Muziek verlicht fibromyalgie

Laatst liet iemand me het artikel hieronder zien. Hierin wordt beweerd dat bepaalde muziek pijn bij fibromyalgie kan verlichten. Mijn ervaring bij veel pijn is dat ik vooral hoofdpijn krijg van muziek. Maar dit ga ik zeker eventjes uitproberen. Wat is jouw ervaring met muziek en pijn? (zet het er even bij als je ook fibro hebt!)

Bron: EOS (juli-augustus 2011)

7 reacties

 1. josien 16 augustus 2011 / 16:50

  Ik heb al 30 jaar fibromyalgie. In de tijd dat het bij mij ontdekt werd hadden ze nog helemaal geen therapieën hiervoor. Het was voor mij heel moeilijk om op welke manier dan ook te ontspannen. Dus ook geen een ontspanningstherapie hielp. Nadat ik Reiki ben gaan doen heb ik mij leren ontspannen en nu kan ik met new-age muziek heel goed ontspannen en dat helpt bij mij zeker tegen de pijn. Maar ik gebruik het dus wel samen met Reiki. Misschien een idee om eens een Reiki behandeling bij iemand te ondergaan om te kijken of het iets voor je is. Je kunt ook zelf een Reiki cursus volgen zodat je jezelf hiermee kunt behandelen. ‘t is niet helemaal een antwoord op je vraag, maar wilde je dit toch niet onthouden. Succes.

 2. Simone 16 augustus 2011 / 19:32

  Zulke dingen verschillen natuurlijk altijd per persoon. Maar ik ben wel erg benieuwd hoe het jou gaat bevallen! Hou ons maar op de hoogte 🙂

 3. Anne 17 augustus 2011 / 08:59

  Ik geloof wel in de helende en pijnstillende kracht van muziek. Zelf luister ik als ik veel pijn heb het liefst naar volledige musicals, maar dat zal natuurlijk van je persoonlijke voorkeur afhangen.
  Mijn pijn komt voort uit psychosomatische klachten, horende bij mijn depressie. Mijn moeder (die fibro heeft) denkt soms dat het fibromyalgie is, maar zelf denk ik van niet. Zij heeft namelijk over het algemeen (lichamelijk) echt wel behoorlijk wat meer pijn.

 4. Kimmsallabimm 19 augustus 2011 / 00:04

  Mijn ervaring:

  Sowieso ben ik dol op muziek en het heeft wel degelijk invloed op mijn stemming. Ook de muziek die ik draai.

  Ik heb speciale muziek voor in bad om bij te ontspannen.
  Tezamen met het warme bad, de kaasjes (de damp) en de muziek ontstaat er een bepaald sfeertje.

  Door de galm en de prachtige klanken kom ik helemaal tot rust.

  De muziek die ik draai: Conjure one, Delerium, Way out west, Fauxliage, Jens Gad maar ook Alicia keys of trance cd’s.

  Liefs, Kimm

 5. Olga 2 september 2011 / 11:32

  Ik kan me er iets bij voorstellen dat tekstloze klassieke muziek je tot ontspannen aan kan zetten. Ik wilde vroeger ook graag klassieke muziek horen als ik ging slapen, want dan kwam ik tot rust 🙂 Als je moet ontspannen en je hebt de hele tijd drum ‘n bass op de achtergrond, kan ik me ook voorstellen dat dat hoofdpijn opwekt 😉 het is even zoeken naar prettige muziek denk ik 🙂 xx.

 6. de lamper viviane 16 januari 2014 / 13:00

  muziek helpt me, het ontspant, het stimuleert mijn goed humeur,

  en en blaasinstrument leren bespelen en zingen heeft als extra effect dat je je middenrif en keel leert ontspannen, beter leert ademen ==> meer zuurfstof , minder hoofdpijn, iets waar je mee bezig kan zijn thuis, als je je wel goed genoeg voelt

  veel geluk allemaal bij het vinden van het juiste middel dat je helpt
  V.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.