Nadelen van droge lucht in huis, dit kun je eraan doen

Droge lucht in huis kan allerlei redenen hebben, bijvoorbeeld een koudere temperatuur buiten. Wanneer je de verwarming aan hebt, heb je kans dat ook jouw huis vol droge lucht zit. Daar zitten allerlei nadelen aan. Welke dat precies zijn? Dat vertel ik je in deze blogpost!

Nadelen van droge lucht in huis

Om te beginnen kun je heel wat lichamelijke kwaaltjes krijgen. Zo zijn bijvoorbeeld een droge huid en droge, gebarsten lippen typische kwaaltjes die je kunt krijgen van droge lucht in huis. Zelf heb ik heel snel last van geïrriteerde ogen bij droge lucht, heel vervelend. Maar ook een droge keel, hoofdpijn en vermoeidheid zijn typische kwaaltjes die je kunt krijgen van droge lucht.

Misschien minder belangrijk dan gezondheidsklachten, maar ook de planten in je huis zijn vaak geen fan van droge lucht.

Ook hout kan erg uitdrogen van droge lucht in huis. Net als bepaalde muziekinstrumenten, die kunnen zelfs onherstelbaar aantast blijven. Dat is natuurlijk hartstikke zonde!

Verder wordt het ook sneller stoffig in huis wanneer de lucht in huis droog is. Niet handig als je allergische bent. Of gewoon houdt van een schoon huis, haha.

Tips tegen droge lucht in huis

 • Zet het raam open, als het weer het toelaat tenminste! Let wel: in de winter bevat de lucht minder vocht dan in de rest van het jaar.
 • Een gekke tip misschien, maar wel heel handig: na het douchen kun je de deur van de badkamer open laten staan. Zo komen de waterdampen de rest van je huis binnen. Zelf heb ik een rookmelder hangen voor de deur van mijn badkamer. Deze tip gebruik ik zelf dus écht niet, want de melder ziet de dampen aan voor rook, vervolgens gaat hij af en dat maakt heel veel herrie, haha.
 • Laat je natte was binnen drogen.
 • Zet de verwarming niet te hoog. Met vloerverwarming zou je ook minder last hebben van droge lucht dan wanneer je de verwarming aan de muur hebt hangen.
 • Iets wat ik zelf heel graag wil testen is een luchtbevochtiger, dit kan heel veel verschil maken! Vooral voor kwaaltjes als hoofdpijn en vermoeidheid lijkt het mij heel fijn om het eens uit te proberen. Er zijn heel veel verschillende soorten op de markt, ik moet nog uitzoeken welke ik zelf goed zou kunnen proberen.

Volgens mij is het bij mij thuis niet héél droog, ik laat de was binnen drogen (weliswaar in een kamer waar ik nooit kom, oeps) en ik heb vloerverwarming op de benedenverdieping. Maar toch ben ik heel benieuwd naar welke gezondheidsvoordelen er kunnen zijn voor mij. Ik heb namelijk snel geïrriteerde ogen en hoofdpijn en vermoeidheid. Wat ik kan doen is de luchtvochtigheid meten, deze moet tussen de 50% en 60% zijn, als ik het internet mag geloven. Onder de 40% kunnen klachten ontstaan.

Ben jij bewust bezig met de luchtvochtigheid in jouw huis?

Deze blogpost is een samenwerking

DELEN:

2 reacties

 1. Naomi 19 maart 2022 / 09:00

  Mijn was moet af en toe in de woonkamer drogen, als het washok al vol is. Dat voelt voor mij altijd een beetje gek en ‘fout’, maar is dus juist best goed tegen de droge lucht zie ik nu. Weer wat geleerd;).

 2. Petra 1 april 2022 / 10:04

  Ik heb echt met veel interesse je blog gelezen! In mijn appartement heb ik ook enorm last van droge lucht en altijd aan het zoeken naar goede tips.
  De meeste die je noemt, zoals de was laten drogen in de kamer, doe ik ook maar helpen vaak maar tijdelijk…

  Misschien heb ik er nog ééntje voor jou; ik gebruik een brandertje met etherische olie. Die olie is niet zo interessant, maar wél dat je die natuurlijk moet mengen met water. Kaarsje eronder en je hebt dampen in huis. En het ruikt dan nog lekker ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.