Mijn (onontwikkelde) liefde voor positieve psychologie

Ooit kreeg ik de kriebels van het woord ‘psycholoog’, bah, wat een naar woord vond ik dat. Dat had te maken met ziektes, nare dingen en praten en nadenken over vervelende dingen (en voor mij: dingen die er helemaal niet waren). Toen wist ik nog niet dat er ook een onderdeel was in de psychologie dat zich richt op de positieve dingen.

positieve psychologie

Bron

Wat is positieve psychologie?

Positieve psychologie is, zoals ik al zei, een tak in de psychologie. Dit onderdeel draait om de wetenschap van wat het leven waardevol maakt. Het draait om geluk, talenten, mogelijkheden en passies van mensen. De dingen die ons een reden geven om te leven (waar we ons bed ‘s ochtends voor uitkomen!).

Is positieve psychologie hetzelfde als positief denken?

Nee, eigenlijk helemaal niet. Positieve psychologie is op puur gebaseerd op de wetenschap. Positief denken gaat meer om wat je gelooft en hoe je daarmee om wil gaan. Vaak gaat het bij positief denken om je zo veel mogelijk gelukkig en blij voelen. Bij positieve psychologie zouden ze zich dan afvragen: is dat wel goed, altijd maar gelukkig en blij willen zijn? En daar zouden ze dan bijvoorbeeld onderzoek naar kunnen doen.

Dit is ook weer een van de dingen waarvoor ik wel had willen leren. Psycholoog, maar dan uiteindelijk richting dat positieve. Hoewel het misschien allemaal we een beetje te concreet zou worden voor mij. Van mij hoeft niet alles onderzocht om te bewijzen dat het zo is. Er is bijvoorbeeld onderzocht dat yoga goed voor lichaam en geest is… ligt het aan mij, of was dat een beetje overbodig?

Dat is eigenlijk een reden dat ik nog steeds op zoek ben naar een magazine dat positieve psychologie met ‘positive thinking’ combineert. Dat zou voor mij perfect zijn, haha. Want; zie je die duidelijke scheiding tussen die vier favo tijdschriften?

Maar goed, ik blijf positieve psychologie iets ontzettend boeiend vinden. Als er geen magazine bestaat, dan moet ik die zelf maar ‘maken’ door middel van mijn blog, haha. Kenden jullie het begrip ‘positieve psychologie’ al? En hoe sta jij ertegenover?

21 reacties

 1. Kelly Caresse 23 april 2013 / 07:08

  Ik kende het begrip positieve psychologie nog niet terwijl ik aardig wat psychologie op mijn opleiding heb gehad maar ik heb er naar aanleiding hiervan wel veel interesse in gekregen 🙂

 2. Ilse 23 april 2013 / 07:26

  Ik kende het al uit mijn opleiding. Heb er ooit eens een heel weekje rond gehad.
  Ik vind het wel echt wat voor jou.

 3. Martina 23 april 2013 / 07:57

  Ik vind het wel logisch dat ze dingen onderzoeken… Natuurlijk ook om beweringen te kunnen ondersteunen met bewijs als mensen twijfelen

 4. Laura 23 april 2013 / 11:07

  Ik kende het begrip nog niet 🙂 Het klinkt wel heel interessant!

 5. Simone 23 april 2013 / 11:29

  Ik kende de positieve psychologie ook nog niet. Wel erg interessant!

 6. Suzanne 23 april 2013 / 12:47

  Positieve psychologie is ook heel boeiend omdat dat iets is wat ons goed laat voelen. Als het negatief is, benadruk je de foute dingen, wat niet goed gaat of anders moet. Daarom is het positieve zo fijn, dat je kan werken aan jezelf om je goed te voelen.

 7. Laura 23 april 2013 / 13:14

  Hey ik heb daar net vandaag een presentatie over gegeven! Ik doe mijn propedeuse proef over geluk 🙂

 8. Melanie 23 april 2013 / 14:13

  Ik ken het begrip wel ja, al ben ik van mening dat je niet altijd positief kan zijn.

 9. Hester 23 april 2013 / 18:49

  Ik kende het niet echt maar ben ook niet echt verbaasd dat het bestaat. Lijkt me erg leuk en interessant, om onderzoek te doen naar het positieve!

 10. Nathalie 23 april 2013 / 21:58

  Ik ben nu een jaar werkzaam als psycholoog en volg momenteel een vorming rond “oplossingsgericht werken”. Dan focus je dus echt op de krachten en oplossingen ipv op de problemen. Mssn ook toffe materie voor jou om eens iets over te lezen 🙂

  • Lisanneleeft 23 april 2013 / 23:39

   Wat leuk! Hoe bevalt het werken als psycholoog? 😀
   Bedankt voor je tip, zal er eens naar gaan kijken 🙂

 11. Olga 23 april 2013 / 22:48

  Ik ben wel bekend met positeve en negatieve energie en de aantrekkingskracht ervan. Ik lees op dit moment zo’n boek dat daar wel aardig op ingaat en dat werkt wel verhelderend voor mij 🙂

 12. Deborah 24 april 2013 / 08:09

  Ik kende het nog niet, maar om een of andere reden klinkt het ook normaal (dat het bestaat). Goed artikel!

 13. San 24 april 2013 / 18:00

  Hmm ik vind het juist wel goed dat ze dat soort dingen onderzoeken! Anders kun je toch nooit placebo-effecten uitsluiten? Het is toch interessant om te weten of yoga bijvoorbeeld beter is dan voetbal voor ‘lichaam en geest’, of of sport je echt gelukkiger laat voelen (of dat het bijvoorbeeld is dat gelukkig mensen gewoon meer sporten en dat sportende mensen daarom gemiddeld gelukkiger zijn?

  • Lisanneleeft 24 april 2013 / 18:46

   Als je het zo bekijkt heb je helemaal gelijk hoor! Dan is het eigenlijk wel interessant 🙂

 14. Gerrianne 3 mei 2013 / 14:47

  Ik kende het begrip al. En ben ook zo gek op psychologie! Eigenlijk allebeide kanten wel, maar het in de positieve zin blijft altijd het mooist. Ik wilde een tijdje geleden die kanten op, maar aangezien ik dan moest reizen ging het niet door. Best jammer, maar het kan altijd nog. Het is en blijft interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.