Natuurlijke wondermiddeltjes

Soms heb je van die momenten dat je pijn hebt, of vermoeid bent, maar toch liever geen pijnstillers neemt. Logisch! Dan zou je denken dat er verder niets aan te doen is. Maar dat is het zeker wel. Ik zal jullie eens vertellen over de natuurlijke middelen die ik gebruik. En ja, ze werken echt!

Zoals jullie weten heb ik fibromyalgie. Hierdoor heb ik veel pijn en ben ik chronisch vermoeid. Van de week schreef ik over mijn pijnstillers. En hoewel deze heel erg fijn zijn slik ik er natuurlijk zo min mogelijk. Gelukkig zijn er ook nog een aantal middelen die ik hiervoor kan gebruiken die absoluut geen kwaad kunnen voor je lichaam, maar zeker een heleboel werken.

natuurlijke-middeltjes-tegen-fibromyalgie

Daarom wil ik jullie graag kennis laten maken met de middeltjes die ik gebruik. Zeker aan te raden eens uit te proberen als je fibromyalgie hebt, maar ook voor normale kwaaltjes van gezonde mensen kan dit heel goed werken. Al benieuwd? Lees dan verder!

Melatonine
Als eerst een vrij bekend middeltje, melatonine. Dit werkt goed als je moeilijk in slaap komt, maar ook slaap je door melatonine dieper. Je wordt gewoon slaperig en je valt in slaap, zo simpel is het. Het is geen echte slaappil, want melatonine is een lichaamseigen stof, het lichaam maakt deze stof dus ook zelf aan. Het is helemaal niet erg om dagelijks melatonine te gebruiken. Links op de foto zie je de grote pot staan die ik gebruik (3mg), besteld uit Amerika omdat deze in Nederland bij de apotheek belachelijk duur zijn. Maar het potje dat ervoor staat gebruikt mijn broertje (0,1mg), deze is misschien minder sterk, maar werkt ook prima. Te koop in zo ongeveer elke drogist.

Havvn JUS
Dit is een bijzondere sap waarvan ik al eerder heb aangekondigd heb dat ik deze zou gaan uitproberen. Binnenkort komt hier een uitgebreider stuk over met mijn mening, maar ik kan je alvast zeggen dat deze positief is. Het gekke is dat dit vooral goede dingen heeft gedaan voor mijn nagels en mijn haar. Maar ook heb ik hierdoor meer energie gekregen. De jus is hier te koop.

Ice Power
Hier kreeg ik eens een testertje van mee in de ouderenwinkel (toen ik wat pillendoosjes kwam scoren, haha). Dit is een soort gel die werkt tegen pijn. Eerst gebruikte ik het vaak in m’n nek, als ik daar extreme pijn had. Vandaag gebruikte ik hem in mijn gezicht (voorhoofd, slapen, achter mijn oren) tegen de hoofdpijn. Ik moet toch zeggen dat dat ook wel heel goed werkte! Het is moeilijk te omschrijven hoe het voelt, maar je moet denken aan het verdovende effect van ijsklontjes. Eerst voelt het heel koud, daarna juist wat warm. Fijn spul bij erge pijn op een duidelijke plaats. Deze is te koop in veel sportwinkels maar ik geloof dat ze het ook verkopen in ANWB winkels.

Valeriaan
En als laatste mijn held op stinksokken, valeriaan. Toen ik deze net had heb ik er een artikeltje over geschreven, omdat ik er zo enorm blij mee was. Valeriaan is een ontspannend middel. Het ontspant je geest, maar ook je lichaam (dus je spieren). Aangezien ik veel pijn heb omdat mijn spierspanning zo hoog is, is dit zeker een verzachter van mijn pijn. Mijn pijn in mijn hele lichaam wordt er minder van, maar ook de hoofdpijn. Maar daarnaast is dit ook een geweldig middel om te gebruiken als je zenuwachtig bent, voor bijvoorbeeld examens of het halen van je rijbewijs. Zelf slik ik negen van deze pillen op een dag, maar je kan natuurlijk ook minder nemen. Dit is te koop bij de Tuinen, maar ook de Albert Hein heeft valeriaan in zijn assortiment.

Echte wondermiddeltjes zijn dit natuurlijk niet. Het is niet zo dat je van een energieloos vaatdoekje naar een kerngezond persoon gaat, maar wat verlichting kan het zeker geven. Vooral bij fibromyalgie vind ik valeriaan het proberen waard. Maar ook de rest zijn zeker aanraders. De prijs van de meeste van deze middeltjes liggen rond de 10 euro, alleen de havvn jus is iets duurder. Wat voor natuurlijke middeltjes gebruiken jullie?

22 reacties

 1. Olga 2 juni 2011 / 22:20

  Die melatonine gebruik ik ook, omdat ik een hele slechte slaper ben. Wel moet ik bekennen dat ik er pas wat aan heb als ik ongeveer 9 tabletjes inneem, want daarvoor is anders de dosis gewoon te klein.. Gebruik jij dat kleine potje ook nog voor als je gaat slapen?

  • Lisanneleeft 2 juni 2011 / 22:47

   Nee ik gebruik altijd m’n eigen potje (die 30 keer zo sterk is). Eerst gebruikte ik wel altijd die kleintjes, maar op aanraden van de dokter gebruik ik nu deze 😀

 2. Samira 2 juni 2011 / 23:08

  Hoe noemt dat ook al weer, zo tijgerbalsem denk ik … Sinussen 🙂

 3. Sanne 3 juni 2011 / 06:36

  Leuk artikel 🙂 Klinkt allemaal interessant.

 4. Iris Anastasia 3 juni 2011 / 07:01

  Wat fijn dat deze middeltjes zo goed voor je werken! Dat is inderdaad een stuk beter, gezonder, dan constant pijnstillers slikken. Zelf heb ik ervaring met melatonine en valeriaan, maar die werkte bij mij allebei niet goed. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het bij niemand werkt (:

 5. Desi 3 juni 2011 / 09:48

  Mijn moeder gebruikt altijd bachbloesems, soort druppeltjes die allerlei effecten kunnen hebben. Plus een bad met kneipp douche doet ook altijd wonderen tegen pijnlijke spieren of oververmoeidheid.
  Wat misschien ook nog iets voor jou kan zijn, zijn rescue druppeltjes. Net zoiets als die bachbloesemens, maar dan voor stress en pijn. De druppeltjes kan je in de reformwinkel halen, het is wel wat prijzig maar het werkt (voor mij in ieder geval) heel goed.

 6. Glamourista 4 juni 2011 / 20:19

  Ik heb zelf altijd enorme spierpijnen (geen fybro, maar door een magnesiumtekort door te hoge cortisol breken mijn spieren heel snel af waardoor elke beweging pijn doet) en ik wil ook niet constant onder de pijnstillers zitten. Ze werken verslavend en op den duur zit je op belachelijk hoge dosissen… wat als je het dan ooit nodig hebt voor iets anders? Ik probeer de pijn te verminderen door warme baden te nemen, me in te smeren met Voltaren en hopelijk binnenkort met een warmtelamp! Die Ice Power klinkt ook goed, daar ga ik zeker eens voor kijken! Heel veel sterkte in ieder geval^^

  • Michael 22 juli 2011 / 13:24

   Beste glamourista,

   Wat vervelend. Misschien dat havvn jus je wel bij het een en ander zou kunnen ondersteunen. Kijk maar is op http://www.jus2you.nl
   Of vraag het aan lisanne.

   Groetjes Michael

   • martine 19 augustus 2021 / 09:54

    de website bestaat niet meer.

  • Petra Vrijburg 6 september 2018 / 10:59

   Als je een serieus magnesiumtekort hebt, raad ik je vloeibare magnesiumolie aan. Door het op je huid te smeren is de opname 100% (via de maag maar 50% of minder). Ook kun je het in een glas water spuiten en opdrinken (wel opbouwen vanwege de smaak). Ik bestel het altijd op www. regenesis-magnesium.nl. Super spul en zonder toevoegingen. Voor vragen kun je de eigenaren altijd bellen! Groet van Petra.

   p.s. Bovenstaande klachten kunnen ook duiden op een teveel aan opgeslagen afvalstoffen in je lichaam. Deze kun je versnelt kwijtraken door een paar Guasha behandelingen te nemen. Dit is een Oosterse schraaptechniek-massage die de afvalstoffen omhoog halen zodat het lichaam ze versnelt kan afvoeren. Er zijn al hele goede resultaten geboekt bij mensen met fibromyalgie. Er is veel minder pijn en meer bewegingsvrijheid.

 7. Anika 6 juni 2011 / 17:40

  Ik gebruik Melatonine. Werkt heel goed bij mij.

 8. Bregje 8 juni 2011 / 12:36

  Ik heb ook fm maar probeer met voeding de dingen te veranderen. Ik ben veganist geworden. Dus geen pillen of pijnstillers. Het is even wennen maar ik voel me echt een stuk beter. Ik kan dagen achter elkaar op hakken lopen, hardlopen en uren shoppen!!

 9. Me 8 juni 2011 / 18:51

  Ik gebruik melatonine.
  Maar vooral omdat ik ziek wordt van slaapgebrek..

  X

 10. sandra 22 maart 2013 / 16:04

  hallo lisanne, ik kwam bij toeval op je site en las over de middeltjes die je gebruikt tegen de fibro. Ikzelf heb veel baat bij de fibrofit special. Dit zorgt ervoor dat ik de dag best goed doorkom zeker gezien al mijn klachten maar daar zal ik je niet mee vermoeien. soms neem ik ook nog extra magnesium erbij om beter te slapen. Nou dat was ie. Doei

 11. Johan 29 oktober 2013 / 10:15

  Hoi Lisanne,

  Allereerst mijn complimenten voor je website!
  Zelf heb ik ook fibromyalgie en ben ik erg veel bezig met de behandeling ervan. Sinds ik supplementen gebruik heb ik geen pijnstillers meer nodig.
  2 supplementen die ik kan aanraden: MSM en Magnesium malaat.
  Sinds ik beide inneem heb ik veel minder klachten!

  Groet,
  Johan

 12. Babs 7 maart 2014 / 22:16

  Ik heb je filmpjes echt met aandacht bekeken, zo herkenbaar. Ik ben 55 jaar en loop al meer dan 10 jaar te kwakkelen. Arts, neuroloog, reumatoloog, het alternatieve circuit, noem maar op. zat vorige week ‘in paniek’ bij de huisarts, omdat ik nu eens echt wil weten wat ik heb. Had van de neuroloog weer andere medicijnen gekregen,(die hielpen echt niet, werd duizelig en slaperig) naast de sterke pijnstillers en slaapmiddelen (spierontspanners).
  Ik ben die vermoeidheid zo zat, elke dag weer op bed liggen als mijn batterij leeg is, zelfs yoga, mindfulness, dry needling, accupunctuur etc geprobeerd. Ik blog ook en een dag is altijd te kort voor mij. Ja, rust nemen en doseren, hoor ik vaak. Het blijft moeilijk.
  Ik had ook gevraagd om te kijken naar mijn B12, Magnesium en vit D en alles bleek goed. Toen hoorde ik van een vriendin dat vooral B12 niet helemaal goed onderzocht wordt, maar mijn arts kennende , gaat ie daar vast niet verder naar kijken. dus ik ga naar de revalidatie arts , dat was zijn voorstel…. ben benieuwd wanneer en of dat helpt, mijn huisarts zou erover bellen, blijkt hij op vakantie te zijn, pfff… spierspanningspijn, rug, nek, hoofd..
  Ik heb zelfs een hele andere blog geschreven over dit onderwerp, fybro is zo veelomvattend, zegt de arts, en ik mocht het niet los zien van mijn mind, zoals stress etc… een soort vicieuze cirkel.
  ik hoorde dat als je als je juist de stempel fybro krijgt, ze uitgedokterd zijn. Ik had altijd zoiets, als ik weet wat ik heb, kan ik juist gerichter gaan zoeken naar een oplossing en snapt mijn omgeving het ook beter… we wachten maar weer af.
  Bedankt voor je filmpje en tips, het voelt goed dat het niet vreemd is dat je eerst een heel circuit moet doorlopen, en wat je verteld is zo herkenbaar… ik lees veel fora en er zijn zoveel mensen die met hun handen in het haar zitten, eigenlijk te gek voor woorden, die onduidelijkheid. Als ik het aandurf zal ik tzt vragen of nogmaals een keer naar B12 willen kijken.. en anders koop ik zelf wel een hoge dosering. Je moet wat… groetjes, Babs

  • Lisanneleeft 7 maart 2014 / 23:06

   Hoi Babs, wat ik zou aanraden wat betreft je B12: even zelf geen B12 tabletten extra nemen en het opnieuw laten testen (of je oude waarden opvragen) en zelf opzoeken of ze goed zijn! Ze hanteren vaak 130 als ondergrens, terwijl als je klachten hebt zoals je die bij fibro hebt, dan kun je er baat bij hebben om bij een waarde van 500 zelfs al B12 bij te vullen (injecties of smelttabletten – gewone tabletjes uit de winkel worden vaak niet goed opgenomen).
   De meeste artsen weten hier gek genoeg niets van, dus dat moet je allemaal zelf uitzoeken…

   Als je je gauw bezwaard voelt bij het vragen naar dingen bij je arts is het misschien prettiger om een andere arts te zoeken. Het klinkt heel rigoureus, maar het is nu eenmaal zo dat een fijne arts waarbij je je goed voelt en je gewoon kan zeggen wat je wil zeggen, die naar je luistert naar wat je wil zegen of vragen, dat je daar veel meer aan hebt!
   Juist bij fibromyalgie is dat belangrijk, want met zo veel verschillende kwaaltjes voel je je al veel te gauw een zeurpiet – terwijl je dat helemaal niet bent! Als je arts je ook nog eens dat gevoel geeft en je gauw afscheept dan is dat niet fijn. Ik heb nu zelf sinds een paar jaar een nieuwe huisarts en ga altijd daar met een positief gevoel weg, dat is zo veel prettiger!

  • Gaukelien 7 februari 2017 / 13:55

   B12 late prikken , laat dan ook je homocysteine en MMA direct prikken, als je al B12 pillen slikt dan heeft bloedprikken geen zin, dan moet je de pillen eerst 3 a 4 maanden laten staan anders geeft het een vertekend beeld.

 13. Margreet 21 maart 2014 / 12:48

  Beste Lisanne,
  Ik had veel b12 tekort symptomen bij een serumwaarde van ruim 500..ben erg opgeknapt door smelttabletten Dibencozide. .na een paar jaar kwamen mijn klachten terug en ben ik gaan lezen over b12 tekort. .inmiddels weet ik dat in Nederland geïnjecteerd wordt met de minst effectieve soort b12 die nog moet worden omgezet in de werkzame soort b12. …daarom houden veel.mensen restklachten. .Methylcobalamine is de mees effectieve soort b12 en is verkrijgbaar als smelttablet.

 14. Sam 13 juni 2014 / 11:49

  Hoi,

  Ik heb sinds 2008 fibro en sinds 2010 de diagnose gekregen.
  Ik gebruik eigenlijk helemaal geen pijnstillers meer sinds 2011/12. Niet omdat ik ze niet nodig heb maar omdat het zo ontzettend slecht ism vooral diclofenac kan een hoop schade aanrichten als je dat langdurig slikt. En sowieso zijn pijnstillers slecht voor de lever.
  Ik gebruik magnesium olie voor mijn spieren,ook omdat ik een tekort heb uiteraard. Verder slik ik co enzym Q10 en doe ik dagelijks 1 theelepel msm oplossen in water. Ik moet eerlijk zeggen als de pijn echt heel heftig is dan helpen geen van deze middelen.ik ga dan gewoon liggen tot het minder word dat is het enige.

  Mij is ooit vertelt door een orthomolecair therapeut dat een vervuilde lever weleens een oorzaak zou kunnen zijn van fibromyalgie, meesten patienten hebben ook hormonale problemen..cortisol,oestrogeendominatie,een hele zwakke darmflora,candida woekering in de darmen etc etc. Fibromyalgie is echt zo complex, het is ook een kwestie van uitproberen wat werkt.
  Bij mij werkt fibrofit capsules bijv helemaal niet,bij een ander weer wel.

  Ik vermijd overigens ook suiker,zuivel,gist en zo min mogelijk granen( ik eet volgens de Hormoonfactor) En ik ben momenteel bezig met een parasietenkuur,bleek die in me darmen te hebben. Ook die zorgen voor extra klachten. Ik zou zeggen ga naar mensen die wel naar je luisteren en blijf niet bij de pakken neer zitten en ‘leer er maar mee leven ‘ neem ik geen genoegen mee,althans NOG niet;-)

  Heel veel geduld en kracht toegewenst aan mijn fibromaatjes!

  Warme groet,

  Sam

 15. Liapouwes 7 december 2020 / 15:38

  Hoi Lissanne ben een vrouw van 69 jaar.Vindt dat je het knap heb gedaan.Ik heb ook een rug zak en fibroBen blij met website ik leer er nog van Mijn vraag is waar haal jij je ice power van msm.Ben blij dat ik je website ben tegen gekomen.
  Daar kunnen wij nog van leren.Heel veel succes en veel sterkte.Warme gr Lia pouwels.

 16. Bertus 20 mei 2023 / 19:17

  Hoi Lisanne ik keek toevalig op de site .ik denk zelf dat ik ook fibro heb slaap al15 jaar niet goed van pijn en stijfheid alles geprobeerd ik gebruik nu wietolie met hoge doses thc en slaap nu heel goed met twee druppeltjes. Deze plant de canabis is een wondermiddel .in Duitsland mag je in 2024 3 plantjes hebben kijk maar eens naar de docu op netflix weed and people groetjes bertus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.