How-to: Minder doen!

We kennen inmiddels die hele productiviteit beweging wel. Alle tijd moet zo efficiënt mogelijk benut en zo hard mogelijk werken om zo veel mogelijk gedaan te krijgen is het ultieme. Nou, voor mij niet. Mijn doel voor april is namelijk minder doen! Daarom ging ik op zoek naar hoe ik zelf minder kan doen, maar daardoor heb ik nu ook wat tips voor jou!

how-to-minder-doen

Bron foto

Waarom minder doen beter voor je is

Oké, als je elke dag bakken met energie overhoudt doordat je de hele dag op de bank ligt dan is dit niet voor jou bedoeld. Maar ik weet zeker dat er veel meer mensen zijn die meer doen dan ze eigenlijk aan kunnen. Inclusief ik.

Als je altijd maar blijft presteren op 150%, en dus ook elke dag 150% van je energie gebruikt hebt, dan voel je je misschien moe maar voldaan. Maar als dat een week duurt, of een maand, of een jaar, dan vindt je lichaam dat niet leuk. Dat is de eerste motivatie om minder te gaan doen.

Daarnaast is het fijn om ook ruimte voor jezelf te hebben. Om lekker een tijdschrift te kunnen lezen, een uurtje langer in bed te blijven liggen, of iets te doen waarvan je compleet ontspant. Of iets wat je altijd al hebt willen doen, maar waar je nooit aan toe komt. Volgens mij heeft elk mens wel eens behoefte aan zulke momentjes, maar vaak niet genoeg tijd of energie.

Daarom: minder doen.

Hoe kun je nou minder doen?

Ik hoor mensen al denken: ‘ja ik wil heel graag minder doen, maar ik heb twee bijbanen, een studie, een studievereniging, een studentenvereniging, een sportvereniging, een huishouden, familie, vrienden die iets van me verwachten, en nog 100 hobby’s waar ik echt niet mee kan stoppen. Ik kan echt niet minder doen!’

Volgens mij is dat juist het probleem, wáárom zo veel? Er zijn belangrijkere dingen in de wereld, zoals jijzelf. En je gezondheid. En je gewoon blij voelen.

Geeft het energie of neemt het energie?

Als je minder wil gaan doen, dan moet je gaan schrappen in je rooster. Sommige dingen zijn verplichtingen (een maand lang stoppen met douchen en eten omdat het te veel tijd kost is ook een beetje vreemd en een beetje onmogelijk), die doe je het liefst natuurlijk gewoon. Omdat het hoort. Als het echt niet anders kan: vraag hulp, dat is echt niet erg.

Verder kijk ik zelf altijd naar de dingen in mijn ‘rooster’ wanneer ik dingen wil schrappen: zijn er dingen waarvan ik bij voorbaat al weet dat ze veel tijd/energie kosten, maar ik heb er niets aan? Die kun je natuurlijk altijd achterwege laten, als je dat van tevoren al weet.

Ga verder altijd na bij je overige bezigheden:

 • Geeft het energie?
 • Neemt het energie?

Ik maak eigenlijk dezelfde afweging als die ik maak bij het opruimen van spullen. Maar in dit geval is het het minimaliseren van bezigheden, in plaats van spullen. Het werkt bij beiden!

Als iets vooral energie kost, maar weinig energie geeft, dan kun je overwegen om dit uit je rooster te schrappen. Zo kun je elke bezigheid langsgaan om te kijken welke mogelijkheden er zijn om minder te doen.

Druk zijn is hip

‘Hoe gaat het met je?’

‘Ja, goed, wel druk!’

Bijna een standaard gesprek vandaag de dag. Het is normaal om te zeggen dat je het druk hebt, en dat wordt dan gezien als iets positiefs. In mijn ogen is het druk hebben helemaal niet positief of hip, de Groene meisjes schreven hier een tijd geleden een goede blogpost over, die kun je hier lezen.

Je hoeft geen druk leven te hebben als dat niet goed voelt. Hoe tof zou het zijn als je met trots antwoord kan geven op de hoe-gaat-het vraag: ‘Het gaat goed met me, ik geniet van mijn rust/vrije tijd/me time’. Dat zou een mooie nieuwe trend zijn.

Een beetje een extreem geval

Zelf ben ik een beetje een extreem geval. Ik heb weinig energie, veel pijn, en mijn lichamelijke mogelijkheden zijn niet zo groot. Verder werkt ook mijn concentratie me de laatste tijd behoorlijk tegen.

Wat ik doe in het dagelijks leven: ik ben ondernemer. Dat klinkt heel interessant, maar ik heb een blog en dat wat ik nu doe, schrijven, blogposts schrijven, dat is wat ik doe. En mails. Mijn administratie doe ik niet zelf. Mijn huishouden ook niet. Mijn boodschappen ook niet en nouja, als je het zo bekijkt doe ik eigenlijk vrij weinig, behalve mezelf verzorgen en bloggen.

En nog deed ik te veel. Super stom, want het is niet dat ik lui ben, maar ik voelde aan mijn lijf dat dit gewoon te veel was voor mijn lijf.

Op een avond zat ik voor de zoveelste keer achter de computer met het voornemen om mijn mail te gaan doen en ik barstte gewoon in tranen uit. Dat was gewoon te veel: mijn mail doen. Ik heb niet meer genoeg concentratie om een mail te lezen en een zinnig antwoord terug te sturen. Simpele mails lukken nog wel, maar ik ben ondernemer, dus er komen ook ingewikkeldere mails met zakelijke voorstellen voorbij. En die moeten ook beantwoord worden. En als dat langere tijd niet lukt dan krijg je een to-do list waar je u tegen zegt die onmogelijk af komt omdat het onmogelijke dingen zijn.

Dus, ik heb iemand gevonden die mij gaat helpen bij het doen van mijn zakelijke mail. Nu tik ik alleen nog mijn blogposts en zorg ik voor mezelf. En ik doe mijn persoonlijke mails, als ik kan.

Ik hoop dat jij iets meer energie hebt en iets meer kan doen, maar wanneer je denkt: ‘ik kan écht niet minder doen’ terwijl je dat wel zou willen, kijk dan nog even extra goed naar die dingen die je niet zou kunnen weglaten. Te veel is te veel!

Mijn medewerker is nog niet eens officieel begonnen, maar ik voel me nu al beter, fijn! Zou jij eigenlijk ook minder moeten doen?

DELEN:

45 reacties

 1. Marion 9 april 2015 / 06:44

  Wat goed dat iemand je zakelijke mail gaat doen! Perfecte oplossing! Ik ben vorig jaar in de ziektewet terecht gekomen omdat ik veel te lang veel te veel gedaan heb. Ik voelde me zo dom en stom in het begin, maar nu besef ik dat het iedereen had kunnen overkomen. Nu heb dus alle tijd om mijn energie weer op te bouwen. Dat duurt lang, maar ik wil het ook goed doen. Zeg nooit nooit, maar dit gaat me echt nooit meer gebeuren.

 2. Kelly Caresse 9 april 2015 / 07:10

  Wat een inspirerend artikel! Het ‘geeft het me energie of neemt het me energie’ is voor mij iets wat ik me vaak afvraag als ik aan het plannen ben, zo denk je efficiënter na over je plannen en de gevolgen voor je lichaam merk ik

 3. chantal 9 april 2015 / 07:17

  Heel goed dat je het zo aanpakt. Ik zit zelf met een ontstoken handeczeem heel pijnlijk en een vermoeide energieverbruik. Ik probeer ook rust te pakken, maar heb ook n kind van 2. Dus ik slaap als zij slaapt. Heel saai maar wel effectief.

 4. Darina 9 april 2015 / 07:21

  Heel goed artikel Lisanne! Ik herken dit wel: 100 dingen willen en moeten doen en aan de eind van de rit doodmoe zijn. Ik heb een lijst gemaakt met dingen die écht moeten en dingen die niet hoeven. Dat gaf verlichting. Ook deed ik onverbodige spullen weg, dat gaf ook rust. Het geeft een tevreden gevoel.

 5. Kirsten 9 april 2015 / 07:27

  Heb je fijn en raak geschreven! Eerlijk gezegd voel ik me wel eens nutteloos, omdat ik zo weinig doe en het nooit net zo druk als anderen heb. Ik kan niet helpen in het huishouden, heb bij bijna alles hulp nodig en nu ook school gestaakt is, is eigenlijk het enige dat ik doe: tekenen, schrijven en series kijken. Eh ja. Klinkt als een luilekker leventje, maar voor mij is dat soms zelfs meer dan ik aan kan en vind dat wel frustrerend. Daar kan ik me dan wel heel hard tegen verzetten, maar dan is het gevolg nog minder kunnen en blijft het een soort van cirkeltje naar beneden.

  Vind het top van je dat je die beslissing genomen hebt, is niet altijd even makkelijk om dingen uit handen te geven!

 6. Margot 9 april 2015 / 07:42

  Vroeger was ik echt altijd druk, maar tegenwoordig probeer ik heel bewust ook te kiezen voor rust. Moeilijk af en toe want ik vind veel et veel leuk, maar wel nodig. Fijne oplossing voor je mail!

 7. Evera 9 april 2015 / 07:47

  Goed om bij stil te staan. Druk zijn is inderdaad een trend waar iedereen blijkbaar aan mee moet doen, anders hoor je er niet bij. Geen wonder dat steeds meer jonge mensen overspannen raken en tegen een burn out aan lopen. Laten we met zn allen eens een stapje minder zetten op een dag en ook tijd en energie in onszelf steken! 🙂

 8. Elize 9 april 2015 / 07:51

  Super fijn dat je iemand hebt gevonden voor je mail! Dat zal vast een hoop schelen! Ik doe ook snel te veel. Maar ik denk wel dat ik wat dat betreft afgelopen jaar wat lesjes heb geleerd. Toen ik ineens 50 tot 60 uur per week moest studeren vond ik dat nogal wat. Maar ik wilde het per se kunnen. En ik wilde ook nog bloggen. En vrienden zien. Dat duurde een maand of 3 en toen kwam ik mezelf nogal tegen. Nu is er weer een wat drukkere periode. Niet zo druk als toen gelukkig, maar ik merk dat ik liever wat meer dingen laat nu. Ik kan me er niet meer zo druk om maken en zo blijf ik lekkerder in m’n vel zitten.

 9. Lauriëtte 9 april 2015 / 07:55

  Wat fijn dat je iemand hebt gevonden die je gaat helpen met je zakelijke mail! Vind het knap hoe je het zo kan verwoorden, zou willen dat ik iets makkelijke minder kon doen. Merk dat het hele ‘druk’ zijn een beetje verslavend voelt, terwijl ik ook weet hoe fijn het is om gewoon even wat minder te doen en te relaxen.

  • Lisanne 9 april 2015 / 08:14

   Wat een stap heb je gemaakt zeg! Heel erg knap van je! Ik hoop dan ook dat het je heel veel gaat brengen.

   Zelf herken ik het hoor! Ik ben aan het opbouwen, heb genoeg in bed gelegen (vind mijn lichaam gelukkig ook!), maar ik merk dat ik heel snel alles tegelijkertijd wil doen. Maar vorig jaar ben ik al in die “fout” getrapt, kostte het me twee weken bedrust en een half jaar bijkomen en nu moet ik gewoon keuzes maken. Heel erg lastig, in welke situatie je ook zit, maar uiteindelijk leren we ervan! (Hopelijk natuurlijk haha)

 10. Anita 9 april 2015 / 08:05

  Geeft het of neemt het energie dat is idd de meest belangrijke regel. Ik ben ook veel minder gaan doen omdat een burn-out mij dat heeft laten inzien. Meer, meer, meer moet idd niet de maatstaf worden, maar geniet ik van de dingen die ik doe. Als je alles snel moet afronden en niet eens kan genieten van wat je doet dan ben je niet goed bezig! Fijn dat het je al wat meer rust geeft nu een ander je mail vaat oppakken!

 11. Miranda 9 april 2015 / 08:06

  Ik vind het zo fijn om te lezen dat je een oplossing hebt gevonden voor je mail. Wat zal dat een rust geven. Goed gedaan!:)

 12. Kim | Kimsbloglife 9 april 2015 / 08:39

  Mooi artikel en goed dat je dit voor jezelf besloten hebt. Het moet echt niet makkelijk voor je zijn als je zo vaak moe bent en pijn hebt en daardoor nog minder kan doen dan normaal, maar inderdaad, je kan je er best gewoon bij neerleggen en naar je lichaam luisteren, en dus minder doen als het te veel is. Heel moedig dat je hier aan toegeeft, velen kunnen dat niet en worden alleen maar uitgeputter tot ze ziek worden. Zelf vind ik dat ik het wel redelijk goed kan, en steeds beter. Ik doe wat ik wil/moet doen, maar als ik even geen zin heb dan doe ik het niet en neem ik lekker een momentje voor mezelf. Of een hele dag of avond. Zonder schaamte. Want die drukke mensen die altijd bezig zijn kunnen misschien wel opscheppen, maar op een dag komt het extra hard in hun gezicht terug en worden ze misschien ziek of depressief, en dan kunnen ze helemaal niets meer doen. Ik ben dus fier op mezelf dat ik het evenwicht goed kan bewaren!

 13. Dina 9 april 2015 / 09:07

  Het is iets wat ik me vaak afvraag inderdaad: krijg ik er energie van of neemt het me juist alleen maar energie. Op basis daarvan maak ik veel beslissingen. Maar goed, ik verkeer wat dat betreft in een ‘luxe positie’ met weinig verplichtingen, voor veel mensen kan dat natuurlijk heel anders liggen (doordat ze bijvoorbeeld werken/studeren – of allebei). Mooi blogje!

 14. Sophie 9 april 2015 / 09:30

  Fijn dat je iemand hebt gevonden! Ik hoop dat het je helpt!

 15. Xaviera 9 april 2015 / 09:46

  Mooi geschreven Lisanne, heel inspirerend om te lezen. Wat fijn dat je nu iemand hebt gevonden die je zakelijke mail gaat doen, dat zal veel rust geven! Even stilstaan bij de vraag of iets energie geeft of neemt helpt mij aardig goed om het soms wat rustiger aan te doen gelukkig.

 16. lifesabout 9 april 2015 / 09:52

  Inderdad, vaak krijg je het gevoel dat druk zijn hip is. Als je niet druk bent hoor je er niet bij. Mij hielp het om vaker nee te zeggen en beter mijn grenzen te bewaken. Ik heb het minder druk, maar ben ook meteen minder hip 😉

 17. Tiffany 9 april 2015 / 10:08

  Wat een fijn artikel, net op een moment dat ik het nodig heb. Ik moet door mijn gezondheid momenteel ook minder doen op een dag, en dat is moeilijk! Druk zijn wordt vandaag de dag inderdaad interessant en hip gevonden, mooi artikel van de groene meisjes. Ik heb het idee dat je een paar eeuwen terug aanzien kreeg als je het juist rustig aan kon doen, vandaag je dag wordt je eigenlijk een beetje veroordeeld als je het rustig aan doet of moet doen. Heeft iemand ideeën hoe je je dag kan vullen wanneer je weinig op een dag kan doen (door weinig energie)?

 18. Anneleen 9 april 2015 / 10:11

  Mooi blogje, Lisanne! Zo’n artikeltjes als deze vind ik altijd erg inspirerend. Ik merk dat ik het de laatste tijd erg druk heb: school, stage, bloggen, … Ik ga mijn energienemers en energiegevers eens op een rijtje zetten, zodat mijn stress hopelijk wat mindert en ik productiever aan de slag. Bedankt voor deze goede tip!

 19. Daisy 9 april 2015 / 10:40

  Super knap weer dat je je eigen grenzen aangeeft, ook al moet je soms even zwaar over die lijn heengaan om hem te zien. En het stuk over energie krijgen of nemen is zooo waar! Inspirerend 🙂 xo Daisy

 20. Danielle 9 april 2015 / 10:43

  Oh wat goed dat je de stap hebt genomen om iemand je te laten helpen met je zakelijke mail! Ik denk dat je je daar uiteindelijk ook een stuk beter door gaat voelen!

  Het komt trouwens door de calvinistische inslag in Nederland dat wij waarde hechten aan “hard werken” en “het druk hebben” wij vinden als volk dat je maar gewoon gebogen moet gaan onder je werk .. ben blij dat er zachtjes aan ook een tegen geluid komt

 21. Eline 9 april 2015 / 10:48

  Je hebt gelijk druk zijn is hip! Toch denk ik dat het een soort van standaard antwoord is geworden om te zeggen dat je het druk hebt, zelfs als je het niet druk hebt..
  Goede tip nadenken of het je energie geeft of energie neemt !

 22. Cindy 9 april 2015 / 12:01

  Ik ervaar drukte om me heen als iets belastends. Maar nu mijn vriend en ik een keuze hebben gemaakt om even een soort van “zomerstop” in te lassen rondom ons huis en we één dag in het weekend klusvrij houden gaat het beter. Dat wil zeggen dat we dan nog maar één dag in de week klussen, naast ons werk, en dat is prima. Dan duurt het allemaal maar wat langer. Ik zit nu ziek thuis met buikkrampen, maar daarnaast ben ik ook ontzettend moe en doen mijn spieren pijn. Ik denk dat alle stress er nu ook uit komt, ik gun mezelf ook even de tijd om niets te doen.

 23. Lianne 9 april 2015 / 12:03

  Ik vind dit echt mega inspirerend, en een goed artikel. Ik wilde hier binnenkort ook een artikel aanwijden, belangrijk onderwerp!

 24. Simovic-Vuceljic Natasa 9 april 2015 / 12:24

  Wat een inspirerend, maar ook bloedeerlijk artikel. Ik ben iemand die veel minder is gaan doen sinds ik naar het buitenland ben verhuisd. Toen ik nog in Belgie woonde wist ik gewoon niet wat eerst, vooral rond mijn studies was ik echt VOORTDUREND bezig. Maar nu ik in Montenegro woon, in een dorpje tussen de bergen (natuur alom!), heb ik serieus op de rem geduwt. Ik heb mijn huishouden, klusjes rond huis, mijn blog en that’s it. Al de rest is bijzaak. Vandaag niet kunnen stofzuigen? Oh spijtig, morgen nieuwe dag. Vroeger zou ik me doodgestresseerd hebben voor zoiets banaal, maar dat is verleden tijd 🙂 Tijd maken voor jezelf is het belangrijkste wat je kunt doen voor je eigen lichaam & geest. Want op een gegeven moment geraakt je lichaam & geest op en dan zit je vast. Om een typische uitspraak van hier te gebruiken: “Morgen is er een nieuwe dag, nieuwe mogelijkheid om iets te verwerven”. Liefs! x

 25. Nikita 9 april 2015 / 12:24

  Ik zou ook veel minder moeten doen !
  Ik ben nu een opleiding begonnen, werk voltijds, heb er sinds een paar maanden een vriend bij en had nog talloze afspraken met vriendinnen opstaan.
  De laatste week merk ik ook dat het teveel wordt, dus heb ik gewoon een aantal afspraken geannuleerd.
  Ik merk dat ik continu moe en prikkelbaar ben en dat is voor niemand niet fijn.
  Sowieso ga ik in de toekomst oppassen met dingen inplannen en meer tijd voor mezelf nemen.

 26. Jenn 9 april 2015 / 12:38

  Wat goed dat je je zakelijke mail uit handen gaat geven! Mooi artikel.

 27. Sheela 9 april 2015 / 16:09

  Ik snap wel dat als je zo veel doet, graag minder druk wil zijn. Bij mij is het net omgekeerd. Ik wil net zo veel mogelijk proberen te doen omdat ik meestal elke avond teleurgesteld ben omDat ik te weinig heb gedaan. Het helpt wel nu de dagen langer zijn.

 28. Nienke 9 april 2015 / 16:44

  Ik haat het ook hoe het zo verheerlijkt wordt om het druk te hebben! Ik denk dat je vooral naar jezelf moet luisteren: doe ik dit echt voor mezelf en niet om iemand te plezieren? Kijk ik er echt naar uit en voelt het niet als een verplichting ?

 29. Angela | Great Body & Skin 9 april 2015 / 17:09

  Misschien wel, maar ik merk dat ‘veel doen’ me juist energie geeft en wellicht ook wel een verslaving is. Het zit me in ieder geval niet meer in de weg. Eerder wel hoor, heb weleens tegen een burn-out aan gezeten. Toen heb ik een bedrijfje dat ik ben gestart aar gauw weer in de ijskast gezet. Jammer, maar mijn vriend en ik zijn het er roerend over eens dat er veel meer is in het leven dan carrière alleen. Hij gaat straks lekker een dagje minder werken. Minder inkomen daardoor, maar meer tijd voor elkaar en straks de kleine. Dat is heel wat meer waard!

 30. Vivian 9 april 2015 / 18:10

  Heel lastig dit: ik wil ook altijd heel graag productief zijn en lekker veel doen om bezig te blijven en oom om núttig bezig te blijven. Maar tegelijkertijd dwingt mijn lijf me om af en toe een stapje terug te nemen en daardoor vind ik het lastig om te bepalen hoe ik minder zou kunnen doen: de meeste dingen (studeren, lesgeven, bloggen, schrijven, lezen) zijn dingen die ik niet kwijt wil. Dus ik probeer het meestal gewoon op een andere manier aan te pakken: minder alles perfect willen doen en het op een rustigere manier te doen, bijvoorbeeld vanuit bed. Is lastig, maar het werkt wel!

 31. Zo simpel is dan geluk 9 april 2015 / 20:46

  Knap van je dat je het behandelen van je zakelijke mail uit handen gaat geven. Wel heel vervelend dat het nodig is. 🙁
  Ik zou eigenlijk ook minder moeten doen. Stoppen met parttime werken is echter geen optie, de rekeningen moeten gewoon betaald worden. Inmiddels ben ik dus mijn sociale leven voor een groot deel stop aan het zetten. Het is even niet anders.

 32. Sytse 9 april 2015 / 22:51

  Wat een leuke tips! Rust pakken en minder doen is echt heel belangrijk voor je gemoedstoestand. Doe je ook aan mindfulness?

 33. Renate 10 april 2015 / 11:57

  Een heel goed artikel! Ik ben dan ook chronisch ziek en ik heb vaak het idee dat mensen het raar vinden dat ik het nooit druk heb, maar ik heb juist geleerd dat als ik te veel doe dat ik gewoon over mijn grens ga en dan ook bij alles in huilen uitbarst. Ik hou van bezig zijn, van alles doen en ondernemen, maar als chronisch zieke lukt dat gewoon niet altijd en ik heb mezelf dus heel erg aangeleerd om elke dag een paar taken te doen en voor de rest lekker te rusten. Ik vind het heerlijk om zoveel rust en vrije tijd te hebben, maar het moet wel compenseren met wat taken doen (van poetsen tot een keer koken of een artikel schrijven of wat leren voor school)! Ik vind het sowieso overdreven dat “druk” zijn hip is, word een burn out ook hip dan? Ik neem aan dat er maar weinig mensen uiteindelijk zijn die zo’n druk leven aankunnen en wat is daar nou leuk aan? soms wat ontspanning is ook heerlijk en ook goed voor de mens!

 34. Chantal 10 april 2015 / 13:16

  Het zijn soms moeilijke keuzes. Zo heb ik moeten kiezen om mijn bijbaan op te zeggen. Ik had het hartstikke naar mijn zin daar, maar het was niet te combineren naast mijn opleiding, huishouden, reistijd, etc. Ik was alleen al voor mijn studie en werk 16 uur per week onderweg + 16 uur werk + 40 uur studeren en alles daar nog naast. Nu heb ik het nog druk, maar in ieder geval wel ruimte om te ademen en af en toe iets voor mezelf te doen 😉

 35. Saar 10 april 2015 / 14:23

  Ik doe ook veel dingen, maar als het me niet past om nog eens dit of dat te doen dan laat ik dit en dat gewoon vallen. Ik kan in een vereniging zitten en niet elke vergadering mee te doen bijvoorbeeld. Mensen moeten maar begrijpen dat het soms gewoon een keer niet past. En als ik moe ben, dan bel ik ook wel eens af. Want over je grenzen gaan, keer op keer, dat werkt niet. Luisteren naar je lichaam wel, daar schreef ik trouwens vandaag een blog over 🙂

 36. Nicky 10 april 2015 / 15:29

  Wat een goed artikel! Ik volg je blog nu een aantal maanden en ik kijk telkens weer uit naar nieuwe artikelen. Ik heb zelf ook de neiging om maar door te gaan, ik ga je tips zeker gebruiken 🙂

 37. Hilde 10 april 2015 / 15:59

  Wat fijn dat je iemand hebt gevonden die je met die mails gaat helpen!! 🙂

  Bij mij verschilt het heel erg, de ene dag kan ik heerlijk rustig aan doen en me daar helemaal goed bij voelen, andere dagen voel ik me juist opgejaagd en ga ik me pas beter voelen als ik flink wat dingen van m’n to-do lijstje heb afgestreept :p

 38. Ise 10 april 2015 / 22:01

  Mooi dat je het vergelijkt met het hebben van spullen! Zo heb ik het nog nooit bekeken..

 39. Denise 10 april 2015 / 22:46

  Ja, absoluut. Ik zeg al JAREN ‘Het moet anders!’ maar het lukt me niet. Integendeel, ik ben vorig jaar ook nog voor mezelf begonnen (leuk!) en nu heb ik het NOG drukker. Terwijl ik juist zo moet oppassen. Ik probeer prioriteiten te stellen, maar oeh, wat vind ik dat moeilijk. Alles lijkt prioriteit te hebben, kiezen lukt vaak niet en ik doe overal lang over. Te perfectionistisch ook nog. Rust nemen? Eh… Wanneer?

  Ik moet echt oppassen. Want nog een keer een burn-out, dat KAN nu ik moeder ben niet meer. Dus het moet echt anders. Dat besef ik wel.
  De grote vraag blijft hoe.

  Maar jeetje, wat goed hoe jij het doet! Ik zal proberen je toch een beetje als voorbeeld te nemen. En proberen niet alles zelf te willen doen. Want soms lukt het gewoon niet. En niet dat ik dan niks doe, nee, dan ga ik maar door met die steeds maar langer wordende to do list…

 40. Denise 10 april 2015 / 22:50

  Jouw doel (Minder doen) kan ik in april en mei nog niet waarmaken, dan ben ik echt nog te druk, maar ik ga dat doel voor juli en augustus inzetten. Dat heb ik me vorige zomer al voorgenomen, nadat ik 5 vd 6 vakantieweken met de kinderen was en s avonds laat en tussendoor nog achter m’n pc moest maar het gewoon niet voorelkaar kreeg. Hopelijk lukt het me nu echt meer ontspannen te zijn in de zomer.

 41. Kattebelletjes 11 april 2015 / 13:41

  Weer een supergoed artikel!! Die ‘geeft het energie of neemt het energie’ regel is eigenlijk supersimpel en ga ik nu veel meer toepassen :).
  Ik heb juist grote opruim gehouden in de spullen op zolder met die gelijkaardige regel,dus nu wordt het tijd om het ook op mijn activiteiten toe te passen!

 42. Floor Daasvand 14 april 2015 / 18:40

  Ik ben minder gaan doen om te kunnen focussen op school. Vanwege mijn cvs kost school al een hoop energie voor me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.