Ondernemen en maar twee uur per dag werken

De meeste van jullie kennen het boek de 4 urige werkweek vast wel; zo veel mogelijk geld verdienen in zo min mogelijk tijd. Dat is niet waar deze blogpost over gaat. Ik wil het namelijk hebben over ondernemen met een aardig grote beperking. Waardoor je ineens heel anders en misschien wel veel creatiever gaat kijken naar het ondernemen.

ondernemen-in-weinig-tijd

Flickr / zenatplayuniversalpops

Ondernemers met een beperking

Ik ken zelf vrij veel ondernemers met een beperking. Vaak zijn dit mensen met een beperking die vrij zichtbaar is, of een beperking die niet extreem beperkend is op alle vlakken. En dat is juist goed, want als ondernemer moet je flexibel zijn en werk je vaak meer dan wanneer je een gewone baan in loondienst hebt. De meeste ondernemers met een beperking zijn inspirerende mensen die graag iets willen doen voor andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Of mensen die onafhankelijk willen zijn en hun eigen werkomstandigheden willen creëren!

stichting-infinita

Groot voorbeeld van inspirerende ondernemers: de dames van Stichting Infinita!

Dingen die je eigenlijk heel erg goed kan gebruiken als ondernemer:

  • Mobiliteit: je gemakkelijk kunnen verplaatsen van a naar b
  • Veel energie: wanneer er veel werk is moet er het liefst ook zo veel mogelijk gedaan worden
  • Flexibiliteit: er komen altijd uitdagingen en wijzigingen op je pad waar je mee moet werken
  • Klantvriendelijkheid: niet alleen het vriendelijk zijn tegen de klanten, maar ze het ook naar de zin kunnen maken en op de behoeftes van de klant in kunnen spelen

Veel mensen die met een beperking gaat ondernemen zijn wel beperkt, maar kunnen soms alsnog aan een aantal van deze bovenstaande dingen voldoen. Vaak zijn dit super positieve mensen met een aanstekelijk enthousiasme. Wederom: de meiden van Stichting Infinita zijn denk ik een heel mooi voorbeeld van inspirerende ondernemers met een beperking.

De klant staat centraal

Eigenlijk is dit hoe ondernemerschap altijd gaat: de klant staat centraal.

Je gaat altijd denken vanuit de klant: is er een probleem waar de klant tegenaan loopt? Heeft de klant ergens behoefte aan? Op welke manier kunnen we de klant helpen? Kortom: hoe kunnen we het beste inspelen op de behoeftes van de klant?

Als je niet op die manier denkt, dan denk ik dat je niet zo gauw succesvol wordt als ondernemer. Maar tegelijkertijd: er zijn ook ondernemers die niet goed in staat zijn om zomaar even te voldoen aan de behoeftes van de klant. Er wordt altijd uitgegaan van een gezond mens, en het liefst heeft de klant dat je het menselijke maximale voor ze doet, plus nog een schepje er bovenop. Dat kan niet altijd en dat maakt ondernemen met een beperking niet vanzelfsprekend.

De ondernemer staat centraal

Laatst zag ik een video van een dame die mij erg heeft geïnspireerd. Ik zal de video hieronder zetten, dan kun je hem bekijken als je het leuk vindt. De video gaat over Sylvia, door de gevolgen van een operatie die niet helemaal gegaan is zoals dat moest is ze nu niet meer in staat om veel te werken. Ze werkt gemiddeld twee uur per dag, en dan nog is werken een groot woord, ze is zeer beperkt hierin. Ze kan bijvoorbeeld niet in die twee uur eventjes in de auto stappen en naar een klant rijden.

Sylvia heeft zichzelf als ondernemer centraal gezet. Wat zijn haar mogelijkheden, op welke manier kan ze haar werk nog wel doen? Dit doet ze dus door gemiddeld twee uur per dag te werken, tussendoor te rusten en zich qua werkplek te beperken tot haar eigen huis: op die manier kan ze het meeste doen.

Mocht je interesse hebben in het verhaal van Sylvia, bekijk dan zeker hieronder de video. De video is niet kort, maar de moeite waard om te kijken!

Links zie je Patty van Minimal Switch

De website van Sylvia is Keepmovingforward.nl. Ze helpt ondernemers om anders te denken en ze zo vooruit te helpen. Vanuit haar eigen huis, op haar eigen manier, maar wel op een manier dat ze waarde toevoegt.

Hoi, ik ben ook ondernemer!

Zelf heb ik vol bewondering naar de video van Sylvia gekeken, wat doet ze dat knap! Wat geweldig hoe ze haar eigen grenzen heeft opgezocht en op die manier toch gaat voor het ondernemerschap. Stiekem feitje: in loondienst is de kans dat je zo’n baan vindt wanneer je zulke beperkingen hebt zeer klein.

Aan het einde van de video bedacht ik pas dat ik zelf ook ondernemer ben. Ingeschreven bij de KvK, een omzet… oké, dan ben je ondernemer, toch? Ik zie mezelf denk ik niet zo erg als ondernemer, haha.

Maar feit is dus dat ik het wel ben, en dat ik op een soortgelijke manier als Sylvia te werk ga. Dat wat ik kan staat centraal, en wat mijn klanten willen (adverteerders, maar ook bezoekers) komt altijd op de tweede plaats. Dat is soms lastig, want zo loop je veel geld mis en heb je het gevoel dat je het minder goed doet dan je zou moeten, maar de uitdaging is juist om ondanks die beperkingen er toch te komen. Om juist met je beperkingen te werken, in plaats van dat je er tegen vecht.

Hoeveel ik kan werken dat verschilt heel erg per dag, week, maand. Soms is dat iets meer dan twee uur per dag, soms kan ik een week lang helemaal niets. En als ik dit vergelijk met mijn werk in loondienst dan is dit werk veel minder belastend, juist doordat je je eigen werkomstandigheden creëert. Er bestaat geen baan met dezelfde gunstige omstandigheden. Wat dat betreft is ondernemen met een beperking juist ideaal! (verder zitten er natuurlijk ook wel nadelen vast aan het ondernemen met een beperking)

Ik weet dat er veel lezers zijn die ook een beperking hebben, op wat voor manier dan ook. Daarnaast zijn er ook veel ‘gezonde’ mensen die hun eigen menselijke beperkingen hebben, iedereen heeft wel iets! En we hebben daarnaast natuurlijk allemaal onze eigen voorkeuren wat dat betreft. Wat zouden jouw ideale werkomstandigheden zijn? En heb je al nagedacht over waar of hoe je dat gaat vinden? (of misschien heb je het al gevonden? Laat het weten!)

Dit artikel bevat een affiliate link, lees hier meer over wat dat precies betekent!
DELEN:

22 reacties

  1. Nans 3 juli 2014 / 12:15

    wow, wat een artikel alweer. Knap.

    Ik vind de bovenste foto ook héél passend!

  2. Marion 3 juli 2014 / 13:50

    Heel goed artikel! Ik heb het filmpje niet gekeken, dat is me allemaal even teveel op dit moment. Ik vind het erg moeilijk omdat ik ook beperkt ben en door mijn werkgever als een last ervaren wordt. Ze spreekt dat ook letterlijk uit. Ik heb zelfs aangeboden om thuis te werken, iets wat andere werknemers bij ons ook doen, maar tegen mij zegt ze keihard nee. Dat maakt me erg verdrietig, want ik zou veel meer kunnen als ik de kans zou krijgen om om de twee uur even te liggen.

  3. Joni 3 juli 2014 / 15:52

    Als je Engels goed is, is Leonie Dawson ook interessant om te volgen 🙂 Zij werkt ook maar een paar uur per dag; haar site is gewoon leoniedawson.com geloof ik

  4. Jorien 3 juli 2014 / 20:37

    Wauw wat een mooi en inspirerend artikel. Dankjewel voor het delen.

  5. Kelly Caresse 4 juli 2014 / 07:43

    Wat inspirerend om te lezen en om dit te zien zeg, heel mooi beschreven. Ik heb hier zo veel bewondering en respect voor

  6. Ilse 4 juli 2014 / 08:38

    Mooi en uitgebreid artikel heb je weer geschreven.
    Inspirerende jongedame is het, Sylvia. En dat ben jij ook, natuurlijk. 🙂

  7. Sanne Marlijn 4 juli 2014 / 09:51

    Mooi artikel en goed om bij stil te staan. Ik vind het mooi om te lezen dat jij een manier hebt gevonden van werken die het beste bij jou past.

  8. Joyce 4 juli 2014 / 13:01

    Mooi artikel! Maar ik vind het ook lastig: want ik denk dat niet iedereen die een beperking heeft in wat voor zin dan ook, het in zich heeft om überhaupt ondernemer te worden en daarin ook ‘succesvol’ te zijn dat zij ook in die paar uurtjes een bedrijf kunnen runnen en daarvan kunnen leven. Des te knapper, ook van jou, als het wel lukt!

    • Lisanneleeft 4 juli 2014 / 13:37

      Het behoort natuurlijk ook voor lang niet iedereen tot de mogelijkheden helaas. Vanwege de gezondheid, maar misschien ook vanwege een gebrek aan opleiding of intelligentie (op wat voor manier dan ook – wanneer je wel in staat bent om iets te doen, maar daar de kennis of de vaardigheden niet voor kan vergaren, dan houdt het op)

      Maar ik denk niet dat je een ‘geboren ondernemer’ hoeft te zijn om je eigen bedrijf te beginnen, je hebt er geen extreem bijzondere vaardigheden oid voor nodig om een bedrijf te beginnen. Maar snap wel wat je bedoelt, het is lang niet voor iedereen weggelegd, daar ben ik het ook wel mee eens 🙂

      • Sylvia 7 juli 2014 / 11:53

        Ik zie ondernemen ook echt als deelnemen aan de maatschappij. De voldoening die ik er uit haal en erkenning die ik er voor krijg. Ondanks mijn beperkingen ben ik ook gewoon Sylvia en wil ik graag een leuk leven hebben. Bouwen aan mijn eigen bedrijf helpt me hierbij.

        Het gaat er niet om hoeveel tijd ik er aan kan besteden of hoeveel ik er mee verdien (wat uiteraard ook wel fijn is). Het gaat uiteindelijk om het aantal mensen dat ik raak met de inzichten die ik de wereld instuur. Inzichten en ervaringen die anderen wellicht weer een stapje vooruit kunnen helpen of blij maken. De erkenning die ik hiermee krijg zijn zoveel meer waard dan me heel de dag druk maken om wat er niet meer kan en hoe vervelend ik me soms voel.

        Denken in mogelijkheden, accepteren, loslaten en vooruit blijven gaan: Ook al is het stapje voor stapje. Keep Moving Forward!

  9. Rianne 4 juli 2014 / 15:40

    Goed artikel. Met plezier gelezen.. Ik kreeg even een klein aha momentje…

  10. Annette 6 juli 2014 / 21:13

    Ik vind het heel mooi en inspirerend wat je doet. Ik heb zelf ook beperkingen waar ik rekening mee moet houden, helaas heb ik de balans nog niet gevonden. Soms gaat het heel goed en soms ga ik weer veel te ver. Het maakt me ook onzeker of ik iets wel kan, omdat het niet altijd perfect kan dan.
    Thanks weer voor deze post!

  11. Anne 11 juli 2014 / 15:26

    Ondernemen met een beperking lijkt me erg lastig, maar het heeft inderdaad ook wel veel voordelen. Ik vind werkgevers vaak niet zo flexibel en daar zullen ze vast goede redenen voor hebben, maar toch. Aan het begin van mijn re-integratie heb ik heel veel na moeten denken over mijn ideale werkomstandigheden. In de praktijk merk ik dat daar weinig ruimte voor is, maar misschien als ondernemer wel.

    • Lisanneleeft 11 juli 2014 / 15:40

      Klopt, er zijn maar weinig werkgevers die bereid zijn je baan op jouw wensen/beperkingen/mogelijkheden in te richten. In deze tijd zoeken ze gewoon een ‘perfect profiel’ voor de taken die gedaan moeten worden, en niet andersom.

      Overigens weet ik ook dat ze er wel zijn: werkgevers die heel flexibel zijn. Maar heel lastig te vinden!

  12. Jennifer 3 september 2014 / 16:53

    Heel mooi en goed geschreven!

    Voor mezelf beginnen zou de perfecte oplossing zijn, helaas is mijn coach het daar niet mee eens. Als rede kreeg ik dat creatieve mensen slechte ondernemers zijn, en dat ik onrealistisch ben. Afgekeurd ben ik niet, ik heb alleen een enorme lijst wat ik niet mag en dat valt niet mee. Ondertussen heb ik werk gevonden (vandaag te horen gekregen, heb niets over mijn beperkingen verteld :x) waarvan ik weet dat ik het niet ga volhouden mja ik probeer het gewoon in de hoop dat ik het volhou en van mijn uitkering en die verschrikkelijke mensen af ben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.