Omgaan met (online) 'kritiek'

Volgens mij hebben we het allemaal weleens meegemaakt: dat er opeens, uit het niets, iemand begint met schelden op iemand, zonder reden! Of je zo ontzettend loopt uit te dagen dat je bijna wel móet reageren. Of, misschien wel net zo erg: online roddelpartijen die eigenlijk ‘nergens’ over gaan. Hoe ga je daar nu mee om? Eigenlijk is het heel simpel…

Lisa van Smart & Sexy legt het in deze video al een beetje uit. Dit is eigenlijk een perfect voorbeeld van wat ik wil uitleggen! Als iemand lelijk, boos of naar tegen je doet… wiens probleem is dat dan?

Omgaan met (online) kritiek/gebitch en haters; ligt het probleem bij mij?

Zoals Lisa in haar video uitlegt is het duidelijk geen probleem van haar. Maar er ligt natuurlijk ergens een grens tussen doelloos schelden of nare dingen zeggen en oprechte opbouwende kritiek waar je misschien iets mee zou kunnen doen.

Als iemand iets lelijks tegen je zegt, vraag je dan af: ligt het probleem bij mij? Als iemand oprecht vindt dat je iets misschien anders zou kunnen doen en dat tegen je probeert te zeggen, dan zou je daar over kunnen nadenken.

Is het echter zo dat er op niks af lelijke dingen worden gezegd, geroddeld wordt, je uitgescholden wordt, of iets in die richting, dan lijkt het me duidelijk bij wie het probleem ligt. Misschien heeft de betreffende persoon zijn dag niet en zit hij niet lekker in zijn vel.

Dus, als het antwoord op de volgende vraag nee is, dan heb je er eigenlijk niets mee te maken

Natuurlijk wordt het tegen/over jou gedaan, maar bedenk je dat het niet aan jou ligt. In dat geval heeft het ook geen zin om ervan wakker te liggen of erover te blijven denken. Het probleem ligt niet bij jou! Klinkt makkelijker dan het is, maar zoals Lisa zegt; het is een goede oefening.

Dus, de volgende keer dat je wordt uitgescholden, er over je geroddeld wordt, of iemand lelijk tegen/over je doet, denk dan hieraan. Ligt het probleem bij jou? (even goed nadenken natuurlijk…) Zo niet, dan is het niet jouw probleem. Hoe ga jij om met deze soort van (online) ‘kritiek’ of gebitch?

DELEN:

29 reacties

 1. Keytothefuture 8 april 2013 / 08:33

  Goed artikel! Voor mij is de kracht altijd rustig blijven. Als ik ook boos wordt dan lost het 1. niets op en 2. kost het me alleen maar verspilde energie.

 2. Anne Solveig 8 april 2013 / 08:54

  Inderdaad, rustig blijven is denk ik wel heel erg belangrijk. Ik heb gelukkig nog geen nare ervaringen online gehad.

 3. Marije_Blogt 8 april 2013 / 08:59

  Goed artikel!
  Ik vind dat altijd wel een lastig ding..
  Ook al ligt het dan misschien niet aan mij, dan nog kan ik me er heel druk om maken want ik vind het gewoon heel lastig dat mensen (omdat ze bv hun dag niet hebben) maar ongelimiteerd onaardig denken te kunnen doen! Ik zou dat zelf ook niet doen.. een ander kan er tenslotte al helemaal niets aan doen dat ik mijn dag niet heb dus vind ik het ook lastig te negeren als het mij overkomt..

 4. Nashua Indigo 8 april 2013 / 09:06

  Het klopt wat ze in de video zegt, maar ik vind het moeilijk hoor. Ik heb nu ook ontzettend last van iemand die maar wacht op een reactie. Dat is zo frustrerend, en ik denk ook dan heel vaak van, het is jou probleem en niet de mijne. Zij heeft een probleem en daar moet ik het mijne er niet van maken.

  Maar de vraag is, houd het dan ook eens na een tijdje op. Het is dan wel op twitter, dus heb mijn profiel maar weer gedelete voor de zoveelste keer, want ze weet me overal te vinden.

  Maar ja nog steeds net als die vrouw in dat filmpje, niet gereageerd.

  • Dina 8 april 2013 / 09:11

   Dat lijkt me echt ontzettend vervelend!
   🙁

  • Lisanneleeft 8 april 2013 / 11:15

   Dat lijkt me inderdaad onwijs moeilijk! Vervelend zeg 🙁
   Wel super knap van je dat je nog niet gereageerd hebt!

 5. Dina 8 april 2013 / 09:10

  Gelukkig kom ik dat gebitch niet echt tegen in mijn dagelijkse leven. 🙂

 6. Miss Newthing 8 april 2013 / 09:12

  Ik vind het vrij lastig, ben persoontje wat zich snel dingen aantrekt. En vind het ook lastig als het blijkt dat anderen me niet aardig zouden vinden. Maar idd zoals je al zegt rustig blijven en je er niet teveel van aantrekken is toch wel de beste manier. Jezelf erover opwinden en boos maken, maakt het meestal alleen maar erger..

  Liefs Geralda

 7. Emilia 8 april 2013 / 09:38

  Wauw, goed geschreven! Je hebt wel gelijk inderdaad, als iemand vervelend begint te doen, kun je er beter gewoon niet op ingaan. Ik heb gelukkig nog nooit iets meegemaakt dat uit de hand liep!

 8. Kirsten 8 april 2013 / 10:13

  Wat een goed artikel! Soms is het best lastig om rustig te blijven! Gelukkig leer je er wel mee omgaan.

 9. Suzanne 8 april 2013 / 10:46

  Helemaal mee eens, ik moet zeggen dat ik me er ook weinig van aan trek. Waarom zou je? Kost alleen maar meer energie.

 10. Stephanie 8 april 2013 / 11:03

  Erg goed artikel! Ik trek me er ook nooit zo veel van aan, als mensen wat over mij te zeggen hebben doe dat dan recht in me gezicht en niet tegen iemand anders. Daar heb ik niets aan en de persoon die het te horen krijgt kan er eigenlijk ook niets mee.
  Ik heb gelukkig nog nooit gehad dat iemand uit het niets begon te schelden.

 11. Zo simpel is dan geluk 8 april 2013 / 11:11

  Helemaal mee eens. Gelukkig kan ik dit soort dingen heel makkelijk van mij afzetten en denken ‘niet mijn probleem!’

 12. Eline 8 april 2013 / 15:20

  soms is online ‘pesten’ nog erger dan face-to-face…
  Gelukkig relativeer ik meer sinds ik ouder ben geworden 😉

 13. Laura 8 april 2013 / 15:25

  Wat een goed artikel! Ik vind het best lastig om met kritiek om te gaan. Zeker nu ik voor Misslipgloss schrijf en daar veel meer lezers heb! Die meisjes kunnen best hard en soms zelfs gemeen zijn en dat is moeilijk om mee om te gaan! Maar je hebt wel echt gelijk, dit ligt niet aan jezelf maar aan hun 🙂 Opbouwende kritiek vind ik daarentegen wel altijd heel erg fijn!

 14. Beautytalk 8 april 2013 / 16:09

  Handig artikel.. ik heb het zelf nog niet meegemaakt.. en wil dat ook zo houden.. 🙂
  Eefje

 15. Kelly 8 april 2013 / 17:28

  Soms ben ik heel sterk en trek ik me er niks van aan maar soms kan ik er ook dagen over piekeren!

 16. roos 8 april 2013 / 17:34

  Soms dan laat ik het wel gaan, als ik denk dat het toch geen zin heeft om bot te gaan reageren. Maar soms dan moet ik gewoon wel echt even boos terug doen.
  Is die vrouw uit het filmpje trouwens niet van zo’n reclame met fotoboeken, of vergis ik me nou heel erg?

 17. Estrella 8 april 2013 / 17:35

  Heel goed artikel! Ik heb heel veel met schelden te maken gehad, online, maar ook op straat. Vroeger werd ik al gepst op school, maar in mijn volwassen leven werd ik nog heel veel uitgescholden op straat, wat er nou precies mankeerde weet ik nog steeds niet, wel weet ik dat iedereen me zonder uitzondering lelijk vond. Ik ging er nooit op in omdat ik dat niet eens kon (ik kromp in elkaar omdat ik zo gekwetst was), maar wat ook goed helpt is je zelfvertrouwen verbeteren. Sinds mijn zelfvertrouwen wat beter is, gebeurt het nooit meer! Terwijl ik er verder nog steeds hetzelfde uitzie, gek is dat! Ook heeft iemand me wel eens gezegd dat het helpt om tegen iemand die je uitscheldt heel vriendelijk te doen. Gewoon vriendelijk gedag zeggen ofzo, maar dat kan natuurlijk niet in elke situatie.

 18. Melanie 8 april 2013 / 17:37

  Leuk artikel! Ik denk dat ‘online kritiek/gezeik/geroddel’ altijd lastig is. Het is maar net hoe je ermee omgaat. Je kunt er het beste niet op in gaan.

 19. Hester 8 april 2013 / 19:14

  Goed en leuk spontaan filmpje! Ze heeft inderdaad gelijk, hoe verleidelijk het soms ook is om terug te bitchen… Als je niets terug zegt heb je later ook geen last van ‘had ik dat nou maar niet gezegd’ en zit jij er dus verder ook niet meer mee!

 20. Rosalie 8 april 2013 / 19:23

  Het is inderdaad heel erg verleidelijk om boos terug te reageren, terwijl ik daarna altijd spijt ervan heb.

 21. martina 8 april 2013 / 19:29

  soms lees ik ook echt hatelijke reacties dat ik denk van huh?!?! dat zeg je toch niet?!?!

 22. Mattania 8 april 2013 / 23:41

  Goed artikel! Ik krijg wel eens nare berichten op mijn youtube videos maar ik blijf gewoon positief ^_^

 23. Ashleey 9 april 2013 / 07:13

  Het klopt wat ze zegt! Ik vind het soms ook nog wel eens heel lastig!

 24. Lianne 9 april 2013 / 09:24

  Haha, het zijn cadeautjes ^^ Overigens heel goed om jezelf als leerling op te stellen in ‘t leven 🙂

 25. Roxanne 10 april 2013 / 14:10

  Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Vroeger zou het me erg raken en kon ik er door van slag raken. Ik ken mezelf nu veel beter en ik durf mezelf in de spiegel aan te kijken en me af te vragen of het terecht is of niet. Zo niet, dan probeer ik het los te laten. Het lukt niet altijd, maar me druk maken kost energie die ik simpelweg niet heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.