan kan ik alles aan! Ik ben gelukkig, want ik heb heel veel dingen in mijn leven waarvan ik kan genieten. Verder lijkt het wel alsof ik de laatste tijd alleen maar geluk heb!

Onlangs heb ik een geweldige kans gekregen, waardoor ik mijn eigen bedrijf heb gestart. Mijn eerste opdracht heb ik achter de rug, en dat was gewoon een heel fijn duwtje in de rug, waardoor ik me heb ingeschreven van de KvK. Nu heb ik ervaring opgedaan en ben ik alleen maar gemotiveerder om weer met mijn bedrijf aan de slag te gaan.

Verder doe ik heel veel dingen in mijn leven. Mijn leeftijdsgenoten doen niet meer dan studeren en feesten, maar mijn leven vind ik veel interessanter. Ik doe zo veel verschillende dingen! Ik heb een fijn baantje voor 6 uur in de week, wat ik altijd nog kan opbouwen. Daarnaast heb ik een blog, waaraan ik dagelijks werk. Mijn blog geeft me energie en elke reactie die ik krijg, elke lezer, maakt me weer een beetje blijer. Verder heb ik nog heel erg leuk vrijwilligerswerk, waarbij ik hele leuke mensen heb leren kennen. Ik heb altijd genoeg te doen en alles wat ik doe vind ik leuk.

Nu heb ik een griepje, die is zo weer voorbij, maar daardoor waardeer ik mijn situatie als ik straks weer helemaal beter ben alleen maar meer. Het leven is mooi!

Afbeeldingen via weheartit

Misschien is het een leuk idee om ook eens zoiets over jouw leven te schrijven. Welke kant komt het dichtst in de buurt bij jouw gedachten?

Ik heb de laatste jaren geleerd om te denken als de optimist. Het is niet altijd makkelijk om te leren, maar ik kan je zeggen: het is het dubbel en dwars waard. De rest van je leven zal namelijk voor een veel groter deel uit geluk bestaan. Hoe denk jij, als het eerste verhaal of als het tweede? En waarom denk je dat?

30 reacties

 1. Eva 24 september 2012 / 08:09

  Krachtig maar helemaal waar
  en die happines week is een super idee.
  xxx

 2. Yolande 24 september 2012 / 08:24

  Op dit moment zit ik even in een dipje dus neig ik meer naar de negatieve kant. Maar het zou net zo goed kunnen dat ik volgende week weer neig naar de positieve kant!

 3. Natasja 24 september 2012 / 09:45

  Het is de eerste keer dat een reactie schrijf hier op lisanneleeft. Maar het moet me toch even van het hart! Jouw positiviteit werkt aanstekelijk, ik vind het knap dat je zo denkt. Ik probeer ook nog steeds het negatieve snel weer om te zetten in het positieve en dat is niet altijd gemakkelijk. 🙂

  • Lisanneleeft 24 september 2012 / 22:35

   Dankjewel voor je lieve reactie! 😀

   En dat het aanstekelijk is, dat is heel erg fijn om te horen, dat is namelijk de bedoeling! 😀

 4. Sylvia 24 september 2012 / 09:51

  Ik denk dat het bij mij een mengeling van de positieve en negatieve kant zou zijn. Het is niet erg om je zo af en toe eens over te geven aan een vlaag van zelfmedelijden, want sommige situaties zijn nu eenmaal ontzettend rot, zolang je er maar niet te lang in blijft hangen, daar heeft niemand wat aan.

 5. Renske 24 september 2012 / 10:08

  Mooi verwoord, helemaal door die vergelijking. Ik ben heel positief ingesteld, ondanks genoeg vervelende ervaringen, helemaal de afgelopen 2 jaar. Maar daar heb ik inderdaad heel veel van geleerd en ik ben er zo sterk door geworden, hoewel ik dat al was, al zeg ik het zelf. Toch moet ik ook bekennen dat ik af en toe zwelgen in zelfmedelijden ook wel lekker kan vinden. Gewoon ff jezelf zielig vinden, ongezonde dingen erbij eten, dramatische muziek op zetten of een drama kijken… Daarna gewoon weer opstaan en de dingen relativeren. Ik denk dat dat best gezond is;)

  • Lisanneleeft 24 september 2012 / 16:37

   Fijn dat je zo positief bent!

   Zwelgen in zelfmedelijden is helemaal niet verkeerd, moet af en toe zeker kunnen. Als je je daar prettig bij voelt, waarom niet? Gewoon even zielig zijn en dan weer met volle moed ertegenaan! 😀

 6. Karin 24 september 2012 / 10:44

  Als tiener was ik negatief, maar nu ben ik gelukkig optimistisch ingesteld. En ja, dat heeft vooral met je gedachtes en gevoelens over situaties te maken! Goed artikel Lisanne!

 7. Mariska 24 september 2012 / 12:20

  Het klopt helemaal zoals je het omschrijft! Mooi geschreven!

 8. NailTalk 24 september 2012 / 15:37

  Gedachten zijn erg krachtig! Erg leuk artikel, ik herken mezelf in het eerste verhaal, zo’n 3 jaar geleden is dat wat veranderd richting je tweede verhaal. Beide mogen er zijn, niks is fout, maar de momenten dat je gelukkig bent zul je te danken hebben aan je tweede verhaal!

 9. Suus 24 september 2012 / 16:00

  Het is altijd makkelijker om negatief te denken, maar als je er even bij stil staat kan ik het gelukkig net als jij met je artikel ook wel weer naar het positieve omzetten. Wel goed artikel van je!

 10. Esra 24 september 2012 / 16:13

  Krachtig artikel! Dankzij je tips wordt ik elke dag iets positiever!!

 11. Lilly 24 september 2012 / 16:17

  Heel goed artikel lisanne, en je hebt helemaal gelijk hoor! Want je gedachten kunnen echt een situatie beter maken, nou dat niet, maar je kunt er dan positiever instaan! Ik kan nog wat leren van jou! Ben heel blij met jouw lifestyle arikelen!

  Ik zit nu ook een dipje omdat vrienden van mij door 1 discussie de vriendschap verbroken hebben.

  DAN kan ik denken: Oh ik vind nooit echt leuke vrienden, deze vrienden hebben me ook laten zitten, ik jaag altijd vrienden weg, waarom heb ik dat nou weer.

  OF ik kan denken: Als hun het echt waard waren waren ze wel bevriend met mij gebleven en misschien ben ik beter af zonder hen! 🙂

 12. Roxanne 24 september 2012 / 17:07

  Ik denk dat mijn visie een beetje in het midden ligt. Ik vind de duistere kant erg duister, maar de zonnige kant te zonnig. Als ik zo over mezelf zou praten, zou het nep voelen. Niet alles is leuk en mooi. Zo’n griepje is gewoon naar, ook al gaat het weer over…

  Wat ik zeg is, niet iedere dag is even mooi. Je kunt moe zijn, het is rotweer buiten en het is soms even je dag niet. In mijn geval heb ik dan wel eens zoiets van “deze bui waait wel weer over, morgen is het beter” en dan probeer ik er nog wat van te maken door wat rustiger aan te doen en lekker met een boek op de bank te kruipen, of toch te gaan wandelen zodat ik iets heb gedaan waar ik trots op kan zijn. Die kleine momentjes zijn in elk geval wel iets waard.

 13. Hester 24 september 2012 / 17:24

  Ah wat een sterk en inspirerend artikel Lisanne! Ik zie je die titel ook al zo zeggen, hahaha. Ben blij dat ik het vanmorgen nog even heb kunnen lezen, mijn dag was een stuk positiever dan vorige week. Deze hele week opstarten met een peptalk vind ik niet erg! 🙂

 14. Ise 24 september 2012 / 18:31

  Ik denk dat ik zoiets ook eens ga schrijven! Heel slim 🙂

 15. marly 24 september 2012 / 19:23

  Jaaa fijn dat de positieve mind artikelen weer terug zijn! Ik heb ze de afgelopen dagen/weken wel een beetje gemist 🙂
  Fijn artikel!

 16. Nina 24 september 2012 / 19:54

  Goed artikel! Ik heb zo’n 5 jaar geleden ook geleerd positief te denken, terwijl ik eerst altijd heel negatief dacht over mezelf. Sindsdien ging het steeds beter daarmee en nu ben ik super gelukkig! En denk heel vaak positief gelukkig, af en toe nog een negatieve gedachte maar die probeer ik dan te negeren en er een positieve draai aan te geven 🙂

 17. Sophie 24 september 2012 / 20:24

  Heel interessant! Ik neig van mezelf meer naar het eerste maar tegenwoordig moet ik van mezelf meer als de tweede denken. Hoe erg is het nu dat ik geen baan op mijn niveau kan vinden? Ik heb verschillende baantjes waar ik het heel erg naar mijn zin heb en daarnaast ben ik gelukkig met mijn vriend, familie en vrienden. Helemaal niet slecht!

 18. Melissa 24 september 2012 / 20:30

  Wat een goeie oefening zeg! Het laat je dingen totaal anders bekijken..

 19. Fien 24 september 2012 / 20:56

  Ik vind het heel knap dat je zo positief in het leven staat! je inspireert mij enorm!

 20. Tamara 25 september 2012 / 15:07

  Inspirerend artikel! Heb zelf ook fibromyalgie en het is zo verleidelijk om dan negatief erover te denken. Terwijl je dan juist in een neerwaartse spiraal terecht komt. En dat het dan nog moeilijker is om die gedachtes om te draaien en te kijken naar de dingen die je wél bereikt hebt. Zelf zit ik gelukkig nu wel in een positieve flow. 😀

 21. Marieke 25 september 2012 / 15:24

  Heerlijk! Ik heb helemaal niks met doemdenkers, ik ben zelf een echter rasoptimist. Goed idee, de happiness week 🙂

 22. Anahit 25 september 2012 / 20:24

  Wat leuk geschreven. En het klopt helemaal ! Just look on the brightside! (Nevershoutnever – On the brightside [echt ‘n postief liedje voor als je in n dipje zit!])

 23. Anouk 25 september 2012 / 21:05

  En toch, volgens mijn sociale psychologie boek althans, proberen mensen die in een negatieve stemming zitten, er altijd uit te komen…

  • Lisanneleeft 25 september 2012 / 21:33

   Als het zodanig erg is dat het een probleem wordt geloof ik dat zeker. Daar twijfel ik echt niet aan!

   Maar als je er geen probleem mee hebt, alles eigenlijk wel goed genoeg gaat, maar je eigenlijk wel gelukkiger zou willen zijn, dan denk ik dat meer zoals de tweede manier denken echt kan helpen. Maar geen garantie dat het dan ook lukt natuurlijk (helaas :P)

 24. Jolien 26 september 2012 / 19:56

  Ik heb dikwijls de neiging om te denken zoals in je eerste verhaal.. Ik kan behoorlijk pessimistisch zijn. Toch besef ik hoe belangrijk het is om positief te denken en dat wil ik dan ook echt meer proberen! Ik heb hier toevallig zelf vandaag ook een post over geplaatst 😉

 25. Judith 26 september 2012 / 23:18

  Ik lees je blog al een tijdje, maar heb eigenlijk nog nooit een reactie geplaatst. Tijd om daar eens verandering in te brengen dacht ik zo!

  Ik herken mezelf in zoveel dingen die je schrijft. Ik ben even oud als jij en heb ook fibromyalgie. En dat beïnvloed mijn leven op dezelfde manier als dat jouw leven beïnvloed, voor zover dat kan opmaken uit wat ik lees tenminste.

  Voor een groot deel van de tijd denk ik gelukkig erg positief. Maar helaas zijn er ook nog momenten dat ik denk: shit zeg, waarom moet dit nu zo zijn? Vooral op die momenten is het zo fijn om even rond te neuzen op jouw site! Ik vind altijd wel een leuk, vrolijk artikel waardoor ik denk: zie je wel, zij is net als ik en toch schrijft ze zulke leuke en optimistische artikelen.. En dat helpt 🙂

 26. Lieske 28 september 2012 / 17:08

  Heerlijk deze berichten, en sowieso, alle berichten van deze hele week, ik vind ze allemaal stuk voor stuk geweldig om te lezen. Vaak ben ik een scannende blogvolger, wat inhoudt dat ik alleen de posts lees die ik interessant vind en ze vaak alleen maar doorscan om ze vervolgens te liken om ze later nog eens goed door te lezen als ik meer tijd heb. Ik vind het eigenlijk heel vervelend dat ik het op deze manier doe, ik wil veel meer tijd besteden om gewoon een paar goede posts aandachtig door te lezen, maar het werkt al steeds beter, zeker met deze posts van jou deze week. Ik kan het gewoon niet laten om ze helemaal door te lezen en hem alsnog te liken met bloglovin, gewoon om hem later nog veel vaker te lezen. Wat mij betreft mag je nog veel vaker dit soort positieve weken hebben op je site.

  En dan even over dit artikel zelf, ik neigde vroeger vaak naar de negatieve kant, maar langzaamaan ga ik steeds meer over naar de positieve kant. Het leven voelt gewoon zoveel beter als je het van de positieve kant bekijkt, en het is niet zo dat mijn leven op dit moment zo supergeweldig gaat, ik heb ook een ontzettend moeilijke periode achter de rug en ben nu nog bezig die te verwerken. Het zal ook nog een hele tijd duren voordat ik die volledig heb verwerkt, maar tijdens het afgelopen jaar, ben ik wel steeds meer gaan beseffen dat er ook heel veel leuke dingen zijn die ook de moeite waard zijn om aandacht aan te besteden. Zo sta ik nu elke dag stil bij (hele) kleine geluksmomentjes, die niet meteen m’n hele dag veranderen, maar me wel op dat moment vrolijker maken. Een gesprekje wat ik hoor in de bus, een fluitend oud mannetje op de fiets, en de laatste vlinder van deze zomer die nog eventjes langs komt vliegen, dat waren mijn kleine geluksmomentjes van vandaag, heerlijk om daar toch even bij stil te staan.

 27. ikke 19 juni 2015 / 19:43

  saaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiii !!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.